Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Facebook verdt 15 milliarder dollar

25.10.07 in Cyberspace

I går kjøpte Microsoft seg inn i Facebook. De betalte visstnok 240 millioner USD for 1,6% av selskapet, noe som altså tilsier en verdsettelse på 15 milliarder USD for hele selskapet. Det er kanskje en overdrivelse, for Microsoft har sikkert betalt et premie for å få lov til å kjøpe seg opp og få et ben innenfor gullgruven til Mark Zuckerberg.

Siden starten i 2004 har altså Facebook vokst fra 0 til 82 milliarder kroner i verdi. Det er jo riktig pent.

Årsaken til at det verdsettes så høyt er selvsagt ikke programmeringen av Facebook eller noe annet Zuckerberg har gjort teknisk. Det er det store nettverket som er verdt penger. Og det er ikke minst de rettighetene brukerne gir fra seg når de melder seg inn i Facebook. De rettighetene er verdt reklamekroner. Det gir muligheten til å drive markedsføring rettet mot ganske spesifikke grupper, men stor kunnskap om deres interesser. Da blir markedsføringen billigere for de som lager reklame for produktene sine, ettersom det er større sannsynlighet for at de treffer rett gruppe. Dermed blåses verdien på Facebook opp til uante høyder.

Facebook har hatt mange beilere, både Yahoo og Google har vært interessert, og jeg tipper Microsoft betalte en pen premie for å få foten innenfor.

Jeg er fortsatt ikke på Facebook. Og jeg tror ikke jeg skal dit heller. Jeg setter pris på bedre kontroll med egne data. Dessuten er det begrenset hvor mange bekjente fra fortiden det er interessant å bruke tid på å ha kontakt med.

Men hva vet jeg? Kanskje vi om en stund ikke kan leve livet uten et slikt nettverk? Det virker i hvert fall som om Microsoft tror det, ettersom de betaler så mye penger for en så liten eierandel.

Print Friendly, PDF & Email

Tagged With: , ,

20 Reader Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. HvaHunSa says:

  Det er skremmende hvordan verdier kan oppstå på denne måten. Det er ikke produktet i seg selv, men brukerne som er representerer verdien. Altså meg selv i flokk med millioner andre.

  Nå har jeg ikke noe problem med å være registrert på Facebook, men det tilfører heller ikke mitt liv særlig mye innhold, jeg gjør svært sjelden bruk av tjenesten. Kansje maks en gang i uka, og da gjerne fordi noen vil legge meg til vennelsita si. Ganske uproblematisk, men snodig med tanke på at det generer en hel masse penger for andre.

 2. Lothiane says:

  Jeg har vært på Facebook ganske lenge nå, før det tok av helt. Jeg skjønner ikke helt at det skal være så “farlig”, men det avhenger vel av hvor mye informasjon om deg selv du legger ut. Selv har jeg unnlatt å bruke mitt fulle navn og jeg har stilt privacy-saken på omtrent det strengeste som går an… noe som vil si at kun de jeg har på vennelista mi kan se det jeg legger ut der.

  Det er ikke det viktigste i livet mitt, men har gjort at jeg har funnet igjen noen folk jeg savnet kontakten med og ikke fant via telefonkatalogen. 🙂

 3. Iskwew says:

  Ja, det er brukerne som representerer verdien, HvaHunSa. Og det er interessant når du tenker på verdien her. For brukere på internett er en ganske flyktig materie. Kommer det noe bedre, er de borte som dugg for sol.

  Lothiane, det er mange som er ganske bevisstløse når det gjelder å legge ut ting. Og det er et faktum at Facebook har sikret seg brede rettigheter til materialet, enten det er privat eller ikke. Nok til å holde meg unna, i hvert fall.

 4. Håkon says:

  I mange nettsamfunn viser du hvem dine venner er samtidig som du forteller hvem du er. Smør på flesk, kanskje, men det kan bli mye nokså privat informasjon. Informasjon som gjør det lett å bygge og utvide nettverk kan dessverre også brukes til andre ting.

  Den som ser hele nettverket kan klassifisere individene og identifisere nøkkelpersoner, og den som ser nettverket knyttet til en person X kan bruke dette til å få en viss innflytelse på X eller de valg X gjør. Dette er nok egenskaper som gir slike nettverk en verdi.

 5. Tiqui says:

  Det som er unikt med facebook i forhold til andre nettsamfunn er jo nettopp at de har fått folk til å fremstå med full identitet – fordi de er omgitt av virkelige venner?

  Jeg er der selv, tross diverse kritiske innvendinger, for det har tross alt noen fordeler også, og visse kontakter (som ikke var gamle venner, men nye kontakter) har vært veldig hjelpsomme. Nye kontakter fikk jeg likevel kontakt med som anonym på andre nettverk uten slik ekkel rettighetspolicy..

  Jeg lurer på om noen sitter med en lur ide om annet enn bare reklame også, siden prisen er så vannvittig høy. Selv med direkte markedsføring er det vel grenser for hvor mye reklame man orker selv om det er noe man angivelig skal være interessert i?

  Selv om jeg liker sushi, så gidder jeg ikke bruke mange timer på å bla gjennom kataloger over sushi-restauranter, liksom..

 6. Iskwew says:

  Håkon, det er jo ikke smør på flesk, egentlig. Det viser ulike sider. Men om alle på facebook lister faktisk er venner i egentlig forstand er en annen historie.

  Det er det som gir nettverkene verdi, ja. At man plutselig vet svært mye om enkeltindivider, og kan nøste seg gjennom nettverket deres, som sannsynligvis har lignende verdier og interesser.

  Tiqui, det er unikt med facebook, og det er jo blitt et sted der du må være. Det har vel ingen andre nettsamfunn klart i samme grad.

  Jeg klarer ikke helt å si hva som gjør at det skal være verdt så mye penger, men tror du har rett i at det må være noe mer enn direkte markedsføring.

 7. Håkon says:

  Jeg har en mistanke om at investorenes og medienes forhåpninger til verdien er noe luftige, men hvem vet…?

  Facebook er ikke unik når det gjelder full identitet. Et annet og eldre nettsamfunn er LinkedIn hvor de aller fleste legger ut deler av sin CV. Få har bilde, og det er forsvinnende lite informasjon annet enn jobb og utdanning. Nyttig for de 15 millioner brukerne, men du må lete lenge for å finne særlig mye du kan skrive om i en avis.

 8. Iskwew says:

  Jeg er helt sikker på at verdiene er luftige, for som vi alle vet er nettbrukere svært lite trofaste. Dukker det opp noe bedre, så er de borte som dugg for sol. Se bare (i liten skala) hva som skjedde med Blink da nettby kom. Borte vekk var Blinkerne.

 9. Håkon says:

  Ooops… Jeg glemte selvsagt den viktige lille kommentaren med hensyn til at det er nok kommet til ganske mange falske identiteter på Facebook etter hvert…

  Venne-begrepet i disse nettverkene kan jo være litt uklart, og i Facebook kan man vel merke lenkene til andre mennesker (uten at dét er noen garanti for at merkingen stemmer). I en del nettverk fører lenkene til folk som man har kjennskap til, ikke nødvendigvis vennskap. Det behøver ikke en gang være mennesker man har møtt. Dette blir likevel nettverk som viser relasjoner av en eller annen art.

 10. Weinberg says:

  Facebook, ja. Så langt kom jeg aldri. Jeg er ganske skeptisk av natur.

  Utrolig hvor mye penger det er i nettreklame, forresten. Selv blokkerer jeg effektivt alt av reklame og er bare glad til for at noen betaler for gildet.

 11. Iskwew says:

  Ja, jeg har forstått det dithen også, Håkon.

  Jeg tror lenkene til venner er brukt for å flagge profil, rett og slett, for mange. Det er en del av det man ønsker at andre skal vite om en.

  Weinberg, jeg er også skeptisk til slite nettsteder, om ikke av natur. De tar seg for mye til rette.

  Blokkering av reklame er interessant – for det begynner å bli ganske effektivt. Men det er vel fortsatt mange som ikke gjør det.

 12. Marina says:

  Jeg tror en del av årsaken Microsoft er villig til å betale så mye for Facebook er hvem som bruker den. Opprinnelig var det jo et nettverktøy for universitetsstudenter, og de er fremdeles kjernen av brukerne. Med andre ord; brukerne av Facebook er fra det rikeste segmentet av befolkningen. Denne sorteringen er ubeskrivelig verdifull. I tillegg har jeg lest at Facebook gir tilgang til profesjonelle kvinner, en gruppe som er utrolig sleip og vanskelig å få tak på.
  Akkurat hva Microsoft skal med dette er jo et annet spørsmål, men jeg tror adgang til informasjon om brukerne og deres forbruksmønstre er viktig for dem.

 13. Iskwew says:

  Det var interessant, Marina! Både at det gir tilgang til den rikeste delen av befolkningen og at det gir tilgang til profesjonelle kvinner. De tar visstnok veldig mange beslutninger når det gjelder innkjøp, har jeg hørt. Du skal se noe av forklaringen til den oppblåste verdien ligger der.

 14. Anne says:

  Er ikke yrkeskvinne et litt bedre ord enn profesjonell kvinne? Jeg får litt feil assosiasjoner her…
  (Selv om professional woman ikke er yrkeskvinne, sånn direkte oversatt.)

 15. Goodwill says:

  Hvis jeg som bruker er så verdifull at Microsoft vil betale så mange penger for å vite hva jeg er opptatt av så tror jeg jammen jeg skal prøve å ta vare på den verdien selv!

  Facebook – nei takk.

 16. Iskwew says:

  Godt poeng, Goodwill :o) Og jeg liker ikke tanke på å overvåkes eller gi fra meg rettighetene til bilder, tekst og så videre.

 17. Marina says:

  Anne: Ikke alle amerikanske yrkeskvinner, altså kvinner som har betalt jobb, er i profesjonelle yrker, altså yrker som krever utdannelse og gir lønn man kan leve av.
  Forskjellene er mye større i USA, derfor er dette skillet viktig her borte.

 18. Undre says:

  Det er enkelt å opprette falske identiteter på Facebook, men de forsøker å luke dem bort.

  Jeg sitter på Facebook-gjerdet. Jeg har Undreverset-profilen der, som jo må sees på som en falsk identitet, fordi jeg fikk innkommende lenker fra Facebook og ville vite hva om var på ferde. Jeg velger enn så lenge å ikke gi fra meg private opplysninger til Facebook.

  Kan det tenkes at Microsoft kan komme til å koble MSN opp til Facebook? MSN er jo alt breddfull av reklame og med mer informasjon om kunden kan jo reklamen gjøres enda mer effektiv.

 19. Milton Marx says:

  Leste akkurat at Facebook fortsatt ikke tjener penger. Dette minner unektelig om Yahoo!.com, før bobla brast.

 20. Iskwew says:

  Jeg synes dette lukter boble på lang avstand jeg også, Milton. Spesielt ettersom vi vet at internettbrukere ikke er de mest trofaste i verden.

Top