Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Les videre »

Kontakt

Navn (nødvendig):

E-mail (nødvendig):

Emne:

Melding:

Skriv bokstavene i bildet under:

captcha

Print Friendly, PDF & Email
Del denne posten:

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Facebook-katta ut av sekken

07.11.07 i Cyberspace

I følge Aftenposten offentliggjorde Facebook i går det som har vært åpenbart en stund. Nemlig at den store verdien i selskapet er muligheten til å selge brukerinformasjon til reklamemakere som får en unik mulighet til å drive direkte markedsføring mot definerte målgrupper. Det er selvsagt en markedsførers våte drøm. Jo mer du kan snevre målgruppen inn, jo billigere blir markedsføringen. De kan rett og slett klarer seg med sprettert når de skal skyte spurv, det er ikke lenger behov for den mye dyrere kanonen.

I pressemeldingen sin sier Facebook:

Facebook founder and CEO Mark Zuckerberg today introduced Facebook Ads, an ad system for businesses to connect with users and target advertising to the exact audiences they want. Through Facebook Ads, these users can now learn about new businesses, brands and products through the trusted referrals of their friends.

Jeg simpelthen elsker frasen «trusted referrals of their friends«. Ahh. Vi får jo reklametilbudene via våre venner. Da er det sikkert veldig bra!

Men dette er selvsagt ikke noen bombe. Jeg er imidlertid ikke helt sikker på at alle er klar over eller komfortable med at informasjon om alt du gjør lagres i databaser som så selges for at du skal få tilbud om produkter med en profil som er skreddersydd til deg. Gisle Hannemyr, institutt for informatikk, sier:

Annonsørene vet hvem som eier telefonen, og har gjennom din aktivitet på Facebook eller andre sosiale nettverk, fått med seg at du skal gifte deg. Hvor du er, er en smal sak å finne ut med sporingsteknologi som GPS implementert i telefonen

Dette lukter av Storebror ser deg og 1984. Selv om formålet ikke er politisk men kommersielt. Overvåkning er det, uansett, og det lagres. Hvor lenge vet ingen. Hvem det kan selges til vet ingen. Du har null kontroll på detaljert og personlig informasjon om deg som ligger lagret i en diger database i USA et sted. Eller kanskje et annet sted, hva vet jeg.

Det som er sikkert er at Facebook ikke er en gratis tjeneste. Du betaler i bøtter og spann ved at du legger igjen informasjon som så brukes til å målrette markedsføring mot nettopp deg. Som Hannemyr sier:

Folk svarer gjerne at de vet de vil bli eksponert for reklame, men at de ikke ser på det som noe problem da de mener at de ikke lar seg påvirke nevneverdige. Noe all forskning motstrider, så spørsmålet er vel snarere om folk egentlig er klar over konsekvensene.

Selvsagt lar vi oss påvirke, enten vi tror det eller ikke. Gjorde vi ikke det, ville ikke Facebook ha en prislapp på 15 milliarder svimlende dollar.

Facebook er stedet å være på nett. Alle er der, og det spiller jo ingen rolle at vi er et produkt noen tjener store penger på, ikke sant?

Jeg kommer sikkert til å være den eneste nordmann utenfor Facebook etterhvert. Den eneste unike nordmann som ikke har sertifikat eller er medlem på Facebook. Steinaldermennesket i romalderen, så og si. Og det lever jeg faktisk helt godt med!

Print Friendly, PDF & Email
Del denne posten:

Tagget med: ,

20 kommentarer

Trackback URL | Kommentar-feed

 1. Goodwill sier:

  Du blir ikke alene, Iskwew. Jeg også.

  Og jeg tror vi skal ha det helt fint her utenfor 🙂

 2. Iskwew sier:

  Skal vi starte en klubb, Goodwill? «De siste mohikanere» eller noe sånt?

  Jeg tror også vi klarer oss helt fint :o)

 3. XmasB sier:

  Er med i Facebook, men har ikke lagt ut mer info om meg selv enn man kan finne ved et enkelt google søk uansett. Mindre. Jeg sender ikke meldinger via Facebook, legger ikke ut bilder, legger ikke til alle jeg møter. Jeg har skrudd av den berømte wall’en, muligheten for å tagge meg i bilder og alle former for teite applikasjoner. Jeg er på Facebook, men det er alt jeg er også. Jeg bare er der. Like nyttig som et navn i en liste, som for eksempel telefonkatalogen. Jeg er der og.

  At folk bruker Facebook til å legge ut bilder fra fester og personlige historier om seg selv er over min fatteevne.

 4. Iskwew sier:

  Det er selvsagt en måte å bruke Facebook på som ikke er noe problem – det kunne sikkert jeg også gjort.

  Jeg tror ikke folk riktig forstår hva de gjør når de legger ut bilder og sådant der inne. I hvert fall forstår de ikke at de fort kan dukke opp andre steder.

 5. Weinberg sier:

  Jeg blir gjerne med i mohikaner-klubben. Mye facebook-snask her:

  [quote]By posting User Content to any part of the Site, you automatically grant, and you represent and warrant that you have the right to grant, to the Company an irrevocable, perpetual, non-exclusive, transferable, fully paid, worldwide license (with the right to sublicense) to use, copy, publicly perform, publicly display, reformat, translate, excerpt (in whole or in part) and distribute such User Content for any purpose on or in connection with the Site or the promotion thereof, to prepare derivative works of, or incorporate into other works, such User Content, and to grant and authorize sublicenses of the foregoing.[/quote]

  og

  [quote]We reserve the right, at our sole discretion, to change, modify, add, or delete portions of these Terms of Use at any time without further notice. (…) It is your responsibility to regularly check the Site to determine if there have been changes to these Terms of Use and to review such changes.[/quote]

  Dog, slik er det nok mange andre steder også. For hvem gidder egentlig å lese gjennom en hel EULA? Sånn sett burde jeg sikkert kjøpe meg en egen mail-konto også, jeg aner ikke hva Google skriver i sin.

 6. Iskwew sier:

  Velkommen i Mohikaner-klubben, Weinberg!

  Om du legger merke til reklamen i gmail, så ser du fort at den avhenger av hva som står i mailen du leser… altså. De leser mailen din.

 7. Sauegjeteren sier:

  Her popper de fram, mohikanerne. Meg også.

  Jeg hørte om det med å gi fra seg retten til eget navn et sted (var det her?) og har brukt det som en grunn senere når jeg egentlig bare vil være spesiell. 😛

 8. tonita sier:

  Tror neppe jeg blir den siste mohikaner, – men tilhørigheten er i orden – dvs, – bare om jeg ikke blir ekskludert fordi jeg har sertifikat. Du får heller nyttegjøre deg akkurat den opplysningen Isk, og be meg kjøre deg og Tigerungen en gang du trenger det. Men det er kanskje ikke sååå lett å finne meg på direkten. Men gi et pip, så iler jeg.

 9. Søt jente sier:

  Jøss – de siste dagene har jeg faktisk seriøst vurdert om jeg skulle lage profil på Facebook, men takket være artikkelen din sier jeg nok en gang ‘nei takk’!

  Ugh-ugh!
  🙂

 10. Marina sier:

  Det er vel egentlig ikke noe nytt ved dette konseptet. For eksempel har amerikanske leger solgt informasjon om kvinner som er gravide til folk som vil selge babyprodukter side 60-tallet.
  Ganske plagsomt hvis man spontanaborterer, og fem måneder senere må forklare til massevis av oppringere som vil selge en noe at man har ikke noen baby. Ikke i det hele tatt. Har aldri hatt noen baby.
  Og dagen etter ringer de igjen, mer irriterte, og sier at «men vi vet jo at du har en baby!». Ikke at det hjelper dem å selge noe, akkurat.

  Forskjellen er bare at deltakelse i Facebook er frivillig; hvis man blir gravid er det jo litt dumpt å ikke gå til legen.

 11. Iskwew sier:

  Velkommen til Mohikaner-klubben, Sauegjeteren :o) Og det kan ha vært her du leste det, for jeg har skrevet en tråd eller tre om Facebook.

  Tonita, du ekskluderes ikke fra det gode selskap grunnet sertifikat! Muligens er det ikke helt lett å finne deg, men jeg kan jo gaule HJØLP i bloggen eller noe? :o)

  Søt jente, det er mulig vi går glipp av noe, men jeg tror vi overlever å ikke være på Facebook.

  Ugh! :o)

  Marina, å få de telefonene må være et lite helvete. Jeg tror ikke de gjør det her, men det pushes produkter på sykehus her også.

 12. Marina sier:

  Det verste er at legene har visst ikke noe valg. De kan ikke la være å gi ut denslags informasjon om pasientene. Og det til tross for at et av tre svangerskap avbrytes.

  Og produktene som pushes på sykehus og legekontorer, det kan få de mer mistenksomme av oss til å lure. Hvis legen skriver ut en respept til meg, er det fordi dette er det beste medikamentet for hva som feiler meg, eller fordi det er hva han får mest betaling for? Tro det eller ei, leger her borte som ikke selger sjelen sin tjener ikke mye!

 13. Milton Marx sier:

  Jeg tenker mer og mer over hva jeg legger igjen på nettet, selv om jeg alltid har brukt nick.

  Denne bloggposten var en øyenåpner for meg:
  Derfor blir du drept av nazistene i 2040.

  Face book er utelukket, og jeg tenker faktisk på å gjøre meg mer anonym når jeg er på nett. Kanskje bruke flere nick etc.

  Hvorfor? Ikke fordi det er ting jeg ikke føler jeg kan si i dag, men fordi jeg egentlig ikke ønsker at det skal ligge noe konsistent spor etter meg. Jeg har sagt mangt og meget på nett. Med dagens søketeknlogi greier man å finne eksakt hva som er sagt om ett spesifikt emne, men en spesifikk vinkling, uten formildende omstendigheter. Alle andre ting er skrellet bort.

  Tenk deg om eksen din hadde hatt lagret absolutt alt du hadde sagt gjennom flere år, indeksert og søkbart? Ville vært snacks når det skulle snakkes barnefordeling!

  Jeg er ikke lenger komfortabel med å ha alt for mye liggende – selv ikke på et nick – når man vet at f.eks. amerikanske myndigheter kan google. Plutselig får man problemer med visum fordi man har plapret for mye på nettet.

  Før snakket man om å søke om å få se mappa si hos overvåvervåkningspolitiet. Nå om dagen slipper politigutta alt det styret med datainnsamling. De som skal overvåkes, er så vennlige at de gjør den jobben selv. Det eneste man nå trenger, er en og annen stikkprøvekontroll for å sjekke at datamaterialet stemmer.

  Eller tenk på Landåssaken i Bergen, eller Liland-saken eller noen av de justismordene som har kommet for dagen. Hva om politiet i tillegg har kunnet dokumentere at person NN over lengre tid har gitt uttrykk for den og den holdning? Det er noe brutalt over dagens søkemotorer. De skreller bort alt som ikke er relevant, og finner alt som trenges hvis man vil sette sammen et vrengebilde.

  I en verden hvor man rett som det er trenger sikkerhetsklareringer, visum osv, er det reelt bare katteblogging, og knapt nok det, som burde foregå under eget navn.

  Se ikke bort fra at det å ha et rent navn på nettet etterhvert kan gå hen og bli et privilegium.

 14. ugga bugga, jeg vil også være med (i mohikanerstammen altså). Er kjempeflink til å speide etter farer – mat og andre nødvendigheter. Er veldig glad i venner og familie, men ikke STOREBROR….

  Men du, skal vi kalle deg høvding? Det klinger jo ganske bra: Høvding Iskwew…du har på jo i grunnen et ganske så etablert navn…

  så kan vi andre fordele «Månestråle, sølvpilen etc.. 🙂

 15. Søt jente sier:

  Fritt for «Månestråle»! :-))

 16. Iskwew sier:

  Marina, de har sikkert ikke noe valg, nei. Og når det gjelder markedsføring av medisiner, har norske leger også til dels tvilsom praksis og masse frynsegoder fra store legemiddelfirmaer.

  Milton, jeg tror det er riktig og nødvendig å være veldig bevisst på hva man legger igjen etter seg på nett. For det lagres, det lagres lenge, og du vet ikke hvem som får tilgang til informasjonen. Og jeg tror at folk generelt er alt for lite bevisste på det.

  PS, glimrende at du også vil være med! Du kan vel være medisinmann, eller noe? Med utrykningskjøretøy, selvsagt.

  Søt jente, da er du Månestråle :o))

 17. Anne sier:

  Nå burde jeg sjekket dette først, men jeg mener bestemt at Ullevål kuttet ut å dele ut gratismateriell fra Natusan og diverse til de fødende – nettopp fordi det ble oppfattet som en anbefaling av produktene og det kunne de ikke stå inne for.

  Av og til bestemmer jeg meg for ikke å henge meg på trender. Knestrømper over kneet? Nope. Facebook? Ikke det heller.
  Jeg ser etter nytteverdi og/eller underholdningsverdi, og den ser jeg bare ikke på Facebook. Hvorfor finne ut av hvor de folka du ikke likte på ungdomsskolen er hen nå?
  Når det gjelder avvisning av knestrømpene, så er det av hensyn til selvrespekten. 🙂

 18. Ugh!

  medisinmann og utrykningskjørtøy…hm…meg like veldig godt…

  ;-D

 19. Kristoball sier:

  Jeg vil åsså være med!
  Er ikke på facebook
  Har lappen, men har aldri eid en bil.
  Flink til å tenne bål 😉

 20. Iskwew sier:

  PS, jeg tenkte meg det, ja 😀

  Kristoball, du får selvsagt være med! Å være flink til å tenne bål er en stooor fordel.

Top