Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Guadalest

05.08.10 in Liv og levned

Da vi reiste hjem fra Benidorm i fjor hadde jeg en nagende visshet om at det var noe jeg skulle ha gjort. Det som manglet var en tur til Guadalest.

Det fikk vi til i år.

Guadalest ligger i fjellene omtrent 25 km. fra Benidorm, og har mauriske røtter tilbake til ca. år 1000.  Det opprinnelige Castell de Guadalest ble bygget av maurere i det 11 år-hundrede, for så å bli overtatt av kristne på 1300-tallet. Det er lite igjen av den opprinnelige borgen, den ble ødelagt av to jordskjelv i 1644.  Du ser bare noen rester av den.  Til gjengjeld er det en spektakulær utsikt over Guadalest-dalen der oppe fra. Det er betagende vakkert hvor enn du snur deg. Stedet er definitivt et sted du må dra om du er i Alicante-regionen.

Borgen, eller det som er igjen av den klamrer seg til klippene over de hvite landsbyhusene under den blå himmelen, med glimt av middelhavet i det fjerne.  De har lagt seg i selen for å bevare det autentiske, selv om stedet er preget av mye turisme.

Jeg hadde klart å glemme kameraet da vi var i Guadalest. Det var veldig dårlig timing å glemme det akkurat da vi var der.  Vi måtte dermed klare oss med mobilkameraer.  Bildene yter dermed ikke stedet helt rettferdighet.

Under borgen ligger landsbyen, med små trange gater, små torg og mange butikker der det selges alt fra honning og kniplinger til typiske suvenirer.  I tillegg noen mer luksuspregede butikker.  Det er selvsagt mange turister der.  De ankommer gjerne ved 11-tiden og så summer det utover til sen ettermiddag.

Guadalest har mange morsomme museer.  Noen av dem har ingen direkte link til Guadalest, og er sikkert lagt der siden det jo er mange turister på stedet. De fleste koster penger, inklusive å komme seg til toppen av borgen og den gamle kirkegården på toppen.  Noen museer vi besøkte:

Casa Orduña
Familien Orduña var forvaltere av Guadalest fra 1600-tallet og til den siste Orduña døde ut i 1934.  Huset deres fremstår som det gjorde på 1700/1800-tallet, og inneholder både kunstsamlinger og et stort bibliotek, samt stuer, soverom og saler.  Huset er inngangsportalen til den gamle borgen og kirkegården.

Antonio Marco Museum
Museet inneholder en stor samling av dukkehus og miniatyr-modeller. Det har så mange detaljerte tablåer at det ikke er til å tro.  Detaljrikdommen er svimlende tatt i betraktning at dette er en manns verk.  Der kunne vi ha gått i timesvis.  Antonio Marco laget sitt første hus da han var 8 år, og det har han fortsatt med. Nå er han 70.

Miniatyr-museet
Dette museet inneholder miniatyrer, og hvordan det er mulig å lage disse miniskulpturene er bare til å undre seg over.  Damen i skranken forklarte at kunstneren måtte jobbe uten å puste og mellom hjerteslagene for å ikke ødelegge de ørsmå kunstverkene. For eksempel Frihetsstatuen i en nål, et Goya-maleri på et riskorn og en kamel som faktisk går gjennom et nåløye.

Tortur-museet
Da jeg spurte vakten hvorfor museet lå i Guadalest, trakk han bare på skuldrene og mumlet noe om at det er mange turister her.  Nettopp. Tigerungen syntes museet med gamle henrettelses- og torturinstrumenter var morsomt, helt til jeg begynte å forklare hva de ble brukt til og at det fortsatt finnes stater og mennesker som bruker tortur.  Da ble vi raskt enige om at det ikke var stedet å være, og gikk grøssende ut derfra.

Av de mer spesielle museene i Guadalest er salt- og pepperkvernmuseet.  Det var litt for sært til at vi gadd å betale for å se det.

På toppen, der du kommer ut fra borgen ligger det et vakkert lite torg, der det går an å spise, og dessuten studere utsikten mot den store dammen som forsyner de tørre kystområdene med vann.  Der er det noen underlige klipper, lignende den klokketårnet står på.  Jeg aner ikke hva slags klipper det er, men vakre er de.

Selv om det er masse turister der, og du tildels står og går i kø, er Guadalest så absolutt verdt et besøk. Enten du bare drar på en dagstur eller overnatter der.  Det er vakkert som bare det, og utsikten er spektakulær.  Men en ting er sikkert:

Guadalest er på sitt fineste om kvelden. Det skal jeg skrive om i neste port.

Print Friendly, PDF & Email

Tagged With: , ,

1 Reader Comment

Trackback URL | Comments RSS Feed

Sites That Link to this Post

  1. Kveld i Guadalest på Cases Noves : Iskwews hjørne på www | 06.08.10
Top