Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Parabens, Rio de Janeiro!

04.10.09 in Brasil!

rioSå ble det altså OL i Rio i 2016. Hurra, sier jeg!

Det ble Rio selv om Chicago hadde både Michelle og Barack Obama til stede for å tale sin sak.  Mange trodde IOC delegatene ville la seg påvirke av det fatum og atdet ville vippe avstemningen i fordel Chicago.

Slik gikk det ikke, og om omtrent 7 år vil vi oppleve de første olympiske leker i Sør-Amerika.  I Rio de Janeiro, som må kunne karakteriseres som en av verdelsdelens perler.

Dessverre har jeg ikke vært der selv, sev om jeg har bodd i Brasil. Det passet aldri å gjøre det. Men dit skal jeg en gang.  Kanskje i 2016?

Kanskje brasilianerne gjennom OL vil skjønne for et fantastisk land de har. Kanskje de vil skjønne for en imøtekommende og tolerant kultur de har. Jeg tror kanskje de må se og oppleve omverdenens begeistring for å forstå det.

Spør du en nordmann om han er stolt av Norge vil du sannsynligvis få et ja til svar.  Spør du en brasilianer om han er stolt av Brasil vil du sannsynligvis få et spørrende blikk., oppleve en relativt lang pause, og kanskje få et halvt tja til svar.  I hvert fall var det min opplevelse. Det var noe så nær umulig å få dem til å si noe positivt om sitt eget land og kultur.  Stilt overfor alt det fabelaktige Brasil er, var det en forunderlig opplevelse.

favelasDerfor ble jeg glad sa Rio fikk OL, selv om det kommer til å koste masse, og selv om jeg bekymrer meg for hva som kommer til å skje med alle Rios fattige i prosessen. Rio er jo en farlig by, og det kan den ikke være om man skal arrangere OL. Det må ryddes opp, i hvert fall på fasaden.  Det kan gjøre livet enda vanskeligere for noen av de i Rio som har det aller verst i utgangspunktet.  Men brasilianere av alle slag og i alle klasser er utrolig flinke til å danse, feire og le uansett.  Av nødvendighet, kanskje. Og idretten, først og fremst fotball, er det sosiale limet som bringer dem alle sammen.

Har du bodd i Brasil, er det ofte slik at ca. 25% av deg blir igjen der. Det er et daglig savn, spesielt i mørketiden. Dette diktet, som en venn lagde film av, er en god illustrasjon på lengselen etter Brasil når det er mørkt og kaldt i Norge.

[youtube]ZVgmjJ3njtI[/youtube]

Oversettelse av diktet mitt her.  Musikken er det Tribalistas som står for.  Fabelaktig gruppe!

Jeg savner folk og land og kultur og gleden de viser midt oppe i mangt og mye som er vanskelig.  Fortsatt.  Savnet er der hver dag.  Jeg fant frem en post fra 2006 med noen av de tingene jeg savner, i tillegg til folk, natur og kultur.  Det er mye. Blant annet….

 • Språket – brasiliansk portugisisk er vel blant verdens mest sensuelle språk. Syngende og melodisk. Som en samba med stemmen (samba com voz).
 • Noen av verdens vakreste strender (as praias) – en time unna. Og på disse strendene er det langt fra trengsel.

 • Krølle tærne i sanden (a areja) ved 7-tiden om kvelden – og se på alle surferne som nyter de kveldens siste bølger (as ondas)

 • Være på stranden og ha en eneste bekymring – Når kommer neste ølselger?

 • Mørke subtropiske netter – bekmørke med 25 grader midt på natten (meia da noite)
 • Subtropisk tordenvær – et utrolig spektakulært og voldsomt tordenvær (trovão) som får hele verden til å opplyses som en scene. Og så bøtter regnet ned, bokstavelig talt.
 • Helgetur til Ilha do Mel (honningøya) – bo på en liten pousada, gå tur til fyret, leke med Tigerungen på stranden.

 • Den sydlige stjernehimmelen – som er mye mer spektakulær enn den nordlige. Peile seg inn på Sydkorset (as tres Marias) og finne masse stjernebilder du ikke har sett før, fordi de ikke er synlige oppe hos oss.
 • Suco de maracujá – pasjonsfruktjuice. Ingen frukt over, ingen ved siden. Pasjonsfrukt er, i motsetning til hva navnet skulle antyde, beroligende.

 • Å gå innom bakeren på vei til jobben – og kjøpe varme, nybakte osteboller (Pão de queijo)
 • Brasiliansk kjøtt – det mest smakfulle kjøtt (o carne) i verden . Da jeg hadde besøk fra Brasil serverte jeg ikke en kjøttbit. Jeg vil jo ikke ha gråtende gjester langveisfra.

 • Caipirinha – nasjonaldrikken. Knust is. Knust lime. Brunt sukker. Fyll på med sukkerrørsbrennevin. Friskt og nydelig. Og drikk ALDRI mer enn 3. Og det mener jeg, virkelig.
 • Grilling med venner – brasilianere spiser masse grillet kjøtt, og er veldig sosiale når de lager mat. Det spiller ingen rolle når. Hvem har sagt at det ikke går an å fyre opp grillen klokka 2 om natten? “Vamos fazer um churrasco!”
 • O Boticário – parfymeri-kjede med fantastiske produkter.

 • Nydelige og billige vesker (bolsas), sko (sapatos), sandaler og skinnjakker (jaquetas de couro) – en helt utrolig god kvalitet og det er så billig at en norsk kvinne umiddelbart går amok.
 • En times lunsj midt på dagen – spise ute hver dag, spise varm mat til lunsj.
 • Å kunne går til massasje 3 dager i uken – siden det koster nada, rett og slett.
 • At butikkene er åpne 7 dager i uken – i hvert fall er shoppingsentrene åpne etter klokka ett på søndager, og matvarebutikkene er alltid åpne.

Og mye, mye, mye mer.  Jeg sverger, 25% av meg er i Brasil fortsatt.  Og kommer sannsynligvis alltid til å være det.

Det kommer verden til å oppdage i 2016, om de ikke gjør det før.

Print Friendly, PDF & Email

Tagged With: , ,

13 Reader Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Goodwill says:

  Sukk…dette blir jo helt uimotståelig! Må dra dit!

 2. Iskwew says:

  Å ja. Må, må, må dra dit!

 3. Vivi says:

  AH! Du oppsummerer så mye som er felles for oss alle som har bodd i Brasil. Savnene.. Fint dikt! 17 år siden jeg bodde i Fortaleza som utvekslingstudent. Å dra til Brasil er ett av de beste valg jeg noensinne har tatt. Det har definitivt formet meg som menneske og gitt meg mange gleder og gode stunder både der og her i Norge.
  -Men, det er som du sier svært få Brasilianere som uttrykker stolthet av landet sitt (bortsett fra alle som har flyttet til Norge). De er lei av urettferdighet, korrupsjon og myndighetenes mangel på kontroll. Får håpe de klarer å bygge opp en god og stabil struktur til begge arr. Flott at endelig ett land i Sør-Amerika er vert, men spørs om ikke det er mange som vil lide av prioriteringene. Blir spennende å følge dem, og se hvordan de tar utfordringen.
  Tips til en varmere vinterkveld Gilberto Gil på Rockefeller 5/11 http://rockefeller.no/rf051109.html

 4. Iskwew says:

  Ja, å reise til Brasil er virkelig et av de beste valgene jeg har gjort også. Det er en stor del av meg enda, og vil alltid være det.

  Det at de ikke gir uttryll for så mye stolthet har kanskje røtter helt tilbake til kolonitiden, til militærregimer, vanstyrt økonomi og som du sier; all urettferdigheten, korrupsjonen, politiets brutalitet og troen på at alt er bedre andre steder.

  Det skal bli spennende å følge dem, ja. Som alltid. Jeg leser faktisk fortsatt et daglig nyhetsbrev fra Brasil. Jeg kommer alltid alltid til å følge med på Brasil.

  Gilberto Gil på Rockefeller? OI! Det skal jeg jammen forsøke å få med meg 😀

 5. anders says:

  Du gjorde ikke at jeg nå gleder meg mindre til å dra til Brasil til påsken, nei. Selv om jeg dog ennå ikke er helt sikker på om jeg ender opp i Rio. 🙂

 6. Milton Marx says:

  Jeg tror det kommer til å bli stort – et OL i USA??? Hva skulle være spennende ved det?

  Vi gleder oss over at Brasil får vist seg litt frem.

 7. Iskwew says:

  Her er kommentarene fra et daglig nyhetsbrev jeg leser, med fokus på økonomi og finans:

  Economists and government officials quickly pointed to the economic benefits of this enormous global exposure which could turn Rio into one of the world’s leading tourism destinations. The country’s success in capturing these two major events has come at a particularly auspicious moment with the nation’s economy emerging from the global crisis much faster than the developed nations.

  But before the benefits arrive, Rio faces enormous challenges to meet its commitments reached with the International Olympic Committee. The cost of the Olympics has been put initially at over $14 billion but is likely to rise.

  Rio’s 2007 Pan American Games were first budgeted at $200 million but would up costing $1.7 billion, the most expensive on record. While the majority of cariocas were ecstatic with news of the city’s selection, skeptics pointed to the cost of the Pan Am games and the many promises to improve city services which were never fulfilled.

  In comments after the IOC decision, Lula stated repeatedly that this time promises must be kept and schedules met. In addition to city revenues, Rio’s Olympics projects will also receive funding from the state and federal governments. Private sector participation is also expected although there are as yet no details.

  In its Olympics project, Rio is promising to improve dramatically the city’s chaotic public transportation, increase the number of hotel rooms by several thousand and reduce the level of pollution in the city’s Guanabara Bay and several small lakes in the Barra da Tijuca neighborhood which will be the city’s Olympics headquarters. In addition, it has vowed to lower crime rates, expand Rio’s two airports, revive the port area, plant 24 million trees aswell as construct new sports venues and improve existing ones.

  If successful, the 2016 Olympics could be a turning point for Rio which has suffered a steady decline in prestige and importance since the capital was moved to Brasília and Brazil’s financial center shifted to São Paulo. Success could also impact favorably on the nation’s ambition to assume an ever greater presence on the international scene.

 8. IvarE says:

  Hmm.. Ser veldig fristende ut, ja. Men som den sportsidioten jeg (ikke) er, så får jeg mere lyst til å dra på en annen tid enn akkurat når OL avholdes. 🙂

  Jeg har såvidt vært i Venezuela, og det frister ikke veldig til gjentakelse. Håper Brasil er bedre! (?)

 9. Iskwew says:

  Jeg synes you Brasil er fabelaktigfantastiskfint, Ivar 🙂 Skulle gjerne bodd der lenger.

 10. Irene says:

  Ja, hurra for Brasil! Saa morsomt! Jeg jobber forresten med mange brasilianere og de er alle veldig glad i, og ganske stolte av, landet sitt. Og med rette!!

 11. Irene says:

  Fantastiske bilder ogsaa, det glemte jeg helt aa si. Jeg har bare vaert i Brasil i ti dager men synes ogsaa det var fantastisk! Og enig i at pasjonsfruktjus, caipirinha og pão de queijo er nam nam nam!

  Er det noen sjanse for at du kan flytte tilbake, i en kort periode for eksempel?

 12. Iskwew says:

  Takk skal du ha 🙂

  Jeg kan kanskje flytte tilbake en gang, men det blir nok først når Tigerungen er stor.

Top