Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Flybåren julevirus i år også

17.12.07 in Finans/økonomi

Fra Gardermoen meldes det at SAS-ansatte er i ferd med å slås ut av det årlig forekommende flybårne juleviruset. Dette er et virus som er en liten fetter av fugleviruset. Til forskjell fra fugleviruset, som dreper mennesker, dreper det flybårne juleviruset flyselskaper. Dette enten det angriper flygelederne eller SAS-ansatte. Uansett blir flypassasjerer som skal hjem til jul i stedet overnattingsgjester i terminalen, og deretter forsvinner siste fnugg av tillit de har til den forne skandinaviske stolthet, SAS eller 2007-samfunnets evne til å ha en logistikk som fungerer sånn noenlunde.

Det som får viruset til å blomstre i år, er vane tro at SAS forsøker å omstrukturere selskapet, fordi det rett og slett er et svært lite lønnsomt selskap, og har vært det i mange, mange år. Nærmere bestemt vil SAS satse på kjernevirksomhet, som er å få flypassasjerer fra A til B, og selge selskapene som driver landbasert virksomhet. Altså bakketjenester, teknisk vedlikehold og frakt. SAS har utredet dette i 6 måneder, og styret skulle ta stilling til saken i dag. Men på grunn av uenighet med de ansatte utsatte styret beslutningen.

Likevel ser viruset ut til å spre seg. Hovedtillitsvalgt Hans Jacob Opsahl uttalte følgende til NRK: “På kort sikt vil det avstedkomme veldig mye frustrasjon, sinne og den type reaksjoner som kan føre til at folk føler seg ikke i form til å gå på jobb.” Allerede begynner visst sykemeldingene å tikke inn, selv om det ikke er dramatisk enda, forsikrer fagforeningene. Han må tro vi ikke kjenner dette viruset. Vi vet at det fort bli dramatisk, der vi bli stående på Gardermoen mens de virusangrepne holder seg hjemme.

att134942_1144416909.gif

Så da kommer vel ikke flypassasjerene hjem til jul, igjen. Og deretter kommer siste rest av tillit til SAS som transportør til å forsvinne. Det kommer nok selskapet til å bli lønnsomt av, tenker jeg. Det sikrer arbeidsplasser, det. Jeg tror dette juleviruset påvirker de smittede så de overhode ikke har noen forståelse for at de jobber i et selskap i krise.

Men jeg er ikke bekymret. Jeg har billetter med Norwegian. Bjørn Kjos og Norwegian er vel av de få vinnerne i dette spillet. Han ler hele veien til banken.

Print Friendly, PDF & Email

Tagged With: ,

21 Reader Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Tiqui says:

  Hjelp! Heldigvis flyr jeg med Air France og KLM… *grøss*

 2. Iskwew says:

  Det har ikke epidemiske proporsjoner enda, men vi kjenner jo lusa på gangen.

  Når ankommer du gamlelandet, forresten?

 3. Goodwill says:

  Jeg bare sier som de sa i fagrørsla i de gode gamle dager: “Vi krever full sysselsetting – og flere krav å stå på!”

  Yess!!

 4. Iskwew says:

  Ja, nettopp! Det de ikke skjønner er at SAS snart er bankerott om dette fortsetter. Og dessuten er det misbruk av egenmelding/sykemelding. Retten til sykemelding var aldri ment som et streikevåpen.

 5. Iskwew says:

  Av en eller annen grunn var denne stengt for kommentarer. Det skulle den ikke være. Åpen nå. Fire away!

 6. Håkon says:

  Men jeg er ikke bekymret. Jeg har billetter med Norwegian.

  Det hadde jeg også, men takk og pris hadde jeg med PC og en DVD med Lost in Translation.

  (Og, alt er ikke stengt på Gardermoen midt på natten – Tax Free-butikken i ankomsthallen holder av en eller annen grunn åpent til siste fly har landet.)

 7. Iskwew says:

  Greia er at SAS har de problemene også, i tillegg til alle streikene.

  Tax-free er kult :o) Den skal jeg nok innom når jeg kommer hjem.

 8. Tiqui says:

  Jeg lander på lørdag. Tar av på fredag og med en svipptur innom Paris og Amsterdam er planen å lande etter mørkets frembrudd (som jo er temmelig tidlig på årets mørkeste dag) på Torp.

  Det blir rart, det

  Forhåpentligvis slipper jeg å oppleve store forsinkelser, men jeg har iallfall med meg en stor sudoku-bok om det skulle knipe.

 9. Iskwew says:

  Det blir rart, det! Rett fra sommer til vinter.

  Det er i hvert fall min erfaring at oversjøiske flighter stort sett er i rute. Jeg skal krysse fingrene!

 10. Iversen says:

  Selvsagt vet de ansatte at sas snart er bankerott om dette fortsetter, men selvpreservering er en sterk drivkraft. Det er lettere å svelge at hele selskapet går konk om noen år enn det er å få sparken for så å måtte ut på jobbmarkedet igjen i morgen.

 11. Marina says:

  Jeg må nesten le. Det høres jo ut som om SAS opererer etter den amerikanske modellen. Alt er jo så mye bedre her borte, vettu!
  Men hvis SAS går bankerott, kommer de til å få skattepenger sånn at de ikke virkelig går bankerott? Det er nemlig sånn de amerikanske flyselskapene holder seg i business til tross for ekstremt manglende effektivitet.

 12. Goodwill says:

  Nå ryktes det at SAS-ledelsen utsetter avgjørelsen om salg til senere, etter jul, og da ble de visst brått friske igjen, de bakkeansatte.

  Da kommer man vel hjem til jul med SAS også i år 🙂

 13. Iskwew says:

  Iversen, selskapene skal selges. Ingen skal få sparken. Med mindre selskapene er overbemannet, da.

  Marina, jeg ser slett ikke bort fra at det vanker noen skattekroner fra eierlandene. Konkurranse vil man jo bare ha når det passer.

  Jeg har sett at den amerikanske modellen er omtrent den samme, ja.

  Jo, de har utsatt avgjørelsen, Goodwill, men de ansatte uttalte at de var slitne og at utsettelsen førte til usikkerhet som gjorde at de kanskje ikke orket å jobbe, rett og slett.

 14. Iversen says:

  Nei vel. Hva er de redde for da? Dårligere kår? Lavere lønn? Færre goder?

 15. Iskwew says:

  Ja, jeg vil tro det er det de er redde for, Iversen.

 16. Iversen says:

  Ok. Da forstår jeg at de setter seg på bakbeina, selv om jeg ikke respekterer at de holde juletrafikanter som gisler. Ganske naturlig å sette seg selv over resten av verden.

 17. Iskwew says:

  Javisst er det det, det er riktig så menneskelig. Litt sånn trampe med føttene og si “Vil ikke!”

 18. Tiqui says:

  Det kan jo faktisk være tilfelle at situasjonen og usikkerheten sliter på dem og at de dermed _er_ utslitt. Utbrenthet er stadig et reelt fenomen. Jeg tror ikke de bare er trassige. En kombinasjon, kanskje

 19. Iskwew says:

  Men det er stort sett på flyplasser man forhåndsannonserer sykemeldinger når man er under press, Tiqui. Jeg har mange eksempler på at lignende ikke skjer på arbeidsplasser der man har minst like mye usikkerhet.

 20. Tiqui says:

  Det er klart det brukes som et pressmiddel – ettersom frykten for stillstand i flytrafikken har en effekt på publikum, og en dermed betimelig forhåndsannonsering vil skape oppmerksomhet. Det betyr likevel ikke at ikke usikkerheten og utslittheten til de ansatte kan være et reellt problem.

  Tiqui som legger godviljen til for å sanke poeng til “snille barn”-listen…

 21. Iskwew says:

  Det kan det sikkert være, Tiqui. Men det er jo bare det at dette er brukt som pressmiddel så mange ganger at folk blir skikkelig sure av det.

Top