Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Tegnsetting på ville veier

12.06.09 in Språk

Denne plakaten ved automaten til en herværende dagligvarebutikk viser med all tydelighet at tegnsetting ikke er enkelt:

Kjære kunder

 

Skribenten er tydelig lei av at handlelapper blir liggende igjen i automaten.  Det ser vi på den friske bruken av utropstegn. 

Utropstegn brukes for å understreke at det ligger en ordre eller oppfordring i setningen.  Åpenbart (og forståelig nok) ønsker butikken at folk skal bruke søplekassen til å kaste lappene, snarere enn automaten.  Men altså:

 • fire utropstegn betyr at skribenten ROPER HØYT til kundene
 • fire utropstegn i to setninger betyr at skribenten er skikkelig grinete på kundene
 •  eventuelt tror skribenten at kundene er veldig lite lærenemme

Det mest fascinerende med lappen er imidlertid dette:

“Takk….”

Å bruke mange punktum i slutten av en setning vil si å uttrykke tvil eller at man må tenke seg om mange ganger fordi man gir uttrykk for noe.

Skribenten er åpenbart slett ikke sikker på at han eller hun virkelig ønsker å si takk til kundene. 

Det jeg lurer på er om det er så lurt å

 • rope til kundene, og
 • gi uttrykk for at du er grinete på dem, samt
 • vise at du tviler på om det er grunn til å takke kundene

Noen kunder synes nemlig det er en litt spesiell tilnærming til de som gjør at man får til salt i maten.  Selv om de altså ikke er så flinke til å finne søplekassen.

Heter forresten lappkastestedet  søplebøtte eller søplekasse?

Print Friendly, PDF & Email

20 Reader Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Lothiane says:

  Jeg tror enkelte har den oppfatning at jo flere utropstegn, desto lettere å oppfatte budskapet. Jeg får bare vondt i hodet.

 2. Iskwew says:

  Det blir vanvittig skrikende, Lothiane. Og kundene trenger neppe å få tingene inn med så små teskjeer.

 3. IvarE says:

  Søppelkasse. Utvilsomt søppelkasse. Ikke søppelbøtte, nei. Søppelbøtte gir assosiasjoner til noe møkkete, illeluktende, bakterebefengt noe. Og slikt bør ikke en dagligvarebutikk ha stående inne i lokalet. 😕

 4. Iskwew says:

  Jepp, det er jeg enig i. Søplekasse. Ting man skal kaste papir og andre rene ting i, er ikke en søplebøtte.

 5. “Takk” med fire punktum er litt mystisk. Hadde det enda vært tre punktum kunne jeg trodd at det var ironisk ment, men med fire punktum blir jeg litt usikker.

  Bruken av orden “vennligst” er også litt forvirrende.

  Jeg anbefaler butikken å bruke store vennlige 🙂 i stedet for utropstegn, humor har mye bedre gjennomslagskraft. :mrgreen:

  • Iskwew says:

   Martine, jeg tror rett og slett personen som skrev lappen egentlig har lyst til å si noe ala “Helvetes drittkunder! Er dere så graut i skallen at dere ikke klarer å finne søplekassa? Skjerp dere noe farlig fort! Drittkunder! Takk skal dere faen meg ha….”

   Ja?

   Vennligst tror jeg ikke er ærlig ment i det hele tatt.

   Du fanger flere bier med nektar enn med eddik. Det burde den buttikken tenke bittelitt på 🙂

 6. Milton Marx says:

  Vennligst er det minst vennlige ordet i det norske språk.

  Ellers er en søppelkasse større enn en søppelbøtte. Søppelkassen er der du kaster posen når søppelbøtta er full. Søppelbøtter har gjerne en pose, mens dette ikke er nødvendig når vi snakker papirkurv.

  Eksempelvis kunne vi tenke oss at du ikke har pose i papirkurven din. Da kaster du ikke teposen din der, men går til nærmeste søppelbøtte. Når denne er full, knyter man igjen posen og kaster den i søppelkassen. Hvorvidt en søppelkasse kan være rund er jeg usikker på. Umiddelbart vile jeg kalle en rund søppelkasse for en søppelboks.

  Bortsett fra det, liker jeg bedre direkte kommunikasjon enn påtatt vennlighet. Det er ikke noe galt i å be folk som slenger fra seg søppel om å skjerpe seg – kunder eller ikke.

  Hei!
  Beskjed til deg som kaster søppel andre steder enn søppelbøtta: Skjerp deg, eller så eksplo-fan-steike-meg-derer jeg! Bruk søppelbøtta!

  Alle dere andre må ha en jævlig fin dag.

  PS: Vi har nå et knalltilbud på Friele filtermalt kaffe!

  (OK. Man snakker kanskje ikke slik i nærheten av hovedstaden, men i mine hjemtrakter ville en slik melding bli tatt med et stort smil – vanlig eller ikke)

 7. Iskwew says:

  Hoho – hadde du skrevet en sånn lapp på beste Oslo Vest, så tipper jeg det ville vakt furore. Kaffen burde i så fall ha vært veldig billig og veldig god. Om ikke ville nok fine vestkant-fruer blitt så forskrekket at de byttet butikk.

 8. Rockette says:

  På vegne av alle oss bestevestkantfruer, kan jeg meddelle at vi faktisk har sans for klar tale. Her også 😛

 9. Iskwew says:

  Nå er ikke du en gjennomsnittlig vestkantfrue, da. I det hele tatt.

  😀

 10. Marina says:

  Rent språklig tror jeg faktisk at noen kraftsalver, korrekt brukt, ville være mindre offensivt enn det sluddret der. Det er jo ikke engang klart hva de mener.
  Med mindre mange av kundene deres er mindre begavet (på vestkanten kan man jo ikke være helt sikkr) kan man jo regne med at de vet forskjell på automaten og søppelbøtta. Og akkurat hva er det man skal kaste i søpla?
  Noe om å “fjerne handlelappene fra automaten” burde da gjøre susen? Om nødvendig kunne man selvsagt legge til noe om hvor man finner søppelbøtta, for dem som ikke tar med lappen hjem.
  Man kan legge til unødvendige ord som “vennligst” og “vær så snill” hvis det er plass, selvsagt.

 11. juliet says:

  Ha-ha:):):) Har ikke sett på maken!!!

 12. IvarE says:

  Mulig jeg er treg, men… …

  Ja, jeg er treg!!!!

  Det hadde faktisk gått meg hus forbi at det var snakk om handlelapper. Eller handlelister. Eller kjøpsordre som det kanskje også kalles på beste vestkant.
  Er du sikker på at det var snakk om handlelapper?!-?

  Men si meg nu (som alt går så meget bedre !!?–@$¤#&%! – unnskyld….): Hvis det virkelig var handlelapper som lå igjen i pantemaskinen – – – da er kundene i denne butikken enda tregere enn meg. Og personen som skrev BESKJEDEN (!!!!)har uttrykt seg helt korrekt overfor sitt klientell. Han eller hun har i det minste lagt seg på samme nivå som dem. For den kunde som har handleliste med seg og prøver å pante den sammen med flasker og bokser, fortrinnsvis før h*n handler (skjønt det er selvfølgelig ikke et absolutt krav~\§ – ?), h*n har hodet under armen og armen i bind. Jeg vil påstå at h*n faktisk har glemt hodet utenfor et eller annet sted! punktum

  Slik var det ikke da jeg bodde der. På beste vestkant mener jeg. Da fikk tjenestepiker som glemte hodet sitt et annet sted fyken! Og så skjedde ikke slikt noe mer.

  Tror jeg…..

  Vennlig hilsen !!!!!

  PS: Fruer som gjemte hodet sitt var vanlig. Men de hadde tjenestepiker. En stund. Tjenestepiker med hode hadde det med å utmanøvrere fruer uten hode. Og så fikk fruen fyken ??????

 13. Iskwew says:

  Altså handlelapper som brukes i automaten, Ivar. Du kjøper røyk, barberblader, Paracet etc på en terminal ved kassen, og så går du og henter varene dine. Det er disse lappene det er snakk om. Som altså ikke legges i søplekassa rett ved siden av, men i automaten.

  Personlig har jeg mer sansen for Miltons tilnærming enn alle disse utropstegnene, må jeg si.

  Noterer meg ellers at du må ha levd på vestkanten på 20-tallet, eller noe. Tjenestepiker hører da vel en fjeeern fortid til, selv på vestkanten?

 14. IvarE says:

  Åh, nuh. Slike lapper…

  Enig ❗

  For en 20 år siden, ja. :mrgreen:

 15. En bøtte er rund og står på gulvet. En kasse er firkantet og står på gulvet – eller kan henge på en vegg (postkasse). Er objektet vi snakker om rundt eller firkantet? 😀

  Forøvrig – nok en morsom post!
  Takk.

  😆

 16. Iskwew says:

  Eh. Her tror jeg vi må si du er solid på bærtur, PS. Om den er rund så betyr det ikke at det er en bøtte. Den er rund, MEN omtrent 100 cm høy og 40 cm i diameter, noe som skulle fjerne ideen om at det er en søpleBØTTE temmelig effektivt.

  Det er en søplekasse, som står på gulvet (men litt i skjul av automaten, tipper det er derfor en del ikke “ser” den) og det er ikke mulig å assosiere til en bøtte, altså. I det hele tatt.

 17. Goodwill says:

  Aha – SLIKE lapper, ja. Slike lapper har ikke jeg særlig mye erfaring med, da. Til røyk og shavers og paracet og sånn, mener jeg. Men jeg skjønner. Kundeoppdragelse er ikke enkelt.

  Det heter verken søplekasse eller søplebøtte. Eller søpledunk for den saks skyld. Det syns jeg er litt…søplete språk?

  Det heter SØPPELdunk – eller søppelkasse, men den mener jeg fortrinnsvis står utenfor huset mitt, nede ved veien, og blir tømt av renholdsverket hver tirsdag morgen klokken altfor tidlig med et betydelig spetakkel.

  Fin post!!!!!!

  Takk…..

  😉

 18. Iskwew says:

  Ahh. Det har du helt rett i. SØPPELkasse er det. Og det hadde i hvert fall lappskriveren fått rett 😀

  Takk!!!!

  Tror jeg….

Top