Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Arne Johannessen vil ha klar tale

Han sier nemlig følgende til Aftenposten:

Jeg er så inderlig lei av de mange påstandene om at vi driver en ulovlig lønnskamp. De som kommer med slike påstander, bør stevne oss for Arbeidsretten, eller holde kjeft.

Politifolk er syke om dagen. I Stavanger ble for eksempel 22 politifolk akutt syke, slik at det var en – 1 – igjen til å vokte byen. Politihuset i Stavanger var dermed stengt på lørdag.

Dette kan være vanskelig å bevise, men det betyr ikke at vi ikke skjønner hva som foregår. Dette har vi da sett før.

Og du skal langt ut på landet for å tro at det er tilfeldig. Kåre Reiten, tillitsvalgt i Legeforeningen, sier det slik:

Det er en statistisk umulighet at 22 politifolk blir syke samtidig. Legeforeningen synes dette er beklagelig, Man er jo ikke ærlig på hva dette dreier seg om. Jeg kan ikke se dette på noen annen måte enn at det dreier seg om en lønnskamp.

Nå er det vel ikke statistisk umulig, det skulle hotell-saken på Romerike vise, men dette er ikke akutte mageinfeksjoner etter det jeg har forstått. Og vi har sett det før. Flygelederne, for eksempel, har det med å få akutte infeksjoner, som slår ut alle. SAS-ansatte har det med å få julevirus, et leit virus som gjerne slår til rett før folk skal hjem til jul.

Så dette er også sykemeldinger for å bedre egne lønns- og arbeidsvilkår. Uansett hva Arne Johannessen sier, så overbeviser han meg ikke om noe annet. Og det irriterer meg. Ikke fordi jeg mener at politifolk ikke skal kjempe for bedre lønns- og arbeidsvilkår. Det må de gjerne gjøre. Det irriterer fordi:

 • Sykemelding uten legebesøk er et gode. Det betyr at arbeidsgiver må kunne stole på at arbeidstakere som bruker 3-dagers sykemelding faktisk er syke. Det er ikke ment som et virkemiddel i lønnskamp. Slike stadige aksjoner fra noen grupper undergraver det godet for oss alle.
 • I Norge har vi rimelig ordnede forhold i arbeidslivet, som blant annet inneholder fredsplikt når man ikke er i forhandlinger. Å bruke slike aksjoner for å bedrive lønnskamp utenom oppgjør er det bare grupper som forårsaker store samfunnskonsekvenser som kan gjøre. De bør ikke vinne på å gjøre det.

Arne Johannessen forklarer at alle disse politifolkene faktisk er syke:

Folk blir psykisk og fysisk syk av å ha våre arbeidsforhold. Det kan være at noen rett og slett gir opp. Vi har sagt til politiledelsen at de i enkelte distrikter sitter på ei udetonert bombe. Dette gjelder Oslo, Stavanger og Rogaland, Romerike og Hordaland. Her er politiet ekstremt dårlig rustet til å gjennomføre sine oppgaver. Det er i disse distriktene vi ser en oppgang i sykefraværet, mens politiet i landet for øvrig til tross for arbeidssituasjonen har et sykefravær som ligger 2 prosent under landsgjennomsnittet.

Jeg er enig med Johannessen i at dersom folk blir fysisk og psykisk syke så er det et problem. Som man bør kontakte Arbeidstilsynet om. Det snakker man med Justisdepartementet om. Ta det opp på Stortinget. Det er dessuten ikke noe som kan løses ved å jekke opp lønninger, vil jeg mene. For da er det jo avlønning som er problemet, og ikke arbeidsforholdene. Og lønn forhandler man som sagt ikke i november, slik vi har organisert arbeidslivet i Norge.

Jeg antar at alle typer kriminelle med glede betaler kontingent til Politiforbundet. De sikres jo rett og slett glimrende arbeidsforhold.

Print Friendly, PDF & Email

Tagged With:

14 Reader Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. tb says:

  Skal vi se; i går ble Johannessen rasende over antydninger om at politiet drev med aksjoner. Og i dag truer han med flere/nye aksjoner? 😕
  http://www.adressa.no/nyheter/innenriks/article1188931.ece

 2. Iskwew says:

  Nettopp 🙂 Men, det er helt sikkert sånn at alle politifolkene faktisk er syke, likevel. Her er det ikke noe brudd på fredsplikten eller noe annet tull.

 3. IvarE says:

  Jodda, i prinsippet selvfølgelig enig med deg, men samtidig forstår jeg dem godt.
  De har j….g dårlig betalt for den viktige jobben de gjør, de har klaget om igjen og om igjen uten at noen gidder å høre, og på toppen av det hele har de ikke streikerett slik som andre pressgrupper. Hva f… skal de gjøre???

 4. Goodwill says:

  Dette syns jeg er bare trist. Arne Johannesen har vært flink til å fronte politiets anliggender, både for tjenestemennene og for poitiet som etat, men dette er bare så altfor tydelig.

  Misbruk av virkemidler har skjedd før også, typografer, heismontører og flygeledere. Og nå politiet. Jeg tror ikke de vinner på det.

 5. Iskwew says:

  En kan forstå mangt og mye, Ivar, men dersom dette krones med suksess så vil det stå kø av grupper som bruker samme taktikk. Med de konsekvenser det får.

  For omtrent alle i offentlig sektor hevder vel at de får dårlig betalt for den jobben de gjør. Som f.eks. sykepleiere og lærere.

  Enig, Goodwill, han har gjort en god jobb, men jeg tror dette kan være å ødelegge påvirkningsmulighetene fremover. Slik misbruk av virkemidler bør ikke krones med suksess.

 6. IvarE says:

  Jada. Som jeg sa: Jeg er i prinsippet helt enig med deg. Og jeg forsvarer ikke misbruket. Jeg sier bare at jeg forstår dem. 😕

 7. Iskwew says:

  Saken er vel at det er vanskelig å gjøre noe med på kort sikt, for man er avhengig av å utdanne flere politifolk. Kapasiteten ble økt for noen år siden, men det tar jo tid.

  En konspirasjonsteoretiker kan forsåvidt da spørre seg om det er grunnen til at timingen er nå. Det er joo når det er mannskapsmangel at man har best mulighet til å jekke opp lønninger.

  Jeg tror ikke vi skal kjøpe Politiforbundets fremstilling helt rått. Men så blir jo jeg sur av virkemiddelbruken, da.

 8. Iskwew says:

  Elin Ørjaseter summerer opp godt på e24: Ta politiet til retten

 9. Goodwill says:

  Ja, den var veldig god. Misbruk av egenmeldinger er ikke noe bedre enn å rappe på Rimi, og slikt skal rett og slett ikke Politiet drive med.

 10. Iskwew says:

  Nei, de skal ikke det, Goodwill. Og det var også et godt poeng at flygeledere ikke er avhengige av godt omdømme på samme måte som politiet er det.

 11. Norwave says:

  Er nok en gang helt enig med Ørjaseter:
  Johannessen og co har mye å tape – ikke minst all troverdighet. At folks tillit til politiet er på veg nedover og nå nærmer seg et lavmål forundrer ingen. Og internsaker, misbruk av egenmeldinger og dårlig kamuflert lønnskamp bidrar neppe til å gjenopprette Kardemomme by-idyllen. Verken på kort eller lang sikt. Med eller uten (velbegrunnet) virus.
  Siterer sjelden Henning Kvitnes – men i denne sammenhengen går det an å minne Sjefen over alle Sjefer i Politiforbundet om låta ‘Evig eies (kun et dårlig rykte)’.

 12. Iskwew says:

  Jepp, det er sikkert, Norwave. Jeg er ikke helt sikker på at de har helt oversikt over konsekvensene her.

  Evig eies kun et dårlig rykte, ja. Bildet av flygeledere er jo for alltid ødelagt. Og det er verre om det skjer med politiet.

 13. Rune says:

  1600 brudd på arbeidsmiljøloven i Hordaland:
  http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=516585

  Arbeidstilsynet truer politiet i Oslo med dagbøter:
  http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=522454

  Så skjønner frustrasjonen til politiet veldig godt.

 14. Iskwew says:

  En kan skjønne frustrasjonen uten å skjønne spesielt mye av metodene eller tro de er gode.

Top