Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Statens Helsetilsyn sender Pearsall-saken til politiet

05.04.08 in ME/CFS

Statens helsetilsyn mener John Pearsall , tidligere behørig omskrevet i hjørnet som den rovfiskeren i fortvilelsens hav han er, har brutt flere bestemmelser i lov om alternativ behandling. De sender dermed saken over til politiet med begjæring om offentlig tiltale, melder Dagbladet.

I hovedsak er det to ting Statens Helsetilsyn mener er straffbare:

 • Pearsall setter forsettlig pasienters liv og helbred i fare med sin behandling.
 • Medisinsk behandling som kan medføre alvorlig helserisiko skal bare utføres av helsepersonell

Legg merke til at Statens Helsetilsyn bruker “forsettelig” – altså med vilje – for å karakterisere Persalls metoder.

I sin sakkyndigrapport skriver manuell terapaut Dag Vågnes:

“Utøvelse av forsvarlig manipulasjonsbehandling har vist seg å kreve omfattende utdannelse. Vi vet at disse grepene er potensielt farlige dersom ufaglærte benytter behandlingsformen (). Omfattende nevrologiske skader, til og med dødsfall, har vært rapportert etter ukyndige manipulasjonsgrep”

Terskelen for å begjære tiltale for alternativ behandling er høy. Kun to ganger tidligere har Statens Helsetilsyn gjort dette.

Og da var det slutten for Pearsall? Neida.

Dette betyr ikke at Pearsall slutter å drive rovfiske, om noen skulle tro det. Han har satt opp et treningssenter i Arguineguin på Gran Canaria, der flere av de som ble loppet for 200.000 i høst nå er for å få ytterligere behandling. Noe sier meg at det ikke er tilfeldig at han er i Arguineguin. Det bor mange nordmenn der, og den norske skolen ligger der. Av en eller annen grunn ser norske ME-pasienter og pårørende ut til å la seg friste av diverse alternativ behandling i større grad enn andre. The Lightning process og Phil Parker har vel flere norske, enn engelske pasienter, så vidt jeg har forstått. Noe sier meg at det kan ha å gjøre med betydelig direkte markedsføring på f.eks. norske ME-forum. Det synes jeg er betenkelig. Presset i disse foraene overfor ME-pasienter er formidabelt.

Forøvrig leste jeg at ikke bare tok Pearsall 200.000 for behandlingen, men han tok dessuten ekstra betalt for tilleggbehandling. En skulle jo tro at det meste burde være inkludert siden prisen var så høy, men nei da:

 • 30 min massasje av Lena (kona til Pearsall): 1.200 kr
 • 10 min (eller mindre) manipulasjon av nakken/rygg: 1.000 kr.
 • Delta på fellestrening (utenom det som var inkl -7 fellestreninger): 1.200 kr gangen. Samme for ledsager.
 • Ledsager kunne få manipulert ryggen en gang for 2.500 kr. Dette ble anbefalt.
 • Chi gong kurs i 4 dager (ikke hele dager) for ca 5.000 kr.

Hvor mye han totalt tjente er umulig å si, men det er helt hårreisende.

Flere Dagbladet har snakket med sier Pearsall har fått nok av Norge, at han ikke orker å behandle flere her. Han skal ha uttalt at pasientene nå må komme til ham, der han bor. Til det er det bare å si at jeg virkelig håper at Statens Helsetilsyn tar kontakt med helsemyndighetene i Spania, og får dem til å etterforske Pearsall og metodene hans. Metodene og etikken er jo ikke noe bedre selv om den er forflyttet til et mer gjestmildt klima.

Print Friendly, PDF & Email

Tagged With: , , , ,

22 Reader Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

Sites That Link to this Post

 1. Rovfiskere i fortvilelsens hav : Iskwews hjørne på www | 08.04.08
 1. Marina says:

  Jeg må innrømme at de prisene ser helt hårreisende ut, selv ut fra et amerikansk synspunkt. Det får meg til å lure på to ting: Hvor lettlurte er folk egentlig, og hvilken form for bedrag som ingen har prøvd enda kan jeg tjene meg rik på?

  Marinas siste bloggpost er..Små og blå og veldig mange…

 2. Lothiane says:

  Fy f…! 😯
  Dette er virkelig så ille at jeg ikke finner ord. Jeg håper det finnes et eget helvete for folk som Pearsalls.

  Lothianes siste bloggpost er..Holmenkollen

 3. Iskwew says:

  Desperate folk napper på det utroligste, Marina 😕 Og det er sikkert noe igjen som ingen har forsøkt enda. Det er vel bare å vente og se, er jeg redd.

  Det er reservert en egen plass i helvete for Pearsall, Lothiane. Det er jeg helt sikker på.

 4. Håkon says:

  Ledsager kunne få manipulert ryggen en gang for 2.500 kr. Dette ble anbefalt.
  Dette må da være det særeste tilbudet. Hvilket utbytte skal en ledsager ha av dette?

 5. Iskwew says:

  Ikke vet jeg, Håkon… gleden ved å fylle opp lommeboken til Pearsall?

 6. Håkon says:

  En ting er å fylle opp lommeboken til Pearsall, men hvorfor utsette seg en helt unødvendig risiko? (Jeg antar at de som ledsager vanligvis er friske.)

  Vi vet at disse grepene er potensielt farlige dersom ufaglærte benytter behandlingsformen

  Her er det ikek bare pasientenes lov og helbred som settes i fare, men også ledsagere. 🙄

 7. Iskwew says:

  Ja, ME er jo ikke smittsomt, Håkon, så de er nok det.

  Aldri i verden om jeg ville latt Pearsall nærme seg ryggen min, nei 😯

 8. Flopsy says:

  Det var litt av en prisliste, må jeg si. 1200 kroner for en halvtimes massasje? Jeg hjalp en desperat bekjent med vonde skuldre i forrige uke, og ble kjempeglad for en hundrelapp :mrgreen:

  Men for å være litt alvorlig oppe i det hele, så er det jammen godt at det blir reagert mot Pearsall. Manipulasjoner er ikke bare bare, og særlig ikke når det bedrives i øvre del av nakken. Der er jeg helt på linje med manuellterapeuten (og de kan den slags).

  Det Pearsall driver med er rein og skjær utnytting av syke og desperate mennesker. Det er ufint, og det er svindel.

  Flopsys siste bloggpost er..Bokhjørnet

 9. Iskwew says:

  Du er åpenbart alt for snill, Flopsy!

  Jeg synes uttalelsen fra Statens Helsetilsyn sier det meste når den bruker betegnelsen forsettelig.

  Ja, det er svindel. Jeg håper han blir stoppet hvor enn han setter opp virksomheten sin.

 10. Håkon says:

  Manipulasjon av lommeboka er ille nok 😈

  Det som er irriterende her er at fyren lett kan flytte virksomheten sin til et annet land dersom han merker at myndighetene der han er blir for nærgående, i alle fall så lenge han klarer å få folk til å reise etter ham.

  Et mye bedre alternativ må det da være å ta en tur til Lourdes. Der har helbredelse blitt et snurrig sirkus, men de serverer utmerket mat på fortauskafeene. (Og tar du med tomflasker er det gratis å forsyne seg av vannet fra kilden. Det er i det minste rent. :mrgreen: )

 11. Iskwew says:

  Jepp, det er det.

  Han klarer jo å få folk til å følge etter seg. Det er ganske besnærende. Hva i alle dager er det han sier og gjør som gjør at folk følger etter en som så åpenbart utnytter dem?

  Jeg vil tro vann fra kilden i Lourdes rett og slett er betydelig tryggere enn å bli manipulert både fysisk og mentalt av Pearsall, ja.

 12. Anne says:

  Jeg vil tro du er fornøyd med illustrasjonen her 🙂

  Annes siste bloggpost er..Seminarhelvetet III

 13. Iskwew says:

  Ja, den er jeg ganske fornøyd med 🙂

 14. Birgitte says:

  Hei
  Bare en noen kommentarer fra en annen synsvinkel – hvis det er tillatt i denne ganske så ensidige debatten ❓

  Har selv fått utrolig god hjelp av John Pearsall etter et liv (fra jeg var 16 år – til 38) med dårlig rygg. Opplevde han som en meget vennlig og utrolig flink behandler (og jeg har prøvd en rekke av de “autoriserte” norske. Regner vel nærmest livet mitt i “før og etter John” når det kommer til helseplager.. det betyr at livet etter jeg fikk behandling og lært trening av han har vært utrolig mye bedre når jeg snakker om helsa.

  Prisene som er oppgitt på denne siden har jeg aldri verken sett eller hørt snakk om selv om jeg var hos han rett før han dro fra Norge. Har betalt noen få hundrelapper for en halvtime (omtrent som prisen hos en frisør – bare atskillig viktigere for helsa mi :-). Har opplevd å få gratis behandling en gang bare fordi jeg hadde litt reisevei, og har aldri betalt i nærheten av det som er oppgitt her.

  Sikkert noen som ikke er like fornøyd, og som har opplevd andre sider, men syns debatten ikke henger på greip i det hele tatt. At han ikke er utdannet i Norge betyr ikke automatisk at han ikke kan sine ting! Triksene og treninga han lærte meg betyr at jeg klarer meg selv og er helt frisk nå. Ekte hjelp til selvhjelp 🙂 – og jeg er ham stor takk skyldig – tro det eller ei… 🙂

 15. Iskwew says:

  Det er selvsagt lov, Birgitte, ellers hadde tråden vært lukket for kommentarer 🙂

  Jeg vet helt sikkert at han har tatt 200.000 i betaling fra ME-pasienter, så det er det ingen tvil om. I mitt verdensbilde er det da heller ingen tvil om at det er en rovfisker på ferde. Det faktum at Statens Helsetilsyn tar ut tiltale, viser at ikke bare er behandlingen rådyr, den kan også være farlig.

  At han ikke er utdannet i Norge betyr selvsagt ikke at han automatisk ikke kan sine ting, men etter det jeg har forstått har ikke Helsetilsynet fått ham til å dokumentere noe som helst.

  Det er selvsagt kjempeflott at du er blitt frisk, men det endrer ikke mitt grunnleggende syn på Pearsalls metoder.

 16. gutt123 says:

  OBS: Jeg har blitt behandlet hos Pearsall, og VET hva jeg snakker om.

  For det første:

  Det er riktig at prisen på Pearsalls prosjekt oktober-november 2007 var på 200.000 kr (25 000 euro). Det er IKKE riktig at han tok tilleggsbetaling for behandling slik det skrives her. Dette har du trolig hentet fra et ME-forum og skapt en misforståelse (se under!).

  FAKTUM er, at tilleggsbetalingen var noe som fant sted under behandlingsopplegget Pearsall haddde våren 2007. Der var inngangssummen ca. 18 000 kr, og for det fikk man en “startpakke” (mer enn et LP-kurs), og man kunne kjøpe mer behandling dersom man ønsket det.

  Pearsall & co fant ut at dette var en litt uheldig måte å gjøre det på, og bestemte seg heller for å lage et 10-ukers opplegg, med daglig behandling og fellestrening. Prisen ble derfor høyere.

  Jeg forstår at folk reagerer på prisen, men tror ikke dere at jeg gjorde det også? Tilbakemeldingene var likevel så positive at jeg valgte å satse selv om jeg hadde vært 98% sengeliggende i 2 år (1 år på sykehus).

  Vi var 22 på prosjektet oktober-desember.

  For 200.000 har jeg og mange andre (ja, jeg kjenner personlig flere titalls) fått:

  – 10 uker med daglig behandling (korrigering, massasje og fellestrening – ca. 4 timer pr. dag)
  – Helsa og livet tilbake
  – Verktøy for rehabilitering
  – Masse nyttig kunnskap jeg vil dra nytte av resten av livet
  – Flere gratis behandlinger etter behandlingsopplegget var slutt (på Gran Canaria)
  – Alltid mulighet til å kontakte Pearsall ved problemer
  – Kontakt med flere titalls andre i samme situasjon
  – Pluss mye mer

  Vi har fått beskjed om å bruker minst ett år på rehabilitering, dvs ikke 100% jobb/skole selv om man føler det er mulig, fortsette å trene opp kroppen, og ikke leve stressende liv.

  Jeg var som sagt innlagt på sykehus i ett år. Min far har jobbet med sykehusøkonomi, og vet at det har kostet helsevesenet minst 2 millioner kroner. Jeg opplevde så og si ingen bedring det året. Så har vi alle hjelpemidler, kosttilskudd osv osv. 200.000 kr blir bare småtteri. Men jeg skjønner GODT at ikke alle har råd, og det er veldig synd. Selvsagt skulle Pearsall & co ønske at staten betalte behandlingen. Dette har de prøvd å få til, men ikke lykkes. Det skal sies at Pearsall ikke er mann som liker å være i media, og heller ikke er særlig flink til å få innpass hos skolemedisinerne, gjøre papirarbeid osv. Selv tror han ikke at han for leve så lenge at han får oppleve at noen innenfor skolemedisinen aksepterer behandlingsmetoden hans som særdeles effektiv på en betydelig ME/CFS-undergruppe, og ikke alle mennesker er villige til å ofre sitt liv på å jobbe for noe som man selv ikke for oppleve at blir gjennomført.

  Staten og kommunen vil spare enorme summer på at en ME-pasient kommer seg opp av senga, og det er de klare over, og veldig glade for, og stiller derfor i mitt tilfelle opp alt de kan for å hjelpe rehabilitering. Jeg får blant annet gratis behandling hos manuellterapeut/osteopat.

  Norske LP-kurs kommer til å koste 15 000 kr (kilde: aktivprosess.no). LP-kursene varer i 3 dager, ca 2-4 timer pr. dag. Man får ikke særlig oppfølging annet enn èn telefonsamtale. Begynner man å regne timepris (60 minutter) på Pearsalls behandling, LP, behandling i helsevesenet osv, så er forskjellene ikke så store. Behandling i helsevesenet koster MYE, men de fleste er ikke klar over hvor mye, da staten betaler mye av kostnadene. Typiske priser for 30 minutters behandling hos fysioterapeut, kiropraktor, osteopat, akkupunktør osv, er rundt 400 kr, dvs 800 kr for 60 minutter.

  På Gran Canaria var jeg til norsk lege, og her må man betale alt selv. Var hos legen i 10 minutter, og tok noen blodprøver. Prisen var på over 900 kr (fikk igjen på forsikringen). På det norske helsesenteret kostet 30 minutter med massasje over 300 kr (men man kan få dekket godkjent fysioterapi i utlandet av staten).

  Dette brevet er skrevet på vegne av alle deltagere og pårørende, og det er tross alt DE SOM MÅ FÅ BESTEMME OM DE ER FORNØYD med tjenesten de har betalt for, og ut i fra dette brevet, så er de det.

  http://www.youshare.com/view.php?file=meuttalelse.pdf

  VÆR SÅ SNILL, SLUTT Å SKRIV TING SOM IKKE STEMMER, FORDI DU HAR FÅTT ET “HATE-FORHOLD” TIL FYREN. Jeg ber det fjerne det du skriver om at vi måtte betale mer enn 200.000 kr. Det er usannheter. Denne posten kommer tross alt høyt på Google, og den burde være rett (nei, jeg er ikke utsendt av Pearsall for å bedre hans rykte e.l.).

  Det var faktisk mange av oss som hadde det tungt (også Pearsall & co) da Dagbladet kjørte sine saker. Jeg ble selv kontaktet av journalisten og hun var kun interessert i èn ting – å lage skandalesak (med mindre hun fikk bilde og intervju med Pearsall). Veldig få har derfor ønsket å stå frem, og de fleste har fått media opp i halsen (man må bare gi faen, og tenke på egen helse først).

  Jeg opplevd Pearsall på “nært hold” i flere måneder etter prosjektet, og sett hva han bruker pengene sine på. I alle fall ikke seg selv. Hvis noen tror at han fråtser i luksus så må jeg VIRKELIG LE. Ingenting med den mannens privatliv vitner om luksus, TVERT I MOT! Han startet et senter på Gran Canaria, i et gammelt treningssenter på flere hundre kvadratmeter, og laget det kjempefint. Dette pluss å lønne sine medarbeidere hadde han ikke kunnet uten penger. Jeg, og flere andre jeg har kontakt med, er glade for at vi har vært med å finansiere dette.

  Til slutt kan jeg skrive at en jeg kjenner godt, kjenner personlig en av toppene i helsetilsynet, og fikk høre fra han i november at de ikke skjønte hva Dagbladet “stresset” med, når alle pasientene ut i fra brevet (se ovenfor) som da var i behandling var godt fornøyde, og ikke klaget. De sakene som er nevnt i politianmeldelsen kjenner jeg ikke til personlig, så jeg skal ikke uttale meg eller benekte det, men jeg tviler på at helsetilsynet hadde brydd seg om denne saken dersom Dagbladet ikke hadde presset på for skandalesak. Hvem har ikke en lege eller alternativbehandler de er misfornøyde med? Jeg har mange, ME-pasienter har som regel mange.

 17. Iskwew says:

  Gutt123, jeg har ikke tenkt å endre posten min. Det holder at jeg lar din kommentar stå.

  Ikke noe av det du sier gjør at jeg endrer mitt prinsippielle syn på Pearsall. Han har verken dokumentert metodene sine, eller bakgrunnen sin. Han bruker metoder som kan være farlige. Det er grunnen til at Statens Helsetilsyn melder ham til politiet. At han krever uhørte summer av desperate, syke mennesker kommer på toppen av det, og det gjør at jeg inntil det motsatte er bevist, er like negativ som jeg har vært siden jeg hørte om Pearsall og metodene hans første gang. Du må gjerne småliggjøre summene, men det er ikke jeg med på.

  Hadde det derimot vært dokumentert hva han gjør og at det virker, ville jeg gått helhjertet inn for å få norske helsemyndigheter til å betale behandlingen. Det samme gjelder Lightning process. Det er heller ikke dokumentert. Alt kan virke på noen, det betyr ikke at de virker på alle.

  ME-pasienter, som har lite å hente i det offentlige helsevesenet, er så desperate at de prøver det meste. Jeg vet om pasienter som har prøvd Pearsall og LP uten at det hjelper. Det er like gode anekdotiske bevis som dine, like anekdotiske bevis.

  Inntil metodene er dokumentert, inntil “bøkene” er åpne både hos Pearsall og Parker, vil ikke mitt domene være noen talerstol for disse metodene. Det er nok av talerstoler for det, på det store frie internett. På mitt eget domene vil det ikke være noen åpen markedsføringskanal for udokumenterte metoder. Nettfora flommer over av slik markedsføring. Det skaper stort press, og det gjør fortjenestemulighetene for disse alternative “behandlingene” alt for store etter mitt syn. Jeg vil ikke være en del av det. Dermed får du ta polemikk og markedsføring av Pearsall andre steder. Det vil ikke få plass her.

  Dagbladets metoder får du ta opp med Dagbladet. Jeg har snakket med journalistene, og mitt inntrykk av pasientenes motvilje er ikke det samme som ditt.

  Det er strålende at du er bedre, alle som har denne sykdommen unner jeg å bli bedre. Men jeg ville aldri i verden anbefalt Pearsall for noen. Metodene hans er udokumenterte, kan være farlige og koster dessuten en årslønn eller så. Det er hva jeg kaller en rovfisker.

 18. DanielS says:

  Jeg kjøpte denne chi-gong pakken til Pearsall og en lerkeblid Lena(kona til Pearsall) brukte metaforer om hva øvelsene gjorde på en sånn måte at en kunne bli bra selv fra alt.
  Fint at en trur på det en gjør men jeg er både reflexolog og massør og her støtter jeg staten helt.
  Jeg gvakk litt over det jeg leste over at Lena har massert til kr. 1200,- Dama er jo kun frisør og dette reagerer jeg på.

  Uansett så synes jeg ikke prisen var så gal for fellestreningene. Mange meditasjonskurs/teknikker tar tilsvarende priser uten at noen reagerer. Her fikk man også ett fint hefte.

  For min egen del hoppet jeg av treningene etter at jeg brukte nesten hele treningsklippekortet. Vondt ble dessverre verre av disse øvelsene og klage kunne en ikke fordi det slik er jo ikke tillatt hos dem.

 19. Iskwew says:

  Jeg tror også at Statens Helsetilsyn vet hva de driver med i denne saken, ja.

 20. Proff extremsyk says:

  Hei!

  Er noen av dere som skriver inn negative innlegg her kiropraktorer, manuelle terapeuter eller liknende? Bare lurer i.o.m. at dere uttaler dere om Pearsalls metoder? Har noen av dere sett hva han faktisk gjør??

  Har DERE noen metoder som gjør ME-pasienter friske, så PLEASE SPEAK UP!
  I tilfelle ikke – ikke frata oss som er syke og har fått/kan få hjelp av Pearsalls sjansen til å få et liv igjen – for det er det skremselspropagandaen deres faktisk fører til.
  Selv har jeg, meget kort sagt, vært syk (mest migrenesmerter og utmattethet) i over ti år etter flere idrettsskader. Forsøkt ALT av behandlinger, spesialister, operasjon, alternativ behandling, LP hos Phil Parker, nervelamming og alt av medisiner osv, men bare blitt verre og verre, helt til jeg i hele fjor var sengeliggende og på morfin døgnet rundt, uten sjanser til bedring – i en alder av 29…
  Jeg tar nå, etter behandlingen hos John, noen Ibux i ny og ne…
  Jeg kjenner også, som gutt123, personlig ihvertfall 15 personer som har fått livene sine tilbake.

  Og til dere som tydeligvis ikke er syke selv – det finnes ingen pris på helse – og g.. hvor mange penger jeg har brukt på behandlinger og medisiner som ikke har virket! Men som vi alle vet; alt fungerer ikke på alle, og det er det viktig at vi husker på!

 21. Iskwew says:

  At noen blir bra etter å ha vært hos Pearsall endrer ikke verken mitt syn på hans metoder og at jeg mener han er en rovfisker, eller det faktum at han er anmeldt av Statens helsetilsyn.

  En metode dokumenteres nemlig ikke av anekdotiske bevis.

  Og det er omtrent så mye jeg har tenkt å si om den saken. Finn andre markedsføringskanaler for John Pearsall enn mitt domene.

Top