Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Om julenissen

30.11.06 in HumoristISK

Denne har jeg ikke skrevet selv, som alle sikkert skjønner. Muligens skal jeg skrive om julenissen fra finansperspektiv en gang, men i dag er det ingeniør-perspekttivet som gjelder. Bra, ikke sant, Goodwill?

Julenissen fra en ingeniørs perspektiv

1. Populasjons-aspektet
Det er ca. 2 milliarder barn (personer under 18 år) på jorden. Men siden Julenissen ikke besøker barn av muslimer, jøder hinduer og buddhister, reduseres arbeidsmengden til Julenissen på natten før julaften til 15% av totale antall barn. (Det tilsier 378 millioner barn: 3,5 barn/hjem) 108 millioner hjem med barn som Julenissen må besøke. Dette forutsetter at det i det minste er ett snilt barn pr. hjem.

2. Tids-aspektet
Julenissen har omtrent 31 timer med arbeidstid til rådighet. Dette skyldes ulike tidssoner og jordens rotasjon. Forutsetningen er at Julenissen jobber seg fra øst til vest, noe som er logisk. Det utgjør 967,7 besøk pr. sekund. Julenissen har altså for hvert kristne hjem med minst ett snilt barn, ca ett tusendels sekund til rådighet. På dette tusendels-sekundet skal han parkere sleden, hoppe ut av den og ned gjennom pipa, fylle eventuelle strømper, legge julegavene under juletreet, spise det som eventuelt er satt fram til ham, komme seg opp pipa, opp i sleden og komme seg til neste hustak. Hvis en forutsetter at alle husene som skal besøkes er jevnt fordelt utover jorden (hvilket selvfølgelig er usant, men som vi aksepterer for våre videre kalkulasjoner), snakker vi nå om en distanse mellom hvert hus på 1,25 km, hvilket utgjør en distanse på 121,5 millioner km som skal tilbakelegges. Her er ikke dobesøk og hvilepauser medregnet. Kort sagt må Julenissens slede bevege seg med en fart på 1046 km i sekundet — 3000 ganger lydens hastighet. Til sammenlikning: Den raskeste innretningen mennesket har laget, Ulyssess-romsonden, beveget seg med en fart på 44 km pr. sek. En tradisjonell reinsdyrslede kan kjøre, i beste fall, 25 km pr. time, som tilsvarer 0,007 km/sek.

3. Vekt-aspektet
Sledens vekt er også et interessant aspekt. Hvis en forutseetter at hvert barn får kun en gave på størrelse med en mediumstor Legoeske (0,9 kg), blir sledens vekt på ca 500 000 tonn. Sledens egenvekt og Julenissens vekt er ikke medregnet. Til lands kan et gjennomsnittlig, normalt reinsdyr trekke ca. 136 kg. Flygende reinsdyr unngår friksjonen mot bakken, som gjør jobben lettere. Selv om en forutsetter at flygende reinsdyr kan trekke 10 ganger mer enn de vanlige reinsdyra, kan ikke jobben gjøres med 8 eller 10 flygende reinsdyr. Julenissen ville trenge 360 000 reinsdyr. Antallet reinsdyr øker vekten på den flygende ekvipasjen med 54 000 tonn, ikke medregnet sleden eller Julenissen. Dette tilsvarer ca. 7 ganger vekten til «Queen Elisabeth» (båten, ikke monarken).

4. Luftmotstand-aspektet
600 000 tonn som flyr i over 1000 km i sekundet lager en enorm luftmotstand. Luftmotstanden ville lage en enorm friksjonsvarme som ville varme opp reinsdyrene på samme måte som et romskip som kommer fra verdensrommet til jordens atmosfære. De to fremste reinsdyra ville måtte absorbere 14,3 billiarder (14 300 000 000 000) joule av energi pr. sekund hver. De ville derfor flamme opp nesten umiddelbart som lysende døvbringende sonar-bomber. Hele reinsdyr-ekvipasjen ville fordampe i løpet av 4,26 tusendels sekund, eller akkurat når Julenissen og ekvipasjen nådde det femte huset på sin rundreise natten før julaften.

5. G-kraft-aspektet
Julenissen ville bli utsatt for enorme akselererende krefter. Ved første start måtte han akselerere fra 0 km. pr. time til 650 meter pr. sekund på 0,001 sekund. Han ville da bli utsatt for 17 500 G (jagerflygere besvimer ved 6-9 G.) Hvis en er beskjeden og estimerer Julenissens vekt til 100 kg, ville han ved denne akselerasjonen bli presset tilbake i sleden med en kraft på 195 tonn. Medisinsk ekspertise uttaler at da ville alle Julenissens organer og skjellett bli knust, og Julenissen ville bli redusert til en blodig geléliknende klump.
Kilde: Ukjent.

Print Friendly, PDF & Email

Tagged With:

18 Reader Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Goodwill says:

  Veldig bra!

  Men veldig synd på julenissen, som må arbeide under slike vilkår. Hvor er Arbeidstilsynet?

  Og veldig synd på alle barna, tenk om de får se Julenissen etter at han er utsatt for alle disse G-kreftene?

  For ikke å snakke om Rudolf stakkar, som må dra på deeeen tunge sleden. Ikke rart han er rød på nesen 😉

  Nei, sannelig min hatt om ingeniørperspektivet er så mye å trakte etter i denne sammenhengen. Jeg tror det er bedre å gli ned i godstolen med en kopp varm kakao, se på advents-barne-tv med Tigerungen og sveve inn i forestillingen om en god gammeldags jul…

 2. Iskwew says:

  Njaaaa. Jeg vet ikke det. Jeg lager en finansieringsanalyse basert på en del forutsetninger her. Etter den kan det være at Julenissen gjemmer seg på Sydpolen eller noe.

  Og i kveld har jeg altså masse å gjøre. Pakke inn gaver til pakke-kalenderen må vite. Det er jo IKKE noe Julenissen tar seg av.

  Arbeidstilsynet har vel aldri brydd seg om vilkårene i frie yrker eller for selvstendig næringsdrivende? Julenissen må nok klare seg selv.

 3. Goodwill says:

  Gjemme seg på Sydpolen? Altså, det å forflytte seg til den motsatte pol er neppe noe problem for Julenissen, men hvorfor skulle han nå det?

  Mmm…kanskje han har lest din forrige post og skjønt at han er i ferd med å bli gjeldsslave? Han har jo virkelig belånt seg selv til pipa og vel så det!

  Pakkekalender, ja. Det er en av de definitive fristene! *urk*

 4. Iskwew says:

  For å si det slik, ser ikke nåverdien på Julenissen AS imponerende ut, Goodwill. Revisor kan få en del å gjøre her.

  Mer kommer!

  I år tror Tigerungen at jeg ikke har rukket pakkekalenderen. Men DER tok han feil ;o)

 5. Goodwill says:

  Hehe – du får la ham leve i troen, og fryde deg over gleden i øynene hans i morgen tidlig, når han ser at du har gjort det!

 6. Iskwew says:

  Jepp :o) Jeg måtte forberede ham, for jeg trodde faktisk ikke jeg rakk det (0 tid uten ham på slep, så og si). Men så fikk jeg en sjanse i går :o)

 7. Goodwill says:

  Kjempebra!

  Nå er det kvelden for meg her på jobb, nå starter råkjøret på den andre arenaen: To stk på trening kl 17, på hvert sitt sted, og bare én til å kjøre! Sukk…

 8. Iskwew says:

  Ajjj – det høres travelt ut. Lykke til!

 9. M says:

  hvorfor besøker ikke nissen jøder hinduer og buddhister?

 10. Iskwew says:

  Jeg vil anta at det er fordi han opprinnelig er en kristen helgen – St. Nicholas.

 11. Milton Marx says:

  Du glemte en viktig ting: Rudolf er død.

  Milton spiste han med en mild fløtesaus, oste/fløtegratingerte poteter, brockoli, salat og tyttebærsyltetøy, sammen med en riktig god rødvin. Litt trist egentlig. Jeg ville gjerne spist han en gang til.

  Det var en prest som dro den julenisseredegjørelsen din i kirka for et par år siden, og han måtte krype til korset og unndkylde. Foreldrene likte IKKE at han avlivet nissemyten. Tanken var kanskje å få frem hva Jula egentlig handler om, og så viste det seg at man ikke var helt enig om nettopp dette. Det ble stor ståhei, men oppslag i riksavisene og greier.

  Visste du at jula er avlyst i år? Josef har tilstått.

 12. Goodwill says:

  Veldig spent på å høre om Tigerungens reaksjon på at han fikk kalender likevel 🙂

  Stor stas i stua hjemme hos meg!

 13. Iskwew says:

  Milton… Julenissens reisdyr blir for dyre å bruke med fløtegratinerte poteter.

  Jeg synes jo gjennomgangen er morsom, så menigheten må ha vært rimelig humørløs, spør du meg. Når det er sagt, er vel kanskje ikke det noen bombe :o)

  Goodwill, det ble stormende jubel og begeistring over å ikke bare sitte med en lukekalender. Men i år er det julekalenderkurv hjemme hos oss. da jeg ser for meg at Pondus og Italienerfrøkenen ville finne hengende og dinglende pakker særdeles interessante.

  Og… da kom jeg på at jeg sovnet på sofaen i går og nok glemte å pakke vekk strikketøyet… Muligens må jeg i ettermiddag begynne på nytt på den islenderen til Tigerungen :o|

 14. Goodwill says:

  Oops…det høres skummelt ut, ja! Det to garnnøste- og strikketøymonstrene lar seg nok ikke be to ganger! Du får prøve å la være å tenke på det, det hjelper ikke uansett.

  Og noe skal man jo likevel ha å gjøre på en fredagskveld!

 15. Iskwew says:

  Neiii, det er nok like greit å ikke tenke på det, krysse fingre og tær. Men jeg har bange islender-anelser her nå altså. Jeg tror jeg vet hva jeg skal gjøre til tv-tittingen fredag kveld.

Top