Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Professor sutrer om at nordmenn sutrer

over dårlig vær.

Professor i psykologi Torill Christine Lindstrøm ved Universitetet i Bergen er lei av fokuset på værsyke. Vi blir ikke deprimerte over dårlig vær, sier hun, det er en kollektiv myte som kommer fra den idealiserte forestillingen om den perfekte ferie.

Depresjon er en alvorlig psykiatrisk diagnose, og man blir ikke deprimert av været. Men går man rundt og tror på det, kan man blir sur. Værsyke er ingen medisinsk diagnose, men et kulturelt fenomen, sier Lindstrøm.

Muligens bør professoren her ta en prat med noen på språkinstituttet på UiB; de vil sikkert kunne fortelle henne at deprimert er et uttrykk som folk flest bruker, ikke som en klinisk diagnose, men som en beskrivelse av en tilstand av tristhet og nedtrykthet. Hun må gjerne provoseres av at vi i dagligtale bruker et ord som er en diagnose i hennes verden, men sånn er det bare. Når folk sier at de blir deppa av alt regnet, så tror de ikke at de er en hårsbredd fra å måtte tvangsinnlegges på psykiatrisk sykehus.

Lindstrøm er rett og slett lei sutringen, og sier at “Hvis du ikke har andre problemer i livet enn dårlig vær, så har du virkelig et godt liv”. Videre noe om at folk som er værsyke, sikkert har en masse andre problemer som gjør at de tar seg nær av øsende regnvær i lange perioder midt på sommeren.

Om jeg skal fjerndiagnostisere Professor Lindstrøm slik hun fjerndiagnostiserer meg, tror jeg diagnosen er som følger:

Her har vi med en vaskekte norsk frisksporter å gjøre, dertil en moralistisk norsk frisksporter (folk bare sutrer, vi er utakknemlige, har egentlig null problemer etc). Hun er garantert av dem som mener at det ikke finnes dårlig vær, bare dårlige klær. En skikkelig staut nordkvinne som tar på seg regndress, gummistøvler og sydvest og er ute i naturen uansett vær og vind. Og som ser med en smule forakt på folk som heller vil krølle seg sammen på sofaen og lese en bok eller se en trist film, passende til gråheten rundt oss. Jeg tipper hun har sitt og si om snøhatere som meg også.

Men hun om det. Vi kan ikke alle være perfekte nordmenn etter hennes oppskrift. Personlig får jeg vondt i hodet når det er lummert, jeg blir trøtt når det regner hele dagen, og etter en lang vinter lengter jeg etter sol. Etter å ikke måtte gå med tykke klær, men kaste noen av klærne. Det er en frihetsfølelse bare der.

Men til det at fravær av sol bare er et problem i form av en kulturell myte. Det er det jo ikke.

I følge en artikkel fra Aftenposten i fjor må du ta 30 skjeer tran for å få i deg like mye vitamin D som et kvarter i sommersolen gir. Vitamin D beskytter sannsynligvis mot kreft, og muligens også andre sykdommer som diabetes, multippel sklerose, leddgikt og hjerte- og karsykdom, sier professor Johan Moan ved Rikshospitalet/Radiumhospitalet. En amerikansk studie viser også at dersom man hever det daglige inntaket av D, vil 30 prosent flere mennesker kunne overleve en kreftsykdom. For enkelte diagnoser kan overlevelsesfaktoren øke med opptil 50 prosent.

Visstnok gir ikke solen fra oktober til mars D-vitamin. Dermed anbefales små doser solarium i den perioden. Folk har D-vitaminmangel og solstråling er den beste kilden. Og dermed kan det være en fysisk trang til sol som gjør oss tunge til sinns når den blir borte i den perioden vi kan forvente å ha glede av den.

Vi har funnet at utsiktene til å overleve er betydelig bedre hvis kreftdiagnosen stilles om sommeren eller høsten, når D-vitamininnholdet i blodet er som høyest, enn om diagnosen stilles om vinteren eller våren, forteller forsker Johan Moan ved Radiumhospitalet.

Hmmm. Kanskje vi faktisk føler oss bedre når vi får litt sol på kroppen, professor Lindstrøm?

Når det gjelder det mer psykologiske, handler det for min del om å kjenne solvarmen, til langt på kveld og å kunne gå litt lettere kledd. Det gir frihetsfølelse. Solens varme og lys gir en helt unik følelse av velvære når den er her. Å kjenne en varm føhnvind mot en naken skulder en sommerkveld er rett og slett et lite øyeblikk av velvære og lykke. Dermed jobbes det her i gården fortsatt med en langsiktig plan om å bo i Brasil deler av året. Jeg lurer på hva professorens teori om flukten til Syden er? Folk gråter jo når de får høre at det ikke er plasser ledige.

Noe annet jeg forresten har observert er solstrålenes effekt på kattene. Pondus og Italienerfrøkenen sover mye mer når det er gråvær enn når solen skinner. Når solen skinner øker aktivitetsnivået med en gang. Kanskje de er plaget av kulturelle myter de også?

Jeg fatter ikke hvordan en professor i psykologi kan bruke tittelen sin og den autoritet den innebærer til å røre sammen en slik grøt av moralistiske synspunkter og dertil få det offentliggjort i Norges største avis.

Print Friendly, PDF & Email

Tagged With: ,

29 Reader Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Guri says:

  Eg må berre koma med litt utfyllande kritikk av psykologen.

  Ho overser jo glatt at dårleg vær kan vera eit reelt problem, til og med i noreg.

  Men det kan det jo vera. Td. for bønder som får avlingar eller til og med heile jorder øydelagt/skylt vekk av regnet. Slikt vert jo sett på som problem og grunn til sutring i alle andre land i verda og.

  Dessutan overser ho at dårleg vær kanskje rammar folk som i utgangspunktet slit endå hardare enn oss “vanlege”. Det må jo vera ekstra kjipt å vera narkoman tiggar om det skal vera dårleg vær om sommaren i tillegg til resten av året.

  For ikkje å snakka om at “vanlege” folk med dårleg økonomi har mindre mogelegheit til å kjøpa utstyr som gjer det ok for born og vaksne å ha det kjekt i ferien til trass for dårleg vær.

  Sjølv har eg ikkje problem med været, eg har støvlar og er ikkje veldig gled i sol, dessutan er det berre yr her vest, ikkje øs pøs regn, men eg har jo ikkje problem med å skjøna at andre har behov for å sutra over været for det.

  Til slutt vil eg berre vera litt moralistisk og sei; Hugs solkrem (og tenk på klimagassutsleppa om ein tek fly for å flykta frå været… ) 😀

  (Litt lang kommentar dette ja.)

 2. Iskwew says:

  Lange kommentarer er helt fortreffelig når de er så gode, Guri :o)

  Jeg så en fortvilet bonde i Lier på nyhetene i går. Han har vel tapt hele årsinntekten i form av grønnsaker som råtner på rot.

  Dessuten har du helt rett i at det er ekstra kjipt å for eksempel ikke kunne dra på ferie (mange har hjemmeferie) fordi du ikke har råd – og at det da blir ekstra depressivt, det skjønner jeg.

  Husk solkremen er en god oppfordring! Støtter den 100%. Og tenk på klimagassutslippene…. kanskje :o))

 3. HvaHunSa says:

  Jeg hentet frem min beste vilje og leste uttalelsene hennes og kom frem til at dette var et litt usympatisk forsøk på å forhindre at værmessige humørsvingninger blir sykeliggjort. Når sant skal sies, så har jo overdiagnostisering tidvis vært et problem.

  På den annen side, og som du påpeker så elegant; hun skyter langt utenfor mål. Her vifter hun med en temmelig ekkel pekefinger, og uttaler seg i alfor generelle vendinger til at det gir noen mening.

  Det er jo helt umulig å forstå hvem hun egentlig snakker om? Selv har jeg aldri hørt om noen som virkelig mener at de blir deprimerte av regnvær. Men jeg har hørt om vinterdepresjoner og søvnmangel som følge av lysmangel osv. (De lærde strides visstnok, men det overser jeg her)
  I tillegg har solen, som du påpeker Iskwew, en betydelig påvikning på helsa vår, enten det er for mye, eller for lite av den.

  Denne Lindstrøm beviser vel bare her at ikke engang en professortittel fungerer som et bevis på intelligens.

 4. Håkon says:

  Jeg leste ikke så mye akademisk alvor i professorens utsagn, men kanskje en litt oppgitt tone med hensyn til spørsmålene journalisten stiller :o) Jeg er faktisk litt lei av hvordan mediene vinkler værsaker. (Lurer på om det går an å bli mer deprimert av journalister enn av været… 😀

 5. Iskwew says:

  HvaHunSa, det kan jo ha klikket i kommunikasjonen mellom professoren og journalisten her. Og det er jo selvsagt et poeng at væremessige humørsvingninger blir sykeliggjort. Men når det gjelder bruken av begrepet deprimert, tror jeg hun kan sjekke med en språkkyndig. Det brukes jo ikke som en selvdiagnose :o) Om jeg virkelig ble psykotisk av regnvær, ville jeg jo ikke sittet her og skrevet blogg, skulle jeg mene.

  Hun vifter med pekefingeren. Eventuelt er det selvhypnose hun bedriver, siden hun jo ser ut til å bo i Bergen.

  Håkon, det er fullt mulig å bli deprimert av journalister – ikke bare når det gjelder vinklingen av værsaker, men en del andre ting også :o)

 6. HvaHunSa says:

  Nettopp! Det er jo prisverdig at hun tar folk alvorlig, men noe ganske annet er det at hun tar dem bokstavlig. Hun hadde vel fått regn i støvlene den dagen, var litt ufokusert kanskje.

 7. Iskwew says:

  Ja, jeg tror kanskje språket har utviklet seg siden hun tok begrepet deprimert til sitt hjerte.

  Min mor flyttet med et sukk av lettelse fra vestlandet for over 40 år siden. Jeg tror hun skjønner at man kanskje må være tapper, veldig tapper, for å holde ut det været man har der.

  Selvhypnose tror jeg kanskje dette er et resultat av.

 8. Håkon says:

  [quote comment=”23693″]Håkon, det er fullt mulig å bli deprimert av journalister – ikke bare når det gjelder vinklingen av værsaker, men en del andre ting også :o)[/quote]
  Jeg stusset f.eks. veldig over denne overskriften i dag: Bileieren fikk skylda for tre som falt ned

 9. HvaHunSa says:

  Hehe, ja, det er noe med overdreven moralisme. Ofte snakker folk til seg selv, i den troen at på seg selv kjenner man andre.

  På seg selv kjenner man ingen.

  Hun holder kanskje på å råtne i hårrøttene av Bergensværet, og derfor prater i ørska.

 10. Marina says:

  Det er vel sant at det ikke finnes dårlig vær, bare dårlige klær, men selv psykologer må da kunne forstå at selv regnjakka trenger noen fridager?
  Mennesker er kanskje svake, men vi tåler virkelig ikke for mye av samme sort vær om gangen. Visste dere at beduiner blir deppa av for mye sol og tørrvær? Omtrent for samme grunn som norske bønder blir deppa av for mye regn og gråvær skulle jeg tro, men sol og varme hver dag er faktisk ganske slitsomt det og.
  Vi trenger forandring i været fra tid til annen, selv psykologer og journalister kan vel forstå det?

 11. Iskwew says:

  Hehe Håkon, det var minsanten en snedig overskrift ja. Som ikke heeeelt beskriver realitetene, skulle jeg mene.

  På seg selv kjenner man ingen andre nei, HvaHunSa. Det er klart, når hodet må være under en sydvest 75% av tiden, så vil man etter noe tid preges av det.

  Marina, det der var et godt poeng. Samme sort vært hele tiden er til å bli gal av. Og i Norge, der det er mørkt, vått og kaldt store deler av året er det ikke rart at vi henger litt med geipen når de få sommermånedene regner bort og det er 15 grader hele tiden.

  Sol og varme hver dag er nok slitsomt i lengden ja. Derfor anbefaler jeg syd-brasiliansk vær – det veksler hele tiden :o)

 12. Håkon says:

  [quote comment=”23705″]Visste dere at beduiner blir deppa av for mye sol og tørrvær?[/quote]
  Egentlig ikke, nei. På den annen side har jeg tenkt på en reklamefilm for Coca-Cola som jeg så i et ørkenland. Da brusbilen kom begynte det å sprutregne, og alle ble glade og danset og sang.

  (Første gang jeg så den lurte jeg på om de bruker den reklamen i Bergen også…)

  :o)

 13. Iskwew says:

  Jeg vil tror at de bare bruker den i Bergen om de ikke vil selge mer Coca Cola der.

 14. nessie says:

  Dersom hun er korrekt sitert i denne artikkelen, så venter jeg i spenning på å høre hennes mening om vinterdeprimerte. Kanskje de også skal slutte å sutre og heller tenke på hvor bra de egentlig har det?
  *værsyk*

 15. Iskwew says:

  Nessie, jeg tror hun vil si noe sånt ja. Tenk bare på hvor deilig det er med 6 timer dagslys, snø, sludd og regn.

 16. Lothiane says:

  Jeg vil faen meg ha bedre vær snart!

  Leste artikkelen med denne damen som mener vi bare syter og klager. Javisst, jeg syter og klager over været. Stadig vekk. Er det bare sol og 32 grader varme hver dag, vil du nok høre meg klage. 25 grader og sol derimot, da er jeg veldig fornøyd. 12-15 grader og øspøsregnvær hver dag… da blir jeg trøtt, slapp, lat, lei, sur, irritabel og kranglete.

  Men jeg har det vel bare for godt, da… 😉

 17. Iskwew says:

  Jeg vil også ha bedre vær snart! Engelig ville jeg hatt det i forrige uke, helst.

  Jepp, du har det for godt og er bare sutrete, Lothiane :o)

 18. nessie says:

  Forrige uke? Når var det en dag sammenhengende pent vær i forrige uke?? Ok, det var kanskje en dag med opphold..

  Det er lenge siden jeg gikk noen steds uten paraply med meg.
  Og det å ha ferie (og dermed for mye fritid) når mesteparten av tiden går til å sitte inne og håpe på opphold er i hvertfall ikke bra for sinnets munterhet.

  (jeg skal gi meg med klimaklaging nå)

 19. Marina says:

  Jeg begynner faktisk å bli litt bekymret for meg selv. Vi har hatt solskinn og litt kjølig vær (for Iowa, det er minst 25 grader!) og jeg tenker til stadighet at litt regn ville gjort seg for da blir det ikke så forbaska varmt.
  Men temperaturen er jo helt perfekt, jo! Jeg er visst hjerneskadd fra altfor mange altfor varme sommere!

 20. Vidar says:

  Næh! for en DEILIG sol! *sole seg i isk-blogg* Begynner ferien idag! *HATER regn i Tigerstad-sommeren* *snufs*

 21. Iskwew says:

  Nessie, det var ikke fint vær i forrige uke, jeg bare hadde ønsket at det var det :o) Det var vel omtrent 5 minutter med sol?

  Bare regn er ikke godt for noe :o/

  Marina,jeg tror du hadde svaret i en tidligere kommentar. Det handler om litt variasjon! Når det har vært varmt lenge er jo regn skikkelig forfriskende.

  Vidar, jeg er redd det der er den eneste solen du får se på en stund. Jeg skulle begynt ferien i dag, men jeg uuuutsetter den!

 22. Marina says:

  Det er ikke varmt, og vi hadde jo en god del regn i forrige uke.
  Men det normale er at det er altfor varmt om sommeren her, så ut av gammel vane håper jeg stadig på regn så det kjøler seg ned litt, selv om det allerede er så kjølig som jeg kan håpe på før oktober.
  Men hvis dette været fortsetter en uke til, da kommer det til å bli krise og skikkelig behov for steikvarme og tordenvær.

 23. Iskwew says:

  Ahhhh :o) Det er ikke som du forventer!

  Det er kanskje noe av det samme som skjer med oss, selv om det jo er litt mer som du kan forvente at sommeren her ikke blir som vi håper.

 24. Helge says:

  Nå blir jeg jo faktisk syk av dårlig vær – så jeg har grunn til å klage! Dessuten er jeg lei av at folk ikke kan språk – vi burde ha skikkelig grammar school (på norsk selvsagt) der etymologien til ord ble spikret fast!

  Deppe er ikke det samme som klinisk depresjon – så mye er sikkert!

  LOL! Jeg er egentlig blid som en lerke jeg. Det eneste problemet er at sommeren aldri kommer og så kommer høsten og så kommer den hersens vinteren…

  Emigrasjon virker mer og mer forlokkende!

  (bare tuller, som vanlig) :O)

 25. Iskwew says:

  [quote comment=”24025″]Emigrasjon virker mer og mer forlokkende![/quote]

  Og da tuller jeg IKKE altså, Helge. Det mener jeg. Når Tigerungen er stor og klarer seg selv, da skal jeg bo halve året i Brasil eller Italia eller et eller annet sted som ikke er her.

  Deppe er ikke det samme som klinisk depresjon, nei. Jeg tror professoren har surret for lenge rundt på Institutt for psykologi eller noe.

 26. Helge says:

  Vel, jeg tuller jo bare sånn halvveis. Fordi det jeg egentlig mener er at jeg ikke har noen umiddelbare planer. MEN – jeg emigrerer garantert før jeg blir for gammel!

 27. Iskwew says:

  Det er ikke noe galt med langsiktige planer, Helge :o)

 28. Minneapolise says:

  Norske professore sutrer saann over det norske folk, men egentlig er ikke det norske folk noe aa vaere oppgitt over, det er naar man gaar rundt og tenker paa hva som er i veien med det norske folk at man finner ting man kan klage paa at man blir oppgitt. Sutrete professor er ikke et yrke, det er et fenomen!

 29. Iskwew says:

  Ja, det er det nok, Minneapolise :o) Personlig tror jeg hun gjør det for å holde ut med været i Bergen. Så tapper så.

Top