Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Det gode livet

06.10.07 in FilosofISK

Rabbagast begynte skrivingen om det gode livet. Jeg leste det via Avils tråd om det gode livet, og den rastløse sjelen hennes. Goodwill har også skrevet om det, om at forventningen kanskje er større enn selve opplevelsen. Det er sikkert mange flere som også har skrevet om Det gode livet.

Tidligere har jeg skrevet om at jeg ikke er lykkelig. Jeg tror livet er en lang rekke små glimt av lykke i et hverdagsliv vi alle lever. Jeg tror ikke jeg en gang hadde klart å gå rundt og være lykkelig hele tiden.

Da jeg ble 30 var jeg veldig ulykkelig. For jeg passet ikke inn i lykkemalen. Jeg hadde altså ikke mann, 2.3 barn, Golden retriver, stasjonsvogn og rekkehus i et hyggelig strøk av byen. For den gang som nå er det malen for lykke samfunnet tegner, og jeg trodde det var slik det skulle være. Selv om jeg hadde en fabelaktig jobb, selv om jeg lyktes (for meg overraskende godt) i et mannsyrke, og selv om jeg hadde gode venner, så var det ikke det som var samfunnsoppskriften på lykke.

Jeg tilfredsstiller fortsatt ikke den oppskriften. Nå har jeg riktignok en Tigerunge, 2 katter og blokkleilighet (i et hyggelig strøk), men oppskriften tilsier mer. Jeg har fortsatt en givende jobb, riktignok, men det er fortsatt ikke en del av oppskriften, i hvert fall ikke for kvinner.

Forskjellen til for 15 år siden, er at nå gir jeg blaffen i hele oppskriften og har funnet min egen vei. Det gode liv består for meg av noen langsiktige prosjekter og ellers av små glimt av lykke, som har med opplevelser, mennesker, tanker og erfaringer å gjøre.

De viktigste langsiktige prosjektene

 • Å sørge for at Tigerungen har et godt barneliv, og at han vokser til å bli et selvstendig menneske med integritet
 • Å ha en spennende jobb som gir intellektuelle utfordringer og personlig utvikling
 • Å se at gjelden synker og vite at det gir en fremtidig frihet til å gjøre andre ting, kanskje i andre himmelstrøk
 • Å ha venner, som er der og som du er der for (og de kan godt være online-venner, det handler om nærvær)
 • Å skrive for å gi uttrykk for og få respons på tankene mine
 • Å bli sett og akseptert som den jeg er, og beholde min integritet

Og altså mange små glimt av lykke

 • Når Tigerungen kommer overbegeistret hjem fra skolen og har en flott opplevelse å fortelle om
 • Når Tigerungen tegner et skikkelig skremmemonster til mammaen sin
 • Når jeg får en vettskremt Italienerfrøken ned fra et høyt tre
 • En tur langs Lysakerelven med kamera en flott høstdag som i går
 • Når jeg klarer å skrive noe som berører noen
 • Når Tigerungen endelig lærte å sykle
 • Når jeg våkner til lyden av to katter som ligger i fotenden av sengen og maler
 • En meningsfull samtale med en fra en helt annen virkelighet en sommernatt
 • Når jeg klarer å fange en følelse i et dikt
 • Når bestevenninnen kommer innom etter jobb/skole med sin minste og vi sitter på kjøkkenet mitt og drikker kaffe, snakker og ler mens ungene leker
 • Når sjefen viser at han verdsetter den jobben jeg har gjort og skal gjøre fremover, ved å “beordre” meg til å ta høstferie, fordi han ser jeg er sliten
 • Når noen får meg til å le, eller jeg får noen til å le

I sum er dette Det gode livet. For det gode livet er ikke det jeg drømmer om for fremtiden, det er det livet jeg lever her og nå. Det er de langsiktige prosjektene, og alle de små glimtene av lykke. Som er der hver eneste dag. Rett og slett fordi Det gode livet ikke kan settes på vent til et eller annet tidspunkt i fremtiden. Det gode livet må leves her og nå.

Det gode livet er nemlig ikke det perfekte livet, eller det oppskriftsmessige livet, eller det livet som skal bli “hvis bare…”, men det livet jeg lever her og nå.

Print Friendly, PDF & Email

Tagged With:

26 Reader Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Undre says:

  *smile til Isk*

  😀

 2. Iskwew says:

  *smile tilbake til Undre*

  :o))

 3. Håkon says:

  Mange av de små glimtene inneholder ganske stor lykke, egentlig 😉

  Du har helt rett. Det gode livet kan skapes av mange små lykkeglimt. :o)

 4. Sexy Sadie says:

  Det snedige er at for min del så er jeg faktisk litt lykkelig for tiden, selv om livet gir meg noen rævspark til tider.

  Jeg ser på de der kjerringene som lever “kvinnelivet” med full jobb,

 5. Sexy Sadie says:

  DEr skulle det være mere, men det kom visst ikke med.

 6. Rabbagast says:

  Du har naturligvis rett. Og når jeg ser på de som har skrevet om Det Gode Liv så langt, så er det ingen som drømmer om cocktails ved bassengkanten i Aruba, ingen har snakket om lottogevinsten. Det Gode Liv er nærmere, faktisk innen rekkevidde. Muligens i små drypp – eller kanskje er det der hele tiden, det er bare at vi stopper opp og erkjenner det? Takk skal du ha, Iskwew.

 7. Iskwew says:

  Håkon, det er vel kanskje mye som handler om å ikke ha for høye forventninger og store drømmer, for da glemmer man fort et det er de små lykkeglimtene som teller :o)

  Sadie, hva skulle det stå da?

  Rabbagast, det sier ikke så lite i Lotto-landet det, at folk klarer å se at det ikke er det som betyr noe. Og jeg tror i hvert fall Det Gode Liv er der hver eneste dag, om vi bare sørger for å få det med oss :o)

 8. tiqui says:

  Åh, dette var en god post å lese! Takk skal du ha, og du har så rett, så rett! 🙂

 9. tiqui says:

  Wow – et snev av hoppende lykke – kommentaren min gikk gjennom uten en hel prosess! Jippi! En del av det gode livet er å få være med – i debatten, i fellesskapet sammen med andre 🙂

 10. Iskwew says:

  OH! Har Akismet lest brevet ditt?? Velkommen tilbake til fellesskapet :o))

 11. tiqui says:

  Akismet har lest og svart, men kom frem til at de ikke kunne hjelpe meg – men det ser jammen ut til at noe har skjedd likevel! *løpe rundt og teste kommentarer i andre wordpress-blogger*

 12. Iskwew says:

  Ja, løp rundt og teste. De må ha forstått at det ikke kan være slik at hele Latin-Amerika utestenges fra kommentering i WordPress.

 13. Avil says:

  Det er vel ikkje 2 ungar, mann og hus som gjer nokon verken lukkeleg eller ulukkeleg, men korleis ein har det med det ein har.

 14. Iskwew says:

  Ja, Avil, slik er det. Jeg tror mange bruker mye tid på å drømme om noe annet, mens livet er på vent.

 15. Håkon says:

  [quote comment=”37410″]Håkon, det er vel kanskje mye som handler om å ikke ha for høye forventninger og store drømmer, for da glemmer man fort et det er de små lykkeglimtene som teller :o)[/quote]
  Ja, men det bør likevel være plass for noen store drømmer. Kunsten er å ikke la disse komme i veien for hverdagens lykkeglimt. 😉

 16. Iskwew says:

  Nettopp, og i tillegg er det viktig å huske at noen store drømmer kan ta lang tid å realisere, være tålmodig og ikke glemme å se de små lykkeglimtene.

 17. Elle says:

  Avil: Poenget er vel ikke at lykke må være å ha to unger, stasjonsvogn ol, men det må likevel være tillatt å bli lykkelig av det 🙂

  Jeg er godt fornøyd med tulla mi- hun er det som gjør meg aller lykligst for tiden, og jeg er og veldig godt fornøyd med stasjonsvogna til å frakte den lille familien rundt i 🙂

  Lykke er når tulla smiler sitt bredeste smil eller sover sin mest fredfulte søvn 🙂

  E

 18. Iskwew says:

  Jeg tror det Avil mener, og som jeg i hvert fall mener, er at det gode livet ikke er å finne i de tingene i seg selv.

 19. Vidar says:

  Salt sommersvette på tunga, brent umbra, lukten av musk, smaken av olje og lyden av en kraftig bris. Gode hender, kraftfulle og følsomme. Som bringer meg gjennom stormen til orkanens øye og fjellets topp. Ønsker jeg meg. En gang til.

 20. Iskwew says:

  Vidar :o) Hvem ønsker seg ikke det? :o)

 21. Goodwill says:

  Det handler kanskje aller mest om å se lykken når den er der. Og så tenker jeg at man kanskje skal legge lista for lykke på “bra” og ikke “best”?

  For hvis den ligger på “best” så er det så vanskelig å nå den, men hvis den ligger på “bra” så skal det ikke så mye til for å oppnå det?

 22. Iskwew says:

  Ja, det tror jeg det gjør, Goodwill. Se den i det små, hver dag, og ikke tro den ikke er der, om det ikke er “best”.

 23. Sexy Sadie says:

  Tja, litt for mange av de såkalte vellykkede kjerringene med hus, heim, full jobb, 2,3 barn, stasjonsvogn, Retriver og en mann blir etterhvert sykemeldt fordi de ikke klarer å være 110% tilstede både hjemme og på jobb. Vi har såpass mye empiri på det, at vi har en statistikk. De blir syke av glansbildelivet som de selv har skaffet seg. Tragiskt i grunn.

 24. Hemmlig says:

  lykke er vel det
  som kommer oss i hu
  en natt
  der vi venter
  på sne

  vi sitter der i nattens mulm og mørke
  og tenker på tider som kanskje kan komme
  vi tenker tilbake på da vi var tretti
  vi ser ikke frem til å fylle førti


  jeg la meg med natten
  det snedde på katten

  jeg var visst lykkelig likevel

  Fin blogg!

 25. Iskwew says:

  Takk, Hemmelig :o) Det var et fint dikt :o)

Top