Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Morgenstund uten gull i munn (men med kaffe)

14.11.07 in Absolutt Iskwew

Klokken er 06:55. Under den varme dynen ligger du, og drømmer om noe fint. Kroppen din synes det er det passende stedet å være. Ute er det novembermørkt og kaldt. Ved fotenden i sengen ligger to katter og sover, de med. Huset og omgivelsene er helt stille og alldeles fredfulle.

Klokken er 07:00. Nå skjer det mye på en gang. Radioen skrur seg på. Vekkeklokken kimer. Den får seg en lynhurtig klaps og blir stille. Men de to kattene forsvinner så fort den kimer, og finner seg et fredeligere sted. Klokken 07:02 durer alarmen på mobiltelefonen. På en god dag står du opp når den alarmen går, men noen dager orker du ikke. Da blir den 07:30 før du brått kommer på at du for helvete skal på jobben i dag også. Og attpåtil har dårlig tid, siden dynevarmen var så god. Du forbanner at du ble sittende oppe til etter midnatt, og sukker lettet over at husets Tigerunge er A-menneske og derfor allerede i tøyet.

Etter en halv times hektisk aktivitet, står du litt urven og betuttet og venter på bussen mens du ser barnet forsvinne mot skolen. Den hyggelige naboen skal med samme buss, og selv om det er veldig hyggelig med selskap, så fungerer ikke hjernen enda. Den trenger tid og koffein for å fungere. Du foretrekker strengt tatt stille alenetid på morgenbussen. “Tenk om jeg kunne sovet litt til”, tenker du. Noen ganger tenker du programmessig og som et veloppdragent samfunnsindivid “Tenk om du bare hadde lagt deg litt tidligere!”, men litt falsk moralsk patos i den indre stemmen. Å ja, den er falsk, den moralske patosen. Du vil ikke legge deg tidligere. Du elsker stille kveldstimer, da verden nesten står stille og tankene tenker så uendelig mye klarere. Å lese til eksamen, for eksempel, fungerte alltid best fra 22:00 til 02:00.

Dette beskriver en gjennomsnittsmorgen i mitt liv. Jeg er aldri klar for dagen når klokken ringer. Og danske Camilla Kring spør betimelig:

“Hvorfor står vi stadig opp slik vi gjorde i gamle dager, da hanen gol og kuene rautet, når det i dag kun er fem prosent av befolkningen som er sysselsatt i landbruk og fiskeri?”

Camilla har stiftet B-samfunnet i Danmark. De jobber for å gjøre både jobb og familieliv mer fleksibelt. For det er slett ikke nødvendig at alle jobber innenfor malen “Åtte til fire”. Vi har ofte selvstendige jobber, og de kan godt gjøres utenfor den normen. Jeg tenker det hadde passet meg fint å jobbe “Ti til seks”. Men det lar seg ikke gjøre. Tigerungens skole begynner 08:30. Første møte på arbeidsplassen begynner 09:00. Da rekker jeg knapt en kopp kaffe før jeg må begynne å være konstruktiv og produktiv. Det holder noen ganger veldig hardt. Hjernen fungerer bare ikke spesielt optimalt.

Jeg drikker sikkert alt for mye kaffe. Hver eneste dag. Det tror jeg er en konsekvens av at jeg er et B-menneske som tvinges til å leve som et A-menneske. Hjernen trenger hjelp, rett og slett. Den trenger stimuli.

Om det noen gang blir mulig å leve som et B-menneske, vet jeg ikke. Men tenk så deilig det hadde vært. Å kunne ligge under den varme dynen, og våkne opp med malende katter i fotenden for eksempel klokka ni i stedet for syv. Det hadde vært noe det. Men det blir vel neppe i min tid. A-menneskene klarte på et eller annet tidspunkt å tiltvinge seg makten. Dermed er det opplest og vedtatt at gode samfunnsborgere og flinke skolebarn kommer seg opp om morgenen. Den makten gir de neppe slipp på.

Men tenk om…

Print Friendly, PDF & Email

Tagged With:

40 Reader Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Goodwill says:

  Det som A-menneskene driver med er egentlig juks og fanteri. De tjuvstarter jo, hver eneste dag. River til seg initiativet, setter dagsorden og kjører i vei før vi andre får summet oss.

  På idrettsbanen er det disk etter to tjuvstarter. Kanskje det skulle vært sånn i arbeidslivet også?

 2. Iskwew says:

  Oh! Det var et godt poeng, Goodwill. Vi disker dem etter to tjuvstarter. Da har vi jo kontrollen fra onsdag i hvert fall?

 3. Goodwill says:

  Fra onsdag og resten av uka. Det skulle dekke det viktigste, ikke sant?

 4. Iskwew says:

  Ja. Og det ville være et veldig fremskritt. Livet ville kort sagt vært et bedre sted.

 5. Goodwill says:

  På den annen side så er det jo mange steder man jobber slik idag. Mange av de firmaene jeg kjøper tjenester av har særdeles fleksible arbeidstider, og for min del spiller det jo ingen rolle så lenge de kan stille på de nødvendige møter, og jobben blir gjort.

  Men i andre tilfeller er det ikke så enkelt, der hvor man er avhengig av at flere jobber sammen må nødvendigvis noen tilpasse seg andre. Men må det nødvendigvis være B-menneskene?

  Tja?

 6. Iskwew says:

  Ja, man må jo gjerne ha en kjernetid sammen, for å få ting til å gå opp. Dessuten er jo ikke samfunnet rundt lagt opp for fleksibilitet. Barn skal på skolen tidlig, og dermed må man jo starte like tidlig selv.

  Jeg synes i hvert fall møter klokka 0900 er skikkelit teit. Møter burde ikke få starte før klokka 10 i hvert fall…

 7. Goodwill says:

  Hos oss har jeg til og med blitt sparket igang til møter kl 0800… *urk*

  Det kommer sikkert av at de som jobber utendørs her starter kl 7!

  Ellers så syns jeg jo det er greit at det er litt igjen av dagen når jeg kommer hjem fra jobb. Særlig om sommeren, men også nå på vinteren.

 8. Iskwew says:

  Møter klokka 0800?? *urk* Det hadde ikke jeg fiksa, altså.

  Enig i at det er greit å komme hjem i skikkelig tid. Dagene med barn er korte nok som de er, egentlig.

 9. Goodwill says:

  Her i staten kan man jo forsåvidt praktisere fleksitid, dvs komme sent og gå tidlig. Men det fungerer ikke så veldig lenge…!

 10. Iskwew says:

  Vi har det sånn her også, det er bare snakk om å få alle til å skjønne at møter klokka 0900 ikke er av det gode!

 11. Milton Marx says:

  Begynne knallhardt og øke på, Iskwew! Det er slik landet bygges!

  Mot i brystet,
  vett i pannen,
  stål i ben og armer,
  ryggen rak og blikket klart,
  se det er bra!

  I går sov jeg til klokken 14.38, men så hadde jeg også jobbet til klokka 04-05 dagen før. Jeg tror ikke jeg har sovet til så langt på dag på flere år.

  Takk for posten. Den fikk meg til å huske på noen av de gode sidene ved det livet jeg har valgt.

  PS: Skal ikke du snart skrive en post om Margrete Munthe snart? Jeg er helt sikker på at du ville greie å få noe godt ut av det. “Nei, nei, gutt! Dette må bli slutt! Ikke storme inn i stua, uten å ta av deg lua” osv. osv. Flotte sanger som de under 30 ikke har hørt om.

 12. olds69 says:

  Noen som vet om en kaffemaskin som maler bønner og lager BÅDE espresso og vanlig kaffe?

  merk vanlig kaffe, ikke lungho espresso…

  En slik koselig en med timer og programerbar mengde, slik at jeg kan få fylt opp termokoppen min med 0.4 liter nybrygget kaffe noe som burde vare til jeg kommer på jobb og får påfyll…

  Olds69

 13. Marina says:

  “Morgenstund har tull i munn, og ull i hodet” er vel mer riktig?
  Selv nekter jeg å bo sammen med vekkeklokker. Ting som plutselig setter igang et helvetes rabalder mens jeg sover og aner fred og ingen fare er ikke til å stole på og jeg vil jo helst ikke bli angrepet av en øksemorder før jeg får kaffe om morgenen.
  Men det betyr dessverre ikke at jeg kan komme på jobb klokka 10:30 uten at noen tar på seg en sur mine.

 14. Sauegjeteren says:

  Jada, senga er god den, til enkeltes misbiligele. Samboere som også skal bruke badet, rett før vi må ut til samme tid.

  Men jeg er ikke sikker på om det egentlig er så lurt å forsinke morgenen. Det blir vel bare til at vi snur døgnet mer, og det er uansett alltid noen som presser grensene og sover til rett før de skal på jobb eller skole. Enten det er 8 eller 12.

  Jeg for min del vil nå hvertfall ha så mye lys i hverdagen som mulig, og da bør jeg vel stå opp rundt 8 nå om dagen for at det skal stemme.

 15. Håkon says:

  Jeg er nokså innrettet etter årstidene. Om sommeren er jeg tilsynelatende et A-menneske, i alle falle så lenge været er bra. Om vinteren er jeg helhjertet B-menneske. Kun en ting er konstant, og det er at hjernen kommer ikke helt i gang før rundt en time og en kaffekopp etter at jeg har våknet. Mennesker som slår opp øynene og sprudler er ikke helt min type 🙂

 16. Iskwew says:

  Gawd, Milton, det er lenge siden jeg har sovet til 14:38. Eller vent, da sjefen ga meg ekstra høstferiefri sov jeg til 2 en dag. Det var godt det! Før kunne jeg sove både lenge og lenger enn lenge.

  Skrive noe om Margrete Munthe? Jeg får jo frysninger i både rygg og marg av tanken… det blir jo så inn i helvete Tante Sofie. Men kanskje jeg skal lete frem noen gamle tekster en gang.

  Olds, jeg er sikker på at en slik finnes, men hvor den finnes, vet jeg ikke. Det høres for øvrig ut som en strålende ide!

  Marina, jeg tror de som lager vekkerklokker er fra helvete, og bruker tiden der til å pønske ut grusomme lyder for å plage oss arme stakkarer som fortsatt er på jorden så vi endre opp med å gjøre noe, som i sin tur gjør at vi ender på samme sted. Virkelig!

  Sauegjeteren, dette handler jo om biologiske klokker, og de er ikke alle stilt inn på Åtte til fire. Når det gjelder lys hadde det jo om vinteren vært bedre å være senere ute enn du er når du skal på jobb til 8 – 8:30. Da er det jo bekmørkt. Drar du derimot på jobb ti er det lyst.

  Jeg er i hvert fall kvikkere om sommeren, Håkon, det er det ikke tvil om. Men jeg har den samme konstanten som deg… en time og minst en kopp kaffe må til.

  Mennesker som står opp og sprudler med en gang, har noe å skjule, spør du meg. Der er det noe grums.

 17. Frøkna says:

  I sykepleien, der jeg etter hvert skal befinne meg, starter hverdagen som regel kl 0700. Da starter rapporten om pasientene… Med mindre du jobber innen psykiatrien for der er det ofte ikke noe som skjer før kl 08… Fortell meg igjen hvorfor man vil bli sykepleier og stå opp grytidlig og jobbe i skift? *sukk*

 18. Iskwew says:

  Hehe – jeg skjønner det jo ikke, så jeg kan ikke forklare. Jeg hadde ikke vært i stand til å rapportere noe som helst om noen pasient på sammenhengende vis, vil jeg tro.

  Hvordan kan forresten folk med barn ha slike jobber? Barnehagen er jo ikke åpen enda, når klokka er 7.

 19. Marina says:

  Noen som vet om man havner i Helvete for å drepe vekkeklokker? Jeg mener den elektroniske/mekaniske varianten, altså, ikke den biologiske som bjeffer eller de høylytte minimenneskene.

 20. Iskwew says:

  Jeg tror du havner på det motsatte stedet sa, Marina. Du vil jo sørge for at folk ikke dreper hverandre, og sånt, ikke sant. Ergo: det er som en billett til himmelen å drepe vekkeklokker.

 21. Rockette says:

  Jeg synes godt vi kunne prøvd å stille verden inn på b-menneske-tid, da tror jeg verden hadde blitt et bedre sted med gladere og mer harmoniske mennesker.

  Underlig nok har jeg oppdaget at etter jeg ble frilanser og kan sove nøyaktig så lenge jeg vil hver dag, plutselig har blitt morgenfugl… Go figure:-/

 22. Iskwew says:

  Ja, det tror jeg også. Dessuten mener jeg å ha lest at det er flere B enn A.

  Jeg er blitt mer morgenfugl etter at jeg fikk barn, i hvert fall om morgenen. Ikke helt om kvelden.

 23. Frøkna says:

  Tja, si det. Jeg har ikke barn så jeg vet ikke. Men jeg antar at man må være to og ta det på omgang (ettersom man som regel jobber skift så får man det jo til noen dager). Vet også om folk som har dagmammaer/naboer som har ungene fra foreldrene går på jobb til barnehagen/skolene starter. SFO åpner ganske tidlig noen steder tror jeg. Og noen sykehus har jo barnehager som er knyttet til jobben. Men, som sagt, det er alt for tidlig!

 24. Iskwew says:

  Ja, jeg antar at folk klarer å få det til, men det kan ikke være bare enkelt det der. De fleste barnehager åpner ikke for 07:30, vil jeg tippe.

  Og ja, det er alt for tidlig! Tanken på å dra småtasser og store med ut av huset ved 6-tiden om morgenen er ikke forlokkende i det hele tatt.

 25. Tiqui says:

  Tross at jeg er B-menneske merker jeg at jeg merkelig nok får mest ut av dagene når jeg kommer meg opp tidlig, og blir dermed mer fornøyd med dagen som sådan…

  Nå banner jeg vel i kjerka her..

 26. Iskwew says:

  Hehe – heldigvis er ikke Hjørnet så veldig til kjerke, så det er faktisk lov å banne her.

  Jeg tror jeg hadde fått mer ut av dagene om jeg kunne sove til ni, snarere enn 7 altså.

 27. Tiqui says:

  Jeg tror også jeg hadde fått mer ut av dagene om jeg hadde kunnet sovet til 9, i stedet for til 11 som jeg gjorde i dag.. (Men det var fordi jeg danset til 3 og leste til 4) Det er jammen ikke lett å disponere dagene sine selv, være B-menneske og ha all verdens danse-, konsert-, og restaurant-tilbud midt på svarteste natta! Skal det være en espresso kl. 3 om morgenen? Alle Buenos Aires kaffe-confiterias står til din disposisjon!

 28. At A-menneskene bestemmer? Ja, det skal være sikkert? Vet du hva de vil med 6-timers arbeidsdagen? At alle skal komme seg hjem fra jobb kl 14! Jeg vil også ha 6-timers arbeidsdag, men den skal fortsatt vare til 16. Jeg vil nemlig begynne kl 10.

 29. Iskwew says:

  Espresso ved 3-tiden er kanskje ikke å anbefale, men ellers synes jeg det høres ut som du har det som plommen i egget, Tiqui :o)

  Keera, jeg liker den varianten du foreslår der! Ti til fire hadde vært supert.

 30. Tiqui says:

  Når jeg tenker meg om, så er vel Argentina – og da spesielt Buenos Aires nettopp B-menneskesamfunnet som realitet. Ingen sosiale sammenkomster starter tidligere enn midnatt, og er du oppe til klokken 10 om morgenen er det tidlig, synes de fleste. Skal du på konsert en tirsdag annonseres den kl. 23.55, og begynner ca halv to. I helgen er du heldig om bandet starter før halv tre.

  Likevel jobber folk hele dager, bare avslutter dagen så sent som 18-19-20. Jeg har ikke helt for meg hvordan de gjør det med barnepass, men har man penger kan man ha hushjelp/barnepike, og har man ikke, så er det muliggens hjelp å få i storfamilien.

  Den eneste jeg kjenner som står opp kl. 07 er han som jobber som telefonselger og ringer til Spania – bare pga tidsforskjellen..

 31. Tiqui says:

  Og espresso ved 2-3-tiden er helt nødvendig om man skal holde ut helt til siste tanda kl. 6 i grålysningen…

 32. DRM says:

  Jeg har endelig skjønt vitsen med barn som skal tidlig på skolen.

  Jag barnet ut av sengen når det skal opp,(dette går på autopilot, uten at jeg fysisk våkner)og sov søtt mens den unge frøkna bruker for lang tid på badet, som unge frøkner ofte gjør.

  45 minutter senere:

  “Våkn opp pappa, nå går jeg”

  Aah, gjesp… Ja ja.

  (Men det har tross alt tatt 14 år å komme dit…)

 33. Iskwew says:

  Tiqui, det høres litt ut som om du har funnet b-menneske-himmelen, ja. Selv om den er litt vel B selv for meg. Espresso klokka 3 for å holde ut til leggetid klokka 6 er mer enn selv jeg synes er ok.

  DRM, jeg er imponert over morgenaktiviteten i ditt hus. Slik er det ikke hos meg. Og jeg undres på om det noen gang blir det. Tigerungen må pushes og nødes.

 34. tiqui says:

  Ja, og du har rett, Iskwew. På tross av at jeg er B-menneske blir denne rytmen litt for mye av det gode. Så himmel blir det vel ikke uansett hvordan vi organiserer det, men en gylne middelvei hadde jo ikke vært å forakte.

 35. Iskwew says:

  En gyllen middelvei ville være akkurat det jeg ønsker meg. Jeg tror ikke jeg hadde fått til å gå på konsert ved midnattstider, egentlig.

  Derimot klokka 2200. Det er passe :o)

 36. Håkon says:

  Kultur klokke ti er akkurat passe. Jeg tror det er mye bedre å gå å legge seg med fullt hode enn ditto mage. 🙂

  Montro om jeg kan søke stipend for å trekke sørover hver vinter…

 37. Iskwew says:

  Det tror jeg du har veldig rett i, Håkon. Og gjerne uten at det siste du gjør er å drikke espresso.

  Jeg synes stipend for å trekke sørover høres helt alldeles brillefint ut :o) Go for it, if you can get it.

 38. Håkon says:

  Og gjerne uten at det siste du gjør er å drikke espresso.

  Det kommer jo an på om man legger seg for å sove eller ikke, men dersom det ikke er noen gode romaner som skal leses i nattens mulm og mørke så er nok espresso et dårlig valg.

  Go for it, if you can get it.

  Jeg får spørre om det er plass til noe sånt på neste statsbudsjett. 😉

 39. Iskwew says:

  Ja, espresso fungerer sjelden godt midt på natten. Selv om jeg faktisk synes det fungerer bedre enn traktekaffe, når det gjelder søvn. Hvorfor aner jeg ikke.

  Spør om det du! The rest of us can dream :o)

Top