Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Les videre »

Kontakt

Navn (nødvendig):

E-mail (nødvendig):

Emne:

Melding:

Skriv bokstavene i bildet under:

captcha

Print Friendly, PDF & Email
Del denne posten:

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Har jeg egentlig lyst til å være arkiv på internett?

01.02.08 i Blogging, Cyberspace

Når du har blogget i et par år, og dessuten har en noenlunde pagerank på google, så er du en del av det store internett-arkivet. Det vil si at poster du skrev for lenge siden søkes opp, og dertil kommenteres i. Noen forventer tydeligvis at du skal debattere i årsgamle poster. Det ønsker jeg svært sjelden. Både fordi man går videre fra debatter, og fordi jeg fort må bruke tid på å sette meg inn i ting igjen. Det er det ikke alltid jeg har tid til, eller ønske om.

For det er ofte på de mer kontroversielle postene det kommer kommentarer lenge etterpå. Altså de som handler om sex, voldtekt og barnevern. Og det er ikke folk med synspunkter som ligger midt på treet som kommenterer et år etterpå, det er gjerne de som mener noe svært sterkt, og gjerne er dypt, inderlig og rasende uenige med mine betraktninger.

Spørsmålet er da hva man skal gjøre. Å slette postene er uaktuelt – det er jo mer enn et internett-arkiv, et arkiv over det jeg har skrevet og det folk har diskutert her inne. Postene kan gjøres private, og det har jeg gjort med noen. Da må jeg være logget inn for å se dem. Det er bare jeg som ser dem. En annen løsning er å stenge eldre poster, f.eks. eldre enn 3 måneder, for kommentarer. Jeg fant en plugin i går, som gjør det. Men er postene kontroversielle, hjelper gjerne ikke det. Da linkes de til, og du finner brått en link fra en side der du æreskjelles og omtales på ganske ubehagelige måter. Nå sier selvsagt det mer om dem enn om meg, men likevel, jeg synes det er ubehagelig.

Jeg vet ikke helt hva jeg skal gjøre. Men det som er sikkert er at jeg ikke liker å være objekt for noens hatefulle tendenser, enten det er mot meg, noen andre der min post blir et instrument som misbrukes, eller verden generelt. Så noe skal jeg gjøre.

Jeg veldig glad for eventuelle tanker andre har om det å være en del av det store arkivet på internett. Er det ønskelig? Bør det begrenses, i hvert fall kommentering? Er det egentlig noe problem å linkes til fra en hat-side? På hvilket nivå bør tiltakene legges? Stengning av kommentarer, eller gjøre poster private?

Noen ganger er jeg fristet til å bruke Down for maintenance-status 24/7.

Print Friendly, PDF & Email
Del denne posten:

Tagget med: , ,

18 kommentarer

Trackback URL | Kommentar-feed

Sider som lenker til dette innlegget

 1. Det mest verneverdige du har : Iskwews hjørne på www | 05.02.10
 1. Goodwill sier:

  Jeg vet ikke hva jeg ville gjort, jeg. Jeg syns det er vanskelig. For egen del har jeg neppe noen poster som er i faresonen for slikt, men jeg kan godt tenke meg at du har en del. Du har jo vært – og er – en ganske tydelig stemme i blant, og en veldig viktig en.

  Stenge for kommentarer kan du gjøre, i hvertfall i poster som du mener er i kategorien. Eventuelt stenge hvis det begynner å komme ubehagelige kommentarer. Den plugin’en stenger kanskje alle etter en viss tid? Og det vil du kanskje ikke?

  Lenking kan du vel ikke beskytte deg mot uten å gjøre dem private i forkant. Du kan fjerne tilbaketråkket hos deg selv, men ikke mer. Nei, dette syns jeg er vrient…det er mulig dette er en risiko man må leve med, og heve seg over?

 2. Iskwew sier:

  Det jeg har gjort er å stenge for kommentarer der det begynner å komme ubehagelige, samt å legge en post privat, som ble linket til fra et sted jeg ikke vil ha treff fra. Da kommer de til en 404-feilmelding, og finner ikke teksten. Så til en viss grad kan man beskytte seg mot det i etterkant.

  Helst skal man heve seg over alt slikt, men noen ganger sitter det langt inne.

 3. Goodwill sier:

  De finner ikke teksten, men de finner deg, og de leser det som står der det lenkes fra. Det kan være ugreit nok det.

  Jeg ser ikke noen annen løsning på dette enn å forsøke å være litt i forkant når du tenker at nok er nok, i forhold til spesielle poster som du ikke ønsker noe mer debatt omkring.

 4. Håkon sier:

  Lett-versjonen av fjerne eller passordbeskytte et innlegg kan kanskje være å tagge det opp slik at Google ikke lenger indekserer det. Google forklarer hvordan. Det hjelper iike for dem som følger andre lenker til innlegget, men det burde hjelpe på dem som søker seg fram. Det er mulig du kan la deler av bloggen din gå ut på dato på den måten.

 5. Iskwew sier:

  Ja, jeg skal være det, Goodwill.

  Den siden var veldig hjelpsom, Håkon. Takk! Det er jo på søk slike finner frem. Det er jo ikke tilfeldig at de havner her, og finner poster som er over et år gamle.

 6. DRM sier:

  En slags tidsbegrensning på innlegg er jo smart, som at man ikke kan poste på tråder som er eldre en x antall uker/måneder.

  Personlig har jeg såpass historie online at jeg klarer å google fram ting jeg skrev i forrige århundre, og nesten skjemmes litt over noe av det.

  Jeg trenger en «best før» dato.

 7. Tiqui sier:

  Jeg skjønner at det kan være vanskelig når inn-linkene følges av hatefulle omtalelser. På den annen side så kan det jo hende at noen av dem som følger den linken får seg en overraskelse og faktisk endrer mening etter å ha lest dine svært gode analyser av det aller meste. I så fall ville du jo ha spart verden for nok en hatefull person i _den_ saken.

  Men jeg skjønner godt at det kan bli litt mye av det gode/vonde.

  Fjerning av google-indeksering og stengning av kommentarer på eldre poster er nok en grei løsning. BZA stenger alle gamle poster for kommentarer, men skriver at han aksepterer en epost dersom man ønsker å kommentere. Det vil vel kanskje være like belastende å få slike kommentarer på epost.

  Selv om andre er rasende uenige i dine gamle poster, så er du jo ikke påkrevd å følge opp deres kommentarer og fortsette en debatt du forlengst er ferdig med. Du er fantastisk flink til å følge opp kommentarfeltet ditt, og derfor kommenterer jo mange. Men du har ingen plikt til å fortsette årsgamle debatter bare fordi noen er uenige med deg…

 8. Iskwew sier:

  Jeg tror kanskje de fleste trenger en «best før»-dato, DRM :o) Jeg også, jeg også.

  Tiqui, jeg tviler nesten litt på at dette er mennesker som i det hele tatt lar seg berøre av saklighet og analyse. Og jeg tror stengning av i hvert fall noen av de gamle trådene er lurt. Men jeg har egentlig sterk motstand mot sensur også. Selv om det er synspunkter jeg ikke vil at mitt domene skal brukes til å fremme. I det hele tatt.

  Og jeg bør definitivt slutte å føle meg forpliktet til å gå inn i diskusjoner. Dessuten slette kommentarer, dersom de er over grensen for hva jeg er villig til å gi serverplass til.

 9. HvaHunSa sier:

  Se se. Dette har nyss blitt en aktuell problemstilling for meg også.

  Jeg fikk så mange hatefulle kommentarer på en post, at det ble ubehagelig til slutt. Så jeg stengte kommentarfeltet, siden debatten var avrundet, og etter det kom det ikke flere kommentarer av den verste sorten.

  Imidlertid var det et par som brukte en annen blogg til å poste litt av det smårælet jeg ikke slapp til i egen blogg, men det må jeg leve med, andres blogger rår man ikke over, som kjent.

  Pinging stenger jeg for når det kommer fra blogger jeg ikke vil assosieres med. Men å skulle hindre noen i å lese en bestemt bloggpost, blir for tekninsk avansert for meg :-/

  Jeg mener bestemt at alle debatter må avrundes før eller siden, selv om ikke det er kommet frem til noen slags enighet (gjør man noen gang det?) Er nøden stor til å kommentere, så får man helle be pent da, men da må man kunne fordre at det tilføres debatten nye og interessante innslag.

 10. Iskwew sier:

  Ja, det har gått ei kule varmt inne hos deg en stund, HvaHunSa :o) Fascinerende når det skrives hele bloggposter om det man selv skriver, med personlig vinkling. Det fører ikke debatten videre.

  Det blir ubehagelig, det er jeg enig i. Det blir ubehagelig på grensen til at man går lei. Nå skjer det sjelden her, men noen ganger gjør det det. Jeg vil helst ikke slette eller sperre ute, men noen ganger må man bare.

  Debatter må avrundes før eller siden, og det trenger ikke å ha noe å gjøre med at man blir enige. Enighet er ikke noe mål i seg selv. Men etterhvert går argumentasjonen tørr, intet nytt tilføres og bringer noen som helst innsikt. Da er det på tide å stoppe.

 11. Cat sier:

  Synes det er en viktig sak du tar opp her Iskwew, og interessant å følge kommentarene! Dette er vel noe alle som ytrer seg i en blogg burde tenke litt over.

  Jeg mener også at det må være lov til å si/skrive i sin egen blogg/kommentarfelt at «nå har jeg sagt det jeg har å si om dette». Det vil jo naturlig nok være slik at etter en del kommentarer og spørsmål så har man belyst og svart etter beste evne, og å tvære det ut i det uendelige er ikke interessant.

  Jeg skjønner problemstillingen med folk som finner frem til gamle poster, og når det ikke fører frem til noe å si at dette er en avsluttet diskusjon, så må det være riktig å stenge kommentarfeltet eller eventuelt fjerne innlegget.

  Jeg vil også forbeholde meg retten til å slette/ikke publisere kommentarer som kommer inn til meg som er hetsende eller ubehagelige. Jeg har opplevd dette bare én gang så langt, og varslet da abuse for vedkommendes nettleverandør. Jeg ser det ikke som å hindre noen debatt å sile ut ekle kommentarer; hvis man skal debattere det jeg sier forventer jeg et visst saklig nivå.

 12. Iskwew sier:

  Nei, man hindrer ikke debatt ved å sile ut hetsende og ubehagelige kommentarer. Det er et pre ved blogger kontra nettavisdebatter – det sitter gjerne en deltakende redaktør i en blogg, som leser alle kommentarer og kan sile ut, om det er behov for det.

  Jeg tror også på å stenge kommentarfeltet dersom gamle debatter får kommentarer det verken er interessant eller ønskelig å debattere. Jeg har også stengt tråder for kommentarer ved publisering, fordi jeg ikke ønsker debatt, jeg har bare noen synspunkter jeg ønsker å publisere. Jeg er ikke forpliktet til å ta enhver debatt, selv om jeg tar de fleste. Noen synes jeg er det, så lenge jeg publiserer noe, men det er deres problem og ikke mitt.

 13. Håkon sier:

  Kommentarer i gamle tråder behøver ikke være noe problem, men det er enkelte av dem som deltar i dabatter (gamle så vel som dagsferske) som krever svar på sine kommentarer og insisterer på å få frie tøyler til å vri debatten i sin egen retning.

  Våre egne blogger har en liten av-knapp når det gjelder å godta kommentarer, men det er verre med lenker fra andre blogger. Det er lite ristende å bruke den store av-knappen og legge ned en blogg fordi andre ikke kan oppføre seg på sine egne nettsteder.

  Vi lærer i det minste en masse om menneskers kommunikasjon, og velge å lese interessante innlegg og ingorere og fortrenge smakløse, plagsomme og invaderende innlegg.

 14. HvaHunSa sier:

  Iskwew: Jeg har nå fått en slags forklaring på hva som motiverer forfatteren bak en av de bloggpostene, inne hos Iversen, jeg er visstnok en «angstbitersk bedrevitende moralist uten evne til å ta kritikk men med et godt utviklet smiskegen».

  Hehe, jeg lo godt. Den beskrivelsen blir nok en klassiker, men av helt andre grunner enn det som er den opprinnelige hensikten med en slik omtale.

 15. Håkon sier:

  HHS: Det blir kanskje en litt drøy tatovering :o)

  (men jeg kan vedde på at t-skjorten vil selge som nybakt speltbrød)

 16. HvaHunSa sier:

  Håkon: Hehe, jeg har allerede èn ørliten tatovering, den får holde.

  Men t-skjorta hadde jeg ikledt meg sporenstreks 😀

 17. Iskwew sier:

  Ja, Håkon, det er noen som mener å ha krav på svar og det på den måten de finner passende. De blir fort slitsomme. Og å nedlegge bloggen er definitivt å la de få for store seier, ja. Dessuten tar jeg bare ansvar for det jeg selv sier, ikke hva andre tolker meg til å si eller mener er bak mål.

  HvaHunSa, jeg ville protestert kraftig på «smiskegen» altså. Hadde det vært veldig utviklet hos deg, ville du vel ha formulert deg annerledes i et par sammenhenger. Resten kan bare strykes, eller eventuelt brukes som muntrasjon. Eller på en t-shirt, som Håkon sier. Wear it proudly!

Top