Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Rovfiskere i fortvilelsens hav

I Dagbladet i helgen har det stått om en omstridt og udokumentert metode som visstnok skal kurere Kronisk utmattelsessyndrom (CFS)/ME. Det hele er drevet av en austrailier som heter John Pearsall. Han mener at CFS/ME skyldes at atlasbenet trykker på sentralnervesystemet, vegas-nerven, slik at det gir den totale utmattelsen hos ME-pasientene. I følge eget utsagn har han bakgrunn fra kinesisk/koreansk/japansk behandlingsmetode, og bruker manipulasjon av halebenet som behandling. Tildels bruker han svært innvaderede metoder (manipulasjon av halebenet via anus), og ikke noe er dokumentert. Helsetilsynet har bedt om dokumentasjon, men ikke fått noen. Pasienter får taushetsplikt. De som uttaler seg gjør det anonymt.

Det eneste som finnes er anekdotiske bevis for at dette kurerer CFS/ME. Noen blir bra, men ingen vet hvorfor. Ei heller har jeg sett noe dokumentasjon på hvor lenge de holder seg bra.

Svært interessant blir det hele når vi får høre hva det koster. Pasientene må forskuddsbetale € 25.000 – altså 200.000 for å delta på et 11 ukers behandlingsopplegg. I høst har Pearsall gjort dette i Norge, med 22 deltakere. Noe som vil si at han har tjent 4,4 millioner kroner brutto. På et udokumentert behandlingsopplegg. Som ikke er gjennomgått av helsemyndighetene. Som kan eller ikke kan virke. Det eneste som er sikkert er at det har virket på bankkontoen til Pearsall.

Vegard Bruun Wyller uttalte følgende til Dagbladet da de først skrev om saken i november:

“Hvis det er noen der ute som har funnet en god behandling mot kronisk utmattelsessyndrom, så har de en moralsk forpliktelse til å bevise at den virker og la resten av verden ta del i den.”

Når du har en sykdom som CFS så betyr det at du bombarderes med og må ta stilling til et sant osean av udokumenterte behandlingsmetoder. Du har en sykdom som til dels gjør deg 100% ufør, du har smerter, du er fullstendig utmattet og du er desperat etter å finne NOE som kan gjøre deg bedre. I dette fortvilelsens hav er det grådige fiskere, og de får stadig vekk penger i garnet. I bøtter og lass. Fra fortvilede mennesker som gjør hva som helst for å bli bra. Fra pasienter og pårørende som belåner hus og selger eiendeler, i håp om å bli bra, om å kunne leve et noenlunde normalt liv.

Jeg får lyst til å denge John Pearsall og hans like. Jeg blir så rasende. Om det kurerer sykdommen, så fortell hvorfor og hvordan. La forskere få innsikt. La dem blindteste. Vis oss hvordan det går med pasientene. Har Pearsall funnet løsningen på gåten ME, kommer han til å bli rik uansett. For ingen tror vel at han gjør dette av altruistiske grunner. Det er nok ikke derfor han visstnok økte prisen fra 18.000 til 200.000. Det er fordi han vet at det er mulig å fiske i fortvilelsens hav med stor gevinst.

Det er andre metoder også. The lightning process, for eksempel. Like udokumentert, og med like begeistrede anekdotiske bevis om at folk er blitt bra etter et 3 dagers kurs i England. Det koster ikke like mye, men det er like hemmelighetsfullt når det gjelder metode. Like forvirrende og like fortvilende som pårørende. Det kommer mailer og SMS’er, fra kjente som kjenner noen som har prøvd, og som vil at min søster også skal prøve. Hele tiden må du ta stilling til slike ting.

Det er bare en ting som gjelder. Forskning på årsaker og på hva som virker. I mellomtiden må pasientene ivaretas.

Signalene som kommer fra diverse faghold er forvirrende. Det er polemikk i avisene. Den ene sier det er psykisk, den andre at det er biologisk. Det er halebenet. Nei, det er hjernen. Nei, det er sinnet. Muligens er det en genmutasjon. Det er noe flinke piker får, det er stressrelatert. Spis papaya. Spis omega 3. Ta vitaminer. Gjør ditt og gjør datt. Du formelig drukner i anekdotiske bevis om det ene etter det andre.

Noen sier som sant er at vi ikke vet. Man vet verken hva det kommer av helt sikkert (selv om det som regel starter med en virusinfeksjon), ei heller er man enige om behandling som hjelper.

Her ligger mulighetene for de som vil rovfiske i fortvilelsens hav. Som pasient og pårørende må man stå imot som best man kan, selv om det eneste inderlige ønske vi har er at hun skal bli bra. Få leve livet sitt som et helt vanlig menneske, med gleder og sorger og en ungdomstid som ikke bare blir borte.

Kan hende har Pearsall løst gåten. Jeg vet ikke. Jeg vet at om jeg visste det, hadde det ligget 200.000 på bordet enten fra Sylvia Brustad eller om ikke, fra oss i familien. Vi vil ikke noe annet enn at hun skal bli bra og få leve livet sitt som et helt vanlig ungt menneske. Men det er galematias å betale så mye penger for noe du ikke vet om virker, med en terapaut som du ikke kjenner bakgrunnen til, og som ikke vil dokumentere noe som helst, og bare stikker fra landet med 4 mill i lomma.

Jeg tror det er en egen plass reservert i helvete for rovfiskere i fortvilelsens hav.

Oppdatert: Statens Helsetilsyn sender Pearsall-saken til politiet.

Tråden er nå stengt for kommentarer.  Eventuelle kommentarer kan legges i tilsvarende tråd i MEblogg.

Print Friendly, PDF & Email

Tagged With: ,

22 Reader Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Goodwill says:

  Jeg leste også denne og reagerte kraftig. Alt omkring dette forteller meg at det disse folkene driver med er ren svindel. Av simpleste sort, mot noen av de mest sårbare ofrene som finnes.

  Jeg tror også at de kan regne plassen i helvete som reservert.

 2. Iskwew says:

  Ja :o/ Jeg hadde ikke fått med meg det som var skrevet om det i Dagbladet i november, og ble rimelig sjokkert da jeg leste artiklene i går og i dag. Så ble jeg sinna.

  Plassen i helvete er reservert, ja.

 3. Håkon says:

  Det var en rimelig oppsiktsvekkende beskrivelse av behandlingen, ja, og behandling blir dessverre overgep når han ikke informerer pasientene ordentlig om denne typen behandling (og overgrepene blir ikke mindre når han i følge avisen kan utføre denne typen behandling i affekt).

  Det virker som Pearsall drar nytte av en pasientgruppe som i mange tilfeller ikke orker å klage, og om de orker så har de kanskje ikke lyst til å si så mye om behandlingsopplegget de har vært utsatt for.

  Griskheten sitter så helt klart i førersetet, og slett ikke noe ønske om å hjelpe flest mulig. Dermed ser jeg ikke noen grunn til å diskutere opplegget til denne fyren. Her bør det kun advares.

 4. Flopsy says:

  Jeg har også fulgt denne saken med interesse (og en smule avsky). Det er en ekkel måte å tjene penger på. Dessuten setter han jo folk i en lei knipe her. Har man først betalt så mye penger til en behandler, vil man jo gjerne tro at det hjelper- ellers føler man seg jo dum. Så dette er drøy manipulering av mennesker som har det tøft.

  Jeg skjønner forøvrig ikke hvordan han kan manipulere atlas-benet ved å gå inn i anus. Atlas er det øverste benet i nakken, nemlig.

  Nei, jeg tror dette er ren og skjær svindel. Hadde mannen virkelig vært ute etter å hjelpe folk, så hadde han valgt en annen fremgangsmåte.

 5. Iskwew says:

  Håkon, jeg leste også at han gjorde dette i affekt.. og grøsser ved tanken på hva det innebærer.

  Disse pasientene orker vel knapt nok å komme seg til behandling, og klage orker de vel i hvert fall ikke. Dessuten har de fått taushetsplikt. I Dagbladet i dag sto følgende uttalelser fra lege Mette Johnsgaard:

  “Dessuten forteller mange om en manipulerende behandler som tror han er den eneste som kan hjelpe dem i hele verden. De blir redd for ham og tør ikke si ham imot eller være uenige. [..] Det kan virke som om pasientene ikke får lov til å si noe om behandlingen til andre terapauter og at de anbefales å holde seg unna annet helsepersonell.”

  Nei, dette er ikke noe å diskutere, annet enn å advare og oppfordre helsemyndighetene til å stoppe ham.

  Flopsy, dette er ikke i nærheten av etisk, og jeg vil tro at han bruker svært mange manipulerende knep av mental art, i tillegg til de fysiske, for å lure folk for 200.000 kroner på en behandling de ikke vet virker. Og som jeg kjenner ME høres det jo ut til å kunne skade også.

  Det med atlas-benet klippet jeg fra den artikkelen jeg fant i Dagbladet. Det er Pearsalls talsperson som uttalte det for å forklare hva han gjør. Det virker jo som en solid omvei til nakken, for å si det slik.

  Dette virker å være grov svindel, ja.

 6. Marina says:

  Dette får meg til å tenke på de to amerikanerne som hadde en liten uenighet om et eller annet: “AU! AU! Hvorfor sparker du meg i baken?” skrek den ene.
  “Fordi det er det nærmeste jeg kan komme til hodet ditt” svarte den andre.

  Men det er vel ingen grunn til å tro at ME-pasienter har hodet i rævva vel? Ut fra behandlingsmåten hans kan man jo tro at det er det Pearsall tror, så diagnosen hans er sikkert helt feil og da er vel ikke behandlingen verdt mye heller.

 7. Iskwew says:

  Ikke godt å si hva det er han holder på med, men jeg synes dette høres merkmystisk ut. Om det ikke er det, kunne han jo la andre få innsikt i hva det er han driver med.

 8. bza says:

  Selv om jeg ikke har stor tro på den medisinske effekten av Pearsalls behandling (basert på det lille jeg har lest her), og er overbevist om at dette er en form for svindel, skal man ikke undervurdere den psykiske effekten det har på de som lider av disse syndromene og oppsøker slik behandling i håp. (Damn det ble en lang setning) Mange sykdommer og symptomer kan helbredes ved hjelp av overbevisning.

 9. Iskwew says:

  Det er derfor jeg gjerne skulle visst hvordan de har det etter en stund. Han sier jo at han kurerer mange. Men det kan være bare midlertidig. Det gjelder Lightning process også. Hvor lenge varer det?

  Man er jo spesielt motivert også, når man er villig til å legge 200.000 på bordet.

 10. Lothiane says:

  Stiftepistol… det er tingen. Pearsalls plass i helvete er forhåpentligvis ekstra godt varmet opp.

 11. Lothiane says:

  Da jeg gikk til behandling og justerte atlas-beinet (som forøvrig ikke gjorde meg friskere av ME’en), skjedde det ved manipulasjon av nakken… utrolig nok.. ettersom det er der atlasskiva sitter, som Flopsy sier.

  Men det var altså ikke hos Pearsall.

 12. Iskwew says:

  Ja, jeg vil tro den plassen er god og varm, Lothiane.

  For alt du og jeg vet kan han jo ha funnet svaret på deler av gåten. Det hjelper bare ikke så lenge han ikke forteller om det, og ter seg som en skikkelig hai.

 13. Avil says:

  Ditt ME-sjuke familiemedlem har ein fantastisk ressurs i å ha deg som kan orientere deg, lese, ringe rundt, snakke med andre og vere kildekritisk.
  Ikkje alle ME-sjuke har det.
  Nokre av dei har familiemedlemmar som har forkasta skulemedisinen heilt etter år utan hjelp, og no svergar til alternativ behandling.
  Andre har ikkje noko nettverk i det heile.
  Den jobben du gjer som vaktbikkje her, og at du i tillegg offentleggjer tankane og erfaringane dine om dette er gull verdt.

  Tusen takk for at du fins.

 14. Iskwew says:

  Takk, Avil!

  Det er utrolig krevende å være syk. Det er krevende å være pårørende også, og noe av det mest frustrerende er alle disse rovfiskerne. Hele tiden må man ta stilling til en eller annen quick fix, basert på et eller annet anekdotisk bevis. Jeg er skeptisk til det meste, og tror at dersom det fantes en quick fix ville vi visst om det.

  Det meste er humbug. Dessverre er det mange som både bruker krefter og penger på slik humbug.

  Det var betimelig at Undre linket til denne tråden. Engle-styret til Märtha er en del av det samme.

 15. Avil says:

  Ja, Märtha legitimerer dette. Og kongehuset og statskanalen vernar og oppmuntrar henne.
  Eg forstår ikkje at det får passere.

 16. Iskwew says:

  Nei, ikke jeg heller. Det må skyldes at de fleste av en eller annen grunn er blendet av titler og arvede rettigheter. Jeg aner ikke. Men NRK får snart slutte å være reklamekanal for det. Jeg blir overmåte sur av at lisenspengene jeg MÅ betale brukes på denne måten.

  For det er virkelig ikke mye opphøyet over Märtha og næringsvirksomheten hennes. Det er ren business.

Top