Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Les videre »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Er blogger blitt mer lesbare på et år?

29.11.09 i Blogging

Høsten er tiden for kåringer og oppsummeringer av ymse slag. En av de årvisse og gjentagende eventene er Hjørnets årvisse gjennomgang av lesbarheten i norske blogger. Lignende gjennomgang ble gjort både i 2006, 2007 og 2008. Siden det er viktig å opprettholde tradisjoner (det er jo samfunnslim) så vil tradisjonen gjennomføres også i år.  Noe annet hadde tatt seg ut.

Regnemaskinen bak tallene er å finne hos Juicystudio i år som foregående år. Løp over og test DIN blogg, og skriv en post eller legg igjen en kommentar.

Følgende blogger har vært med både i 2006, 2007, 2008 og 2009:

Iversen Revisited
Undre
Hjorthen
Fjordfitte
Iskwew

Tigui har vært fulgt tidligere, men der er det rett og slett skrevet veldig lite i år, så den har jeg ikke regnet på i år. I fjor ble to viktige, velskrevne og strålende blogger inkludert og de er derimot også med i år, nemlig:

Virrvarr
Avil

Sikkert mange andre som kunne vært inkludert, men det er det ikke tid til.  Tradisjonen blir lagt ned når det er mindre enn to av de originale seks bloggene igjen.

Detaljene finnes på dette bildet (klikk for å få det større):

lesbarhettabell

Totalt har man i disse syv bloggene skrevet 23% flere færre ord. Det er skrevet noenlunde samme antall ord med tre stavelser eller flere. Krydring av tekst med fremmedord, snurrige ord, blomstrete ord og sammensatte ord er altså omtrent på samme nivå.

Men det er innbyrdes forskjeller, om vi ser på de enkelte bloggene (klikk på “Hele saken”————–>):

Iversen
har en betydelig reduksjon i setninger og ord. Reduksjonen i antall ord per setning er imidlertid større enn reduksjonen i antall setninger. Det er definitivt blitt kortere og fyndigere hos Iversen. Muligens er det livet som gift mann som gjør at behovet for å uttrykke seg klart, kort og konsist er der. Korte setninger har altså vært årets strategi.

Hjorthen
skriver som alltid flest ord. Det har vært tilfelle hvert år. Han har imidlertid en dramatisk nedgang i antall ord fra i år til i fjor.  Studier skulle være forbudt, tenker jeg om det. Studiestjelte bloggord er en stor pris å betale. Karakterene synes for dyrekjøpte fra lesernes side.

Iskwew
har overraskende nok økt antall ord, selv om det stadig kommer klaging fra den kanten om null tid til å vedlikeholde en gråtende blogg som roper på innhold. Det er åpenbart mye å si når noe først skal sies, i hvert fall.  Her er ordene spart opp slik at det blir mange av dem på en gang når de først kommer.

Undre
hadde en kraftig økning i antall ord i fjor.  Hun er i år tilbake til et mer normalt nivå, selv om hun fortsatt ligger godt over nivået både for 2006 og 2007.  Dog er det ikke tvil om at det blogges sjeldnere der i gården, og blir det ikke skjerpning så er Undreverset muligens UTE neste år.  Hørte du, Undre? Hmm?

Fjordfitte
har heldigvis skrevet mye mer enn i fjor, og hun er fortsatt (ikke overraskende) den mest komplekse skribenten vi har historikk på.  Rett nok er det en liten nedgang i antall ord med 3 stavelser eller flere, men fortsatt er hun den bloggeren det kreves mest utdannelse for å lese.  Det lettilgjengelige er da heller ikke noe mål i seg selv.

Virrvarr
har skremmende nok en nedgang fra nesten 8.000 ord i fjor til 2.700 i år.  Muligens er det bokprosjekter og lignende som gjør at det kommer mindre ord i bloggen, men altså Virrvarr; vi vil ha mer!

Avil
har ikke latt boklansering stoppe bloggen og viser en pen økning i antall ord.  Selv om hun fortsatt er på et nivå i ordmengde som indikerer at markedet kan ta mer.  Etterspørselen etter Avil-ord er større enn tilbudet, det er helt sikkert.  Vi vil ha MER.

Så til oppsummering av årets resultater:

gunningfog

Gunning Fog indeksen måler omtrent hvor mange års slit på skolebenken du trenger for å lese de ulike tekstene. Til høyre for grafen vises litteratur av tilsvarende kompleksitet.Altså: 6 års skolegang for å lese Bibelen og TV-programmet. 8 år for å lese Readers Digest. 10 år for å lese alminnelig populær litteratur, som f.eks. Jo Nesbøs siste.

I stigende rekkefølge kreves det

6,7 år for å lese Avil (+16%)
7,9 år for å lese Virrvarr (-3%)
8,6 år for å lese Iskwew (+8%)
8,7 år for å lese Iversen (+5%)
8,9 år for å lese Hjorthen (-2%)
9,4 år for å lese Undre (-7%)
10,5 år for å lese Fjordfitte (-3%)

Denne rekkefølgen er omtrent som i fjor, men vi bør notere oss at spesielt Avil må ha følt at resultatene fra i fjor ikke var gode nok, og dermed sørget får å stille større krav til leserne i år, med en økning på omtrent et halvt år.  Dette gjelder også Iskwew, og Iversen, om enn i noe mindre grad. De øvrige er blitt lettere tilgjengelige.

gunningfog_utvikling

Flesch-indeksen går fra 0 til 100, og jo høyere tall, jo lettere er det å forstå innholdet. Rent teknisk i hvert fall. Forfattere anbefales å legge seg på et nivå rundt 70.

flesch

Begge våre to forfattere (i hvert fall er det de vi vet om), Virrvarr og Avil, ligger på 75. Dette samsvarer bra med at det kreves bare 6 års skole for å lese bloggen. Hjorthen og Iskwew ligger på omtrent 70, og det kan betyr at det er forfatterspirer som øver seg på å finne rett kompleksitetsnivå. De øvrige ligger noe under, med Fjordfitte som i særdeleshet lavest indeksverdi på 57. Men igjen, i 2007 var Fjordfitte på 38. I år er nivået litt høyere som i fjor, men med avtakende stigningstall. noe som skulle tilsi at Fjordfitte nærmer seg noe hun anser å være et et egnet nivå.

Som konklusjon kan vi vel si at norske blogger er blitt noe mer lesbare fra i fjor til i år. Dette kan være  preget av økende bruk av twitter, som med sine 140 tegn krever et språk med mindre kompleksitet.  Tar bloggerne twitringen med inn i bloggingen?  I så fall, hva vil det få å si for norske blogger fremover? Det neste blir kanskje SMS-språk?

I gjennomsnitt kreves det 8,7 års skolegang for å lese disse bloggene, mens det i fjor krevdes 9,0 år.  Flesch-indeksen har gått fra 68,6 til 68,2

Om jeg ikke skriver noe annet i bloggen i 2010, så kommer jeg med denne gjennomgangen rundt 1.desember i 2010. Siden jeg elsker tidserier mer jo lenger de blir, og siden det faktum at de blir lenger og lenger betyr at noen folk jeg liker skrivelsene til fortsetter å skrive.

Men skriver jeg ikke noe annet, er det Iskwew som ryker ut neste år.

Print Friendly, PDF & Email

Tagget med:

18 kommentarer

Trackback URL | Kommentar-feed

Sider som lenker til dette innlegget

 1. Ti-året ord og tabuemne: Meg. Ensom. « Marias Metode | 06.12.09
 1. MariasMetode sier:

  Dette var interessante tall!

  (Jeg måtte selvsagt teste min egen blogg, ja)

 2. Undre sier:

  Å være 100 % student, plutselig «tvillingmamma» og gründer kan visst ta luven av selv den beste blogger, gitt. Men jeg kommer sterkere tilbake i en eller annen form. 😉

 3. Iversen sier:

  Åh, jeg er så fornøyd med Gunning Fog-indeksen min! For øvrig er jeg sikker på at de 23 prosentene er min fortjeneste, selv om det ikke ser sånn ut. Jeg skjuler den enorme produksjonen min godt.

 4. Iskwew sier:

  Du gjorde det ja, Maria? Og??

  Jadda, jadda, Undre, unnskyldninger kan du jo prøve deg md. Ok, så funker de også da, men likevel. Må skrive litt også!

  Den kan du være fornøyd med, Iversen!

  Det hadde imidlertid sneket seg inn en skrivefeil. Det er skrevet 23% færre ord. Mesteparten av skylda for det får Hjorthen ta. Du bidrar IKKE positivt.

  Antall ord
  Iversen -47 %
  Hjorthen -39 %
  Iskwew 57 %
  Undre -42 %
  Fjordfitte 64 %
  Virrvarr -66 %
  Avil 19 %
  Sum -23 %

 5. Iversen sier:

  Dette lukter bakvaskelser og slendrian!

 6. Hjorthen sier:

  Dette kaller jeg å henge ut ordentlige folk til spott og spe. Ja Iversen også forsåvidt. Det er viktigere ting i livet enn blogging vet dere!

 7. abre sier:

  Flesch RE: 67,4.
  Gunning FI: 9,6.

  Lesbart, men avansert? Høres bedre ut enn det motsatte, ihvertfall. 🙂

 8. Iskwew sier:

  Det lukter alt for mange distraksjoner og for korte opphold i skrivehulen, Iversen.

  Viktigere ting enn blogging?? 😯

 9. Iskwew sier:

  Det høres vel bra ut, Abre 🙂

 10. Espen sier:

  Jeg lå på 12.35 (G-F) og 58.16 (Flesh), ingen unnskyldninger. Gadd vite om denne testen er kalibrert for norsk? Hvis ikke er tallene nokså suspekte….

 11. Iskwew sier:

  Dette er nok en test som først og fremst er kalibrert mot engelsk. I tillegg teller den rart om du har mye stash i sidepanel etc.

  Tror vi tar den mest for skøy jeg, Espen 🙂

 12. MariasMetode sier:

  Den som spør, får ofte svar:

  Jeg fant at jeg skriver relativt korte setninger med 5 ord per setning. Imodiumekvivalenten har funket på diaréen.

  Det står at jeg har skriblet ned 1080 ord på mine 73 innlegg i løpet av drøye 3 måneder. Det høres litt underfundig ut – og en god del for lite. Mulig jeg har misoppfattet hva, evnetuelt hvilke blogginnlegg denne testen måler.

  Gunning fog index (snasent begrep!) er på 9,57. Det betyr at det er mulig å forstå det jeg skriver.

  Flesch lesbarhetsindeks ligger på greie 60,14. Ennå en god del frem til 70, men likkavæl; gode greier.

  Ergo er jeg fornøyd etter å ha trålet denne høytaktede testen; jeg har fått til å skrive nogenlunde lettleselig og forståelig og har fortsatt en god del å strekke meg.

  Klikket inn et par blogger som mannen i huset(les: kryp-innet. Nei, jeg kryper ikke inn i han; det er han som eier USB-en.) har. En av bloggene hans er samleblogg over hans beste tekster; den andre er rubb og stubb.

  Samlebloggen viste seg å inneha tekster som var kortere, med færre flerstavelsesord og kortere setninger. Lesbarhetsindeks på 72. Rubb&Stubb med indeks på 63.

  Skriv kort og godt, er altså greia!

  (Dette babblet kan umulig ha noen interesse for andre enn meg selv, så hvorfor trykker jeg «legg inn kommentar»?)

  *legg inn kommentar*

 13. Iskwew sier:

  Den teller det du har på forsiden, så jeg tipper det er omtrent 10 poster. I tillegg kutter du postene dine og man må klikke for å få hele innholdet. Dermed er det bare den første avsnittet eller så i de 10 siste postene den teller. Dermed er det ikke rart at jeg har mange flere ord enn deg – jeg viser jo hele postene mine.

 14. Jeg ser at jeg har dårligere score enn alle du sammenlikner i dette innlegget. Det er kanskje et tankekors.

  Kanskje.

 15. Iskwew sier:

  Du har vel lesere som er på nivå med innholdet, tenker jeg. Det er det fine med blogging – det er forskjell på hva lesere liker 🙂

  (Dessuten tror jeg ikke denne testen skal tas på rammeste alvor!)

 16. Avil sier:

  I år som i fjor viser det seg at NYNORSKE bloggar er lettast å lese. Hoho!

  • Iskwew sier:

   Akkurat det er en av de mer interessante tingene som denne testen har vist, ja.

Top