Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Lukten av kaffe

03.08.07 in Mennesker

Som noen sikkert har fått med seg, er jeg en kaffeelsker. Jeg synes alltid livet kjennes mer levelig etter et glass varm, rykende americano. Kaffen, lukten og smaken av den, gjør at jeg føler velvære. Koffeinavhengighet. Kanskje. Men i følge en artikkel i NY times er det andre krefter i spill. Mitt underbevisste jeg.

Noen psykologer gjorde et eksperiment som viste at hvordan mennesker vurderer en fremmed påvirkes av hvorvidt de drikker kald eller varm kaffe. De som ble utsatt for iskaffe vurderte den fremmede som kaldere, mindre sosial og mer egoistisk enn de som ble utsatt for et møte med varm kaffe.

Dette handler altså ikke om lukten av kaffe i det hele tatt. Det handler om at noen sanseinntrykk påvirker hvordan vi oppfatter verden rundt oss. Via underbevisstheten. Om at å holde noe kaldt har en annen effekt enn å holde noe varmt.

På samme måte som med kald eller varm kaffe påvirkes vi av andre inntrykk. Noen studenter som spilte et investeringsspill, ble gjerrigere av at det lå en stresskoffert ved enden av bordet, enn av at det lå en ryggsekk der. Stresskofferten ga assosiasjoner til konkurranse og penger. Og hollandske forskere gjorde et lignende eksperiment der studenter som var utsatt lukten av rengjøringsmidler spiste penere og sølte mindre enn studenter som ikke hadde luktet på rengjøringsmiddelets sitronfriske lukt.

Noen ganger er det slik at av en eller annen uforklarlig grunn endres en opplevelse fra god til dårlig eller omvendt. Og jeg har ofte lurt på hvorfor. Kanskje det er noe slikt? Et ubetydelig inntrykk, så lite at jeg ikke er det bevisst en gang, trigger noen minner eller opplevelser.

“This may help explain how someone can show up at a party in good spirits and then for some unknown reason — the host’s loafers? the family portrait on the wall? some political comment? — turn a little sour, without realizing the change until later, when a friend remarks on it. “I was rude? Really? When?”

Da jeg reiste tilbake til Brasil julen 2004 mellomlandet vi på den estetisk grusomme flyplassen i São Paulo, et døgn forsinket. Og jeg kan enda huske reaksjonen på lukten av Pão de Queijo (osteboller). Lykkefølelsen av å kjenne lukten av Brasil. Enda jeg var sliten og trøtt etter reisens alle kalamiteter. Men den lukten endret alt. Den lå der som et minne fra 1 1/2 år tidligere, og ga følelsen av å være “hjemme” igjen. Da spilte det ingen rolle at flyet hadde begynte å brenne på flyplassen i Frankfurt, vi hadde måttet evakuere, sove på hotell der og dermed var et døgn forsinket og slitne. For det var lukten av Brasil som møtte meg.

Akkurat på samme måte ga oppholdet på Hvaler en følelse av ro. Lukten av sjø, lyden av måker og reketrålere på vei ut, alt ga en følelse av ro.

Det er visstnok en myte at Coca Cola har lurt oss til å drikke mer cola ved å snike inn skjult reklame i filmer og så videre. Ikke vet jeg, men jeg vet at lukten av nylaget espresso trigger en følelse av velvære i meg. At Pão de queijo lukter Brasil-hjemme og at nyvasket hus gir en følelse av fornøydhet. Og at menn lukter annerledes enn kvinner. Det er sikkert noen hormoner som gjør det. Men hva det er, spiller ikke så stor rolle.

Women! What can you say? Who made ’em? God must have been a fuckin’ genius. The hair… They say the hair is everything, you know. Have you ever buried your nose in a mountain of curls… just wanted to go to sleep forever? Or lips… and when they touched, yours were like… that first swallow of wine… after you just crossed the desert. Tits. Hoo-ah! Big ones, little ones, nipples staring right out at ya, like secret searchlights. Mmm. Legs. I don’t care if they’re Greek columns… or secondhand Steinways. What’s between ’em… passport to heaven. I need a drink. Yes, Mr Sims, there’s only two syllables in this whole wide world worth hearing: pussy. Hah! Are you listenin’ to me, son? I’m givin’ ya pearls here.

Lt. Col. Frank Slade i Duften av kvinne

Duften av en mann, sier nå jeg. Ikke mye overgår det. Selv ikke lukten av nylaget espresso og markjordbær en varm sommerdag.

Jeg håper jeg aldri mister luktesansen.

Print Friendly, PDF & Email

Tagged With: ,

24 Reader Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Goredom says:

  Duften av kvinne sier jeg! 🙂

  *snur meg mot leserne*
  Kan noen av leserne her snarest skaffe Iskwew en MANN? Hun både trenger det og fortjener det, en skikkelig mann hun kan trekke inn duften av med jevne mellomrom!

  Fortsatt god sommer! 🙂

 2. Goodwill says:

  Assosiasjon…jeg tror det ligger mye der. Vi assosierer dufter, smaker, lyder…alle slags sanseinntrykk med opplevelser, og har vi en opplevelse i ryggsekken som er knyttet til et bestemt sanseinntrykk vil vi alltid høre sammen.

  …gjelder også duft av mann – og kvinne 😉

 3. Iskwew says:

  Takk, Goredom :o)) Hun kunne trenge det, ja! Spesielt nå da det faktisk er sommer!

  Goodwill, jeg tror også det er assosiasjon. Jeg assosierer osteboller med den gode følelsen av å høre til :o)

 4. Goodwill says:

  Det vi må gjøre da er å dra ut og skaffe oss gode opplevelser, som da alltid vil være knyttet til ulike sanseinntrykk, og således gi oss gode assosiasjoner til nettopp de sanseinntrykkene.

  Veien til et enda bedre liv, kanskje?

  Nyslått høy er sommer for meg. Jeg tilbrakte flere uker hver sommer hos mine besteforeldre i Nordfjord da jeg var liten, og der var det alltid høyslått når vi var der. Tørking av høy i hesjer…den duften er for alltid sommer for meg 🙂

  Det – og duften fra båten som selger krabber i Pollen i Arendal…

 5. Iskwew says:

  Og vi kan ha de samme opplevelsene rett utenfor hushjørnene også.

  Lukten av bachalão får meg til å tenke på farmor, på å komme dit på sommerbesøk. En skikkelig god følelse. Og synet av måker som kretser rundt en fiskebåt. Lukten av hav..

  Ahh :o))

 6. Håkon says:

  Duften av kaffe, og kanskje litt krydder… det er duften av velvære og sjelefred.

  (Og duften av biff med kanel er ikke å forakte rundt middagstid, den heller :o)

 7. Iskwew says:

  Det er jeg helt enig i, Håkon, selv om jeg synes at kanel og biff høres rimelig spess ut.

  :o)

 8. Håkon says:

  Hm, spesielt? Tenk på gresk Stifado, portugisisk Alcatra, meksikansk Picadillo… 🙂

 9. Goodwill says:

  Jeg tenkte også på Stifado…det er vel ikke akkurat biff, men det er kalvekjøtt, det er kanel, samt mye, mye mer, og det er veldig, veldig godt 🙂

 10. Håkon says:

  Sant nok, Goodwill, men jeg tror Iskwew har fått med seg at jeg er forholdsvis fleksibel og kanskje litt kreativ når det gjelder å tolke oppskrifter.

 11. Iskwew says:

  Sant nok, Håkon, og Stifado er godt. Selv om det er uendelig lenge siden jeg har spist det.

  Akkurat nå får ferskt brød med aioli duge :o)

 12. Goredom says:

  Luktesansen er den “eldste” av sansene våre, den er “hardwired” til viktige emosjonelle sentra i hjernen vår, som feks hippocampus (senter for innkoding av læring og hukommelse), amygdala (emosjonell behandling av sanseinntrykk, the four F’s of emotion: Feeding, Fleeing, Fighting and Sexual behavior (ja, den spøken er like gammel som neuroscience 🙂 )), hypothalamus (styresentral for autonomt nervesystem, feks sultfølelse, metthet o.l.).

  Lukt er en svært asossiativ sans som innkodes vha såkalt klassisk betinging, dvs at har man først fått feks en aversjon som følge av luktstimuli + aversjonsstimuli (en annen sanseopplevelse som knyttes til lukten, feks kvalme, seksuell lyst), så kan det være vanskelig å avkode dette for resten av livet. Når jeg nevnte seksuell lyst her nå, så kan dette også være et apropos til det som mange kaller “kjemi”; lukten av partneren er positivt asossiert, og vil dermed føre til økt tilknytning som igjen vil føre til ytterligere langtidsvirkninger i hormonsystemet og det assosiative læringssystemet.

  Lukte- og smakssansene kalles de kjemiske sansene, fordi de stimuleres av molekyler som kommer i kontakt med de sensoriske cellene, som er tilpasset stimuli med tetthet av en viss styrke. Dermed er luktesansen den sterkeste ettersom den trenger få molekyler pr kubikkmeter luft for å transdusere et sensorisk signal inn til hjernen, mens smakssansen trenger stimulantia oppløst i væske og en stor tetthet for at transduksjon skal iverksettes.

  I en seksuell setting vet man sikkert hvordan man skal bruke disse sansene, jeg trenger sikkert ikke bli eksplisitt på akkurat det?

  🙂

 13. Håkon says:

  Akkurat nå får ferskt brød med aioli duge

  Jeg topper den skiva med en fersk fiskekake i dag.

 14. Iskwew says:

  Interessant, Goredom! Lukter er spennende, spesielt når de betyr helt forskjellige ting for ulike mennesker. Og da kan det altså knyttes til helt ulike opplevelser? Noen kan ha en fæl opplevelse knyttet til mine Pão de queijo, og har dermed ikke den samme opplevelsen. Kanskje stikk det motsatte.

  Og nei, du trenger ikke være eksplisitt på det siste. Der føler jeg at jeg har god oversikt :o)

  Håkon, det høres enda bedre ut! Vi skulle ha kjøpt med oss noen fra Hvaler. Og jeg bør lære å lage fiskekaker, fra bunnen. Det er min mor ekspert på.

 15. Håkon says:

  Etter at lukten av en fersk fiskekake på brødskive med aioli er erstattet med metthetsfølelse så er det fristende å kaste inn et spørsmål i diskusjonen:

  Lukten av kvinne, eller lukten av mor?

  (Nå kommer sikkert noen trekkende med lukten av Ole Brum, men det får stå sin prøve :o)

 16. Iskwew says:

  Hmm. Ikke vet jeg, Håkon – men det er i hvert fall en forskjell på lukten av kvinne og lukten av mor. Trur no eg.

 17. Håkon says:

  Det er nok forskjeller, ja, men spørsmålet mitt var tenkt som hvilken av luktene den enkelte jakter på, egentlig. 😉

 18. Iskwew says:

  Ahh. Det er jo et godt poeng. Og da kunne vi jo dra hele Hore&Madonna-komplekset :o)

 19. Håkon says:

  Akkurat, og da kan det jo bli interessant med luktesansen som referanse. For å forenkle det i meste laget: Hvordan reagerer forskjellige mennesker når den de “dater” bruker samme parfyme som mor eller etterbarberingsvann som far?

 20. Iskwew says:

  Det skulle vi ha fått noen amerikanske psykolog-forskere til å teste. Jeg tror det hadde blitt “No way!”. :o)

  MEN, det samme etterbarberingsvannet eller den samme parfymen lukter forskjellig på forskjellige mennesker.

 21. Håkon says:

  Jeg sa jeg forenklet i meste laget, men disse kjøpeluktene er nok elementer som spiller inn.

 22. Iskwew says:

  Ja, det tror jeg også. Spesielt ettersom det er noen som virkelig ikke lukter godt…

 23. Håkon says:

  Jeg tror jeg foretrekker lukten av kaffe når du nevner slike alternativer.

 24. Iskwew says:

  Ja :o) Jeg også!

  Tigerungen var rimelig frispråklig om parfyme en gang. Og han hadde helt rett :o)

Top