Thanksgiving 2011

| 27.11.11 | 0 Comments

I år skal jeg arrangere Thanksgiving-middag for første gang på en del år. Det gleder jeg meg til. I denne posten skal jeg dokumentere prosessen frem til middagen. Oppskriftene ligger her allerede, men det er ikke bare å gå på Meny og så er alt i boks. Dessuten må dette planlegges over noe tid.

Thanksgiving er i år torsdag 24.november i USA.  Men siden torsdag er en litt upraktisk dag her i Norge, så skal jeg ha mitt selskap lørdag 26.november.  Da kommer det både små og store gjester.

Noen av ingrediensene i oppskriftene jeg har fått av Anne Lise, som var kokk på den amerikanske ambassaden i sin tid, krever noen ingredienser jeg har strevd med å finne.  Jeg har funnet dem, heldigvis, og skal fortelle hvor.

Dag T – 9

Torsdag bestilte jeg en stk. fersk kalkun i slaktebutikken i kjelleren på Gunerius.  Det er litt tidlig for kalkun, og han var ikke 100% sikker på at han kunne skaffe, men trodde det.  Jeg skal hente den neste torsdag, altså T – 2.  Om noe skjærer seg har jeg da tid til å løpe rundt som en gal for å skaffe en frossen kalkun.  Fingre og tær er krysset.

Dag T – 7

Jeg har lyst til å lage Brandied cranberry relish, og fikk tips på Twitter om at Centra Colloseum på Majorstua har det meste av odde ting du kan trenge til en noenlunde ekte amerikansk Thanksgiving.  Jeg trenger cranberries.  Og til andre oppskrifter trenger jeg ting som canned pumpkin og maismel.  Der hadde de alle tenkelige ting jeg trengte og mere til.  Dermed skal jeg i dag lage relish, for den trenger å stå noen dager for å bli riktig god.

Dag T – 3

Jeg fant ut at siden dag T – 2 er hente kalkun dag,  eventuelt løpe andre steder på frenetisk jakt etter kalkun dersom de hadde glemt den, var det best å handle andre greier på onsdag.  Det gikk lett som bare det, både søtpoteter, maple cyrup, creme fraiche og annet kom lett i hus. Men en ting var ikke å oppdrive. Smør.  Det er nemlig smørkrise i Norge for tiden.  På grunn av dårlig vær og lavkarbo-folket, visstnok.  Julebaksten er truet, og det er jammen da også pumpkin pie.  Dette punktet på handlelisten overføres til T-2.

Dag T-2

Omtrent kl. 16:00 troppet jeg opp hos Stjernekjøtt på Gunerius, midt i Oslo sentrum.  Og sannelig, der var kalkunen.  En flott fugl på omtrent 5 kilo.  Det viktigste under kontroll, altså.  Så var det på smørjakt.  Etter å ha vært i 6 forskjellige butikker, var beholdningen 2 pk usaltet smør til pai, 1 pk meierismør og 1 pk Bremykt.  Dermed sprer det seg en følelse av kontroll.

Dag T-1

Siden det er Thanksgiving kom jeg på at det kunne være fint å spille inn en amerikansk fotballkamp som kunne være underholdning for gjestene mens de venter på middagen – siden noe helt sikkert blir forsinket på et eller annet vis. Så i løpet av natten ble Miami Dolphins vs Dallas Cowboys spilt inn mens den gikk i USA på Thanksgiving.

I tillegg har jeg laget cornbread og forstekt paiskall til pumpkin-pie.  Dessverre trakk det seg litt sammen ved kantene, men jeg satser på at det likevel går bra når fyllet kommer i.  Utseendet var det ikke noe å si på.

Thanksgiving day

Da er det Thanksgiving er hjemme. Vi har en litt hektisk dag foran oss.  Vi har klippetime i byen, og det passer egentlig litt dårlig, tatt i betrakting at det skal produseres en del spiselig.  Men det skal gå.  Gjestene kommer kl. 19:00.

Før byturen har jeg stekt bacon, purre, selleri og champignon til stuffingen. Så er i hvert fall det gjort før vi kommer hjem.

På Allrecipes.com fant jeg denne hendige videoen som viser hvordan man kan lage en kalkun.  Jeg gjør det litt annerledes, men her er det gode tips å hente.  Min kalkun er 5 kg, i tillegg skal den stuffes.  Beregnet steketid på ca. 160 grader blir dermed opp mot 3 timer.  I tillegg bør den hvile en halv time før den skjæres i, så den må være i ovnen til ca. 16:00 om middagen skal være klar til kl: 19:30.

Nå er fuglen stuffet og klar for ovnen.  Jeg steker den i stekepose, det gjør at den ikke blir tørr, er min erfaring.

Da er det bare å vente på gjestene!

Print Friendly, PDF & Email

Tags: , , , , ,

Category: Thanksgiving

About the Author ()

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *