Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Meglerantrekket som falt i fisk

26.11.07 in Finans/økonomi

Hos Terra har de nå skjønt at tre ting må til for at de skal kunne gjøre noen forretninger i det hele tatt med kommuner nordpå og vestpå.

 • Kommunene må få et kjøttbein på omtrent 150 millioner eller så, minst
 • Terra må skifte navn – “Hei, det er fra Terra, og….” er det eneste de kommer til å rekke å si når de ringer, om de ikke gjør det
 • Meglerne må ha forkledning, ettersom de jo har fjesene sine klint ut over alle avisforsider og derfor er særdeles gjenkjennelige

En mørk kveld i Munkedamsveien brukte de litt tid på å planlegge fremtiden, og klekket ut denne geniale trepunkts-planen. De kom frem til en forkledning i form av et pelsvesen de fant et søtt bilde av på internett. Slik at han som ser slik ut (konsernsjefen i Terra altså)

i stedet vil se slik ut

terraforkledning.jpg

En knallkamuflasje, ikke sant? Hvem vil tror at et slikt søtt pelsvesen er et rovdyr som spiser feite marginer til frokost? Ikke en sjel, ikke en sjel.

Inspirasjonen fant de etter å ha lest noen tråder her i Hjørnet, faktisk. Tross alt er dette på en måte en finansblogg, som også vet hvordan man skal konspirere. Kan terrorister kle seg ut som elg og kuer, kan vel meglere fra tigerstaden kle seg ut som små, søte, vaskebjørnlignende dyr. Dermed er fremtiden igjen sikret, og millionene kommer til å renne inn på konto.

Altså, de trodde det til de så på kveldens Norge i dag (ca. etter 15 minutter). De søkte så litt på internett, og den som leter, finner som kjent fort noe (det skulle vel finlesing av Citibank-prospekter være fullgodt bevis på). Uhyggestemningen spredte seg i meglerkontorene, som om det plutselig var fullt av skrømt i alle kroker og kriker.

skutt.jpg

Er dette dyr som kommer langt nok østfra kan de ha med seg både rabies og firehodet bendelorm, sier veterinær Knut André Waaler i Hattfjelldal. Det tenker jeg hørtes ut som kjente beskrivelser for de fleste i Hattfjelldal når det gjelder søringer, spesielt de østfra. Vi snakker minst om firehodet bendelorm i kommunekassen, det er helt sikkert. Muligens bør veterinær Waaler passe på pengesekken i Hattfjelldal, rett og slett.

Tross alt er meglere allerede å regne som faunaverstninger i Hattfjelldal, det ville derfor blitt dobbelt opp når det gjelder ting man ikke har på ønskelisten i nevnte kommune, og en del nabokommuner. Ikke mindre enn 4 eksemplarer av kamuflasjearten er skutt i nevnte kommune. Strategien ble raskt feid under teppet og siden har ingen sett den. Derimot tok de mitt råd, jeg er tross alt spesialist, og bruker denne masken i stedet:

Alle i nord og vest bør være klare over hvem det er når den der kommer oppover/bortover når støvet har lagt seg, og den tassen med de øynene står i døra og forteller om en fabelaktig og risikofri handel. Det er kanskje illojalt av meg å advare, men siden de pukker på å beholde hele kurtasjen selv, så gir jeg blaffen i det og går ut med en generell Hjørne-advarsel:

Om noe har store øyne, pels og sier mmmmmjjjjaaaaau er det sannsynligvis en forkledd Terra-megler.

Print Friendly, PDF & Email

Tagged With: , ,

31 Reader Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Megler Smekk says:

  Hei Iskwew,
  shiiiit det var en hos meg nå og drakk melk fra en skål. Skal passe på bedre neste gang.

 2. Iskwew says:

  Det var som bare, Megler Smekk. Nå må du snart skjønne at du må holde deg med katter.

  Eller… det advarte jeg jo mot :o))

 3. Flopsy says:

  Selv om meglere fra Terra kan være ganske fryktinngytende, tror jeg det er tanken på den firhodete bendelormen som kommer til å gi meg mareritt i natt.

 4. Hjorthen says:

  Jeg som trodde Terras nye plan var å flytte virksomheten til Nigeria, og holde kundekontakten på e-mail?!?

 5. Iskwew says:

  Flopsy, de firehodede bendelormene skulle jeg ønske jeg ikke hadde lest om.

  Hjorthen, jeg tror det er plan B, faktisk.

 6. Goodwill says:

  …også jeg som akkurat har forsikret den nye biln i Terra :-/

 7. Iskwew says:

  Akk. Best du kjører forsiktig, Goodwill!

 8. Hjorthen says:

  Jeg var vel litt svær i kjeften jeg også, jeg sparer penger til kidsa i fond hos Terra. Iiiik!!!

 9. Iskwew says:

  Iiiiik! Men om det går åt skogen så kan du vel bare kaste deg på strømmen av søksmål fra norske kommuner, Hjorthen?

 10. Iskwew says:

  Ordførerne er lei av å latterliggjøres, visstnok. Synd det, for de har gitt oss mye å harsellere over, så jeg tror ikke det går over med det første.

  http://e24.no/boers-og-finans/article2122739.ece

 11. Hjorthen says:

  Første bud for å unngå å få idiotstempel er vel faktisk å la være å gjøre idiotiske ting? Synes ikke de har så mye å syte for…

  Ellers så er jeg ikke bekymret for de få kronene jeg har skrapt sammen i Terra altså. Jeg var litt sløv en stund og fikk ikke opprettet fond til alle sammen, så da fikk jeg sett forskjellen mellom banksparing og fondssparing gitt. Jeg sparte samme beløp i måneden, men etter en ikke veldig lang stund så var fondet plustselig verdt mer enn dobbelt så mye som det som sto på bankkontoen.

  Så nå er det selvfølgelig bare å vente på krakket.

 12. Iskwew says:

  Jo, det er et godt bud å følge, Hjorthen. Som man reder, så ligger man og kaver. Det er i særdeleshet tilfelle her.

  Det finnes faktisk gode fond der ute, da. Spesielt om det er et som er noenlunde balansert. Og jeg tipper de ikke har lagt inn alle disse snurrige papirene i rene sparefond. Det er jo grenser for hvor dumme de kan ha vært hos Terra.

 13. Martin K says:

  Angående Terras plan B: La meg tippe det er å få sparken for de mst profilerte m 3 års lønn i sluttpakke og jobb i et nytt hedgefond 6 måneder seinere, forandre navn til f. eks. Berra, skifte logo og plystre videre. Iskwew, du som jobber med dette, får sånne folk transaksjons-karantener eller lignende?

 14. tb says:

  De skal to til for å bli lurt, heter det vel. Og ordfører og rådmenn burde sjølsagt ikke ha spilt poker med skattepengene. Det har Horthen rett i. Men det betyr da sannelig ikke at ikke Terra har ansvar heller. Den som svindler har da jaggu ansvar sjøl om noen lar seg svindle. Ellers fulgte vel Terra den høyeste loven, de sikret sitt firma større fortjenenste, og dermed mer avkastning til aksjonærene. DET er vel i bunn og grunn den eneste moral som gjelder når man er inne i det spillet der. (Og nettopp derfor skulle jo sjølsagt alle, inkl. ordførere og rådmenn, holde seg unna det spillet der… For mange år siden sto det en grafitti nede i byen her: “Hva er den største forbrytelsen? Å brenne en bank eller å starte en bank?” I disse terra-tider lurer jeg på om jeg må få skaffa meg litt spraymaling.. 😉 … men kjedelig som jeg er har jeg bare skrevet epost til “min” sparebank og lurt på hva de synes om dette, og hva de har tenmkt å gjøre med det…)

 15. Milton Marx says:

  Jeg tror ikke de skal bekymre seg for å bli uglesett. Man bare legger ned Terra, og starter med et nytt navn. Virker gang på gang. Dersom man da endelig skulle gidde å holde selskapet sammen.

  De store guttene skal man ikke være engstelige for. De har en tendens til å komme i en ny prestisjejobb ganske kjapt, og når man da regner med fallskjermene, så har hele skandalen vært en fantastisk lønnsom affære.

  Det stopper forresten aldri å undre meg: hvorfor later ikke norske eiere til å spørre seg selv hvorfor og under hvilke omstendigheter en fallskjerm skal utløses. Inntil videre ser det ut som at kravet er at en jobb skal ha vært dårlig utført.

 16. Marina says:

  Tror nok jeg ville gjort en riktig dårlig jobb også hvis jeg hadde en slik fallskjerm som de karene har. “Drit ut hele firmaet og få millioner!”
  Det er da måte på hvor loyal jeg er…

 17. Iskwew says:

  Martin, da må de ha begått kriminelle handlinger, tror jeg. Som regel bytter de bare arbeidsgiver/selskap.

  Tb, Terra har nok ansvar, men jeg reagerer på at disse ordførerne/rådmennene ser ut til å mene at de ikke har noe ansvar. Det tross alt de som har hatt fullmaktene.

  Det er interessant, ja, Milton. Og jeg tror bedrifter er nødt til å tenke mer over forutsetningene de legger inn i avtalene om sluttpakker, og det bør de gjøre lenge før de utløses. Omtrent når de underskrives.

  Marina, jeg vet ikke hva slags sluttpakker de har, men de er sikkert nok til å klare seg fint i en del år.

 18. Iskwew says:

  Terra Securities begjærer seg selv konkurs etter at Kredittilsynet trekker konsesjonen:

  http://e24.no/boers-og-finans/article2124446.ece

  Det betyr vel at kommunene spilte et for høyt spill da de sa nei takk til 150 millioner kroner.

 19. tb says:

  Ansvar og skyld? Hvis noen blir utsatt for en “forbrytelse” (blant annet) fordi de har gjort noe dumt, er det aldri en formildende omstendighet for den som har begått forbrytelsen? Hvis jeg svindler en fyr for masse penger, fordi han er dum, er jo ikke det formidlende omstendigheter? En annen ting er sjølsagt at det burde vært alldeles utenkelig at ordførere og rådmenn begir seg inn i noe slikt som aksjespekulasjon o.l. DET burde vært sjølsagt.

 20. Iskwew says:

  Jeg synes ikke dette er så rendyrket good guy/bad guy, tb. Kommunene har brutt med kommuneloven, som et minimum. Når du har ansvar for pengeplasseringer har du også ansvar for å vite hvor du plasserer pengene.

 21. tb says:

  Selvsagt ikke, skuffende få ting er rendyrket gud guy/bad guy her i verden. Og jeg mener at diverse kommunetopper nå må gå. Sjølsagt. Samtidig er det ikke tvil i mitt hode om hvor hovedansvaret ligger; hos Terra som bevisst har underkommunisert (for å si det pent) farene ved det de har solgt (i likhet med alle de andre norske bankene som selger tilsvarende produkter, produkter som ingen ville kjøpe derspom de helt ut visste og forsto det selgeren vet), i tillegg til å selge produkter som ligger i grenselandet (for å si det pent) i forhold til det som er lov å selge. Men for all del, hvis det kan få lokalpolitikere til å holde seg unna et spill som i utgangspunktet er etisk frynsete, så er jeg helt for å skifte ut de ansvarlige kommunestyrene… (De får vel ikke feite fallskjermer heller, så da svir det litt for dem).

  Men fordi om den pene dama i den korte kjolen drikker seg alt for full på et sted der hun ikke burde drikke seg alt for full, så betyr sjølsagt ikke det at det er fritt fram… (beklager smakløs parallell, men bildet presset seg fram)

 22. Iskwew says:

  Dette synes jeg var en gangske dekkende beskrivelse av ansvarsforholdet:

  http://www.na24.no/naeringsliv/article1466078.ece

 23. Iskwew says:

  Og den paralellen synes jeg ikke er relevant, her, tb. I tillegg til ytterst smakløs, altså.

  Det er ingen som har overfalt og tvunget noen til å signere, med en kniv mot strupen, er det vel?

  Som gammel pengeforvalter synes jeg forvalteren får ta ansvar for egne beslutninger. Og dessuten holde seg unna ting de ikke har kompetanse til, uansett hvem som rådgir.

 24. tb says:

  Ja, jeg beklager den parallellen. Burde tatt det andre bildet, det med den fulle mannen fra Selbu som blir overtalt til å bruke sparepengene sine på DEN flotte tomta i sumpene i Florida… Poenget er uansett at begge parter har ansvar, og at de som bevisst har gått inn for å selge ent produkt uten å gjøre det klart hvilke farer som er forbundet med det, naturligvis har størst del av det ansvaret. Det synes jeg ærlig talt er sjølinnlysende. Derimot er jeg, som sagt flere ganger, helt enig i at kommunetoppene må ta sin del av ansvaret. Sin del. Men hvis en part bevisst holder informasjon borte, hvor langt er det rimelig å forvente at den andre parten skal gå for å innhente den informasjonen? Jo da, ganske langt, jeg er enig i det, og jeg mener altså IKKE at kommunetoppene har gjort en god jobb, de har vært grådige og kunnskapsløse, og møtt noen som var grådige og hadde kunnskap, og dermed tapt. Og de bør skiftes ut. Men fortsatt her du en “svindler” og et “offer” her, en aktiv og en passiv part, selv om offeret har vært medansvarlig i det som har skjedd?

 25. Iskwew says:

  Poenget mitt er at kommunene har brutt kommuneloven, og at de burde ha forstått at de ikke hadde kompetanse til å forstå så komplekse strukturer. Det betyr ikke at jeg mener Terra ikke har gjort ting de ikke burde. Og for Terra har det vitterlig fått den konsekvens at de mister konsesjonen sin.

 26. Iskwew says:

  Om det kommer en bruktbilselger til deg og sier at du bare MÅ kjøpe noen skikkelig strøkne bruktbiler fra USA, for naboens penger, må du da gjøre det?

 27. tb says:

  Rart, men jeg har en følelse av at vi er nesten helt enige, OG fundamentalt uenige, på samme tid. Og det er jo ikke mulig, det? 😉

  I bunn og grunn mener jeg vel at “største skylda de hadd nå snekkar’n, som laga stegan ta røti bord”; de som designet et system som ikke bare gjorde det mulig, men faktisk oppmuntret til, og oppfattet det som riktig og prisverdig for kommuner å gamble i internasjonale pengespill av denne typen, med fellesskapets midler, og faktisk framtidige med fellesskapets midler også også. Og der ligger vel den grunnleggende uenigheten mellom oss… Så får vi heller være enige om resten.

 28. Hjorthen says:

  Men var det ikke et eller annet med kommunaldepartementet inne i bildet her også? Et eller annet som gjorde det mulig for kommunenene å bryte kommuneloven nærmest i god tro? (Nei, jeg har ikke fulgt med på dette mer enn med et halvt øye, men noe siger da inn…)

 29. Iskwew says:

  Det er ikke slik at verken Terras ansatte, ledelsen eller eierne kommer skadesløse ut av dette, tb. De har mistet omtrent en milliard i verdier, og de ansatte har mistet jobbene sine, enten de solgte hårete produkter eller helt ordinære produkter.

  Mitt store problem er at kommunene ser ut til å mene at de kan fraskrive seg alt ansvar.

  Hjorthen, det ble gitt et unntak til kommunelovens forbud mot å lånefinansiere plasseringer da Erna S. satt i KD. Den har man brukt for alt den er verdt i disse tilfellene.

 30. tb says:

  5-6 millioner NOK i fallskjerm er nå rimelig “skadesløst”, da.. Og de ansatte er allerde i full gaang med å få seg tilsvarende jobbber andre steder, sser jeg. Ikke alle som må lide så veldig i Terra, da. Men sånn er ukulturen organisert.

  Nå håper jeg at en del sentrale lokale kommuntopper også må gå, de som valgte å spille i dette pengespillet uten å ha forutsetninger for det.

  Så det var Erna som slapp ukulturen løs? I så fall er jeg helt for å peke på den snekker’n også, ja. Men AP var sjølsagt helt med på det de også, antar jeg…

 31. Iskwew says:

  Dette var en god kommentar når det gjelder disse kommunenes moralske rett til å få penger av Terras eiere:

  http://e24.no/kommentar/e24-kommentar/article2127062.ece

Top