Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Personvern halsende etter teknologisk utvikling

07.05.10 in Cyberspace

Vi tilbringer en stadig større del av livene våre i sosiale medier. Samtidig deler vi mer og mer privat informasjon om oss selv der vi registrerer oss. Det gjør vi mer eller mindre bevisst. Ofte er det ganske ubevisst, og uten av vi tenker konsekvens. Vi deltar i nettverk som ofte har vår private informasjon som forretningside og inntektsgenerator. Uten at det er noe vi tenker på i det vi melder oss inn.

Selv har jeg bevisst valgt å ikke melde meg inn på Facebook. Blant annet etter å ha lest Facebooks Terms of service. Aksepterer du den, har du gitt Facebook utvidede rettigheter . Posten min ble skrevet i 2007, og etter den tid har Facebook gjort stadige endringer som svekker beskyttelsen av din private informasjon.

Den siste endringen gikk ut på å tvinge brukerne til å velge mellom å dele informasjon om sine interesser med alle, eller fjerne den. I tillegg ble det oppdaget en sikkerhetsfeil , som gjorde at deres 400 millioner brukere fikk tilgang til det som på Facebook skulle være privat informasjon i den enkeltes nettverk.

Disse endringene gjør Facebook for å kunne tilby informasjon som gjør det mulig å tilby mer målrettet reklame. Dersom markedsførerne vet mer om dine interesser, kan de tilby reklame som passer akkurat deg. Endringene gjøres trinnvis og tildels subtilt og er du opptatt av å verne din private informasjon og er på Facebook, bør du følge med som en hauk. Amerikanske Electronic Privacy Information Center har sendt en 38-siders klage på Facebook til Federal Trade commission der de sier følgende:

“Facebook now discloses personal information to third parties that Facebook users previously did not make available,” EPIC said in its complaint. “These changes violate user expectations, diminish user privacy, and contradict Facebook’s own representations. These business practices are Unfair and Deceptive Trade Practices.”

Men Facebook er ikke alene om å tenke business først og personvern sist. Google er et annet eksempel. Gjennom spesielt sin gmail har selskapet tilgang til store mengder privat informasjon om brukerne sine. Denne brukes blant annet til å gi deg reklame som passer til den mailen du skriver eller mottar. Google leser altså mailen din, det skal det ikke være tvil om.

Google har sakket akterut ettersom sosiale medier som Facebook og twitter har overtatt mer informasjon på nett, og det ville selskapet gjøre noe med da de lanserte tjenesten Buzz tidligere i år. Den tjenesten brukte kommunikasjon på gmail til å lage en offentlig liste over kontakter. Det var mildt sagt en dårlig ide. For det er ikke alle vi har mailet med vi ønsker at alle skal vite om. Klagestormen vokste til orkan i kastene og Google var nødt til å be brukerne om unnskyldning.

Jeg tror ikke jeg tar munnen for full om jeg hevder at Google, Facebook og andre lignende tjenester innebærer en sterk konflikt mellom bedriftsøkonomisk lønnsomhet og ditt og mitt personvern. Kombinert med vår iver etter å dele av oss selv i sosiale medier vil det ha konsekvenser for personvernet som vi kanskje ikke ser i dag.

I et prosjekt på MIT ble 4.000 Facebook-profiler analysert ved hjelp av såkalt data-mining. Ved å analysere linker til venner som var åpent homofile, var forskerene i stand til å predikere, med 78% presisjon, hvilke profiler som tilhørte mannlige homofile. Data-mining går ut på å finne mønstre i data, og det er definitivt kommet for å bli. Sosiale nettverk inneholder store mengder informasjon som data -miners kan få noe ut av, og som kan si noe om akkurat deg. For eksempel gjennom en kombinasjon av venner du har og grupper du et med i. Du trenger dermed strengt tatt ikke ytre en setning i det offentlige rom for at man skal vite mye om deg. For ikke å snakke om muligheten som ligger der for at dine venner offentliggjør informasjon om deg. Den har du ikke kontroll over. Slik sett kan vi som individer tro at vi beskytter oss godt, men det er likevel fullt mulig å finne ut mye om oss.

Basert på korrelasjon i onine-aktivitet klarte forskerne å identifisere 30% av brukerne av Twitter OG Flickr, selv om kontoene var strippet for identifiserende informasjon som brukernavn og e-mail.

To forskere ved Carnegie Mellon University viste at de kunne predikere personnummeret til 8,5% av befolkningen i USA født mellom 1989 og 2003. Dette klarte de med offentlig tilgjengelig informasjon fra flere kilder, inklusive sosiale nettverk, for å finne to viktige komponenter; Fødsels-dato og -by eller -stat. Dermed var de tre første sifferne gitt. Resten av nummerne lot seg predikere ved hjelpe av modeller som delvis replikerte myndighetenes nummer-system.

Det er selvsagt ikke så skummelt når forskere gjør det, men veien er ikke lang før kriminelle gjør det. Med Dagbladets app til iPhone med skattelister knyttet til Facebookprofiler friskt i minne, kan vi konstatere at mulighetene til å skape et helhetlig bilde av oss er omtrent uendelige slik den teknologiske utviklingen og vår deltakelse i sosiale medier utvikler seg.

…og bakom synger Datalagringsdirektivet som gjør at all vår digitale kommunikasjon blir lagret.

Vårt personvern kjemper Davids kamp mot en Goliat av “gode” formål, enten det er sosiale nettsteders bedriftsøkonomiske interesser, statens ønske om lagring av alle data i tilfelle det kan oppklare forbrytelser eller forskeres ønske om å finne ut hva som får noen til å drepe sine partnere.

Helt uten av vi er bevisst det er vi ikke langt unna Storebror-samfunnet. Når det gjelder data-mining i sosiale nettverk er det ingen tvil om hva det kommersielle formålet er. Det er å tjene penger på vår private informasjon. Men det kan brukes til mye mer, skremmende mye mer. For eksempel til å kartlegge hvor det kan være gunstig å gjøre innbrudd.

Hvem vet når google streetview utvides til mer døgnkontinuerlig overvåkning? Så det i tillegg til å sjekke skattelister, hvem folk er venner meg og hva folk har kjøpt nylig er mulig å se om de er hjemme når det passer å gjøre et brekk.

Print Friendly, PDF & Email

Tagged With: ,

6 Reader Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Embla says:

  Oi. Øyet ble stort og vått jo mer jeg leste! Oppsummert, så ser storebror oss, ja … sannelig. Grøss. Takk for en tankevekker!

 2. Marina says:

  Og vi vel hvem som tilslutt kommer til å vinne kampen mellom personvern og Big Business!

  Selv har jeg gitt opp litt, og ganske enkelt lyver når jeg fyller ut mye av informasjonen sosiale nettverk forlanger men egentlig ikke trenger for legitime formål. Det er ikke en løsning jeg virkelig liker, men jeg synes de fortjener det. Det har ført til at selv mennesker som kjenner meg ikke er helt sikre på hva etternavnet mitt er eller hvor gammel jeg er. Men det er ikke så farlig, hvis de noensinne trenger å vite kan jeg kanskje vise dem passet mitt?
  Ikke at informasjonen der er helt riktig heller, men den er i det minste offentlig og stemmer med skattelistene.

 3. Iskwew says:

  Ja, Embla, Storebror ser oss definitivt.

  Jepp, Marina, vi vet nok det. Særlig ettersom de aller fleste ikke er bevisste på dette i det hele tatt.

  Å legge inn “falsk” informasjon er en god ide. Aldri, aldri rett fødselsdato for eksempel. Har du fødselsdato, og vet kjønn, er det bare 4 av 11 tall som mangler i personnummeret.

 4. Guri says:

  Om ein veit fødestad i tillegg er det endå lettare å finna ut.

  For ei stund sidan var det visst nokon som hadde laga eit program som kunne rekna ut rett personnummer basert på fødselsdato, kjønn og fødestad (forskarar alstå, hugsar ikkje kvar eg las det). Det er jo ikkje slik at me vert tildelt tilfeldige personnummer når me vert fødde…

 5. Marina says:

  Guri, jeg tror det var amerikanske ‘social security’ numre de regnet ut basert på sted og fødselsdato. Disse er tildelt basert nettopp på hvor og når man er født. Mitt forvirrer folk, fordi det er mye nyere enn jeg er! Og for en eller annen grunn hører det hjemme i Texas, noe jeg absolutt ikke gjør. Innvandrere får nemlig mye mer tilfeldige numre enn de som blir født her, og det er jo bra for oss.

 6. Iskwew says:

  Jepp, det er social security nummer de har replikert. En av de artikkelen jeg linker til her beskriver det.

Top