Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Les videre »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Finanskurs for datere XIV – Markedspleie

Det måtte skje, før eller siden. Før eller siden kommer vi til et Finanskurs for datere der dere skal gjøre det motsatte av det kursholderen gjør.

I Finanskurs XI den 12.8.06 ble Børsnotering omhandlet. Iskwew AS v/CEO (aka Iskwew aka Kurslederen) brukte eget selskap som eksempel på hvordan børsnotering og et dertil hørende prospekt kunne se ut. Selskapet var såpass fornøyd med selve prospektet at det ble tatt i bruk på flere børser. Optimismen var stigende, selskapet følte at det hadde mye å tilby en potensiell (fusjons)partner, at selskapet var riktig priset og så videre. Det meste borget for suksess, rett og slett.

Og siden har fint lite skjedd. Absolutt ikke noe særlig har skjedd i det hele tatt. Og denne miserable tilstanden kan selvsagt ha flere årsaker:

Selskapet er feil priset
I det lengste vil selskapet nekte for at det kan være tilfelle. Selskapet er verdifullt, det er lite rusk og rask igjen off balance (selskapet skriver ned rusk og rask fortløpende), det er potensiale i form av immaterielle aktiva både her og der og selskapet har i hvert fall noenlunde vedlikeholdt anleggsmidlene. Selv om gjenværende levetid snart er kortere enn anleggsmidlenes levetid, så er den gjenværende levetiden fortsatt slik at det kan forventes god produksjon i lang tid fremover. Noen må da verdsette modne selskaper? Hmmm?

Selskapet er notert på feil børser
Her kan det ligge noe. Å stort sett bare være notert på internett-børser (siden selskapet passer på datterselskapene etter mørkets frembrudd) kan være en risikabel strategi. Selskapet er notert på følgende børser:

* Blogglandia-børsen
Selskapet har betydelig usikkerhet knyttet til hvorvidt dette i det hele tatt er en fungerende børs. Det er spredte følere ute innimellom, kan det synes som, men interessentene forsvinner fort tilbake til sine egne hjørner av Blogglandia, der de er opptatt med egne selskaper, prospekter og interessenter. Dessuten kan en spørre seg om det bildet av selskapet som fremstår i Blogglandia er det rette bildet. Det er tilsynelatende kun intellektuell kapital som fremvises, og som alle vet er de fleste selskaper betydelig mer enn det. Så også Iskwew AS.

* Blink-børsen
Dette er den børsen selskapet har vært lengst på, og det er kanskje noe av problemet med den børsen. Det blir rett og slett slik at man har sett alle potensielle fusjonspartnere før, og de har sett selskapet. Veid det, og funnet det for lett, for tungt, for lite, for stort, med for mye eller for lite intellektuell kapital eller kort sagt: ikke egnet.

* Nettby-børsen
En helt ny børs, med dertil hørende barnesykdommer og forvirrende oppsett. Mye mas for å finne ut av markedsmekanismene, en del som ikke virker som det skal, prising som ikke er transparent og forøvrig på de fleste vis en kopi av Blink-børsen. Foreløpig har ikke Iskwew AS funnet seg til rette der i særlig grad.

* Hei-børsen
Som ved forrige gjennomgang; dette er en børs med liten aktivitet for dette selskapets vedkommende. Det kan tyde på at selskapet enten ikke har egnede aktiva for den børsen, eller at det har feil alder. Uansett grunn har det så langt i fra vært noen suksess å være notert der.

* ME-børsen
side2date ble (endelig og uten et snev av savn) lagt ned 31.12. og tv2 kaster seg friskt inn i børskonkurransen igjen med ME. Der er selskapet registrert for å beholde merkevarenavnet (som om noen ville stjele DET – som ingen kan uttale en gang), men har foreløpig ikke lagt ut prospekt eller egentlig notert seg på børsen.

Selskapet bedriver ikke effektiv nok markedspleie
Det er selvsagt slik at det ikke bare er å notere seg på en børs og så tro at investorene kommer hoppende frem fra bak en busk og kaster seg over selskapet. Det må mer til. Man må være synlig i markedet, pleie det, se etter interessante selskaper selv, og svare entusiastisk, sprudlende, innsiktsfullt, oppmerksomt og blidt på alle henvendelser. Gjør man ikke det, er det sjelden at det blir synderlig aktivitet i markedet. Selskapet må markedsførse seg, sørge for å være i nyhetsbildet, få frem sine positive sider (her har man noe å lære av politikerne når det gjelder å lekke godbiter og holde baksiden av medaljen skjult) og fremfor alt, være aktiv.

Og det er sannsynligvis her selskapet har bommet i sin børsnoteringsstrategi. Selskapet har i lang tid vært svært fokusert på vedlikehold av datterselskapene. Det har vært lite mulighet til å utvikle sosial, intellektuell og emosjonell kapital. Selskapet har stort sett drevet med indre vedlikehold, og det er neppe slikt det blir aktivitet av, på en børs. Dermed gir selskapet inntrykk av å være mer eller mindre en blek skygge av seg selv. Dessuten har selskapet fokusert mye av de gjenværende ressursene i Blogglandia og på konsulentvirksomheten for selskapet «Arbeidsgiver» denne høsten. Og som alle vet får man ikke både i pose og sekk.

Selskapet er rett og slett blitt et litt obskurt selskap, og ingen skjønner helt hva selskapet driver med.

Tankene på dette med markedspleien og dette finanskurset kom i stand da CEO kom hjem fra dagens konsulentvirksomhet og ble hylende og mjauende gjort oppmerksom på forskjellen på Iskwew AS og Italienerfrøkenen AS. Der Iskwew AS bedriver indre vedlikehold og konsulentvirksomhet og glemmer markedspleien, ruller CEO i Italienerfrøkenen AS rundt på gulvet og gjør seg lekker, mens hun mjauer, klynker, kurrer og stiller seg til rådighet for hva det måtte være. Kunne hun ha fisjonert selskapet sitt ut av Iskwew AS og notert seg på en hvilken som helst bakgårdsbørs hadde hun gjort det uten å nøle, det er helt sikkert og visst. Det er bare låste dører og vinduer som hindrer henne.

Problemet til Italienerfrøkenen AS er at morselskapet nekter fisjon. Iskwew AS nekter hårdnakket Italienerfrøkenen AS å notere seg på børsen, legge ut prospekt og pleie markedet. Er det rart hun kjefter og klager? Hun hadde rullet rundt, mjauet og ult med stumpen i været i et hvilket som helst marked, gjerne det rett utenfor døren. Her er det IKKE snakk om å være kresen på fusjonspartnere i det hele tatt. Mens morselskapet bare jobber, bedriver vedlikehold og ikke pleier noe som helst.

En mellomting er kanskje det beste?

Tiden er inne til å ikke gjøre det Iskwew AS gjør, kjære kursdeltakere. Er du i markedet, må du pleie det. Gjør du ikke det, skjer det ingen ting.

Henvendelser mottar her.

MMMMMMjaaaaaaauuuuuu!

Iskwew ©

Print Friendly, PDF & Email

Tagget med: ,

39 kommentarer

Trackback URL | Kommentar-feed

 1. Tonje sier:

  Jippi – finanskurset tilbake! Trodde en stakket stund at kurset hadde flyttet til NKS, AOF eller noe sånn, og er derfor hyperlykkelig for å finne ut at nettstudier tilbys på iskwew.com også dette semesteret :o)

  Jeg kan ikke mye om finans, men såpass har jeg skjønt at prissettingen på Selskapet er det i alle fall ikke noe feil med!!! Det med notering på feil børser har jeg mer tro på… Du skal ikke vurdere å konvertere til Steinbukk da, og satse på litt action på «Arbeidsplass» en gang i mai? Ha ha!

 2. Iskwew sier:

  Jo, det skal jeg jammen vurdere! For Fiskene var jo ikke listet en gang, og ikke vannmannen heller (jeg er 50% vannmann altså – dermed litt gal). Jeg synes Stenbukken i 2007 så ut til å være et bedre sted å høre til.

  Ikke rart det ikke blir noe action når jeg konsulterer hos «Arbeidsgiver». Det er jo Stenbukkene som får all moroa :o))

 3. Iskwew sier:

  Forøvrig kommer det ikke tale på å selge kurset til noen obskure skoleselskaper. Dette er jo kvalitetskurs. Bare noen hadde oppdaget det!

 4. Tonje sier:

  Da sier vi at du har bursdag i morgen (og dermed er Steinbukk), og så kan du ta del i moroa 😀

 5. Iskwew sier:

  Okay! Problem solved. I morgen skal jeg bli morskere, staere og mer enigmatisk :o))

 6. Tonje sier:

  Nå, nå… Steinbukker er praktiske, realistiske og ambisiøse! Vi vektlegger de positive sidene – prospektet må fortsatt fremstå bra vet du! Vel, velkommen i klubben – nå er det bare å vente til mai…

  Oh yeah – dette er kvalitetskurs ja!!! Plutselig oppdages det skjønner du.. ;o)

 7. Iskwew sier:

  Å ja. Pokker. Vi må fortsatt vente til i mai.

  Praktiske, realistiske (her ryker vel jeg ut og alle kommer til å skjønne at jeg faker Stenbukk) og ambisiøse (hmmm er det ikke det viktigste at det er morsomt???).

  Du har skjønt det med prospekter, Tonje :o) Vektlegge det positive er veien å gå!

 8. Cirkelin sier:

  Jeg tror kanskje det med steinbukk er en dårlig idé, muligens basert på egne selskaplige erfaringer. Dessuten tror jeg Iskwew AS kan fremstå som både morsk og sta nok overfor potensielle fusjonspartnere.

  Ikke misforstå, jeg mener ikke å oppfordre Iskwew AS til å gå til drastiske tiltak ala dette italienske datterselskapet (dog kan jeg forestille meg presseoppslagene om et evt opptak havner på youtube 😉 men en mellomting mellom italiener og steinbukk kanskje? Hvorfor ikke la 2007 bli et år for markedspleie?

  Jeg er ikke i markedet og skal vie tiden til andre ting enn markedspleie. I flg kinesisk astrologi er det grisens år, så for en drage med svin på skogen er det jo ikke tvil om hvor fokus skal settes 😉

 9. Iskwew sier:

  Om jeg kan bli en like oppegående, morsom og vennligsinnet steinbukk som Tonje, så tror jeg det kan være en god ide. Men det er nok uuuumulig :o))

  Jeg synes ikke det er verken vær eller føreforhold til å te med som det italienske datterselskapet, Cirkelin. Og tror vel at slike opptak faktisk er det som kunne fått Youtube til å stenge for godt. Et sted må grensen gå, selv for Youtube, synes jeg.

  Muligens skal markedspleien skjerpes, det er bare snakk om å få leaset ut datterselskapene fra tid til annen. Siden markedspleie ikke helt egner seg med sarte unge datterselskaper til stede. Selv om jeg tror Italienerfrøkenen AS hadde tålt det. Slik virker det i hvert fall. Pondus AS hadde vel neppe skjønt at det var markedspleie. Strengt tatt er det Tigerungen AS som må leases ut periodisk.

  Det er Svinepels-år i år? Da tenker jeg Dragen får det travelt :o)

 10. Cirkelin sier:

  Nå har jeg ikke sett den italienske i fri utfoldelse, men jeg tar ditt ord for at slikt ville vært upassende for dameselskap uansett stjernetegn.

  Om du lover å bruke tiden til markedspleie, så kan jeg lease Tigerungen AS i perioder. Selvsagt kunne jeg ha leaset den italienske damen også, men jeg er redd det ikke er noe marked for henne her da direktørene i det lokale selskapet Tommy og Tigern uANS bokstavelig talt ikke har baller til å takle damers behov.

  Dragen får det grisetravelt 😉

 11. Iskwew sier:

  Ja, det ville i grunn være såpass upassende at det garantert hadde kommet på forsiden av VG og blitt diskutert på Holmgang en par, tre ganger.

  Om det dukker opp noen seriøse interessenter skal jeg legge inn søknad om leasing av Tigerungen AS, og pleie markedet så markedet ikke skjønner helt hva som treffer.

  Pondus AS ser bare forundret på Italienerfrøkenen AS og legger seg til å sove på det høyeste skapet :o))

 12. Sexy Sadie sier:

  Hmmm, hva med en elsker mens du pleier børsen?

 13. Iskwew sier:

  Nei, jeg er i det langsiktige markedet, Sadie :o) Jeg er ikke konstruert for slike prosjekter som du nevner.

 14. Goodwill sier:

  Det kan virke som om Italienerfrøkenen AS har rappet en strategi fra Rema1000 AS: «Det enkleste er det beste.» Ikke noe snikk-snakk, rett på sak.

  Men det spørs om den strategien holder mål for den langsiktige investor…

 15. Iskwew sier:

  Jeg tror definitivt Italienerfrøkenens strategi kun egner seg for kortsiktige markedsoperasjoner, ja. Og hun har neppe noen langsiktig strategi, hun er definitivt i sportmarkedet. Det er ikke Iskwew AS :o)

 16. Finanskursene dine er lærerike og morsomme for Skorpionkvinner også, nå har jeg sittet og humret meg gjennom både posten og kommentarene her 🙂

 17. Iskwew sier:

  Så bra, Skorpionkvinnen :o) Ikke noe er som å få folk til å le litt. Og ikke minst le av meg selv før andre gjør det :o)

 18. Goodwill sier:

  Hehe – merket meg at du skrev sportmarkedet, ikke spotmarkedet! 😀

 19. Iskwew sier:

  HAHA! Det var en typo som funket. Italienerfrøkenen AS er definitivt både i Spot- og Sport-markedet! Risikosport-markedet, vil nå jeg mene.

 20. Det å kunne le av seg selv er flott!! Jeg synes oppriktig synd på mennesker som er uten selvironi (og det finnes en del av dem, dessverre…)

 21. Iskwew sier:

  Og basert på erfaring er det ofte de som har mest å le av, som ikke ler av seg selv :o)

 22. Det er sant, Iskwew! Så det at vi ler litt av oss selv er positivt på mange måter 😉

 23. Iskwew sier:

  Ja, jeg tror med fordel mange kunne ta større doser selvironi til frokost, Skorpionkvinnen :o))

 24. Milton Marx sier:

  Det er vanskelig å skulle analysere seg frem til noen fair verdiansettelse uten å ha sett bilder av verken de sentrale aktiver eller fått noen angivelse av kapasitetsnivåer. Vi vet jo strengt tatt ikke engang hva som er Iskwew A/S’ spesialkompetanse!

  Dersom man skal kunne vurdere verdien av en langtidskontrakt med Iskwew AS i forhold til hyppige transaksjoner i spotmarkedet, er det med andre ord mye vi må vite.

 25. Iskwew sier:

  Du vet ikke hva som er Iskwew AS spesialkompetanse, Milton? Har ikke en anelse en gang?  Si meg, følger du ikke med når du leser? :o))

  Det ligger såpass mye info og bilder av Iskwew AS og selskapet aktiva her og der, at den som ikke finner det, neppe er en interessant fusjonspartner :o) Selve bøkene åpnes ikke før det interesserte selskap har vist seg troverdig. Det hadde vel tatt seg ut å legge ut dem i offentligheten før det er avklart!

 26. Milton Marx sier:

  Det er jo fortsatt mye informasjon som mangler. Ikke har vi sett bilder av hele maskineriet, og ikke kjenner vi til produksjonsteknologien heller. Vi har lest en hel del på Iskwew.com, men vi vet ikke om dette omhandler primær eller sekundær drift. Vi savner kort og godt mer produksjonstekniske data, og selvfølgelig ville det være interessant med prosessbeskrivelser også. Har Iskwew f.eks. produksjonsprosesser som er enestående, og har man i tilfelle valgt å behandle disse som forretningshemmeligheter, eller er det søkt/oppnådd patent?

 27. Lothiane sier:

  He he, morsomt. Ser vi er ute på det samme markedet og snuser. Du får ha lykke til! 😉 Etter noen år innenfor dette feltet har jeg nok blitt både mer kynisk og pessimistisk. Men jeg prøver å ikke la det ta overhånd. 🙂

 28. Iskwew sier:

  Lykke til du også, Lothiane! Jeg er også mer kynisk og pessimistisk, men av natur en ikke-kynsik optimist, og den vinner som regel :o)

 29. Iskwew sier:

  Milton, det er ingen selskaper som åpner bøkene fullstendig og viser frem hele maskineriet og alle hemmelighetene på et tidlig tidspunkt i prosessen. Så lenge det er bare sonderinger, uten visshet om hvorvidt sonderingene en gang er seriøse, så vil en del forbli skjult. Sine forretningshemmeligheter gir man ikke fra seg helt uten videre og til hele markedet. Spesielt ikke til selskaper som åpenbart ikke er interessante, ettersom de er fusjonert allerede og joint venture-konstellasjoner er uaktuelt.

  Jeg vil anta at potensielle interessenter har nok informasjon til en tentativ verdsettelse av selskapet med det som er offentlig kjent.

  Noe får tross alt ligge til Due Dilligence eventuelt skal foretas.

 30. Hold T. Forfall sier:

  Hva med å legge selskapet i hendene på en wonderboy som shiner opp den visuelle innpakningen og hyper det for all verden under dekke av å ha gitt det en ny retning og strategi – mens det egentlige innholdet er at han skryter opp prisen hemningsløst for å tiltrekke seg den rette kjøperen som er villig til å betale alt for mye for noe han blir sittende med livet ut?

 31. Iskwew sier:

  Akkurat det tror jeg bestemt ikke er et godt alternativ, HTF :o) Ei heller virtuell oppshining av eget selskap, eller kirurgisk for den saken skyld.

 32. Hold T. Forfall sier:

  Virtuell opphis… eh, oppshining? Sånn som beskrevet på http://www.dagensit.no/min-it/article981445.ece ?

  (Hva? Noen som sender betydelig antall likelydende meldinger hjelp av copy + paste, på et sjekkenettsted? Hva blir det neste?)

 33. Iskwew sier:

  Se der ja! Det kan tyde på at det er den harde kjerne fra side2date som har flyttet til q500 :o) Konseptet virket mistenkelig godt, gammelt og velprøvd. Og de tror de kan stoppe det… Muuuuaaahaaaa.

 34. Hold T. Forfall sier:

  Eller kanskje de tror at de kanskje kan lure en journalist til å tro at de stopper det. Å smile pent og bedyyyyre at man har full kontroll, det er vel også en form for markedspleie. À la Enron.

  There are no Luremus infidels in iraQ500. Never!

 35. Hold T. Forfall sier:

  Høh. Bildet ble ikke med selv om det syntes på forhåndsvisningen.

 36. Iskwew sier:

  Det er noe krøll med den greia der, uten at jeg har funnet ut hva det er. Men jeg fikset det for deg. Det er slikt bloggvertinner gjør, vet du 😀

  Stragegien kalles vekselvis markedspleie og «skyte seg selv i foten på kloss hold», tror jeg. I markedsføringsbøkene som jeg IKKE leste på BI.

 37. E.R. II sier:

  Det finnes mange markedsplasser. Har du tenkt på LILLEBIL BARNEFILMKLUBB på Filmens Hus?
  Det gjelder kanskje å tenke nytt?

 38. Iskwew sier:

  Det gjelder kanskje å tenke nytt ja! Jeg har ikke tenkt på den, men jeg har tenkt på f.eks. det store lekeslottet i Frognerparken med nybakte boller og kaffe på termos. Det kunne vært noe, tenker jeg :o)

Top