Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Les videre »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Grov hets mot kvinnelige bloggere

08.05.07 i Cyberspace

ABCnyheter har en artikkel i dag med den tittelen.  Det er visstnok et fenomen som er mer vanlig enn det er hyggelig å tenke på.  Anbefalt lesning.

Jeg ble intervjuet til artikkelen.  Her er noen av tankene mine:

Om å være privat i bloggen
Mange er veldig private i bloggene sine. Det vil si at personer som leser kan føle at de er veldig tett på den personen som skriver og at de er en del av bloggerens liv.  Jeg tror man skal være varsom med å være for privat.  Om du ønsker å være privat, bør du i hvert fall ha en anonym blogg som ikke kan knyttes til deg.  For det er et hav av muligheter til å finne ut hvem du er.  En person som følger med, og kan sette sammen små biter av informasjon, vil kunne finne deg.  Det er naivt å tro noe annet.

Når du skriver på nett skal du være bevisst på at du skriver i det offentlige rom, uten kontroll over hvem som leser og hvordan de tolker det du skriver.  Ei heller hva de vil bruke det til.

Hva bør man gjøre om man utsettes for trusler? 
En blogger bør alltid logge besøkende, og dessuten følge med.  Man kan lære mye av å f.eks. se hvilke poster en bestemt bruker leser, med hvilken frekvens han er innom, hvordan han klikker seg ut, og så videre.

Om du får stygge eller truende kommentarer skal du ikke slette dem, men legge dem for eksempel i modereringskøen.  Det samme gjelder mail, SMS og annet dokumenterbart som du mottar. Det er viktig som dokumentasjon.  Og trusler bør alltid anmeldes.  Om ikke politiet gjør noe med det, så er anmeldelsen lagret og kan være viktig om noe skulle skje. Trusler skal tas alvorlig.

En kjenning som er politi understreket at det er utrolig viktig å anmelde, selv om politiet ikke kan eller vil gjøre noe.  For dersom noe skulle skje, vil en sak som åpenbart er en gjentagelse eller iverksettelse av dokumenterte trusler være viktig.

Grov hets mot kvinnelige bloggere
Det er selvsagt veldig forstemmende om noen trues og trakkasseres slik at de slutter å benytte det eminente verktøy for ytringsfrihet i praksis som nett generelt og blogging spesielt er.

Når det gjelder hvorfor kvinner utsettes for dette i sterkere og mer direkte, så kan det komme av at forstokkede sjeler ser selvstendige kvinner, med uttrykksevne og som krever plass i det offentlige rom, som truende.  Og terskelen er lavere enn den ville være IRL.  Jeg tror det sjelden ligger realiteter bak, men det vet man ikke, og man skal være bevisst det faktum, selv om det ikke betyr at man skal tro at risikoen er veldig stor for at noe skulle skje IRL.

ABCnyheter har krav om at debattantene skal bruke fullt navn.  Muligens kan det løse noe, men samtidig mister du mange debattanter – meg for eksempel.  Jeg tror Dagbladets løsning med e-mail bekreftelse er bedre. 

Print Friendly, PDF & Email

Tagget med: , , ,

24 kommentarer

Trackback URL | Kommentar-feed

 1. Spectatia sier:

  Mange gode råd her, som ikke kan gjentas for ofte.

  Men jeg blir litt forundret over at Linda Skugge blir brukt som eksempel under en overskrift som legger vekt på det at hun er kvinne. For jeg har ikke hatt inntrykk av at det er noe kjønnsperspektiv som har vært grunnen til at hun la ned bloggen sin. (Kan være jeg har gått glipp av noe her…?) Hun er en kontroversiell person og blogger for en tabloidavis. Hva kan man forvente seg…? Selvfølgelig er det aldri greit med trusler og hets. Jeg ble bare mest forundret over at hun er forundret, for å si det sånn.

 2. Mads sier:

  «En blogger bør alltid logge besøkende, og dessuten følge med. Man kan lære mye av å f.eks. se hvilke poster en bestemt bruker leser, med hvilken frekvens han er innom, hvordan han klikker seg ut, og så videre.»

  Jasså, så vi som kommenterer her i bloggen holdes under oppsikt, logges og overvåkes? Hvordan vi klikker oss ut, hva betyr det? Er det flere måter å gjøre det på?

 3. Iskwew sier:

  Jeg kjenner ikke til den saken, Spectatia. Men poenget i artikkelen er at hun er kvinne og utsatt for grove trusler, og at kvinner i større grad er det.

  Mads, jeg logger ja. Det gjør nok de fleste bloggere.

  Nå betyr ikke det at jeg bruker timesvis per dag på å følge med, men det betyr at jeg f.eks. er obs når det kommer klikk som viser et «snålt» mønster, uten at det er systematisk hva det er. Og det er gjerne ikke folk som har kjent IP – de har jo kommentert, og da har jeg brått litt oversikt i utgangspunktet.

  Hvordan du klikker deg ut: du kan lukke vinduet eller du kan gå til et nettsted i lenkelisten min eller i en av trådene mine.

 4. Mads sier:

  Helt naturlig at du logger. Overhodet ikke noe galt i det. Men hva mener du med et «snålt mønster»? Hva kan det for eksempel være?

  Hvis jeg nå går til et annet nettsted ved å skrive adressen i adressefeltet, får du beskjed om hvilken side jeg går til? :O

 5. Iskwew sier:

  Det siste er jeg ikke sikker på, Mads, men det kan jeg vel saktens sjekke.

  Et snålt mønster.. kan være en som leser veldig mange poster og kommentarer på en gang, kommer på samme tidspunkt hver dag etc. Det kan være så mangt. Jeg har en feilkonstruert hjerne, som gjør at jeg ser mønstre helt intuitivt :o)

 6. Mads sier:

  Det er jo en styrke å kunne se mønstre. Men klarsynt, mener du? Hihihi … Det kan nok være mer en byrde.

 7. Iskwew sier:

  Nei, det er jeg ikke – da skulle jeg plassert masse penger i aksjer :o)

 8. Mads sier:

  … i StatoilHydro? 😉

 9. Iskwew sier:

  Ja, kanskje det? Om de får seg et annet navn.

 10. Undre sier:

  Gode råd, Isk. 🙂

 11. Håkon sier:

  Stalking er en særdeles ubehagelig greie. Uønsket oppmerksomhet er ikke nødvendigvis det samme som å bli forfulgt, men har man avvist noen én gang så bør terskelen for å reagere med abuse-melding til tilbyder og eventuell anmeldelse være lav.

  Er du journalist, spaltist eller på annen måte et kjent medianavn så kommer det raskt en del henvedelser på godt og vondt. Er du blogger med langt færre lesere så bør det ikke komme for mange henvendelser utenfor kommentarfeltet. Så lenge leserne holder seg innenfor rammen av bloggen og oppfører seg noenlinde tror jeg ikke det er noen grunn til å bli bekymret bare fordi trafikken øker og underlige klikkemønstre dukker opp.

  Jeg er ikke så sikker på hvor mye man kan tolke ut av klikkemønster, egentlig. Kommentarer er greit nok. Om det ikke er spam er det gjerne et menneske som leser, skriver og klikker.

  Annen klikking er det verre med. Noen bruker programvare som «forhåndsklikker» på en del lenker. Det er kjekt når nettet er tregt. Surfer jeg mobilt eller trådløst klikker jeg ofte opp en del innhold med en gang i tilfelle jeg mister forbindelsen.

  Noen holder flere vinduer åpne over tid. Jeg bruker i hovedsak få vinduer med flere faner. Nå og da oppdaterer jeg alle fanene i stedet for den ene jeg leser, og de som eier nettstedene aner ikke om jeg leser eller ikke. (Om de derimot gjetter på at fikk forbindelse med nettet igjen kan det hende de har gjettet riktig.)

 12. Iskwew sier:

  De som ikke oppfører seg noenlunde i bloggen, kan jo lukes ut derfra. Det er jo ikke noe problem før det eventuelt forflyttes til andre kanaler at det kan være et problem. Og det har jeg ikke opplevd i hvert fall.

  Tolkning av klikkemønstre er jo verdt det det er – og det er jo ikke noe alvorlig så lenge det holder seg i lesning av bloggen.

 13. Rockette sier:

  Det er helt utrolig hvor stygge mennesker kan være på nett, spesielt der de kan være helt anonyme. Det er egentlig litt skremmende, for de går jo rundt med disse tankene i RL også.

  I en av kommentarene på ABC sier Anita: Jeg er kanskje på tynn is med denne uttalelsen men jeg føler den har en plass i debatten likevel. Kanskje noen menn føler seg krenket av kvinners ytringsfrihet? Eller rettere sagt at vi bruker den på en så tydelig måte at hele verden kan se?

  Er hun inne på noe?

  Jeg har blitt truet et par ganger, uten at jeg tok det så alvorlig. Det var nok heller ikke så mye på grunn av at jeg var kvinne, men mer pga det jeg skrev om.

  Det er synd at kvinner som er offentlige figurer skal måtte oppleve slikt. Det blir jo en slags frihetsberøvelse!

 14. Håkon sier:

  Dersom noen føler seg krenket av kvinners ytringsfrihet har de antagelig andre snåle meninger også (ok, det var kanskje et understatement 😉

  En som kan finne på å forfølge eller plage et annet menneske har nok lavere terskel for dette på nett. Jeg har opplevd uønsket oppmerksomhet og svært ubehagelige henvendelser både med telefon og brev, men på nettet kan slik oppmerksomhet få en alvorlig dimensjon fordi det også kan gjøres slik at andre trekkes inn. Du vet heller ikke om det er en forvirra tolvåring som går berserk med et bildebehandlingsprogram eller et voksent menneske med en helt annen agenda.

  Om kvinner er mer utsatt for dette og hvorfor vet jeg ikke så mye om. Det er mulig at mange «stalkere» har lavere terskel med hensyn til å reagere på kvinner enn på menn. Det er mulig at det er flere menn som bedriver en misforstått og helt uakseptabel «jakt» på kvinner som har stalking som resultat.

 15. Iskwew sier:

  Rockette, folk mister en del hemninger på nett, fra hjemme i sin egen stue og helt anonymt. Og ja, det er veldig synd at de som er offentlige personer opplever slikt. Men slik er det.

  Når jeg leser noe av det som skrives i en del nettavisdebatter, så viser det seg jo at en del har et rimelig frynsete kvinnesyn. Så kanskje er det at kvinner blogger provoserende for noen. Spesielt som anonyme, ettersom de ikke står overfor en faktisk person som puster.

  Håkon, noen har generelt ganske snåle meninger.

  Det skumle med slikt på nett er at det er så lett å gjemme seg. På den annen side så tror jeg det er få som vil virkeliggjøre slike trusler. Heldigvis.

 16. Undre sier:

  De gangene noen har blitt skikkelig provoserte over meg for noe jeg har skrevet eller kommentert har de stort sett trodd at jeg er mann, det er akkurat som om de tror at slik motstand ikke kan komme fra en kvinne.

 17. Iskwew sier:

  Ja, der kan du se, Undre. Jeg tror det så gjerne. Men der tar de altså feil stadig vekk :o)

 18. Lothiane sier:

  Mange sjuke folk, ja… En grunn til at jeg holder meg unna «debattene» på nettavisenes sider. Mulig det har blitt bedre etter at de innførte registrering/fullt navn? Der har jeg i hvert fall sett så mye grums og så ekle holdninger om kvinner, at jeg har følt for å dusje etter at jeg har lest.

 19. Iskwew sier:

  Det har jeg også, Lothiane. Jeg tror kanskje bruk av fullt navn er å dra det for langt, det vil føre til at mange, meg inklusive, ikke vil debattere. Jeg tror mer på den mellomløsningen Dagbladet har valgt, med e-mail verifisering.

 20. Esquil sier:

  jeg tror kanskje en mann som blir stalket vil være mindre komfortabel med å snakke om det enn damer er. slik at det ytterligere forsterker inntrykket av at dette er dameproblem.

  merker ihvertfall at det ville sittet langt inne for meg å gjøre som deg, altså lagd en post om ABC-artikkelen for å fortsette debatten i egen blogg. ikke fordi det er en uviktig debatt eller dårlig artikkel, for det er det slett ikke, men rett og slett fordi det var litt pinlig å stå frem.

 21. Iskwew sier:

  Du hadde et godt poeng i artikkelen:

  «Menn er i snitt fysisk sterkere enn kvinner, som gjør at menn vil ha en lavere terskel for å stalke, og kvinner en lavere terskel for å føle seg stalket.»

  Det er det nok noe i. Menn «tåler» mer, kanskje fordi man som du sier synes det er flaut. Men det er det slett ikke. Det er ubehagelig, skremmende og at du skulle synes det er pinlig, gjør at du løfter ansvaret fra stalkeren og over på deg selv. Det er det lett å gjøre, det er en vanlig reaksjon også kanskje, og det er synd.

  Det er jo stalkeren og den som ter seg truende som har et problem, ikke du.

  Når det gjelder flau, har jeg jo gått noen runder med meg selv knyttet til en tidligere alvorlig opplevelse. Så det skal mye at jeg bli flau på egne vegne av andres handlinger.

 22. Tom R sier:

  @Esquil og Iskwew

  Skriver veldig lenge etterpå vet jeg, men en annen side er at menn ofte har en høyere terskel for å diskutere eller nevne slike ting seg imellom. Vi er ikke alltid så forskjellige og kan oppleve verbal trakassering og uønsket oppmerksomhet fra sære raringer vi ikke kjenner, men jeg tror det er mindre vanlig at vi tar det opp, diskuterer det eller snakker om det med noen, ofte fordi det er en slags forventning til at «dette tåler du» eller «drit i det». Det er ikke sikkert at vi «tåler det» bedre, men vi er blitt flinkere til å ikke lufte slikt, og det er muligens en stor bjørnetjeneste mot oss selv.

 23. Iskwew sier:

  Tom, det kan du nok ha rett i. Og jeg tror kanskje det er en bjørnetjeneste jeg også, spesielt i slike saker. Fordi det er ubehagelig, uansett hvem man er.

Top