Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Les videre »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Æres den som æres bør

I dagens Budstikka skriver Bjørn Røtnes, Bærum Høyre, leder av sektorutvalget for barn og unge, et innlegg der han slår seg og Høyre på skulderen fordi Bærum har de beste resultatene i landet ved avsluttende eksamen i grunnskolen og Bærumsskolene ligger bra an på de nasjonale prøvene. Bærum har satset på basisfagene norsk, engelsk og matte, med høy prioritet på leseopplæring, som jo er grunnlaget for de fleste andre fag. Videre er den fysiske standarden gjennomgående bra. Dessuten har Bærumsskolene være flinke til å jobbe mot mobbing, sier han.

Alt i alt altså en fin historie, spesielt for oss som har barn i skolen i denne kommunen. Og dette har i følge Røtnes sammenheng med at skole har vært prioritert av kommunepolitikerne.

«Bærumsskolen er blitt som så bra som den er blitt, fordi den har vært politisk prioritert i veldig mange år av det sittende flertallet i kommunen1. Det har Høyre tenkt å fortsette med.»

*kremt*

Som noen kanskje husker skrev jeg for en stund siden om en undersøkelse fra USA, gjengitt i boken Freakonomics, som viser at følgende to variable har stor betydning for barn skoleresultater:

 • Foreldrenes utdanningsnivå
 • Foreldrenes sosioøkonomiske stilling

I tillegg har gener, mors alder ved fødselen og foreldrenes språkbakgrunn betydning. Foreldres utdanningsnivå, sosioøkonomiske stilling og språkbakgrunn bekreftes også som forklaringsvariable av SSB i en anelyse gjort av skoleresultatene i Norge for 2004 og 2005. I den rapporten ligger det forøvrig mye interessant. Mer senere, kanskje?

Så tilbake til Bærum og hva som gjør at resultatene i skolene her er best i landet. Er det virkelig politikeren? Jeg synes selvsagt det er flott at Bærum Høyre prioriterer skole – men forklarer det resultatene? Neppe. Her snakker vi om at demografi har stor betydning. Dermed ligger det veldig naturlig i løypa og sammenligne Bærum med resten av landet.

baerumdemografi.jpg

Her tenker jeg nok vi finner noe av (ganske mye av) grunnen til at skoleresultatene i Bærum er som de er. Bærum er vel Norges rikeste kommune – det vil si at det er mer penger å lage god skole for. Og utdanningsnivået er mye høyere enn for gjennomsnittet av landet. Dessuten har bæringene høyt inntekt og formuesnivå i forhold til resten av landet. Altså ligger de særdeles godt an når det gjelder de to viktigste faktorene som påvirker barns skoleresultater. Om du legger til at Bærum har færre barn med ikke-vestlig innvandringsbakgrunn enn resten av landet (7.0% mot 7.6%), så har du en forklaringsvariabel til. Tilsvarende tall for Oslo er f.eks. 28%.

Politikerne i Bærum har rett og slett fått servert Norges beste utgangspunkt for gode skoleresultater. Det hadde nærmest vært skandaløst om utgangspunktet ikke materialiserte seg i gode resultater.

Print Friendly, PDF & Email
 1. Høyre først og fremst, Red.anm. []

Tagget med: , , ,

40 kommentarer

Trackback URL | Kommentar-feed

 1. Undre sier:

  Jeg sier det igjen:

  Skal du forvirre politikerne med logikk igjen nå da, Isk? 😉

 2. Iskwew sier:

  Hehe – jeg klarer bare ikke å styre meg!

 3. Undre sier:

  Nei, jeg skjønner det. Og det er bra, Isk.

  … men hvor mye bedre er nå bærumsungdommen enn resten av landet?

 4. Iskwew sier:

  Det fant jeg ikke tall på i farten – men de finnes der, et eller annet sted.

 5. Undre sier:

  Det er egentlig litt rart at politikeren selv presenterte et tall siden han slår seg så på bringen over at Høyre har æra for resultatet.

 6. Iskwew sier:

  Han sa bare at det jeg siterte ham på – uten noen tall av noe slag.

  Det er kommunevalg snart, vettu, da er det om å gjøre å slå seg litt på skulderen.

 7. Undre sier:

  Jepp, det er tid for sjølskryt.

  (Og jeg glemte et «ikke» i kommentaren over, men jeg får vel bare skylde på at jeg aldri har gått på skole i Bærum.)

 8. Håkon sier:

  Hm, så det Bærumspolitikerne bør gjøre for at kommunen skal bli enda bedre er å innføre et lokalt forbud mot abort?

 9. Iskwew sier:

  [quote comment=»20851″]Hm, så det Bærumspolitikerne bør gjøre for at kommunen skal bli enda bedre er å innføre et lokalt forbud mot abort?[/quote]

  Eventuelt sørge for at boligprisene fortsatt holder seg like høye, slik at bare folk med høy inntekt kan bo her.

  Og der testet jeg også siteringsfunksjon.

 10. Iskwew sier:

  Og det var da vel ganske rafft?

 11. Iskwew sier:

  Undre, jeg har ikke gått på skole i Bærum jeg heller. Det har da blitt folk av oss for det!

 12. Håkon sier:

  Og det var da vel ganske rafft?

  Du skal få skryt for pent nettsted med ryddig tagging, ja. Arbeidsbesparende lenker er heller ikke å forakte 🙂

 13. Iskwew sier:

  Takker og neier :o)) Denne er spesielt hendig om man har langdryge debatter med masse kommentarer. Noe som jo har skjedd :o)

  Men sitat av kommentar med sitat likte den ikke. Det får bli morgendagens utfordring.

 14. Undre sier:

  Hehe. Joa, det har da det.

  Og jeg savner fremdeles tallene som viser konkret hvor mye bedre gjennomsnittskarakteren i Bærum er motfor resten av landet, for det vil jo si noe om hva resten av landet har å strekke seg mot.

 15. Iskwew sier:

  Ja, det hadde vært interessant å se de tallene!

 16. blues4u sier:

  Nå står «Freaconomics» ferdig lest også i min hylle, og DET er mye takket være dine stadige henvisninger Isk. *smiler* Interessant og spennende lesning, med fasinerende vinklinger!
  Selvsagt er sjølskrytet lett å ty til i valgtider, men bærums-politikeren satser kanskje på at «folk flest» i Bærum ikke har lest Levitts undersøkelser, om han selv har lest den….

 17. Iskwew sier:

  Jeg teller på knappene om jeg skal sende dette til Budstikka, litt lettere bearbeidet! Det er for lettvint dette her.

  Freakonomics er morsom, ja :o)

 18. Victoria sier:

  Gjør det, Iskwew!
  Har du forrsten oversikt over om bærumselevene skiller seg ut fra resten av landet når de har fullført vgs? Altså om gode karakterer fra ungdomsskolen gir bedre karakterer på vgs? Og, er det store forskjeller på vgs innenfor Akershus?

 19. Goodwill sier:

  Med denne bakgrunnen burde kanskje Bærumsskolen hatt litt mer fokus på samfunnsfag, gitt ungdommen litt mer innsikt i hva det betyr å komme fra den ene og den andre kanten av byen? Eller landet?

  Så kanskje slapp merkelappen «blæringer»?

  Den hadde de nemlig der jeg kommer fra, på Sørlandet, og det er ikke rart, slik de oppførte seg sommerstid.

  *slem Goodwill idag*

 20. Iskwew sier:

  Jeg har ikke funnet tallene enda, Victoria, men det gjør jeg etterhvert. Dette er internessante problemstillinger.

  Goodwill, jeg tror kanskje du har rett i dette, mer samfunnsfag er ikke å forakte. De er nok enige med sørlendingene oppe i Hallingdal også :o)

 21. Håkon sier:

  Med hensyn til hvordan bæringene gjør det videre i livet etter utdanningen så er det verd å merke seg hva Freakonomics sier om adoptivbarn. Jeg vil anta at det ikke bare er adopterte barn som drar nytte av ressurssterke foreldre og deres nettverk når man skal ut i arbeidslivet 😉

 22. Iskwew sier:

  Det er alltid en fordel å være født rik, vakker og med høyt utdannede foreldre. Vi andre må slite litt mer, rett og slett :o)

 23. Sexy Sadie sier:

  Gratulerer med ny og fin layout!

  Bærum virker på meg som et sted jeg ikke vil bo. Jeg trives best med bermen for for å si det sånn.

 24. Iskwew sier:

  Takk skal du ha, Sadie!

  Jeg trives godt i Bærum jeg, men det er greit å ha i bakhodet at det er en del folk her som ikke ser verden helt som oss andre.

 25. Sexy Sadie sier:

  Det er sånn folk blir når de alltid har hatt penger.

 26. Goodwill sier:

  Er det fra Bærum det kommer, det slogan’et om at «det er bedre å være rik og frisk enn fattig og syk»?

  *fortsatt slem*

 27. Iskwew sier:

  Ja, det er kanskje det, Sadie. Men som sagt trives jeg bra.

  Goodwill, har jeg nå funnet det som gjør Goodwill slem?? Bæringer? *hulk*

  :o)

 28. Marina sier:

  Forskjellene mellom rike og fattige er vel litt større i USA enn i Norge, og det fører gjerne til enda større forskjeller i skolen.
  Hva jeg har sett av skolene her (bortsett fra universiteter altså) er utrolig lite imponerende selv for en som gikk på skole i Ytre Enfold. Det finnes verken forventninger eller utfordringer for ungene med mindre de har mulighetene til å ta såkalte «advanced placement» klasser, som bare er tilgjengelige i rike områder og krever mye mas fra foreldrenes side for å få adgang til. Fattige foreldre, som gjerne jobber to eller tre jobber for å få endene til å møtes har bare ikke tid til denslags.
  Dessuten mener alle med makt her at det er bra at forskjellene opprettholdes. Billig arbeidskraft er jo viktig for business!

 29. Drusilla sier:

  Slik jeg husker Freakonomics boka er den veldig overforenklet på dette området. Den gir nærmest inntrykk av at utdanningssystemet ikke kan gjøre noe fra eller til når det gjelder elevenes læringsresultater. Det er positivt feil,og en ganske destruktivt tankegang (mange svake elever i arbeiderklassen -pytt, pytt det er foreldrenes skyld). Ja, man finner at foreldrenes utdanningsnivå samvarierer med elevenes resultater, men graden av samvariasjon varierer drastisk fra land til land. I et land som USA har foreldrenes sosio-økonmiske status relativt mye å si, enda mer i et land som Tyskland, noe mindre i Norge, lite i Finland. (Se Pisa-rapporten f.eks).

  Det du trenger for å vite om skolene i Bærum er gode er såkalte value-added indikatorer der man kontrollerer for alle mulige forhold utenfor skolen. Resultatene kan da være bedre enn forventet, gitt elevgrunnlag eller dårligere. Det er omtrent umulig å vite ved å se på råtallene.For mer om disse indikatorene se
  http://www.utdanningsdirektoratet.no/upload/Rapporter/Skolebidragsindikatorere.pdf«>

 30. Iskwew sier:

  Marina, i USA har de vel alt fra de aller beste til svært dårlige skoler? Det er i hvert fall mitt inntrykk – og at det er veldig avhengig av hvor du bor og hvem du er.

  Drusilla, den undersøkelsen det var snakk om handlet jo ikke om skole-kvalitet i hovedsak, men om hvilken rolle foreldre spiller. Konklusjonen var at det spiller større rolle hvem de er enn hva de gjør. Den uderminerte f.eks. troen på at bare du bedriver masse ekstern kulturelle aktiviteter, så har ungene det beste utgangspunkt. Det er viktigere ting enn det. Undersøkelsen er dessuten stor og grundig gjort.

  Jeg leste ikke noen ladede verdsettinger ala «pytt, pytt foreldrenes skyld» i den boken i det hele tatt.

  Selvsagt betyr skolene og lærerne mye, men jeg tror altså likevel at Bærum Høyre gir politikerne for stor ære når de utbasunerer at det skyldes politikernes prioriteringer. Og uansett vil politikere i Bærum ha mer penger å sette inn i skolen enn fattigere kommuner.

 31. radiohode sier:

  Spørsmålet er: Bør man forvente at lokalpolitikere kjenner fenomenet «sosial reproduksjon»? Jeg vet ikke. Men vi får vel de politikere vi fortjener.

  (For ordens skyld, Iskwew: Du har rett. Bjørn G. har feil.)

 32. Iskwew sier:

  Det er mulig jeg forventer litt mye, og glemmer at det er valgkamptider, radiohode :o)

 33. Lothiane sier:

  Dette var interessant å lese. Dessuten ganske morsomt når du gjennomskuer billige politikertriks. Jeg synes absolutt du skal sende dette til Budstikka!

  Dessuten: Masse ros og skryt for flott oppussing av bloggen din. Den er både fin og ryddig!

 34. Iskwew sier:

  Det var da et lettvint politiker/valgkamptriks å gjennomskue, Lothiane :o)

  Og takk for ros og skryt! Det kan jeg like :o)

 35. Goodwill sier:

  [quote comment=»20946″]Goodwill, har jeg nå funnet det som gjør Goodwill slem?? Bæringer? *hulk*
  :o)[/quote]

  En *slem* Goodwill er også ganske snill, dessuten skjærer jeg ikke alle over kam.

  Dessuten er du innflytter, dessuten er du alt annet enn det jeg tenker på med *blæringer*, dessuten er du Mor Godhjerta personlig.

  Goodwill alltid snill med Iskwew!

  :o)

 36. Iskwew sier:

  En slem Goodwill er aldri VELDIG slem :o)) Og alltid snill mot Iskwew.

  *puster veldig lettet ut*

 37. Marina sier:

  En annen ting jeg har lagt merke til i USA er at mange foreldre, og da helst de dårlig utdannene, har en veldig negativ holdning til utdanning. Jeg har overhørt mange foreldre si ting som: «Dette tullet skal ikke ungene mine lære!», «Hva skal de med naturfag?», «Hvorfor må de lære matematikk? De har da kalkulatorer!», og selvsagt at fremmedspråk er upatriotisk og at utdannelse gjør folk dumme(!).
  Når ungene vokser opp med slike holdninger rundt seg, er det kanskje litt mye å forvente at en helt vanlig, dødelig lærer skal greie å få dem til å bli entusiastiske om å lære og gjøre det bra på skolen.

 38. Iskwew sier:

  Hmmm det er jo virkelig ikke bra. Vet du forresten hva andelen med høyere utdannelse er i USA?

  Jeg tror slett ikke man skal undervurdere foreldrene og deres holdninger når det gjelder å påvirke barn, nei. Slett ikke.

 39. Marina sier:

  Andelen med høyere utdannelse i USA er visst omtrent som i Norge, bare litt lavere for menn. Men det er bortimot umulig å finne pålitelig statistikk for noe som helst her borte, så helt sikker er jeg ikke.
  Og holdninger er helt sikkert veldig viktige. Unger kan ikke forventes å gjøre det bra på skolen hvis de er overbevist om at det er skadelig og ukult!

 40. Iskwew sier:

  Er det det? Jeg trodde da at USA hadde noe av verdens beste statistikk.

  Barn plukker gjerne opp de holdningene de møter ja. Sånn er det.

Top