Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Hva er det med menn og store anleggsmaskiner?

I dag åpner jeg en ny kategori her i Hjørnet: What’s up with that?

Akkurat som en annen kategori med underfundigheter, This is not rocket science, har jeg lånt et amerikansk uttrykk som jeg finner svært dekkende for problemstillingen. This is not rocket science er ting som strengt tatt er så enkle at selv Pondus forstår dem. What’s up with that? er det stikk motsatte. Det kan godt være det er såre enkelt, men jeg skjønner ikke det likevel ikke.

I alle fall, til å åpne ballet skal jeg dele en observasjon fra i dag tidlig med dere. Den er den trådens tittel henspeiler på.

Jeg er som sagt innom Lysaker stasjon hver morgen og ettermiddag, og i dag tidlig observerte jeg et merkelig fenomen som jeg har observert tidligere. Jeg observerte det på veldig nært hold da Tigerungen var litt under et år, for eksempel.

Ja nettopp. Hva er det med menn og store anleggsmaskiner?

Da jeg kom til Lysaker i dag, hadde de begynt å arbeide med en fryktelig støyende maskin som hakker hull i ting. Altså den hakker stein til småbiter og pulveriserer asfalt. Den ter seg og ser ut som en gigantisk symaskin-nål. I dag var det stein til småbiter på agendaen for anleggsarbeiderne. Og det interessante fenomen som da kunne observeres var at det sto en lang rekke med menn langs E18 og så på. Veldig interessert. De som sto alene, sto rolig og observerte. De som sto to og to pekte på og kommenterte denne maskinen som hakket løs på steinen i den gamle undergangen. Alt dette mens de smilte og lo og så ut til å dele noen øyeblikk av utsøkt maskulint fellesskap.

Da Tigerungen var litt mindre enn et år drev de med anleggsarbeide på en skole i nærheten. Vi pleide å gå tur dit, for der ville Tigerungen sitte musestille i en time og se på gravemaskiner som løftet og gravde, store lastebiler som kjørte bort masse og så videre. Imens kunne jeg lese avisen, drikke kaffe og snakke i telefonen, eller hva som helst som gjorde at jeg med fordel kunne ha en stille og konsentrert ettåring, snarere enn en masete ettåring som ville OPP!

Og jeg skjønner ikke hvorfor, men jeg tror altså at dette er et ganske så universelt maskulint fenomen. Et fenomen som nok ligner litt på det som materialiserte seg da det var snakk om Italienerfrøkenen i toppen av et tre, og PS (programsekretariatet) straks begynte å snakke om store røde biler som tuter og blinker.

Så derfor, mine herrer og andre med innsikt: What’s up with that?

Og Goodwill, eller noen andre med peiling: hva heter det digre borret eller hakken eller hva vi nå skal kalle det?

Print Friendly, PDF & Email

51 Reader Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

Sites That Link to this Post

 1. Quote of the day: Finn Jarle Sæle « Kandidat Weinbergs blogg | 12.10.07
 1. Goodwill says:

  Jeg vet faktisk ikke helt hva boret eller hakken heter for noe, men de drev i hvertfall med PIGGING, det vil si at de pigget opp stein til pukk. Uvisst av hvilken grunn, men kanskje for at den skulle brukes til noe i anlegget?

  Ellers vet jeg altså ikke hva det kommer av, men poden min på ni år har også alltid vært opptatt av alt som er av maskiner. Helt fra lenge før noen som helst ytre påvirkning kan ha hatt noe å si, så det er nærliggende å tro at det kan være noe genetisk? Eller hva?

 2. Iskwew says:

  Aha. Pigging var det de drev med. Kanskje den rett og slett er en PIGG?

  Ja, det er nærliggende å tro at det er noe genetisk her, for dette observerte jeg før Tigerungen kunne stå selv, omtrent. Og han har ikke fått interessen fra meg, det er i hvert fall sikkert.

  Og det var ikke sjokkerende å se voksne menn stå og studere piggingen – det har jeg da observert før.

 3. Weinberg says:

  Kanskje de, som Finn Jarle Sæle, har fått et kall?
  [quote]”Då eg vart 49 år gamal sa Gud til meg: “Du må bli meir praktisk, Finn Jarle.” […] Det er noko av det viktigaste eg har lært i heile mitt liv – å kjøre Brøyt. Etter eit par timar bak spakane er eg som eit nytt menneske[/quote]

  Er ikke så veldig interessert i gravemaskiner selv, men store røde biler som blinker og tuter er derimot utrolig spennende. Akkurat hvorfor er kanskje litt vanskelig å forklare, men kombinasjonen av dramatikk, høy fart og blinkende lys er vel en plausibel forklaring.

 4. Goodwill says:

  Pigg ja, det heter det sikkert! Du skal se at du har genene du også, Iskwew! ;o)

  Weinberg, hva er det du sier? Har Finn Jarle Sæle fått en ny gud? En Brøyt?

  Gode gamle Brøyt X2? Aaahh – nostalgia!

 5. Iskwew says:

  Knallbra, Weinberg! 😀 Jeg tror Gud hadde rett, forøvrig.

  (Forsøkte å kommentere hos deg, men jobb-brannmuren liker deg ikke)

  Jeg tror ikke jeg har det i genene, Goodwill. Selv om Tigerungen da han var liten sa MAMMA! når det kom bilde av en drill i pekeboken hans :o))

 6. Weinberg says:

  Liker den meg ikke? Uhørt.
  Skulle ikke tro min blogg var noe forskjellig fra andre wordpress-blogger.

  Gud har vel alltid rett?

 7. Iskwew says:

  Ja, det er rett og slett forskrekkelig, men du er i godt selskap.

  Gud har alltid rett, og om han sier at Sæle bør få litt kontakt med bakken, så har han enda mer rett enn vanlig.

 8. Marina says:

  Når det gjelder unger og anleggsmaskiner har jeg alltid trodd at grunnen til at de liker å se på dem var at det dreide seg om noe i skarpe farger som orange, rødt og gult som laget bråk. Det høres bare ut som noe unger blir tiltrukket av.
  Og fra jeg selv var ung, kan jeg huske at jeg og to av tremenningene mine (en jente og en gutt) absolutt ville se på slike ting, mens resten av ungene i familien stort sett var likegyldige.
  Når det gjelder voksne menn som står og ser på pigging, så gjetter jeg at det har noe med hva kulturen vår forteller dem om passende oppførsel. Eller de har alltid lurt på hvordan dette foregår, og nå er de riktig fornøyde fordi de har funnet ut. En annen mulighet er at de selv jobber med relaterte ting og tar en interesse av den grunn.

 9. Iskwew says:

  De fleste av disse mennene så ganske kontoraktige ut i antrekket, Marina. Muligens ligger det en kulturell koding til grunn, ikke vet jeg. Men dette er observert ved flere anledninger, i hvert fall.

 10. Guri says:

  No har kommentaren min forsvunne to gonger… *sukk*

  Uansett, det heiter pukkemaskin.

 11. Iskwew says:

  Akk! og det var ikke Akismet som hadde spist den heller :o/

  Men takk for opplysning om hva maskinen heter!

 12. Weinberg says:

  [quote comment=”38003″]Gud har alltid rett, og om han sier at Sæle bør få litt kontakt med bakken, så har han enda mer rett enn vanlig.[/quote]

  Godt poeng. Kommentaren kom forresten enten igjennom til slutt, eller du skrev en ny, hva vet jeg.

  Kanskje vi kunne sette hele anleggsmaskingalskapen på kontoen for at menn i dagens samfunn ikke finner seg selv og er så usikre på alt og at kvinner har tatt over alle deres roller og at de egentlig ikke trengs til annet enn sædcelleproduksjon og konkludere med at hele greia egentlig er en sak for mannspanelet?

 13. Iskwew says:

  Jeg skrev den på nytt.

  Gjøre det til en sak for mannspanelet… hmmm. Da spørs det om det ikke er like greit at vi forsøker å finne løsningen her inne, og så sender jeg lenke til Karita? Det kommer jo ikkeno fra det panelet. Og om det kommer noe, blir det litt lite konkret, er jeg redd.

 14. Milton Marx says:

  Iskwew: Jadda, jadda, jadda…….

  Fortell den om rødhette også! Damer liker også store anleggsmaskiner, det er bare snakk om typen.

  Visst liker m a n g e kvinner å se en skikkelig pælemaskin i arbeid! Det er mer enn en gang jeg har sett par passere en slik mens de smiler lurt.

 15. Iskwew says:

  Pælemaskin?? Pukkemaskin?? Kjært barn har mange navn, eller?

  Jeg fikk vaffal ingen andre assosiasjoner enn at dette var noe menn syntes var interessant – mulig bør jeg sørge for å korrumpere meg litt. Siden DEN tanken ikke slo meg før du forklarte det som kanskje sto der i liten skrift, Milton.

  😀

 16. Milton Marx says:

  Pælemaskin/rigg er noe annet. Det er en sånn som banker og banker store stål- eller betongpilarer ned i bakken. F.eks ved bygging av store bygninger eller kaianlegg. Bank! Bank! Bank! Bank! Bank! Bank! Bank! Bank!

 17. Weinberg says:

  Jeg tror løsningen mange ganger finnes her inne heller enn i de mange panelene stadig skiftende regjeringer skraper sammen. Nå har jo to stykker allerede trukket seg, så kanskje forsvinner resten også. Panel meg her og panel meg der, gjør som Knut Nærum antydet: høvl dem bort.

  Tror forresten disse kvinnene til Milton trenger seg noen skikkelige mannfolk.

 18. Helge says:

  Dette er i samme kategori som tog. Har du hørt togentusiaster snakke om det tekniske? Stål og varme og tut tut! Rå styrke.

  Moderne tog er (teknisk sett) for pingler. Store og bråkende er tingen!

  Genetisk? Jah!

  Like genetisk som at kvinner kan sitte i timesvis å strikke. Hjernen min hadde vært ødelagt etter ti minutter.

  Biologisk mangfold. Bra ting det.

 19. Milton Marx says:

  Weinberg: Overfor en skikkelig pælerigg må jeg nok gi tapt, tror jeg, både med hensyn til slagstyrke og kaliber.

 20. Håkon says:

  Trainspotters, planespotters, anleggsmaskinspotters … om det er genetisk eller miljøpåvirking vet jeg ikke, men det er vel flest menn i de gruppene der.

  Hva de tenker, de som står og ser på, det varierer nok. Av en eller annen grunn er jeg ikke så veldig nysgjerring, verken på anleggsmaskinene eller hva de som ser på dem tenker på.

 21. Iskwew says:

  Aha, Milton, da er jeg med. Og jeg tror kanskje ikke jeg hadde fått noen assosiasjoner av en slik heller. Litt voldsomt, er det ikke?

  Weinberg, jeg skjønner jo godt at et panel som stort sett skal møtes på fredag kveld, vanskelig blir noen stor suksess. Generelt har jo folk motvilje mot å bruke helgene på jobb. Og organiseringen indikerer også at oppdragsgiver ikke helt tar det alvorlig. Jeg tror jeg hadde protestert selv.

  Helge, strikking og hekling gjør man selvsagt mens man ser på tv eller noe sånt. Det krever jo ingen anstrengelse. Men jeg skjønner hva du mener, ja :o)

  Håkon, jeg tror nok det er flest menn i de gruppene, ja. Og nysgjerrig er jeg, det er jeg som regel når jeg ser noe jeg ikke skjønner :o)

 22. Håkon says:

  Tja, vi får sette en spørreundersøkelse på ønskelisten. For min del kan kan det hende jeg ser en gang eller to ekstra på ting som er veldig kompliserte eller oppfører seg tilsynelatende i strid med fysiske lover, og da er det gjerne fysikk og mekanikk jeg tenker på (om det ikke er noe så stort og komplisert at det er mer nærliggende å tenke logistikk og økonomi). For at jeg skal bli stående og se særlig lenge må det være mye mer komplisert enn det du beskriver.

 23. mr. No Name says:

  Det ikke finnes bare fysiske lover på jurda. Temaet kan være godt.
  Noen kan tenke dette som Milton hinter til.
  Men jeg synes at dette er makten som manfolk ville ha og bruke.

  PS. Annerledes tror jeg at alt dreier seg om at man ville skaffe seg privilegier.

 24. Iskwew says:

  Ja, det er det kanskje, Mr. No Name. Stort og sterkt.

 25. Örn says:

  Ok, kanskje ikke i mange timer, men jeg kan virkelig bli fascinert av anleggsarbeidere/Hándtverkere som kan sitt fag.

  Jeg kan sitte hypnotisert i mange minutter og fölge med en gravemasking med ei skuff pá et par m3 og mange tonn. Men den beveger seg som en del av operatörens kropp. Lett, smidig og bestemt.+
  Men jeg kan ogsá bli like fascinert av en bartender, elektrikker eller sykepleier. Bare det er noen som virkelig kan sitt hándverk ut til fingerspissene og fár det til á se sá enkelt ut.

 26. Iskwew says:

  Det blir jeg imponert av også, Örn. Dyktige fagfolk er imponerende, kanskje spesielt for slike som meg, som stort sett produserer ved hjelp av hjerne, regneark og ord. Å skape noe fysisk inponerer på en helt annen måte.

 27. Anne says:

  Asgeir, sjefen over alle sjefer, proklamerte en gang i programmmet: “Og nå, etter utallige oppfordringer: To minutter med gravemaskiner!”

  Mannen i huset holdt på å le seg ihjel og syntes det var genialt, men den lille berta var mest opptatt av Asgeir.

 28. Iskwew says:

  Aha :o) Jeg tror du har gjort en vesentlig observasjon der, Anne. Det er rett og slett veldig kult med to minutter med gravemaskiner.

 29. tb says:

  Jeg har vel aldri vært sånn måtelig fascinert av store maskiner av det slaget det her er snakk om, og har vel derfor heller ikke noe særlig godt grunnlag på å svare på det du spør om.(OK da, kjørte stridsvogn i noen måneder, og det fikk jo fram “mannen” i en 18-åring som nettopp hadde lært å kjøre bil..) Derimot har jeg en datter; da hun var liten (sånn liten at hun satt i vogn eler i bæremeis på ryggen) var hun dødsens imponert over og interssert i gravemaskiner. Utallige var de gangene vi måtte gå lange omveier for at hun skulle få se på en gravemaskin, vi måtte nesten stoppe bilen hvis vi paserte enslik langs veiene, og helgaturens absolutte høydepunkt kom de gangene hun faktisk fikk lov til å røre en gravemaskin. (så ble hun eldre, og lærte av andre små-prinsesser i barnehagen hva jenter skulle være interessert i, og vi oppsøkte aldri mer gravemaskinenes verden.) Min sønn, som er noen år yngre, har på sin side aldri vist noen særlig interesse for store anleggsmaskiner av noe slag. Så nå er mitt spørsmål; hva skyldes denne natutstridige oppførsel hos mine barn? Bør jeg som far være bekymret? Betyr dette at de vil få problemer med sin fremtidige kjønnsdentitet? Blir de avvikere? Står de rett og slett i fare for å bli henholdsvis L og H? Siden gravmaskiner altså er en manne-ting, mener jeg… 😉

 30. Iskwew says:

  Jeg tror virkelig ikke du skal være spesielt bekymret, TB :o) Det går nok veldig fint. Barn er som andre mennesker… de er individer. Heldigvis :o)

 31. tb says:

  Nå er jeg vel relativt avslappet i forhold til hva mine to utmerkede barn måtte velge å gjøre med sin kjønnslige identitet og orientering og slike ting i resten av sine liv. Like utmerkede er de, uansett. Og jeg håper at de faktisk får velge sjøl hva slags kjønn de vil ha, i stedet for å bli fanget av kjønnsrollenes fengsel alt for tidlig.

  Men jeg blir litt glad når gutter og jenter, kvinner og menn, av og til ikke gjør og liker og mener det jenter/gutter og kvinner/menn i følge “naturen” skal gjøre og like og mene. Derfor er jeg litt glad i f.eks. kvinnelige krigsflygere (http://pratt.edu/~rsilva/sovwomen.htm) eller storviltjegere, små jenter som digger gravemaskiner og små gutter som gjerne vil leke med dukker, samme hva biologistene måtte synes om slike individer.. 😉 Vi trenger liksom å minnes på at andre former for kvinnelighet og mannlighet faktisk er mulig.

 32. Iskwew says:

  Ja akkurat, tb. Det er jeg enig i. Men jeg tror det er mer akseptert at jenter gjør guttegreier, enn omvendt. Og det er litt synd.

  Jeg har f.eks. en sønn som ikke liker fotball, og det passer i mange sammenhenger veldig dårlig. Gutter skal like fotball.

 33. tb says:

  Helt klart et viktig poeng. Vi ser det fra arbeidet med å få gutter og jenter til å velge fag og yrker litt mindre kjønnstradisjonelt også; jenter som velger “guttefag/-yrker” får lettere et aldri så lite heltestempel (de er tøffe osv) enn gutter som velger “jentefag/-yrker” (de er tvilsomme mannfolk eller nesten homoer,må vite).

 34. Iskwew says:

  Ja, TB. Der har vi et stykke igjen å gå, og vi bør være bevisste på det. For gutter har jo ikke noe bedre av å presses inn i kjønnsstereotype roller enn hva jenter har.

 35. Håkon says:

  [quote comment=”38241″]Jeg har f.eks. en sønn som ikke liker fotball, og det passer i mange sammenhenger veldig dårlig. Gutter skal like fotball.[/quote]
  Og det holder ikke med å like å se en kamp i ny og ne, gutter skal helst ha et favorittlag. Min egen erfaring er likevel at det mest plagsomme i løpet av en oppvekst med liten interesse for fotball var å ha en gymlærer som ville spille fotball annenhver gymtime.

  [quote comment=”38162″]Stort og sterkt.[/quote]
  Der sier du noe, selv om stort og komplekst er mer i min gate. Å forstå hvordan det virker er en god følelse, og for noen er det stor stas å lære å mestre noe som er veldig stort, veldig vanskelig eller begge deler. Ok, jeg er en av “noen” selv om gravemaskiner og fotball har svært begrenset plass i livet mitt. (Kommer du med en stor seilbåt derimot… 😉

 36. Sauegjeteren says:

  Jeg har egentlig ikke tid til å blogge. Jeg skal ut og hugge en stein. Men jeg får gjøre et unntak for deg.

  Jeg skal ikke svare for andre enn meg selv… Eller vent, det skal jeg. Jeg innbiller meg at menn er mer teknisk interessert enn kvinner, men helst med ting som synes, ikke slik at det blir ei lue av det av og til.

 37. Iskwew says:

  Nei, det holder ikke har jeg forstått, Håkon. Favorittlag må til. Jeg har forsøkt å få ham til å like Stabæk, men det blir med forsøket. Men gutter bare SKAL like fotball. Det holder ikke å like fotballkort, som Tigerungen.

  Tigerungen foretrekker foreløpig stort og sterkt. Men når jeg ser hvordan han leker med matematikken, kan det fort bli stort og komplisert etterhvert også.

  Stor seilbåt er vel i og for seg litt samme greia ;o)

  Hyggelig at du gjør unntak fra stenhuggingen for meg, Sauegjeteren. Og menn er nok litt mer teknisk interessert, og definitivt ikke opptatt av å strikke luer og votter. Som forøvrig er en veldig hyggelig aktivitet. Tigerungen trenger nye Selbu-votter kom jeg på nå.

 38. Håkon says:

  [quote comment=”38254″]Stor seilbåt er vel i og for seg litt samme greia ;o) [/quote]
  I og for seg, men jeg foretrekker å seile framfor å se på. 🙂

  En av de interessante sidene ved å bo noen år i utlandet var dette med sport. Jeg flyttet til et sted hvor gutta like gjerne spilte rugby eller cricket i stedet for fotball, jentene spilte landhockey så anklene ble blå. Å stå på ski var rikmannssport mens tennis ikke medførte at du ble satt i en sosial bås. Plutselig var det ikke sært å være lite interessert i fotball. 🙂

 39. Iskwew says:

  Hehe – det høres ut som et land jeg bær sende Tigerungen til etterhvert, Håkon :o)

 40. tb says:

  Å prøve å få små barn, uansett kjønn, til å like Stabæk, det er jo direkte uetisk! En sak for barnevernet? 😉

 41. tb says:

  Apropos Selbu-votter; helt inntil forrige generasjon eller deromkring, var strikking av votter noe både menn og kvinner drev med i den vottens hjembygd. Mest kvinner som strikket, sannsynligvis, men strikkende menn i full offentlighet kunne visstnok observeres både titt og ofte, og langt flere av hannkjønn produserte votter innenfor heimens fire vegger. Kjenner sjøl fedre til folk av min generasjon som fortsatt sitter med strikketøyet foran TV’n. Apropos sånn om hva som er kvinnelig og mannlig og sånt

 42. Martin K says:

  Som tidligere maskinarbeider tror jeg fascinasjonen ligger i kompleksiteten og presisjonen i arbeidet. Det er litt det samme som å se på fotball, når man har spilt selv på 7. divisjon setter man pris på elitelaga på en ny måte. Mange menn har en smule maskinfetisj i hverdagen, anleggsarbeid er mekke/fikse for de store gutta.

  I tilegg er det god zen. Gi meg en gaffeltruck for total nirvana, som et fett dataspill 😉

 43. Iskwew says:

  Hehe – det var faktisk en god forklaring, Martin. Jeg tenker du er inne på noe. Og lenger oppe kan du jo lese at Finn Jarle Sæle ser ut til å være enig i at det er Zen :o)

 44. mohahaha ;-D

  store røde biler som uler og blinker ER morsomme.

  Jeg kunne kanskje forklart hvorfor maskiner også er spennende; men du vet….dette er en mannegreie…og noe må vi vel fortsatt kunne holde for oss selv. Eller ?

  *stort lurt smil*

 45. Iskwew says:

  PS.. :o)) Jeg har skjønt at de er det, ja. Og selvsagt KAN dere holde hvorfor for dere selv. Ikke noe er som litt mystikk.

  *øver seg på å være mystISK*

 46. Martin K says:

  Iskwew: Du burde ta truck/gravemaskin-lappen, bare for morro. Det er verdt penga, veldig tilfredstillende.

 47. Iskwew says:

  Jeg tror at om jeg skulle ta noen lapp, så fikk det bli billappen, Martin. Jeg har jo ikke den enda.

 48. Sent ute... says:

  Verktøyet du beskriver heter “hydraulisk pigghammer” 🙂

 49. veldig sent ute maskinfører says:

  pigghammer heter det ja,og den brukes ikke til og lage pukk,men til og kakke store steiner mindre. Storstein kan det gjerne bli noen av når en sprenger fjellet,alt etter fjellkvaliteten. og når det blir noen slike,så må en kakke dem i mindre biter så de kan kjøres gjennom en steinknuser som lager nettopp pukk eller andre fraksjoner;) en pigghammer kan også brukes til og banke små fjellkuler som er for høye f.eks i ei rørgrøft eller lign.sånn…da er det forklart;);)

 50. Iskwew says:

  Sent, men godt, vil jeg si 🙂 Her kom fagkunnskapen på banen.

Top