Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Byggmester Iskwew har hatt en travel helg

10.05.09 in Liv og levned

Jeg er av de som har bestemt meg for at jeg har 10 tommeltotter, og ikke er i stand til å gjøre noe som i det hele tatt ligner håndverksmessig innsats.  Som tidligere beskrevet, trodde jeg jo ikke jeg kunne male et tak en gang.  Dermed blir alt som inneholder Iskwew + maling eller Iskwew + bygningsmaterialer prokrastinert i uendelig lang tid før det blir gjort.

foerJeg bor altså i fjerde etasje, og har en balkong på (og det vet jeg nå!) 304 * 147 cm inklusive lister.  Som balkonger skal heller den mot sluket (det kompliserer ting), men som balkonger ikke bør ble det opprinnelig lagt et ruglete belegg på betongen som er alldels helt umulig å holde pent.   Det blir seende ut som på blidet til høyre, og slik har det i grunn sett ut siden jeg flyttet hit for ti år siden.  Forferdelig!  Noen år har jeg hatt noen løse heller liggende, men pga. hellekanten blir det ganske ustabilt, og relativt snart ikke så pent det heller.

Dermed er ikke den balkongen blitt brukt så mye.

Dette nevnte jeg for Tigerunge-bestefar, nærmere bestemt at jeg måtte få meg noen nye treheller der.  Tigerunge-bestefar har overhode ikke håndverks-fobi, så han sa selvsagt at “Jammen, hvorfor legger du ikke terassebord??” Ehh.  Fordi jeg har minst 10 tommeltotter?  Sludder mente min far, og tilbudte seg å hjelpe.

Så dermed dro vi på fredag og kjøpte terassebord.  Det ble kappet i nøyaktige mål, og fredagens trim var å bære materialer opp 4 eatsjer. Omtrent 800 trinn opp og 800 trinn ned.  Det er noen ulemper med å bo i 4.etasje.

Lørdagens første oppdrag var å kjøpe inn en ny benk og et par nye stoler til balkongen.  Når du har liten plass er det viktig å utnytte den.  Du må ha noe funksjonelt.  Og siden jeg hadde utsikter til å ikke måtte bekymre meg for hellende kanter lenger, hadde jeg funnet ut at jeg kunne få plass til en benk.  Jeg hadde sett for meg en veldig fin hvit benk.  Men hva hjelper fin når den samtidig er vond?  Ikke i det hele tatt.  Dermed ble det en brun benk som både var billigere og god å sitte på.  Samt to grå stoler, som er små og gode å sitte på.

Klokken 4 var vi klare til å sette i gang.  Tigerunge-bestefar visste nøyaktig hvordan han skulle skjære til lekterne slik at de passet til helningen på balkongen.  Han har dessuten motorsag og annet utstyr.  Jeg lærte noe om stillbare vinkel-jerm (veldig nyttig!) og om at når du bruker motorsag må du passe på ledningen (*poff* så var den saget av sammen med vinkelen) og om at det er viktig å sørge for at drillen ikke skrur ut skruer når du skal skru dem inn.  Den siste er interessant, faktisk.  Jeg forventer jo at jeg ikke har peiling og definitivt 10 tommeltotter.  Så da jeg ikke fikk til å skru inn skruene, var jeg helt sikker på at det skyldtes meg som ikke kan noe som helst som har med håndverk å gjøre.  Tigerunge-bestefar fikk dermed overlatt drillen.  Men han påpekte tørt at det muligens ville være lettere å skru i skruer OM drillen sto i modus: Skru skruene INN.  Det er et særs godt poeng.  Da gikk det mye lettere, og jeg skrudde inn de fleste skruene selv.

Og det er så morsomt å “klare selv” 😀

Dermed:

 • 42 løpemeter med terassebord
 • 7 meter med lekter
 • 120 skruer
 • 600 kroner i materialer
 • 1000 kroner i møbler
 • Et overkommelig antall timers arbeide

ser det slik ut på balkongen min:

etter

Det er viktig å lytte til erfarne fjellfolk som sier “Yes, you can!” Det eneste som mangler nå er et nytt bord, og definitivt! en ny voksduk. Puter er innkjøpt, de kan bare ikke være ute i regnet.

Dette skulle jeg ha gjort for mange år siden.

Print Friendly, PDF & Email

22 Reader Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Goredom says:

  Bra med en ekte handy-man, ikke sant? (og når du klarer å måle ut OG beskjære lekter i firhold til underlagets helningsvinkel så ER du en skikkelig ekte handy-man)

  Gratulerer med ny balkong, den ser skikkelig fin ut.

 2. Iskwew says:

  Jeg ble utrolig imponert over teknikken! Jeg ante ikke hvordan man gjør sånt, men det gjorde heldigvis pappa. Det er ikke lett å få til den helningen, nei. Men det fikk han til 🙂

  Som en som alltid har jobbet med tall og PC’-greier er det lett å imponeres over folk som virkelig kan håndverksting.

 3. Megler Smekk says:

  Hei Iskwew

  Gratulerer med ny balkong, veldig fin ble den. Hvitvin er innkjøpt og lagt til kjøling – men når kommer invitasjonen ???

 4. Iskwew says:

  Besøkende som bringer kald hvitvin er alltid hjertelig velkommen, Megler Smekk 😎

 5. Milton Marx says:

  Det ble fint. Veldig fint.

  Selv har jeg jobbet med å lage kjøkkenbenk i strandresidensen. (Det er en skikkelig gammel rønne som vi har startet å sette i stand. Jeg liker faktisk sånt, jeg).

 6. Veldig bra! hm 4. etg… da rekker stigen til den røde bilen helt opp:-)

 7. Iskwew says:

  Det er veldig morsomt, Milton. Det kommer ut noe veldig konkret i den andre enden, og det er betydelig mer håndfast enn en regnearkmodell!

  Den gjør det, ja, PS? Da skulle den ha vært der på fredag da materialene ble båret opp. Men neida, ingen rød bil 🙁

 8. smgj says:

  Og nå forventer jeg selvfølgelig en skikkelig oversikt over hva du sparte med å gjøre selv, kontra kjøpe tjenesten. 🙂
  Og en avgrensning til svart arbeid, selvsagt.

  Gratulerer med pen veranda og forhøyet tommeltottselvtillit. Det er utrolig hva man klarer bare man forsøker.

 9. Tiqui says:

  Wow! Fantastisk flott og for en forskjell! Ser kattene også er vel fornøyde allerede. Du låner ikke ut han der tigerunge-bestefaren, vel?

  For selv om du helt tydeligvis kan, så aner jeg fortsatt ikke hva en lekter er eller hvordan man beregner noen helning…

 10. Iskwew says:

  smgj, med utgangspunkt i rørleggerpriser (som jeg er oppdatert på) vil jeg tro jeg sparte omtrent 2500 kroner + moms på dette. Svart arbeide er det ikke, ingen penger ble betalt for assistansen 🙂

  Tiqui, jeg ante ikke hva en lekter var eller hvordan håndtere helningen heller, før nå i helgen, sånn omtrent. Lekterne er plankene du legger under selve terassebordene for å få dem opp fra underlaget. Og når sidene har vinkel, må endene tilpasses slik at lekterne kommer nedpå.

  Sånt vet Tigerunge-bestefar! Jeg er imponert 🙂 Skal høre om han er til utlån, jeg!

 11. Goodwill says:

  Glitrende! Dette ble veldig bra – perfekt til varme sommerkvelder med bok og hvitvin!

  Men altså, Tiqui og Iskwew: Det heter lekt, ikke lekter. En lekt er ganske riktig det du fester terrassebordene til, mens en lekter er noe helt annet. Det er en båt!

  En lekt, lekten. En lekter, lekteren.

  *petimeterklem*

 12. Iskwew says:

  Ahh, der kom det en pirkete ingeniør forbi! Du har helt rett, seff, en lekt, lekten. En lekter er en veldig flat båt, nes pas?

  Og jeg tror Tiqui bare repeterte det jeg skrev, altså, det er ikke hun som har feil 🙂

  *klem*

 13. Tiqui says:

  Haha, jeg hadde uansett ikke rett, ettersom jeg ikke ante hva jeg snakket om. Takk, Goodwill, for at du øser av din ekspertise 🙂

  Jeg er mektig imponert over resultatet og har en balkong som ville elsket slik behandling! 😀

 14. Iskwew says:

  Det lar seg lære, Tiqui, det er jeg bevis på 😉

  Balkongen er rett og slitt blitt helt super!

 15. Håkon says:

  Om det er noen trøst: en lekt, flere lekter. Det bare må gå galt nå og da. 🙂 En lekter er en stor pram. (En lekt er derimot en tilskåret, men ubehøvlet lengde trevirke med mål mellom 13×53 mm og 25×63 mm)

  Jeg får handle inn isbiter og se om en av flaskene med hvitvin jeg har fått de siste årene tåler å gis bort en gang til. :mrgreen: Eller så kan ta med en flaske portvin, om ikke friste med et dødt dyr som kan legges på grillen.

 16. Iskwew says:

  Jeg har kjøpt ny grill også, Håkon 😀 Dette blir en bra balkong-sommer, tror jeg.

 17. Håkon says:

  Da er sommerens utfording å komme meg helt til Oslo uten å havarere.

 18. Iskwew says:

  Det vil jeg tippe du klarer 😉

 19. Marina says:

  Det ble en stor forbedring på den balkongen, ja! Men hva er det Herkules ser seg om etter? Fugler eller stupebrett?

 20. Iskwew says:

  Hehe – han har ikke gjort noe tegn til å se etter stupebrettet. Men det er avhengig av at han kan sitte på bordet og se utover. Hvis ikke forsøker han å hoppe opp 😯 Det var nok det som skjedde forrige gang, så dermed blir bordet stående.

 21. Kari says:

  Rålekkert!

 22. Iskwew says:

  Takk, Kari 🙂

Top