Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Nisje-suksess i nettverdenen

22.04.08 in Cyberspace

Dagbladets Jan Omdahl hadde her om dagen en interessant artikkel om nettsamfunn og hva det er som får et nettsamfunn til å overleve.  Nettmennesker er flyktige vesener, og de brukerne et nettsamfunn har i dag, kan være borte i morgen, dersom det dukker opp noe bedre.  Et eksempel på det er det som skjedde med Dagbladet Blink da VG startet opp Nettby.  Som Omdahl sier, ble “Blink i løpet av forbløffende kort tid forvandlet fra et pulserende nettsamfunn med flere hundre tusen innbyggere til en digital spøkelsesby”.  Mangt og mye kan sikkert sies om hvorfor, men Ohmdahl hevder at det skyldes at Blink og også Nettby er sosiale nettverk uten et klart sosiale objekt.

Et sosialt objekt er det som er felles for deltakerne i det sosiale nettverket, enten det er IRL eller på nett.  Det representerer en felles interesse.  De nettverkene som har et klart sosialt objekt er de nettverkene som skaffer seg de mest lojale brukerne.  Fordi de gir muligheten til å dyrke en interesse.  Eksempler på nettverk med klare sosiale objekter er

 • Myspace (musikk)
 • YouTube (video)
 • Flickr (foto)

Dermed får brukere som er spesielt interessert i dette, dekket akkurat det behovet de har.  I tillegg er det bygget muligheter for chat og dialog.  Til dels har også spillsteder slike sosiale objekter, ble det nevnt i en av kommentarene til Ohmdals artikkel.  Du kan chatte mens du spiller poker, etc.

Eksempler på nettsamfunn uten klare sosiale objekter er, i tillegg til Blink og Nettby, Facebook og Twitter.  Og historien har altså vist at nettsamfunn som ikke har et sentralt sosialt objekt, ikke får like lojale brukere, og dermed er lagelig til for hogg dersom det dukker opp et nytt og hot tilbud.  Kanskje er Facebook et unntak, for det som skille Facebook fra mye annet, er at “alle” er med der (med unntak for meg og et par andre).

Blogging er også interessant i denne konteksten.  Om teorien stemmer, vil nisjeblogger være de som overlever i lengden.  Ikke Isenkram-blogger som Iskwews Hjørne.  Der f.eks. bza på grunn av sitt faglige fokus vil leses igjen og igjen av de som er interessert i det som er hans tema, vil leserne komme og gå i en “dette og hint”-blogg som min.  Nisje- eller temablogger vil ha en skare med trofaste lesere som leser fordi de er spesielt interessert i det temaet som bloggen i hovedsak omhandler.  Jeg mener forøvrig å se noe av denne effekten etter at jeg tagget bloggen – folk søker temaer og taggingen gir mer presise treff.  Jeg tror dermed at god og systematisk tagging er en av de mest effektive måtene å tiltrekke seg den tilfeldige leseren på, leseren som kommer via google eller andre fordi han eller hun er interessert i et spesielt tema.  Noe annet er at søkemotorene finner lettere frem også.

En annen ting som er interessant i denne konteksten er hvorvidt det er forskjell på kvinner og menn.  Mitt inntrykk er at menn gjerne er noe mer “nerdete” av natur enn kvinner er.  Menn har oftere spesialinteresser, mens kvinner har et bredere interessefelt.  Muligens er det mine fordommer som snakker her, dette er ikke noe jeg vet eller kan belegge, men jeg tror det er slik.

I følge mediebruksundersøkelsen til SSB er det forskjeller:

“Mannlige Internett-brukere har en mer variert bruk av Internett enn det kvinner har.  De bruker nettet mer enn kvinner til å lese nyheter, hente inn fakta og bakgrunnsstoff, se på annonser og se på film, TV og spille spill. Kvinner bruker nettsamfunn mer enn menn.”

Dessverre finner jeg ikke data på hvilken type nettsamfunn det er snakke om og hvordan forskjellene er.  Men jeg tipper menn i større grad er brukere av Myspace, Youtube og andre nettsamfunn med klare sosiale objekter, og kvinner i større grad er brukere av sosiale nettsamfunn som Facebook.  Du vil finne en større andel kvinner enn menn i nettsamfunn som har kommunikasjon og det sosiale i seg selv som mål. 

Siden jeg ikke er på Facebook kjenner jeg ikke det nettsamfunnet så godt.  Men av det jeg har lest virker det som om Facebook stadig vekk kommer med nye duppeditter (video, spill, musikk etc), altså de forsøker å skape sosiale objekter innenfor nettsamfunnet.  Skaperne av Facebook med dertil hørende markedsverdi er jo ikke tapt bak en vogn.  De har nok forstått at med mindre de skaper både et sosialt objekt eller fem og sosialt lim som gjør at brukerne blir der, vil dagens teoretiske verdi på selskapet ikke være varig.  Spørsmålet er om de klarer det, eller om det kommer noe som brukerne anser som så mye bedre at de flytter.

Nettsamfunn søker sjel kalte Omdahl kommentaren sin.   Problemet for de brede sosiale møteplassene på nettet, uten et klart definert sosiale objekt, er at de er avhengige av at brukerne skaper den sjelen.  I slike nettsamfunn, enten det er formelle nettsamfunn som Nettby eller Facebook, eller uformelle, som Blogglandia, er det noen brukere som har evnen til å skape den sjelen.  Det er alltid noen som skaper mer furore enn andre, og dermed trekker til seg andre brukere.  Det gjelder overalt.  Så om primus motor-personligheter flytter på seg, flytter gjerne vi andre etter.

For Blogglandia vil det dermed bety noe om f.eks. Mihoe ikke skriver lenger, eller om Hjorthen trekker inn årene på Hjortheblogg og Sonitus.  De er primus motorer i Blogglandia (i hvert fall i min del av det landet).  bza vil nok fortsatt ha trofaste lesere om interessen for blogging som sosial arena forsvinner, men jeg stiller meg mer tvilende til om isenkram-bloggingen vil ha det.

I så fall får jeg bruke tiden på Finans til folket.

Print Friendly, PDF & Email

Tagged With: ,

14 Reader Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. bza says:

  Jeg tror bloggere har større overlevelsesevne enn sosiale nettsamfunn. Bloggere har gjerne større temaspenn, og selv om man driver med isenkram-blogging og aktualitetsblogging så vil aktualiteten drifte i takt med tiden. Dermed vil ikke artiklene bli tidløse, men bloggen i seg selv ikke utdatert.

  bzas last blog post..Enkel retting ved feilblogging

 2. Iskwew says:

  Bloggen er kanskje ferskvare slik som nettaviser. Og det understreker noe jeg har tenkt mer enn én gang: en del gamle poster kan med fordel fjernes.

 3. bza says:

  At blogging kan være ferskvare er det i alle fall ingen tvil. Jeg personlig prøver å skrive en overvekt av tidløse artikler, slik at man over tid kan bygge opp en artikkelsamling som kan stå som et referansegrunnlag for fremtidig informasjonsjakt. (Søk, innlenker, omtaler, osv)

  Å fjerne gamle artikler ser jeg på som litt skummelt, ettersom det ofte bryter med logikken i en del lenker og referanser. Dersom man fjerner de bør man i alle fall forsikre seg om at disse artiklene står alene, eventuelt retter referanser og lenker slik at man opplyser om at informasjonen man refererte til er utdatert og fjernet. Kanskje er det da lettere å bare lage en slik “informasjonsboks” i artikkelen man ønsker å fjerne, om at dette er gammelt og muligens ikke-relevant innhold.

  bzas last blog post..Enkel retting ved feilblogging

 4. Iskwew says:

  Ja, du har en veldig fin artikkelsamling etterhvert, bza. Du har vel et helt annet formål med bloggingen din enn mange av oss andre, og er dessuten systematisk. Så du er ikke ferskvare på samme måte.

  Det er lenger mellom det her. En periode var jeg flink til å legge ut utvalgte ting på Iskwew.com, men det har kommet helt i bakleksa. Det bør jeg kanskje gjøre mer av.

  Du har nok rett i at det er skummelt å fjerne ting, ja. Det er utrolig hva som er lenket sammen, for jeg husker jo stadig vekk på at jeg har skrevet om lignende ting. og da linkes det, selvsagt. Dessuten er mye av det som er helt irrelevant for alle andre, viktig for meg. Jeg har jo en del historier om liv og levned og Tigerungen som er dokumentasjon for meg helt personlig.

 5. Anathema says:

  Jeg leste også den artikkelen og prøvde å anvende den på blogging (i hodet mitt). Enig i din observasjon om at menn ofte er nisjeentusiaster i større grad enn kvinner. Det er vel derfor menn i større grad har såkalte hobbyer? Jeg blir alltid litt forvirret når menn spør meg hva som er hobbyen min. Så sier de: “Ja, jeg driver med modellflyvning/fallskjermhopping/speider’n/filmklubb (fyll inn det som ikke passer). Hva gjør du?” Og så står jeg der, svar skyldig, og mumler noe om å gå på kafé og sånn.

  Også enig i at noen skaper mer action enn andre. De fleste jeg kjenner som ikke leser blogger, vet av bloggen til Fjordfitte, for eksempel. Selv ble jeg sugd inn av HvaHunSa ifm “Mads Larsen”-bloggingen hennes. Og det er nok mye miljø å finne rundt Hjorthen og Sonitus, men også rundt Esquil fordi han metablogger; blant annet definerte han bloggeliten en gang for alle med kartene sine:-) Men slik blogging er helt avhengig av at det finnes et bloggmiljø å snakke om. Dersom dette “miljøet” blir borte, er det nok nisjebloggerne som vil overleve, ja. Eller også de som har en ikke-bloggende leserskare.

 6. Iskwew says:

  Jeg har omtrent det samme problemet når det gjelder hobbyer, Anathema. Å si at du skriver, leser bøker og går på kino holder liksom ikke helt til mål.

  At mange vet om Fjordfitte er ikke rart. Hun har en blogg som er spesiell. Ofte er det slik at man finner en post som treffer, akkurat som du beskriver, og så kommer man tilbake for mer.

  Det er mange miljøer i Blogglandia, eller mange byer, om du vil. Og ja, du er avhengig av at det er noen å skrive om om du metablogger, og at det er noen å hente poster fra om du driver Sonitus.

  Nisjebloggene er nok det mest varige.

 7. Anathema says:

  Fjordfitte har en egen uttrykksform, men jeg tror også hun til en viss grad fester seg i hukommelsen til et større publikum pga navnet.

  Nisjeblogger tror jeg vil kunne få et fast publikum, men også nyhetskommentatorer, som Bjørn Stærk og Vox Populi, for ikke å snakke om document.no, tror jeg vil få faste, langsiktige lesere. Jeg ser f eks at de som kommenterer på document.no tilsynelatende ikke er bloggere, men mer typiske avislesere.

  Anathemas last blog post..Samfunnet og den sterke kvinnen – Kampusch i media

 8. Iskwew says:

  Jeg regner ikke dokument.no som en blogg egentlig. Der er det journalister som skriver, det er flere som skriver, og det ligner mer på en nettavis enn på en blogg egentlig. Ikke rart da at de har mer typiske avislesere som “kunder”.

 9. Håkon says:

  Blogger er ikke noe nettsamfunn, egentlig. Blogger har vært de nye personlige hjemmesidene, og kommer nok til å bestå selv om verktøy og form nok vil utvikle seg.

  Det neste store? Aner ikke, men får vi en fin sommer så kommer kanskje folk til å legge ut feriebildene rett fra mobiltelefonen og ut på Panoramio?

  Håkons last blog post..Bloggbedrag og annet fanteri

 10. Iskwew says:

  Blogger er ikke noe formelt nettsamfunn, men på mange måter er det et uformelt et, mener jeg. Selve verktøyet vil nok både bestå og videreutvikles.

  Jeg vet heller ikke hva det neste store er, men konstaterer at nettkommunikasjon har utviklet seg voldsomt siden jeg begynte å chatte på irc for ti år siden.

 11. Goodwill says:

  Isenkram er også en nisje, eller hva? 🙂

  Noe av det som hele tiden trekker meg til bloggen din er at du stadig skriver om aktuelle og interessante temaer, og du gjør det med gode vinklinger. Nyhetskommentator, som Anathema skriver om, det er en god beskrivelse.

  Hjørnet er dessuten et godt sted å være 🙂

  Goodwills last blog post..Trigger happy?

 12. Iskwew says:

  Isenkram er vel mange nisjer på en gang, Goodwill 🙂

  Og takk for godord, de tar jeg selvsagt til meg uten å blunke 😀 At bloggen er et godt sted å være er i hvert fall viktig for meg.

 13. Mihoe says:

  Takk for hederlig omtale! Selv opplever jeg vel at jeg er såpass avkoblet bloggerbøgda at min tilstedeværelse ikke betyr så mye fra eller til. Men hyggelig å høre at jeg settes pris på 🙂

  Mihoes last blog post..Jeg feirer årets bokdag

 14. Iskwew says:

  Jeg opplever nettopp at det at du er mer koblet fra som noe som har betydning. Det er ganske merkbart, du skapte mye aktivitet, både i kraft av temaer og det at du skriver så godt.

Top