Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Noen blir trekkfugler

01.10.07 in ME/CFS

i vinter. Nærmere bestemt min far og Gullet mitt på 16 år som har ME. Denne beslutningen har de kommet til fordi hun er bedre enn på lenge, og de vet at hun blir dårligere når mørket og kulden kommer. Så på lørdag fløy de til varmere land med mer gjestmildt klima, og der blir de i et halvt år. De får selvsagt ingen støtte til det, så alt finansieres selv. Og billig blir det ikke, men forhåpentligvis er det verdt det, når hun har sluppet en lang norsk vinter og kommer hjem til norsk vår.

Forskning har vist at kreftpasienter som får diagnosen rett etter sommeren har bedre prognose en de som får den om vinteren. Det mener man skyldes at lagrene av vitamin D er fylt opp av solen i løpet av sommeren. Og kanskje gjelder dette ME også? Det er jo ikke noe forskning som beviser det, men jeg tror det er en god teori. I hvert fall blir Gullet dårligere om vinteren, hvert år.

Om noen har hørt om noe forskning på lys, D-vitamin og ME, vil jeg gjerne høre om det.

Og vi her hjemme kommer til å savne dem, selvsagt. Men i romjulen reiser vi ned på besøk. Og kanskje får vi en friskere ung dame på 17 hjem i april. Det er håpet. For det er hardt å ha ME, og det er vondt å se på ungdomstiden som blir borte i smerte.

Men det ER håp. Og mens jeg krysser alt jeg har for at dette “eksperimentet” skal lykkes, så sender jeg en trekkfugl nedover med en stor klem fra Norge.

Até logo e boa viagem!

(Sa hun på portugisisk i mangel på spanske fraser.)

Print Friendly, PDF & Email

Tagged With:

7 Reader Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Håkon says:

  Det høres ut som et fornuftig forsøk, og i tillegg til lyset og varmen kan det hende at opplegget gir bedre mulighet for at timeplan og tempo er best mulig. Alle fortjener å kjenne følelsen av at de har litt medvind i livet, og noen trenger det mer enn andre.

 2. Iskwew says:

  Ja, det kan også hende at det gjør det. Jeg tenkte veldig på at de skulle ha gjort noe som dette forrige vinter, da hun var ganske dårlig gjennom den mørkeste tiden. Og nå når det går bedre, er det verdt forsøket, synes jeg.

  Dessuten kan det bli en positiv opplevelse å få lov til å oppleve et annet land over litt tid, uansett om hun ikke blir enda bedre av det.

 3. Avil says:

  Tenk om det lukkast! Eg har forresten snakka med folk som har vore nærast symptomfrie av MS (ikkje ME) i varmare strøk, men som likevel bur her. Slikt sluttar ikkje å forundre meg. Eg hadde flytta på dagen.

 4. Iskwew says:

  Ja nettopp, Avil! Tenk om det lykkes. Og jeg hadde også flyttet på dagen om jeg ble symptomfri av MS i varmere strøk. Det er helt sikkert.

 5. Goodwill says:

  Klapper i hendene og smiler bredt og sender masse lykkeønskninger med dem på veien!

 6. Iskwew says:

  Takk, Goodwill :o) De er innstallert nå og i ferd med å komme i gang med trekkfugl-tilværelsen :o)

 7. Alba says:

  Forskning på D-vitamin og lys kan knyttes til Marshall-protokollen, men sammenhengen der er omvendt av hva en skulle tro. Patogener inni immuncellene bruker D-vitamin til å formere seg. behandlingen er derfor unngåelse av D-vitamin og lys. Problemstillingen er kjent ved sarcoidose, men vet det er Me-pasienter også som har brukt denne behandlingen.

Top