Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Finans til folket

I siste Economist sto det en artikkel om folks forhold til finans, penger og personlig økonomi.  Det viser seg at veldig mange ikke forstår finans i det hele tatt.  Da snakker jeg ikke om avansert finans, men helt basale ting som at om noen gir deg forskudd på skattepengene dine, så betyr det at du har tatt opp et lån.  Nå har det jo vist seg mer enn en gang at folk hopper på avanserte produkter også, i den tro at det er mulig å tjene risikofrie penger, selv om det ikke er tilfelle.

I etterkant av subprime-krisen i USA blir fokus rettet mot å gi folk mer opplæring i disse emnene, slik at folk er i stand til å fatte noenlunde rasjonelle beslutninger.  Men dette gjelder ikke bare i USA, det gjelder overalt.  Blant annet viser en undersøkelse fra 2004 at 9 millioner briter har “finans-fobi”, altså “de skyr alt som har med finansiell informasjon å gjøre, fra kontoutskrifter til sparekonti til livsforsikring”.

Så manglende finanskunnskaper er ikke begrenset til subprime-låntakere, det gjelder i alle aldre, inntekstgrupper og land.  Niall Ferguson, som er i ferd med å skrive en bok om Finans-historie, sier at studenter han har undervist på de beste universitetene i verden, inklusive MBA-programmer, ikke vet forskjellen på nominelle og reelle renter.  Samtidig er ansvaret for private finansbeslutninger enda mer personlig enn før, og pågangen fra kreative rådgivere sterkere enn noen gang.  Det er bare å se på de bedrøvelige resultatene av såkalt garantert sparing.

Folket trenger finanskunnskaper.  Det bør undervises om det i skolen, og som foreldre må vi ta ansvar for å sørge for at barna våre er i stand til å fatte noenlunde rasjonelle økonomiske beslutninger som voksne.

Weinberg har et interessant forsøk gående i bloggen sin.  Det er et godt eksempel på hvordan man kan gjøre tilsynelatende komplekse ting forståelige.  Lottoprosjektet.

Muligens skulle Weinberg, jeg og eventuelle andre finans-entusiaster starte et eget Finans til folket-nettsted.  Det skal jeg jammen tenke seriøst på.

Print Friendly, PDF & Email

Tagged With: ,

55 Reader Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

Sites That Link to this Post

 1. Fullt Hus » Mitt ukjente bloggprosjekt | 20.04.08
 1. Cat says:

  Jeg er helt enig!! Et “Finans til folket”-nettsted ville faktisk vært en veldig god idé. Jeg er ikke så veldig stolt av det, men finans er dessverre et tema jeg er veldig svak på. Slik det tydeligvis er for mange andre også.

  Jeg tror forklaringene dine i dating/finans-siden har vært mer oppklarende for meg på mange måter enn om jeg skulle forsøkt å lese en bok om det… 🙂

  Cats siste bloggpost er..Det er bra at du er redd, Martine!

 2. Iskwew says:

  Jeg synes også det er en god ide, Cat – for det er slett ikke så vanskelig som folk tror. Det er bare snakk om å få forklart ting på en god måte.

  Dating/finans er jo metaforbruk på faget, og jeg tror faktisk det sniker seg inn litt kunnskap også 😀

 3. Weinberg says:

  Dersom 15-20 % av alle briter virkelig har “finansfobi” er det ekstremt. Forhåpentligvis er ikke alle redde for kontoutskriftene sine. At mange ikke forstår dette med “garantert sparing” er mindre rart, vi må jo ha professorer for å forklare deler av det.

  Har lenge stusset på at vi ikke har økonomi på skolen (det finnes plass på timeplanen om man vil). Det obligatoriske faget jeg hadde første året på videregående var i alle fall ikke godt nok. Husker vi regnet på dagpenger(!), ikke renter.

  Interessant idé, forresten.

  Weinbergs siste bloggpost er..Korrigert eliteserietabell

 4. Iskwew says:

  De sier sa, Weinberg. Og finansfobi er veldig unødvendig å ha.

  Det er veldig rart at det ikke er økonomiundervisning på videregående. Det er ganske nødvendig kunnskap for et voksent menneske.

  Jepp. Interessant ide. Du skal se jeg kjøper et egnet domene 😉

 5. abre says:

  Jeg støtter også ideen!

  Og apropos “ikke så vanskelig som folk tror”: Jeg vet ikke helt. Selv har jeg høyere utdannelse innen realfag, og jeg pleier ikke ha problemer med å sette meg inn i andre fagfelt. Jeg tror jeg stort sett er forholdsvis flink til å forstå ting. Økonomi er av en eller annen grunn et unntak. Selv mye av det som presenteres som forholdsvis grunnleggende synes jeg ofte kan være overraskende vanskelig å få tak på. Det kan naturligvis ha noe med interesse å gjøre, men uansett: jeg vet at mange andre har det på samme vis, så et slikt nettsted ville nok vært midt i blinken.

  abres siste bloggpost er..Statskirka neste!

 6. Iskwew says:

  Hmmmm. Jeg skal jammen se om jeg skal få kjøpt et domene til det, og se om jeg kan få med meg noen til å bidra.

  Noe skyldes sikkert interesse, abre, og noe skyldes nok at ting ofte er forklart klønete.

 7. Goodwill says:

  Jeg syns også dette er en god idé, og jeg tenkte også på at dette burde vært mer inne i skolen. Ikke bare i videregående, men i grunnskolen.

  For eksempel denne ene, enkle setningen, som kanskje er det eneste virkelig nøvendige:

  Ikke bruke mer enn man tjener.

  Goodwills siste bloggpost er..Dejligt!

 8. Iskwew says:

  Ja, jo før jo bedre, tror jeg, Goodwill.

  Ikke bruk mer enn du tjener, og gratis lunsj forekommer sjelden, er en god start.

 9. Bluebird says:

  Nofreelunch.no er ledig. 🙂

  Du må vel passe på å differenisere nettsiden. Sider som dinepenger.no dekker vel allerede en del av temaet.

  På den andre siden, kan du ikke videreutvikle finansteorien anvendt på dating til en snerten algoritme som matcher personer med samme forhold til økonomi/finans? Det kunne du kanskje tjene penger på 😕

 10. Iskwew says:

  Det var et bra domenenavn, Bluebird, men da må jeg sette opp en organisasjon eller et selskap først. Siden .no ikke bare kan registreres.

  Å matche personer med samme forhold til økonomi/finans kan vel være en dårlig ide? To uten snøring på finans blir fort kaotisk økonomi 💡

 11. Bluebird says:

  “Å matche personer med samme forhold til økonomi/finans kan vel være en dårlig ide? To uten snøring på finans blir fort kaotisk økonomi :idea:”

  Bedre med en med bra økonomi og en med kaotisk? Tja…..

  Bør personlig økonomi/finas undervises i skolen? Hm, kanskje som et kort tema, men ikke som fag i videregående. Tiden der bør vel benyttes til å få på plass basiskunnskap som gjør det lettere å forstå økonomi/finans, dvs. matematikk og/eller økonomi (næringsøkonomi heter det kanskje nå).

 12. Goodwill says:

  Siste innspill fra Bluebird her må jeg advare på det sterkeste mot. Det vil føre Kongeriket Norge ut i ulykka. Snarere tvertimot, men bør prøve å koble fleste mulig av de inkompetente økonomiske individene med noen som er kompetente!

  *og her vil jeg ikke vite av noe mobbing av finanstomme ingeniører*

 13. Iskwew says:

  Bedre med en som skjønner seg på økonomi, enn ingen, Bluebird. Begge er best. Litt sånn Pompel&Pilt – det er bedre med to reparatører enn ingen reparatører.

  Det finnes forøvrig økonomilinjer på videregående, da. Og jeg tror ikke man bør begynne å lære personlig økonomi i det øyeblikk man skal klare seg selv. Lenge før det.

  Goodwill, jeg er også enig i det, bortsett fra at de kompetente fort kan miste tålmodigheten?

  Vi mobber da aldri ingeniører er i Hjørnet! 😯

 14. Megler Smekk says:

  Hei Iskwew,

  God idee ….., men først bør man kanskje kunne lese, skrive og regne?

 15. Bluebird says:

  Sitter og skriver ut analysen av en undersøkelse for øyeblikket, så jeg ber om unnskyldning for at jeg er i det lett kritiske (kverulerende?) hjørnet.

  I dating sammenheng vil det vel ofte være slik at en med ordnet økonomi(dvs sannsyligvis gode økonomi/finanskunnskaper) vil se på et mulig forhold/ekteskap med en person med uordnet økonomi (signal om dårlige økonomi/finanskunnskaper eller praksis) med ganske så skeptiske øyne?

  Større sjanse for match mellom noen med samme økonomiske forhold/kunnskap kanskje? Så selv om det sikkert ville vært fint for den uordnede parten å finne en med ordnet økonomi, så vil vel sjansen for å lykes være mindre enn ved å satse på en med samme øknomiske forhold? (Golddiggers excluded of course)

 16. Iskwew says:

  Er det Mäklare Smeck? :o) Joa, det er en god start det, Megler smekk. Først det er en god ting.

  Er du kranglete igjen, Bluebird??? 😉

  Jeg tror du har rett i det, Bluebird, men jeg tror kanskje likevel at konkursrisikoen i den siste beskrevne konstellasjonen er mer overhengende?

 17. Bluebird says:

  “men jeg tror kanskje likevel at konkursrisikoen i den siste beskrevne konstellasjonen er mer overhengende?”

  Jepp. Chapter 7 både økonomisk, emosjonelt og relasjonelt.

 18. Iskwew says:

  Den risikoen er nok der, ja 🙁

  Jeg hadde vel blitt litt sprø av en mann som ikke har noenlunde orden på økonomien. Rett og slett.

 19. Minneapolise says:

  Av alle fagene jeg har tatt hittil på universitetet har finans vært der jeg har lært desidert mest jeg kan bruke i det virkelige liv. Boka var dyr, men jeg har tviholdt på den i ettertid.

  Minneapolises siste bloggpost er..Å si det høyt

 20. Bluebird says:

  “Jeg hadde vel blitt litt sprø av en mann som ikke har noenlunde orden på økonomien.”

  På den andre siden, det er vel en viss fare for at du kunne gitt noen og en hver litt prestasjonsangst på akkurat det området kanskje? 😎

 21. Iskwew says:

  Jepp, det er et veldig anvendelig fag, Minneapolise. Jeg har også bøker fra BI-tiden som jeg fortsatt bruker.

 22. Iskwew says:

  Det ser jeg ikke bort fra, Bluebird 😕 Muligens skulle jeg skrive finanskurs under et annet pseudonym 😀

 23. Håkon says:

  Jeg er ikke sikker på hva som er den største utfordringen, egentlig. For mange er nok fobien for vinduskonvolutter knyttet til en mer grunnleggende usikkerhet når det gjelder tall. Det betyr at et finans- og økonomikurs for hvermansen må gjøre selv enkle tall lett tilgjengelig.

  Så er det dem som rett og slett velger å tro på dem som forteller de enkleste historiene og gir de mest positive løftene.

 24. Iskwew says:

  Ja, det er mulig, Håkon. Selv anbefaler jeg helt enkle regnskapssystemer. Da er det mye lettere å holde oversikt, og så kommer ikke tom konto som en overraskelse i hvert fall.

  Vi er jo et folk som tror fullt og fast på muligheten for å bli Lotto-millionær. Ikke rart da, kanskje, at man hopper på andre oversolgte løsninger.

 25. trond says:

  Enig. Jeg har tidligere tatt til orde for “kapitalisme i skolen”, men siden jeg har en tendens til å rope høyt og stygt er det få som hører på meg.

  Det er vel derfor så mange velger utdanning som overhodet ikke er liv laga, i tillegg til at de tryner totalt på elementære økonomiske kunnskaper…

  tronds siste bloggpost er..Facebook 2.0

 26. Iskwew says:

  Hehe – det er vel ingen som kommer til å høre på meg heller, Trond.

  Men dette bør få plass i skolen, ettersom det da også er mange foreldre som ikke har snøring på enkle ting som har med finans å gjøre.

 27. Marina says:

  Jeg tror en av de viktigste grunnene til at folk foretrekker å ikke ha peiling på økonomi er at det er noe det er ubehagelig å ha peiling på. For da vet man jo at kreditt ikke er penger, at lodd i pengelotteriet eller nye biler ikke er investeringer (og det er stort sett ikke hus heller, iallefall ikke i USA), at det ikke finnes noen enkle løsninger bortsett fra å ikke bruke mer penger enn man har, og hvis man bruker mer penger enn man har så ender man opp med å bruke enda mer for man må jo betale rente også. Og at det kan ta omtrent halve livet å betale ned et kredittkort hvis man bruker hele greia bare en eneste gang i livet.
  Og gratislunsjer blir gjerne styggelig dyre med tiden.

  Marinas siste bloggpost er..Små og blå og veldig mange…

 28. tb says:

  Ord er rare. Når jeg høre rordet “finans” så tenker jeg melgere og terra og spekulasjon og “organized crime”, svindel, manipulasjon, gambling, børs og bedrag og massepsykose, og så tenker jeg at det er jammen flott at folk ikke har peiling. 😈
  Når jeg derimot hører ordet “økonomi”, så tenker jeg at det er et viktig område som alle burde skjønne mye mer av, både nasjonaløkonomisk og privatøkonomisk. Og det gjelder uansett om en er “kapitalist” eller “anti-kapitalist”, ja det er vel aller viktigst for dem som er kritiske til “kapitalismen” å kjenne litt til hvordan “vitenskapen” sosialøkonomi henger sammen. Og alle trenger vel å vite litt om hvordan økonomien styrer livet sitt? (Men dette er vel omtrent det alle har sagt hewr.. )

  Uansett så er det jo bare 47% av det norsk folk som synes at utdanning er viktig (mot over 80 % i “land det er naturlig å sammenlikne oss med”), så hvorfor skulle folk ha peiling på økonomi? De norske heltene er jo uansett de som gjør det godt til tross for at de mangler formell kunnskap, folk som ikke sløser bort årevis med utdanning, men likevel blir milliardærer. Lottovinnere, Askeladden og Røkke er de norske idealene. Og kunnskap om noe er litt mistenkelig? 😕

 29. Iskwew says:

  Marina, her er du inne på noe, tror jeg. Livet blir rett og slett et kjedeligere sted, og det knuser noen drømmer og illusjoner.

  tb, jeg tenker naturlig nok ikke på de tingene du nevner når jeg snakker om finans. Siden jeg altså har jobbet hele livet med finans :o) Jeg tenker på at det er en viktig del av bedriftenes liv. Finansavdelingen klarer de seg ikke uten, for noen må sørge for pengestrømmer, lån og forvaltning av monetær kapital.

  Det er bare 47% av nordmenn som synes utdanning er viktig? Det var et veldig lavt og temmelig begredelig tall! 😯

 30. Kapitalisme i skolen som økonomiundervisning er nok politisk umulig. Imidlertid er det vel endel økonomi under matte? Sikkert ikke nok. Farlig er det ihvertfall når folk flest ser ut til å være avhengige av råd fra bankene (som selvsagt lever av å låne ut penger) når de skal planlegge personlig økonomi.

  Jeg skylder på den sosialistiske meme at staten ordner opp. En tror verden passer på en. Det er selvsagt meget langt fra sanheten.

  Helge Samuelsens siste bloggpost er..Klimadebatt?

 31. tb says:

  Kapitalisme i skoen? Elevebedrift, som bl.a NHO støtter helhjertet opp om, må vel nettopp sies å være “kapitalisme i skolen” som led di økonomiundervisning? Og det finner vi som fag i hundrevis av norsk skoler i dag, under det sosialistiske memets åk! 😈

 32. Iskwew says:

  Jepp, det er et stykke fra sannheten, Helge. Spesielt gjelder det nordmenn, som alltid har syltet all formue ned i eiendom, og er veldig lite i aksjemarkedet, for eksempel. Risiko blir da noe man ikke forstår.

  tb.. 😀

 33. tb says:

  De 47 prosentene, hvis de er riktige, er en smule bekymringsfulle, ja. Og er kanskje med på å forklare i alle fall litt av PISA og PIRLS og slike ting. Hvis “folk flest” egentlig ikke synes at skole og utdanning er så viktig, så får vi vel heller ikke et veldig bra utdanningsvesen?
  (Nå er norsk skole i hovedsak alldeles utmerket den, men den kan absolutt bli enda bedre på noen ting)

 34. Iskwew says:

  Ja, dette er bekymringsfullt, for fremtidens samfunn er jo kunnskapsbasert i stor grad, og da må folket ta undanning og verdsette den.

 35. Luka says:

  På den annen side viser jo Dagbladet i dag hva innblanding i finans kan føre til:

  “Som 13-åring skal [Bhatti] ha blitt det yngste medlemmet av den kriminelle gjengen Young Guns, og har en lang kriminell løpebane. Er knyttet både til gjengmiljøet, finansmiljøet og mc-miljøet.”

 36. Iskwew says:

  Luka, jeg påstår til jeg blir blå at dette er finansmiljøet til de som ikke har greie på finans, egentlig 🙄 Jeg har i hvert fall ikke sett noe til Bhatti, jeg sverger!

 37. Sexy Sadie says:

  Finans for folket høres jo ut som en steinbra forretningside, du kan tjene noen kroner på den. Er tanken til fri avbenyttelse=? :mrgreen:

  Sexy Sadies siste bloggpost er..Læt tankan tusle

 38. Iskwew says:

  Jeg har i hvert fall ikke patentert den enda. Jo mer finans til folket, jo bedre! 😀

 39. Weinberg says:

  Kan man patentere en løst formulert idé? Man kan vel gjerne det, programvareselskapene patenterer jo den minste kodelinje de har, uansett hvor irrelevant den måtte være.

  Regner med du sier fra om dette er et prosjekt for videre utvikling, konseptet er som sagt høyinteressant.

  Weinbergs siste bloggpost er..Lave skatter bra for offentlig sektor

 40. Iskwew says:

  Jeg tror bestemt dette blir et prosjekt, Weinberg, men da må du bli med! Jeg klarer jo ikke å drifte 3 nettsteder.

  Har du et godt og catchy navn? Send mail! Bruk kontaktskjema!

 41. Luka says:

  Nå synes jeg du er urettferdig mot det autodidakte finansmiljøet, som til tross for manglende akademisk utdannelse ofte oppviser en påfallende forståelse for emnet. Som fx den forhenværende bankraneren Willie Sutton, som når han ble spurt hvorfor han ranet banker repliserte “because that’s where they keep the money”.

 42. Luka says:

  Dette i motsetning til gamle jobben, som har gått over til SAP og dermed rapportert 0 i inntekt og skattetrekk til Skatteetaten.

 43. abre says:

  Får vi diplom? 😛

  abres siste bloggpost er..Statskirka neste!

 44. Iskwew says:

  Sutton hadde et godt poeng der, Luka. Der er det mange penger 😀

  Og SAP er det altså mange, mange ulemper med, men også noen fordeler, skjønner jeg.

  Diplom, abre? Selvsagt ❗ Men for hva ❓

 45. abre says:

  Jeg regner jo med at det blir øvingsoppgaver på dette nettstedet. Og oppmøteregistrering i kommentarfeltet, kanskje? Og eksamen? 😯

  abres siste bloggpost er..Statskirka neste!

 46. Iskwew says:

  Oppmøteregistrering og ordenskarakterer basert på orden i kommenteringen blir det ja. Eksamen vet jeg ikke, men den blir i hvert fall ikke i mai/juni. Det er cruel and unjust punishment, rett og slett.

 47. centipede says:

  Dette høres artig. Når kommer leksjonen “bli-rik-i-en-fart 101”?

  Beste måte for Iskwew å tjene på dette, er naturligvis å be elevene sende inn resultatene av oppgavene til vurdering (returneres ikke).

 48. Thomas says:

  (Jeg hoppa over kommentarene.)

  Yay!

  Thomass last blog post..S nrt, men akk s fjernt

 49. Iskwew says:

  I hvert fall er det noen som har vært tidligere ute!

  Så får vi se hvordan det blir med kvaliteten. Dessuten var det i overkant mye reklame etter min smak. Planen min var ikke å pushe billån helt ukritisk, for eksempel 🙂

 50. bza says:

  AdBlock hadde automagisk fjernet all slik støy hos meg så jeg la ikke merke til noen reklame. Det står veldig lite om bakgrunnen til de som skriver artiklene også, noe som ikke akkurat innbyder til stor tillit til kompetansen bak innholdet. (Jeg påstår på ingen måte at de ikke er kompetent, men kun at dersom de hadde opplyst om sin faglige bakgrunn ville kanskje artiklene veid mer)

  bzas last blog post..Enkel retting ved feilblogging

 51. Iskwew says:

  Ja, jeg lette med lys og lykte etter referanser som kunne etablere tillit til stedet. Så langt ser det nok ut som om de har tenkt å tjene penger. Og det var minimalt med innhold der så langt. Planen min var å ha en del innhold å tilby sånn med en gang 🙂

  De kan godt være kompetente, men det vet vi ikke noe om.

 52. Espen says:

  En bekjent av meg driver med opplæring i økonomi for barn (i Texas): http://www.themoneyacademy.net/ Hun heter Keri Pearlson og kan kontaktes via websidene. Her er hennes beskrivelse: http://www.pepsico.com/Media/Events/WhatsYourPitch.aspx#keri_pearlson

 53. Iskwew says:

  Takk, Espen! Skal titte på den siden når den ikke er nede for vedlikehold 🙂

Top