Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Metaforer

19.04.07 in Språk

Det står så mye bra i det foredraget til Merete Sparre som jeg skrev om i går, at jeg må gripe fatt i noe annet som sto der. Hun forteller at hun i forhold til ME-pasienter bruker mye bilder, i form av enten modeller eller tegninger, eller i form av symboler. Selv svært verbale og intellektuelle mennesker med ME vil ofte ha problemer med for mange og vanskelige ord, sier hun og utdyper:

Bilder, enten i form av konkrete modeller eller tegninger, eller i form av symboler, metaforer og analogier, går til andre deler av hjernen enn de som har med språk og logisk tenkning å gjøre. “En metafor er en gave fra min høyrehjerne til din høyrehjerne,” pleide min lærer å si.

Dette er som musikk i mine ører, for jeg elsker å bruke metaforer. De gir noen ganger en mye bedre forståelse enn hva rene ord for pengene gjør, synes jeg. Spesielt om du skal beskrive følelser, da er metaforer uovertrufne i sin presisjon.

Høyre hjernehalvdel er den kreative og intuitive delen av hjernen, venstre er den logiske. Og metaforer krever at vi bruker våre kreative og intuitive evner. De kan gi forståelse uten at vi en gang kan sette logiske ord på hva det er vi har forstått.

Diktskrivingen er ren metaforbruk. Når jeg skal beskrive vinterlig nedtrykthet, for eksempel, skriver jeg det slik:

SPURV I NOVEMBER

En forhutlet liten spurv
bor i mitt hjerte
den bor i novembermørke
der inne, mens den
venter på våren

Den tenker der den sitter
skjelvende, frossen og stille
at våren minsanten
ser ut til å ville
være lenge borte i år

Mon tro om våren
har forlatt den for godt

Iskwew ©

Og da skjønner alle at jeg føler meg trist, liten, alene, synes at livet ikke er spesielt oppløftende og lengter etter lys og varme. Uten at jeg trenger å si det direkte, og mye sterkere enn om jeg skrev at jeg føler meg trist, liten og alene.

Eller når jeg bruker hesteveddeløp for å beskrive svik. Det skaper bilder og forteller hele historien på liten plass.

Finanskursene for datere er selvsagt en eneste stor metafor fra ende til annen. Metaforer for å forklare finans begynte jeg med for mange, mange år siden. Jeg skulle forklare valutakrisen i 1992, da den norske kronen depresierte kraftig, til noen fullstendig uten bakgrunn for å forstå det. Og fant et bilde med epler og pærer som var like mye verdt, men så råtnet eplene, og da ville du ikke lenger bytte en pære for et eple. Du vil kanskje forlange to epler for en pære. Aha! Der satt det poenget. Jeg mener at det fagområde ikke finnes som ikke kan forklares for legfolk med gode metaforer. Gode historiefortellere mestrer kunsten, og kan forklare hva som helst slik at folk forstår kjernen.

Metaforene apellerer til vår fantasi og kreativitet. Selvsagt kan de noen ganger ta helt av, slik at de tåkelegger snarere enn å klargjøre. Vellykket metaforbruk handler om å finne enkle gjenkjennelige bilder til å beskrive noe komplisert. Metaforer gjør språket mer levende, sprudlende og fanger mer enn rene ord for pengene. Men de krever trening, både for den som bruker dem og den som mottar dem. Og noen ganger kan de bomme, fordi vi assosierer forskjellig basert på vår kunnskap og mottakelighet. Samtidig er det metaforens styrke. Den begrenser ikke på samme måte som et logisk resonnement. Dermed kan assosiasjoner gå i helt andre retninger enn du i utgangspunktet trodde, og brått er du inne i en voldsomt kreativ prosess.

Drømmene våre er en eneste lang metafor. De kan gi selvinnsikt i den grad du IKKE tolker dem bokstavelig, men ser på symbolene som ligger i dem. Om en bestemt person dukker opp i en drøm, handler det gjerne ikke om den konkrete personen – han symboliserer noe. Han er et bilde fra din dypeste underbevissthet.

Ikke noe er som en velfundert metafor. Et bilde sier mer enn tusen ord ;o) Det er en metafor som vel er gått over til å bli en klisje. Og det kan de fort gjøre, om de bare repeteres og ikke skapes. Kreativitet må til, for å bruke metaforer på en vellykket måte.

En av grunnene til at jeg liker Paulo Coelho så godt er hans utrolige evne som metaforist. Han bruker historier og metaforer til å beskrive komplekse menneskelige situasjoner på en fabelaktig måte. Hele Manual of the Warrior of the light er en eneste lang metafor. FantastISK, spør du meg.

Print Friendly, PDF & Email

Tagged With:

9 Reader Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. pixelduck says:

  vanskelig å gi kommentarer til slike lange, gjennomtenkte og analyserende betraktninger om emnet.
  er dog enig med deg, om jeg forstår deg korrekt, at metaforer kan være direkte henrivende, om jeg kan benytte et slikt ord, for ofte er nettopp metaforene så forløsende med tanke på forklaringerer, under statement, forståelse
  en metafor sier mer en 1 bilde – gitt klisjeen: “et bilde sier mer enn tusen ord”
  metaforer er simpelthen FantastISK

 2. Iskwew says:

  Ja, de forklarer ofte veldig komplekse ting det ellers ville vært nødvendig med mange ord for å forklare det samme.

  FantastISK ja :o)

 3. Lothiane says:

  Glad du tar fram Sparres foredrag! Jeg har lest det, men som hos ME-huer flest går det meste ut igjen. 😉

  Jeg liker metaforer, men jeg har problemer med å finne dem selv. Før skrev jeg mye dikt, nå klarer jeg det ikke lenger. Jeg tror det er ME’en… Så kanskje er det sånn at vi med ME forstår metaforer og bilder, men ikke nødvendigvis greier å finne dem selv?

  Jeg savner diktskrivingen… 🙁

  Takk for gjennomgangen – det er veldig fint å lese postene dine. 🙂

 4. phalloides says:

  Sitat: “Jeg mener at det fagområde ikke finnes som kan forklares for legfolk med gode metaforer.”

  Var det en metafor, eller?

  Enig i innholdet her, bra poengtert (med ett viktig unntak).

 5. Iskwew says:

  Lothiane, det kan godt være at det er vanskeligere å finne på metaforene ja. Jeg vet jo ikke annet om ME-huer enn at de fleste jeg er borti; lillesøster, du, Beate og Rockette virker svært oppegående og fulle av tanker og fantasi – som dere også får frem. Jeg tror kanskje det er vi rundt som bør roe ned tempoet og bli flinkere til å lytte.

  Jeg har ikke skrevet dikt på lenge. Jeg tror jeg må slutte å blogge, jeg, om de skal komme. De får liksom ikke plass oppi all bloggingen :o(

  Takk for at du leser!

  Det var ikke ment som en metafor, Phalloides. Og dessuten manglet det et ikke i den setningen du siterte: “Jeg mener at det fagområde ikke finnes som ikke kan forklares for legfolk med gode metaforer.” Korrigert nå.

  Hva var unntaket?

 6. phalloides says:

  Det var en spøk fra min side, og unntaket er det som ble sitert og rettet opp 🙂

 7. Iskwew says:

  Aha o) Da er alt som det skal!

 8. Goodwill says:

  Deilig morgenlesning!

  Dette går rett inn i min egen jobbhverdag, hvor jeg hele tiden skal forklare komplekse faglige sammenhenger til et publikum helt uten faglig bakgrunn. Forenkling er helt nødvendig, og metaforer eller billedbruk et viktig og godt verktøy :-))

 9. Iskwew says:

  Ja, ikke sant, Goodwill! Jeg tror de virkelig gode pedagogene er de som bruker sin fantasi og forestillingsevne til å lage bilder på det konkrete de skal forklare. Om du legger til en stor dose entusiasme i tillegg – så er du i mål :o)

Top