Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Sykkel-samtale på bussen

18.09.07 in Liv og levned

Mann: Egentlig kunne jeg ha syklet til jobben…

Iskwew: Å? Hvor lang tid tar det da?

Mann: Nja, det tar vel 20 minutter kanskje. Litt raskere enn å reise kollektivt.

Iskwew: Du tar som regel bussen?

Mann: Ja. Jeg er for lat til å sykle på jobben.

Iskwew: Det er noe sympatisk med folk som er for late til å sykle på jobben og dessuten sier det.

Mann (smiler bredt): Takk for det!

Iskwew: I en verden av innbitte frisksportere er det virkelig det!

Mann: Det er så himla konkurransepreg på norske sykkelstier. Folk i kondomdress, med fancy konkurransehjelm tråkker i vei som om de har fanden og skattefuten i hælene. Du blir mer sliten av det enn av turen.

Det har han rett i. Etter å ha observert syklister langs E18, som roper varsko og brøyter seg rydning så fotgjengerne skvetter over gjerdet, så er dette en gjenkjennelig observasjon.

Eller som da jeg var på sykkeltur selv, og defensiv som jeg er ville krysse veien til fots og på grønt lys; bilene stoppet selvsagt, men jeg ble nesten kjørt ned i fotgjengerfeltet av en annen syklist. Han hadde dårlig tid, han, der han kom susende i kondomdress, konkurransehjelm og solbriller.

Og spesielt de som sykler på midstripa for å sykle fortere enn køen om morgenen. De har så dårlig tid at det er jo mer flaks enn noe annet om de kommer til mål.

For ikke å snakke om de som ikke har tid til å bremse synderlig opp inne i Bærumsmarka, når det er en liten mann i veien som sykler litt vinglete og ikke har helt snøring.

Ragnar Kvam skrev om denne Tour de Finance i sommer.

Direktørenes velodrom.

Jeg har tatt med min åtte år gamle sønn, vi skal bare fra Lysaker til Bygdøy for å bade.

Men før vi kommer så langt, må vi en stund leve farlig langs de syklende finansdirektørers velodrom. Et tapt sekund fortoner seg vel som et tapt poeng på børsen for slike landeveiens moderne røvere.

I flokker på tre og fire rykker de frem, alt mens de presser mødre med barnevogn, elever på rulleskøyter, ja, endog spaserende pensjonister ut i rabatten.

Blanke øyne.

Og gutten?

Han er som gutter flest, vingler litt hit og dit mens han sykler, opptatt av en flokk kanadiske gjess som gresser i sjøkanten. Inntil en rytter, som ikke kan vite hvor bremsen sitter, med et “så se deg for, da, for pokker!” dulter bort i ham, så han går i bakken med et vræl og får skrubbsår på nese og knær.

Da først stanser den fremfarende fusentast, for en smule dannelse har han likevel lært. “Unnskyld, det var ikke meningen, jeg . . .”. Gutten ser på ham med blanke øyne og triller vekk.

Ikke noe er vel teitere enn å ta sykkelgleden fra en liten mann på åtte år som elsker å sykle, men ikke har helt snøring og dessuten ser det som en hyggelig tur og ikke en Tour de Etellerannet.

Det er lurt å lære seg skilt, samt å vite når man skal gå av sykkelen og når man ikke bør gjøre det. Noe denne historien til fulle illustrerer:

Print Friendly, PDF & Email

Tagged With:

18 Reader Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

Sites That Link to this Post

 1. Bussbroen mellom universene : Iskwews hjørne på www | 05.02.10
 1. HvaHunSa says:

  Det minst viktige først: hoho! Morsom skilthistorie 🙂

  Så til kamikazesyklistene: jeg må bekjenne at jeg er en ivrig syklist selv, og at jeg måtte aklimatiseres til et litt lavere bytempo enn det jeg var vant til fra treningsturene langs landeveien.
  Det var i grunnen fort gjort: jeg satte meg i mine medtrafikanters ståsted, og vips, jeg så at jeg ville være en idiot om jeg trodde min tid og mine behov var viktigere enn andres, og jeg så at måten jeg syklet på absolutt påvirket andre rundt meg. Det er ikke vanskelig å sykle hensynsfullt lengre.

 2. Iskwew says:

  HvaHunSa, den skilthistorien synes jeg var fortreffelig 😀

  Jeg plasserte først denne tråden i kategorien “This is not rocket science”. For det er ikke det, det krever i grunn bare at folk gjør det du gjør, og altså setter deg inn i dine medtrafikanters ståsted. Men etter å ha tenkt meg om, skjønte jeg jo at alle ikke er så lure, og at det faktisk MÅ være Rocket Science for noen, dette.

 3. HvaHunSa says:

  Dessverre tror jeg du har rett. Jeg også tenkte “kan det være så j*vla vanskelig å ta hensyn?” – og kom fremt til at jo, for noen er det visst det. Jeg mistenker at en stor andel av befolkningen ikke har øvd noe særlig på å ta en annens perspektiv. Faktisk begynner jeg å bli ganske provosert etterhvert, det aner meg at jeg har en jobb å gjøre om jeg ikke skal ende opp som en bitter gammel furie.

 4. Goodwill says:

  Meget presis observasjon dette, og som outsider i sykkelmiljøet selv *ja, faktisk* ser jeg sammenhengen mellom den galskapen du skriver om her og den galskapen jeg så blant mange av de überseriøse selverklærte elitemosjonistene i Birkebeinerrittet. Jeg er litt skremt over hvor mye alvor som legges i det, og at man tar det med seg ut på treningsturene i marka og på trafikkerte sykkelveier.

  Konkurranse er bare når man har startnummer på seg og det sies “klar, ferdig gå”, ellers skal man ta hensyn til omgivelsene.

  Det er faktisk veldig ødeleggende for syklismen som sådan dette.

 5. Iskwew says:

  HvaHunSa, når en liten mann omtrent presses ut i grøfta på tur i Bærumsmarka en søndag, da er all min tålmodighet brukt opp. En søndagstur er ikke en etappe i Tour de France altså. Det burde ikke være så vanskelig å ta hensyn, nei.

  [quote comment=”35771″]Konkurranse er bare når man har startnummer på seg og det sies “klar, ferdig gå”, ellers skal man ta hensyn til omgivelsene.[/quote]

  Dette burde henges om som digre plakater både i marka og på alle sykkelveier overalt. Det er så mange som ikke tar hensyn.

 6. HvaHunSa says:

  Enig. Selv om jeg er ofte på treningsturer i marka så skjønner jeg jo at grusveiene ikke er forbeholdt meg alene, eller syklister alene for den sakens skyld. Må man på død og liv sykle som om man har fanden i helene så får man finne veier som ikke er befolkede, så enkelt er det. Og man bør ta særlige hensyn til barn, av naturlige årsaker.

 7. Goodwill says:

  En annen ting som mange mosjonistsyklister ikke synes å ha skjønt er at de trenger ikke sykle så fort for treningens skyld heller. Skal man sykle fort i Birken eller lignende skal 80% av treningen foregå i “pratetempo”, dvs temmelig rolig. Og den ene gangen i uka som det skal sykles fort kan man godt styre unna de mest trafikkerte stedene…

  …handler egentlig mest om sunn fornuft, dette…

 8. Iskwew says:

  Jepp, HvaHunSa, man må ta hensyn til barn, for de har jo ikke alltid like god styring. Og dessuten så finne enkelte andre av oss på å ta en rolig søndagstur der vi titter litt på blomster i veikanten også. Vi er bare på tur.

  Det visste jeg ikke, Goodwill, og det er åpenbart ikke bare meg som ikke visste at man trener bra når man sykler i “pratetempo”. Langs E18 er det om å gjøre å komme fortest mulig frem en tirsdag morgen, uansett hvem som går i veien.

 9. Marina says:

  Tro det eller ei, vi har kondom-fantomer her borte også, om ikke så ille som i Oslo. Og hvis jeg noensinne blir vitne til at noen kjøre en av dem ned, da var det fantomet som kjørte på rødt lys. Det er jeg sikker på.

  Greitt at folk vil trene og sykle fort og alt det der, men hvis de ikke skal følge trafikkreglene bør de holde seg unna offentlige veier, og hvis de ikke skal ta hensyn til andre bør de holde seg unna turstier og parker der normale mennesker ferdes.

 10. Cirkelin says:

  La meg bryte sammen og tilstå: Jeg er billist og hater syklister. Dvs de turboutgavene som tramper rundt med en “gata er vår” holdning, gjerne midt i veien på tross av sykkelvei langs fortauet.

  I forrige uke f.eks suste plutselig en syklist forbi meg på venstre side, smalt knyttneven i biltaket og vinduet, brølte at jeg var en forbannet idiot og tok seg bryet med å stoppe i neste rundkjøring for å vise fingeren.

  Jeg er fortsatt ikke sikker på hva jeg hadde gjort han, men jeg er helt sikker på at kondomdressen måtte ha klemt noe alldeles grusomt der solen aldri skinner for at han led av skrumpbjeller og dobbeltsidig pms hersket det ingen tvil om. Episoden fyrte utvilsomt godt oppunder min mistro mor turbosyklister.

  Tiåringen som satt ved siden av meg under seansen er fortsatt overbevist om at fyren hadde tenkt å drepe meg, men som jeg forklarte den lille: Det _kan_ jo faktisk hende at jeg hadde vært i veien for syklisten og at han hadde grunn til å være sur. Dessuten er jeg innmari fornøyd med at jeg unnlot å rulle ned vinduet og fortelle figuren et par sannhetsord! Min sønn hadde antakelig lært mer enn han trengte da 🙂

  Syklister som har lest og lært den delen av veitrafikkloven som sier noe om aktpågivende og varsom har jeg ikke noe i mot, sånn at det er sagt. Og jeg stopper alltid for de som har fått med seg at sykkel skal trilles over fotgjengerfelt. Ja, jeg kjører ikke på de andre heller, men det er mer av hensyn til evt skader på bilen!

  Den eneste formildende omstendigheten jeg kommer på med snø, er at da forsvinner alle sykkeltullingene fra veiene. Understreker igjen at de tohjulte deles i to kategorier, tullinger og syklister, og de sistnevnte har jeg ikke noe i mot. Det hender til og med at jeg setter mine ben på en sykkel, men uten kondomdress og turbofakter. Det skulle tatt seg ut!

 11. olds69 says:

  Nok av disse kondomkledte i Bartebyen også…

  Desverre så er det tydelig i trafikken at Trøndere ikke skjønner seg på lyskryss, eventuelt så er en uforholdsmessig stor del farveblind, dette vises særlig godt når disse “mosjonistene” ferdes rundt omkring, delvis på veien og delvis på fortau.

  Jeg har konstatert at dersom jeg kjører på en av tullingene på grunn av at HAN ikke har lært seg farger i lyskryss så bør han bli liggende, ellers er jeg redd han kan bli mere skadet.

  Heldivis så er onkel blå kanske flink å rydde i byen i allefall. (med tilhørende sutrekampanjer i avisa at de (bøtlagte) så jo at det var klart og at de sykla kun på gult)

  Hvorfor er det ikke samme bøtesats å sykle på rødt som å kjøre bil på rødt forresten?

  Olds69

 12. tiqui says:

  “Hensyn er noe man helst vil at andre skal ta”, leste jeg i en Tommy og Tigern-stripe en gang. Og dette er vel nok et ekspempel på dette.

  Uansett om man er fotgjenger, syklist, bilist eller annerledes ferdende i trafikken og på steder der det er andre mennesker, bør man først tenke på å ta hensyn selv, i håp om man slik skaper et samfunn der de aller fleste tar hensyn til flyten og farene.

  Dessverre er det mye lettere å putte alle syklister med sterke farger i en bås, og alle bilister i en annen. Damer med barnevogner er spesielt lette å putte i en egen bås av hensynsløshet, men det gjør det ikke noe riktigere av den grunn.

  Jeg tror det letteste ville være om man tok på alvor behovet for sykkelstier brede nok til å kunne passere i begge retninger på alle de mest trafikerte strekningene og en egen del for fotgjengerne.

  Likevel sikrer det ikke at det alltid vil være enkelte – av alle typer trafikanter som ikke skjønner at man også selv må ta hensyn, ikke bare ønske at alle andre gjør det…

 13. Iskwew says:

  Jeg tror deg, Marina! Det er nok en universell og egen rase, som du vinner over alt. Og som et minimum bør trafikkregler selvsagt følges. Men selv det er vanskelig, for de fantomene.

  Cirkelin, hadde jeg ikke visst bedre, ville jeg ha trodd du beskrev en hendelse fra denne kanten av byen. Jeg ser dem hver dag, der de sykler på den hvite midtstripa, og spør meg selv om de ikke burde gå på Märthas engleskole, snarere enn å jobbe så hardt for å bli engler selv. Det er noe med de kondomdressene som nok klemmer ubehagelig, både her og der. Jeg vil tro det krevde betydelig selvbeherskelse å ikke rulle ned vinduet :o)

  Og det er forskjell på disse syklistene og fantomene som deltar i Tour de Etellerannet hver eneste dag på vei til og fra jobb, og gjerne en fredelig søndag i marka også.

  Olds, det var påfallende at alle bilene stoppet da jeg hadde trykket og fått grønt lys, og så blir jeg altså nesten syklet ned mens jeg krysset over på grønt. Om han var fargeblind burde det jo være lett å lese av trafikken at det faktisk var jeg som hadde grønt. Mot denne typen syklister må det bøter til, og gjerne store også. Det er farlig både for den selv og andre.

  Tiqui, jeg tror du løser noe ved flere og bedre sykkelveier, men denne rasen syklister tror de eier verden, og dermed er jeg ikke sikker på at det vil hjelpe. Når jeg kommer av bussen sammen med 20 andre, og skal over til den ene siden av den felles veien, er det dessuten lite jeg kan gjøre. Jeg kan jo ikke vente i 10 minutter til alle syklistene har sust forbi.

  Og når det gjelder barn er det alltid, ALLTID, voksne som må vise hensyn og være på vakt. Barn, enten de går eller sykler, har ikke kontroll som voksne, og kan dermed ikke forventes å sykle rett og på den ene siden av sykkelfeltet eller veien. Historien Ragnar Kvam forteller tror jeg dessverre ikke er en enslig svale. Jeg har jo opplevd det selv. Tigerungen endte riktignok bare i grøfta, men det er ille nok, og godt var det for syklisten at han syklet så fort.

 14. Håkon says:

  [quote post=”994″]Mann: Egentlig kunne jeg ha syklet til jobben…
  Iskwew: Å? Hvor lang tid tar det da?
  Mann: Nja, det tar vel 20 minutter kanskje. Litt raskere enn å reise kollektivt.[/quote]
  Kunne vært meg (da jeg bodde i Oslo), men det var til jobben :o) Hjem igjen etter jobb var det litt raskere å reise kollektivt enn å sykle.

  Bysykler er egentlig et veldig bra påfunn…

 15. Iskwew says:

  Ja, bysykler er et godt påfunn, men jeg er ikke sikker på at byen helt er lagt opp til det.

  Jeg kunne sikkert også syklet fort til jobben, nedoverbakke. Hjemover, derimot… :o/

 16. E.R. II says:

  Byen er et komplisert sted. Hvis du ikke skal altfor langt er ofte sykkel kjappere enn noe annet. Selv med respekt for medtrafikanter.

  Jeg kom meg hjem uten sykkel her om dagen, og våknet litt slukøret opp og måtte betale Oslo sporveier for å komme til jobb. Det er mye rart mellom meg og jobb.

  T – tog
  t – trikk
  B – bane (i tunnel)
  b – buss

  Jeg kan velge disse alternativene:
  T (tre avganger før lunsj)
  b-b-t (favoritten)
  b-b
  b-b
  b-b-b
  b-b-b
  b-t(-b)
  b-b-b
  b-t
  B (involverer lang reise til fots)
  b-B

  Alle disse er reelle alternativer, og det kan hende jeg har glemt noen. Alle har muligheten for å være reellt best, så jeg må ha litt oversikt for å vite hva som er beste alternativ. Siden jeg kjører relativt sjeldent kollektivt kan det hende som her om dagen at jeg ser bussen kjøre når jeg kommer opp til holdeplassen, går så 6 minutter til neste buss som også kjører fra meg, velger så en alternativ buss som kunne korrespondert med en tredje buss, men i realiteten ikke gjør det, og jeg ender med å spasere like langt som hele veien til jobb. Kom litt sent på jobb den dagen.

  Sykkel gir forutsigbare resultater. I mitt perspektiv lurer jeg litt på hvorfor sjåfører er så gnien på å slippe en syklist som vil krysse kjørebanen over når det er snakk om sekunder før de vil ta igjen bilen foran uansett? Jeg skal medgi at det er ofte biler venter når de ser meg stå der og balansere inn mot den gule stripa med venstre arm ut i lufta. Det setter jeg alltid pris på, og jeg hilser tilbake til takk.

  Men det gjelder jo for alle trafikanter, folkeskikken er ikke jevnt fordelt.

 17. Iskwew says:

  Jeg tror jo det i hovedsak er slik at folk tar hensyn enten de kjører, sykler eller går. Det er unntakene som lager trøbbel for flyt og det meste annet i trafikken. Tour de Finance langs E18 er et slikt unntak.

Top