Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Les videre »

Kontakt

Navn (nødvendig):

E-mail (nødvendig):

Emne:

Melding:

Skriv bokstavene i bildet under:

captcha

Print Friendly, PDF & Email
Del denne posten:

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Lesbare blogger

10.12.06 i Blogging

Siden mange ser ut til å ha et stort ønske om bloggemålinger av ymse slag, nå senest (i disse dager) Tordenbloggen, så hiver jeg meg på, men med en litt mer vitenskapelig tilnærming. Er man nerd, så er man. Sånn er det bare.

Da jeg opprettet en bruker på kinja her for en stund siden, kom jeg over et morsom liten side, som heter Juicystudio. Der kan man få en kalkulert vudering av lesbarheten til websider, og da også til blogger. Skikkelig morsomt for en som synes det er stas å veie og måle ting, på en kvantitativ måte. Her blir ord, setninger og stavelser talt opp, og det beregnes 3 indekser som skal si noe om lesbarhet.

Jeg har analysert følgende blogger: Fra balkongen, Iversen Revisited, Tiqui, Reality Challenged, Undreverset, Hjorthen og meg selv.

Her er resultatet:

(Måtte gjøre denne liten siden den krøllet til formatet i IE. Klikk på filen, så ser du bedre)

Antall stavelser per ord
Det første som slår meg er at det er kanskje et antall stavelser per ord som egner seg for blogging, gor omtrent alle bloggene ligger på samme nivå, det vil si rundt 1,5 stavelser per ord. Det er tydeligvis et antall som passer blogglesere. Eller kanskje vi kunne økt eller redusert antallet og fått flere. Eller skrekk og gru: færre? Forøvrig utgjør Erik og jeg ytterpunktene, med 1,59 stavelser hos Erik og 1,42 hos meg.

Når det gjelder komplekse ord, altså ord med 3 eller flere stavelser, representerer Erik og jeg igjen ytterpunktene, med hhv. 16,9% og 10,5%. Og så jeg som trodde jeg skrev lange og snirklete ord. Men der tok jeg altså feil. Jeg vet jo at Erik gjør det, så det er sagt.

Antall ord og setninger
Her er uten noen skygge av tvil Hjorthen DA MAN. Makan! Han har skrevet over dobbelt så mange ord som nestemann, som er Erik. Hjorthen har i tillegg bedrevet Tordenblogg, og innsatsen er dermed ekstremt imponerende. Når det gjelder antall ord per setning er Hjorthen og Undre ytterpunktene, med hhv. 10,6 pg 7,75 ord per setning.

Indekser som evaluerer lesbarhet
Definisjonen av disse er matematisk, og det er jo kult! Bare sjekk de formlene!

Gunning Fog:

(Gj.sn._ord_setning + Antall_ord_tre_stavelser_pluss) * 0.4
Dette har sikkert noen tenkt noe lurt om en gang, jeg aksepterer det faktum og går videre. Indeksen sier grovet regnet hvor mange års utdannelse du trenger for å lese tekstene. Igjen er Erik og jeg ytterpunktene, man trenger omtrent 10 1/2 år for å lese Erik, og 8 1/3 år for å lese meg. Det beviser at Erik har en mer akedemisk/intellektuell blogg enn meg, noe jeg forsåvidt visste selv uten test. Jeg er jo bare en enkel pike fra landet. Erik har mer hang til dype diskusjoner med alpelue, runde briller og rødvin. Her ser vi forskjellen mellom å blogge om Den syltynne banalismen og å blogge om katter og julenissen.

Flesch:

206.835 – (1.015 * Gj.sn._ord_setning) – (84.6 * Gj.sn._stavelser_ord)
Igjen er det bare å slå seg til ro med at her har noen tenkt noe lurt. Resultatet er i hvert fall en indeks fra 0-100. Jo høyere tall, jo lettere er det å forstå innholdet. Det anbefales å ligge på 60-70. Artig nok er igjen Erik og jeg ytterpunktene, med hhv. 63,14 og 76,07. Jeg bør ta hintet og skrive litt vanskeligere, kan det se ut som. Ellers ligger de andre pent plasser på omtrent 70.

Flesch-Kincaid:
(0.39 * Gj.sn._ord_setning) + (11.8 * Gj.sn._stavelser_ord) – 15.9
Denne indeksen beskriver noe av det samme som Gunning Fog, altså antall år på skolen du trenger for å forstå innholdet. Tallene er lavere enn den første, og gjett igjen hvem som er ytterpunktene? Ja nettopp: Elegantintellektuelle Erik og Infantilskribent Iskwew, med hhv. 6,78 og 5,22.

Kan vi av dette trekke en konklusjon? Det aner jeg ikke, egentlig, men det ser ut til at følgende kan sies:

* Hjorthen er ekstremt produktiv
* Erik trekker de intellektuelle feinsmeckerne
* Iskwew bør skjerpe seg og kjøpe en synonymordbok for å finne flere ord med mange stavelser
* De andre har funnet en mer optimal ordsammensetning for å trekke alle slags lesere

Print Friendly, PDF & Email
Del denne posten:

Tagget med:

54 kommentarer

Trackback URL | Kommentar-feed

 1. Goodwill sier:

  *flirer* Dette bekrefter bare at jeg har truffet godt i valg av favorittblogg 🙂

  Sitter i sofaen og koser meg med «Gyldne Tider»…80-tallet var herlig 😀

 2. Iskwew sier:

  Nå er jo du en enkel gutt fra (Sør)landet da, Goodwill :o)

  Jeg har et halvt øye på Elizabeth den første. Litt av en dame i grunn.

 3. Goodwill sier:

  En forsagt sørlending ja… 😉

  Vi så også på Elisabeth, men 14-åringen her syntes det ble i meste laget da de begynte med kapping av hender… *urk*

 4. Iskwew sier:

  Forsagt og forsagt, fru Blom… :o)

  De drev jo med en del artig på den tiden. Henrettelsesmetoden var Hanged, Drawn and Quartered. Altså: 1. Hengning 2. Strekkbenk til alle ledd er dratt fra hverandre og 3. Delt i fire deler.

 5. Tiqui sier:

  Hahaha, dette var artig! Det er første gangen jeg har fått målt en tekst! Lurer på hvordan hovedoppgave-teksten i nåværende tilstand ville slått ut? *vræl* I dagens blogg ville jeg iallfall ikke scoret noe, for der står det ikkeno…

  Gratulerer med ytterpunktene – sånn uansett hva det måtte bety! Og takker for deltagelsen 🙂

 6. E.R. II sier:

  Gunning Fog?
  Nå ble jeg litt skuffa. Jeg som trodde det var en slags beskrivelse av uttrykk der man bruker kanon for å komme seg gjennom tåka!
  Ellers er det vel en balansesak. Å utbasunere sine meninger i en eksess av finslipte ekvilibrismer kan falle slitsomt i lengden for den som er mottaker. Det minner kanskje om disse powerpoint-presentasjonene igjen?

 7. Goodwill sier:

  Definitivt ikke noe for barne-tv!

 8. Iskwew sier:

  Tiqui, jeg har et par rapporter som vel ville ha brutt en indeks eller noe. Forøvrig er Gunning Fog sammenligningen på høye tall følgende:

  15 – 20 Academic papers
  Over 20 Only government sites can get away with this, because you can’t ignore them.
  Over 30 The government is covering something up

  Så du BØR vært høyere oppe på hovedoppgaven! Det er forventet. Jeg tipper sensor synes det er krise om du er lavt der.

  E.R. II: Kanskje Gunnig Fog var litt som Nobel, og fant ut at han skulle gjøre noe snilt etter å ha skutt med kanon gjennom tåke et helt liv? Og så ble det lesbarhet han kastet seg over. Når det gjelder Powerpoint er det i hvert fall ikke stedet for ord med fler enn 4 stavelser, det er sikkert og visst!

  Goodwill, det er lite fra den tiden som er egnet for barne-tv. På den annen side; det er ikke folkeeventyr og brødrene Grimm i originalversjon heller.

 9. E.R. II sier:

  Husker forresten at Word (TM) tilbyr leselighetstest for hva man skriver. Jeg er litt dårlig til å skrive punktum, og da blir jeg rangert som passelig lesing for tolvteklassinger. Skriv punktum! Skrev læreren min i norsk.

 10. Iskwew sier:

  Punktum er en god ting, E.R. II! Jeg er av de som skriver ganske lange setninger, og da er dessuten komma en god ting. Om du elsker innskutte bisetninger, må du kunne bruke komma.

 11. —> erik ® sier:

  Jeg sier som George Costanza: «I’m speechless. Speechless. I have no speech.»
  Dette må jeg se på siden. Når det blir tid. (Merk den korthugne stilen.)

  Du forbløffer stadig. Men «alpelue, runde briller og rødvin» -!
  Verste jeg har hørt. spøker du grovt, vennen. Utstyre meg som mine kjæreste latterofre.

  Synd ikke analysen din fanger lekende allusjoner (for å innføre en ridende rytter til hest her). Da hadde jeg vunnet, da. Tro meg. 🙂

 12. Iskwew sier:

  Men altså, Erik, du vant da her. Hevet over tvil. Jeg skal ut å kjøpe synonymordbok i morgen den dag. Og lære meg sånne allusjoner *mental note to self*

  Og så jeg som trodde du ville bli glaaaaad! *snufser og tørker tårene*

  (Hvorfor gjør jeg ALDRI noe riktig????)

 13. —> erik ® sier:

  *suss på kinnet*
  Jeg ble da så glad, så. Endelig slapp jeg å nevne selv hvor intellektuelt sofistikert jeg er.
  Så, så – jeg er forbløffet, sier jeg jo. Over hvor kreativ, flink og begavet du er.

 14. Iskwew sier:

  Mmmm now we’re talking 😀

  Du er en skribent for feinsmeckere, vettu :o)

  Holder du kursus i slike allusjons-greier? Muligens er jeg villig til å betale for det.

 15. —> erik ® sier:

  Kvinne, kvinne! Nå begynner dette å bli farlig. 🙂

  O, beware, my lady, of the green-eyed monster which doth mock; the meat it feeds on …
  For lage en parafrase på allusjonenes konge.

 16. Iskwew sier:

  Vakkert! Shakespeare, vil jeg tro? Kanskje jeg skal ta med sonettene på sengen i kveld. Så kan jeg lære meg noen allusjoner i morgen, og skrive bloggen på shakespeareansk engelsk. Det vil trekke lesere, tenker jeg.

  But now, my Lord, I must bid thee farewell and a good night.

  (Hva er det det grønnøyde monsteret spiser?)

 17. Hjorthen sier:

  Note to self: Get a life!

  Okay, dette var morsomt. Og tankevekkende. Tror jeg.

 18. Iskwew sier:

  *ler*

  Hjorthen, jeg skal kjøpe synonymordbok og du bør vel kanskje se ut av vinduet innimellom. Erik bør muligens få seg noen nye venner.

  Utover det er det ikke mange konklusjoner å trekke. Selv var jeg mer sjokkert over at jeg har skrevet 319 sider siden slutten av juni. Og jeg tør ikke helt tenke på hvor mange du har skrevet. Det kan ikke være få :o))

 19. Hjorthen sier:

  Jeg forvandlet altså bloggen min til pdf for et halvt års tid siden med planer om å trykke dem i bokform bare for å ha noe håndfast i hylla. Det fikk jeg riktignok aldri gjort, men skulle jeg gjort det måtte jeg delt opp i tre bøker, og jeg har fortrengt hvor mange sider det var snakk om. Nå er det jo enda flere…

  Det hender jeg ergrer meg over at jeg ikke bruker ordene på noe mer matnyttig som f.eks å gjøre ferdig mitt ufullendte mesterverk, og kanskje enda et par mesterverk, men på den annen side så har jeg vel et større publikum som blogger enn jeg ville fått som forfatter så det er vel ikke så mye å mase om egentlig. Det er jo uansett ingen som vil gi meg ut:-)

 20. shoaib sier:

  Spennende sak, og morsomt å få en kvantifisert vurdering av bloggen! 🙂

 21. —> erik ® sier:

  Vedr.: «Jeg vet jo at Erik gjør det (= skriver lange og snirklete ord), så det er sagt.»
  Takk, takk. Det blir så alt for meget.

  Vedr. antall ord og setninger: Hah! Husk at jeg startet i august. Når startet Da Man Hjorthen -?

  Vedr.Flesch: Jeg kan altså rose meg av å skrive mest uforståelig av de analyserte, skjønner jeg. Hurra! Hurra!

  Vedr. Gunning Fog: (Gj.sn._ord_setning + Antall_ord_tre_stavelser_pluss) * 0.4
  På dette indekseringspunkt vil jeg, som bloggadministrator, i løpet av etterjulsvinteren, utvikle helhetlige bloggings- og bloggforvaltningsprosedyrer, basert på anerkjente hermeneutisk-dialektiske bloggingstrategier og blogglige helhetsvurderinger, for å bringe bloggens Gunning Fog-indeks opp på minimum 28, som et bærekraftig gjennomsnitt, metavitenskapelig verifisiert, for all morgenbloggingsaktivitet.

  Vedlegg: Jeg stiller meg forøvrig tvilende til at analysen har fanget opp mitt elegante nødrop til notoriske baccalaureus, om å gi sine auxiliære rekommandasjoner, gjerne in nuce. Den postingen alene burde ha bragt kravet til skolegang opp på minst 23 år.

  Så lang var det greit. Men «Erik bør muligens få seg noen nye venner» – det stoppet meg. Der ble jeg nysgjerrig. gett.

 22. Milton Marx sier:

  Milton husker bare en gammel norsklærer som sa: én tanke, én setning…. Idealet er i så henseende en indeks på 1,0. Erik ligger her på 4,2! Hjorten nyter en slik respekt i bloggsfæren at en amatør ikke bør gradere han på denne skalaen. Iskwew ligger på 1,32467. Fjordfitte blåste skalaen til H…, men så er hun jo også først og fremst kunstner.

 23. XmasB sier:

  Med en Fog index på 5.76 og Flesh reading index på 83.10 er siden min lettere å lese enn Tv-guiden. Dessverre er den vel også tilsvarende dyp. Der får jeg igjen for å styre unna tunge ord og uttrykk.

  Jeg knuser alle i lesbarhet med andre ord. Som en barnebok. 🙂

 24. Iskwew sier:

  Hjorthen, jeg satt også litt stum da jeg så tallet 319 A4-sider på et halvt år tid (litt mindre for jeg har tatt med noen gamle poster). Men så lenge det er morsomt, og ikke krever alt for mye (og det gjør det ikke, så langt) så er det bare å smile og skrive. Det ER mye vaskeligere å skrive noe sammenhengende.

  Shoaib, ikke noe er som litt formler for å vurdere noe så kvalitativt som en blogg :o)

  Erik, du er så søt altså! *klem*

  Det spiller ingen rolle når Da Man Hjorthen startet, for det er det som ligger på siden som vurderes.
  Du skriver ikke uforståelig, men stiller litt større krav til leserne. Ikke ublu krav!
  Jeg ville ikke ha satset mye krefter på å nå 28, med mindre det er så at du HAR noe å skjule.
  Jeg skjønte ikke en halv meter av den posten du linket til, det er jo som forventet, siden jeg skriver så småskolebarn skjønner det.
  Når det gjelder forslaget om nye venner, skyldes det at du ga uttrykk for at du ler av dem («mine kjæreste latterofre»). Det er viktig å ha venner du respekterer.

 25. Iskwew sier:

  Interessant, Milton! Og har De analysert Dem selv, unge mann? :o))

 26. Iskwew sier:

  Det skal du ikke kimse av, XmasB! Så lenge de kan lese, i hvert fall, har du potensiale for et takknemlig publikum.

 27. —> erik ® sier:

  Hæh -? Tydelig at jeg uttrykker meg dunkelt. ja. Trodde det bare var når jeg brukte ironi, som kun tas av 15%, mens 35% blir rasende, og 50% griper etter tegneserien.

  Ler av venner -? Joda. Og de av meg. Men det du refererer til («latterofre»): Jeg ler også (ørlite mindre koselig) av slike med alpelue og eksistensialistisk rødvin, bøflete som jeg er. Aldri hatt slike venner, jeg. Bare (ganske koselig) ertet slike.

  Dette kan nok bli starten på en lang og innholdsrik samtale, føler jeg. 🙂

 28. Iskwew sier:

  Del en av kommentaren gikk meg hus forbi, Erik. Det ER viktig at du husker at jeg er en enkel pike fra landet altså.

  Og da virker det som om du kan beholde de gamle vennene, om du bare får av det alpeluen og kjøper deg noen nye briller. Litt rødvin har aldri skadet noen!

 29. Iversen sier:

  Jeg er veldig fornøyd med andreplassen hva gjennomsnittsantall stavelser angår. Dette skal feires med boller og brus!

 30. Iskwew sier:

  Det er velfortjent, Iversen. Kos deg! Imens skal jeg og Pondus til dyrlegen :o/

 31. Vox populi sier:

  Siden jeg følte meg fryktelig utelatt av «det gode selskap», måtte jeg selvsagt kjøre testen på egen hånd. Beklager Hjorthen. Du kan glemme produktivitetsprisen. 19 331 ord og 1811 setninger. Siden april 2006. Så var det dette med kvantitet kontra kvalitet da. En Gunning Fox index på 10.20, kan tyde på at det kastes akkurat passe perler…. Morsom sak.

 32. Iversen sier:

  VI får håpe dyrlegen ordner opp, syke dyr er fælt.

  For øvrig er vel denne analysen kun basert på forsiden når man kjører den? Eller? Jeg kan liksom ikke helt tro at hele min blogg bare inneholder knapt 300 setninger.

 33. Iskwew sier:

  Vox Populi, det er som Iversen sier, det som ligger ute på forsiden som telles. Noe som vil si at du har vært svært ordrik og produktiv i det siste.

  Iversen, dyrlegen sa at det er ormekur som er tingen, de kan få problemer med tredje øyelokk om de har orm. Ellers er Pondus frisk som en fisk.. eh som en hatt skal være.

 34. Iversen sier:

  Godt å høre, da ordnet det seg ganske enkelt. 🙂

  Kanskje jeg skal øke antall poster på forsiden, se hva som skjer med lesbarheten? :p

 35. Iskwew sier:

  Lesbarheten har vel mer med disse nøkkeltallene å gjøre, Iversen. Ergo er det steningslengde og stavelser som gjør utslaget.

  Jepp, det ordnet seg heldigvis ganske enkelt! Jeg vet ikke om det er Pondus eller jeg som er mest lettet. Sannsynligvis meg, for jeg hadde noen skrekkvisjoner av å skulle dryppe uvillige katteøyne.

 36. Vox populi sier:

  Etter å ha engasjert hjernen, så ser jeg også det poenget med antall poster på forsiden. Men siden jeg kun leser blogger med Gunning Fog index

 37. Iskwew sier:

  …. her tyder noe på at du trykket send litt fort, Vox Populi.

 38. Undre sier:

  Jeg gikk og la meg alt for tidlig i går kveld skjønner jeg … 😉

 39. Iskwew sier:

  Ja, det gjorde du kanskje, Undre :o)

 40. Undre sier:

  Etter å ha lest Fjordfittes analyse av tallene dine, skjønner jeg at Undreverset er bloggverdenes P1

  Det er jo ikke så ille, men jeg tror kanskje det er på tide å evaluere og gå i gang med noen brukerundersøkelser …

  😉

 41. Iskwew sier:

  Jeg er vel P4 er jeg redd. Du er på grensen. Du bør vel først of fremst øve deg på litt lengere setninger, Undre?

 42. Iskwew sier:

  Og etter en katteblogg til, hvordan tror dere det gikk?

  Du trenger knapt nok å kunne knytte skolissene for å lese bloggen min.

 43. Undre sier:

  Grunnen til at setningene mine ikke er lange nok, er at jeg er veldig redd for å bruke komma feil, derfor prøver jeg heller å skrive korte setninger, da korte setninger også er positivt i forhold til lesbarhet, fordi man ved å skrive korte setninger lager mer luft i teksten, noe som spesielt slitne forelesere ved høgskolene rundt omkring i landet er glade for, da de gjerne skal rette førti oppgaver på liten tid, og siden de foreleserne jeg har hatt er veldig nøye på dette med komma, så er det greit å slå to fluer i en smekk og innynde seg med korte og konsise setninger samt unngå å irritere dem med kommafeil, men jeg skal selvsagt heretter skrive mye lengre og intrikate setninger, særlig inverse setninger er jeg ikke så flink til å benytte, men det skal greit la seg å skyte inn noen av dem også i bloggpostene mine inne i det leservennlige Undreverset.

 44. Iskwew sier:

  Se der ja! Dette kommer seg, Undre!

  Jeg er jo strengt tatt glad i mange og lange bisetninger, men jeg skjønner at det gjør det vanskeligere å lese teksten, selv om Schjerven skrev en lengere ode til bisetningenes pris i sin Godt norsk bok, og jeg egentlig er enig i det, så har jeg for eksempel lest noen bankavtaler i min tid, der en setning er på 25 linjer, og det dermed er helt umulig å forstå teksten, poenget, ja strengt tatt i det hele tatt å finne ut av hva det egentlig er som står der, og hva det er jeg skal sjekke, for de bruker i tillegg svært lite avsnitt, og jeg vil tro de kommer i høyeste kategori på Gunning Fog, den med noen som har noe å skjule.

 45. Tiqui sier:

  Hmmm.. jeg trodde det var nettopp lesbarheten som var et pluss, jeg! Ikke å gjøre det vanskeligst mulig! Må si jeg er meget fornøyd med resultatene for egen del 🙂

 46. Iskwew sier:

  Det har du grunn til å være :o) Du ligger jo pent plassert. Det veldig vanskelige kan du jo overlate til hovedoppgaven :o)

 47. Undre sier:

  Lange og sammensatte setninger, med masse innskutte ledd, passer best til å tåkelegge budskap eller til å skjule ett eller annet, for eksempel at man ikke har noe å si.

  Jeg skriver med korte setninger. 😀

 48. Iskwew sier:

  Jeg skriver med litt lenger, men jeg tror de er overkommelige :o) Selv om jeg må innrømme at jeg noen ganger ikke har såååå mye å si, da.

 49. mefisto sier:

  Lesbarhetsindexen burde man tenke på innimellom. Og særlig med tanke på antall ord med tre stavelser eller flere. Og antall underordninger. Forekommer mye av dette faller de fleste av. Så kanskje man bør tenke på hvem man skriver for; det verbale aristokratiet eller almuen?
  Eller kanskje man skal snakke latin med de lærde og som en bonde med bøndene?
  Å avstemme de litterære virkemidlene etter målgruppen er en kunst de færreste behersker. Spesielt i blogland…

 50. Iskwew sier:

  Jepp, det er sikkert. Selv har jeg en sterk tendens til lange setninger. Tegnsetting er forresten av de ting det slurves mest med.

  Når det gjelder ord med mange stavelser, så er det ofte de som skaper et levende og nyansert språk.

Top