Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Århundredets pyramide

16.12.08 in Finans/økonomi

I USA er det satt en solid rekord i hvor mye penger som er tapt i et pyramidespill. Man regner med at 50 milliarder USD (350 milliarder kroner eller en stk. norsk bankredningspakke) ser ut til å være borte i pyramiden til tidligere leder av Nasdaq-børsen, Bernard L. Madoff.

Dette får selvsagt alle tidligere pyramider til å blekne. T5PC (The Five Percent Community) og lignende blir som lommerusk å regne.

Pyramiden, en såkalt Ponzi-pyramide fungerte slik at tidligere investorers avkastning ble betalt med nyere investorers innbetalinger. Før eller siden må slike pyramider velte, ettersom det til slutt ikke kommer nok nye investorer til. Og fondet skaper ikke nok avkastning i seg selv. Det skjedde med Madoff-fondet da finanskrisen begynte å bite. I det øyeblikket investorene begynte å kreve pengene sine tilbake, ble det raskt klart at det ikke var noen penger igjen å kreve.

Foreløpig er det bare Madoff selv som er arrestert. Han har innrømmet at dette var en pyramide, og ikke noe annet. Han gjør ikke noe forsøk på å bortforklare. Og han hever at han har operert helt alene. Det virker ganske utrolig at han skal ha gjort det, for det å administrere dette kan ikke ha vært mulig alene. Det skal bli interessant å se hva som kommer frem under etterforskningen.

Listen over investorer i Madoff-pyramiden er lang og inneholder store banker, som Banco Santander og BnP Paribas, samt store fond som har plassert halve kapitalen sin i fondet. Dette er profesjonelle aktører, som burde ha vært i stand til å se at opplegget var intet annet enn en pyramide, kanskje.

“It really is shocking to me that otherwise sophisticated people failed to miss these basic things,” said Christopher N. Orndorff, managing principal at Payden & Rygel. “It’s just another thing you layer on top, another chapter in the 2008 horror story.”

Men det er ikke bare banker som gikk inn i det som fremsto på ligningspapirer som vel diversifiserte porteføljer, det gjorde mange veldedige organisasjoner også. Og Hollywood-kjendiser. Rike pensjonister og Country Club-medlemmer. Det skal en del penger til for å komme til 50 milliarder USD.

Tilsynelatende så dette ut som fondsinvesteringer i aksjer og obligasjoner. Det var bare det at fondet viste en merkelig god og stabil avkastning. Mer stabil og høyere enn alle andre. En del syntes det var mistenkelig, men pengene fortsatte å strømme inn og SEC (det amerikanske kreditttilsynet) foretok seg ingen ting.

Selv store banker gikk på limpinnen, og det er interessant ettersom det er institusjoner med bygninger fulle av kompetente finansmennesker som VET at det ikke er mulig å tjene mer enn gjennomsnittet med mindre du tar mer risiko eller med mindre det er ugler i mosen. Det bør vaskes opp grundig både i den ene og den andre institusjonen. Innen finans er det nemlig en regel som gjelder uansett:

“If it looks too good to be true, it usually is.”

Print Friendly, PDF & Email

Tagged With: , ,

10 Reader Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

Sites That Link to this Post

 1. Den lettlurtes psykologi : Iskwews hjørne på www | 18.11.10
 1. Goodwill says:

  Helt utrolig, og veldig skummelt. For når seriøse, kompetente aktører går på limpinnen, hvordan skal da helt vanlige mennesker trå rett?

  Sparepengene i madrassen? 😯

 2. Iskwew says:

  Ja, dette er virkelig en spektakulær sak! Her har folk som burde ha god peilig gått rett på.

  Pengene i madrassen er nok tingen!

  Madoff fungerte forøvrig som rådgiver for det amerikanske kredittilsynet (SEC), visstnok. Ikke rart ikke ting oppdages…

  😯

 3. frr says:

  Det er vel nettopp det at det var en respektert mann som Madoff som stod bak dette. Og bare hans navn kan vel ha bidratt til at manges kritiske øyne forble lukket

 4. Iskwew says:

  Ja, det er nok hovedgrunnen, frr. Og det belyser jo at man aldri skal stole blindt på noen.

 5. smgj says:

  Det er noe med at dømmekraften svinner når man overbeviser seg selv om at man kan tjene penger lettvindt. Enten det gjelder Nigeriabrevene eller de mer kompliserte pyramidene.

 6. Iskwew says:

  Ja, det er jo sånn, smgj, samtidig som dette er store profesjonelle aktører, mange av den. Men ingen oppdaget hva dette var.

  Det har nok spilt stor rolle at Madoff i utgangspunktet var en troverdig og aktet person. Tross alt hadde han vært leder på Nasdaq og var rådgiver for SEC.

 7. MIlton Marx says:

  Saken illustrerer vel egentlig litt av kjernen i dagens krise. Stort sett har ikke folk – og heller ikke ekspertene – peiling på hva de investerer i. Denne gangen var det altså en pyramide.

  Det meste av det de ikke forstod, men likevel investerte i, har imidlertid ikke i ettertid blitt stående som like latterlig. Flaks? Det har jo vist seg at selv ikke lederne i de amerikanske investeringsbankene har kunnet redegjøre for de produktene de selv har solgt. Er det da trolig at kjøperne har forstått mer?

  Det skremmende er derfor ikke at 350 milliarder blir tapt på svindel, men at hundrevis (sannsynligvis tusenvis) av ganger mer penger er investert med like lite viten som Madoff-ofrene hadde.

  Når man vel etter hvert har fått det inntrykket at Terra Securities-toppene ikke selv forstod det produktet som de solgte kommunene; Er det da urimelig å anta at f.eks. DnB Nor heller ikke har hatt filla peiling på investeringene som forårsaket tapene som fikk Kristin til å dra “gullkortet”?

 8. Iskwew says:

  Ja, det er mange som ikke har hatt noen oversikt over hva de har investert i. Kreativiteten i finansiell sektor har vært så stor at ingen har greit å følge med.

  Så en av de gode tingene som kan komme ut av denne krisen, er at det sprer seg en betydelig større grad av edruelighet. Jeg håper vi kommer “Back to basics”. For det enkle er rett og slett ofte det beste.

 9. MIlton Marx says:

  Jeg så forresten en morsom forklaring på hvorfor de skarpeste Wall Street-hjernene også investerte: De trodde at meravkastningen kom fra insidehandelog andre ulovligheter. De trodde altså de var med på å flå andre, og så var det i stedet de selv som var ofrene. 😆

  Akk. Er det ingen ære igjen i denne verden? At finanshaier ikke kan holde seg til å stjele fra uvitende kveg, men også stjeler fra hverandre. Makan!

Top