Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Menn i Oslo om voldtekt

01.03.07 in Diverse

På Østlandssendingen i dag snakket menn i Oslo om voldtekt og hvor ubehagelig de synes det er at kvinner kan bli redde for menn generelt. Det skjønner jeg at menn synes er ubehagelig. Det er dessverre bare slik det blir, når det eneste som ser ut til å være virkemidler er pepperspray, selvforsvarskurs og hjemmesitting.

Dagens rose går til mannsforsker Jørgen Lorentzen, som oppfordrer menn til å snakke om voldtekt seg i mellom, si klart at kvinner ikke skal sitte med skylden og at menn kan bidra til at kvinner føler seg tryggere. Takk for en svært fornuftig stemme. Det er slike stemmer vi trenger.

Print Friendly, PDF & Email

Tagged With:

27 Reader Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Iversen says:

  Jeg hadde tenkt å skrive et veldig informativt og meningsfylt innlegg om menn, mannsrollen og de mentalt forstyrrede individene som begår voldtekter. Men så kom jeg på at jeg har skrivesperre.

 2. Iskwew says:

  Men Iversen, kan du ikke glemme at du har skrivesperre, og bare skrive?

 3. Iversen says:

  Nei, det funker dårlig. Da blir alt så oppstykket, og ikke på den fancy Hemingwayske manér. Jeg har i stedet begynt på “Batman for nybegynnere”, men nå venter sofaen og tortillarestene.

 4. Iskwew says:

  Jeg tror det bør være mulig å snike i Batman i den voldtekst-debatten, Iversen. Han kunne gjort vei i vellinga.

  Sofa og tortillarester er ikke ille. Litt nuket, så er det brillefint. Ikke sofaen altså, men de tortillarestene.

 5. abre says:

  Ja, dette er noe vi menn bør mene noe om. Skrive om og snakke om.

  Men det blir noe pliktskyldig over å henge seg på og traske etter, på oppfordring: “Enig med damene!”

  Hva så? Hva skal vi si?

  Vel, jeg kan f.eks. si at voldtekt virker uforståelig på meg. At jeg tror det dreier seg om en liten gruppe avvikere, like langt unna normale menns atferd som kvinners. Jeg kan også si at jeg finner det veldig urimelig at kvinner skal måtte ta alskens forholdsregler for å ferdes utendørs på kveldstid, mens det knapt ofres en tanke på hvorfor noen blir voldtektsmenn, og hva som kan gjøres med det.

  De som voldtar har kommet skjevt ut på et eller annet vis, om det nå skyldes arv, miljø eller – mest sannsynlig – en uheldig kombinasjon. Jeg synes det er en avsporing når dette av og til gjøres til en generell debatt om mannsroller. Jeg blir provosert over oppfordringer om at vi menn bør gå i oss selv; som om voldtekt er en slags ytterste konsekvens av hva mannfolk flest ellers aksepterer av seg selv og hverandre.

  Det er ikke uten videre enkelt for menn “å snakke om voldtekt seg imellom”. Mange menn har vanskelig for å diskutere alvorlige ting i det hele tatt, og spesielt slike ting. Og da tror jeg ikke akkurat det hjelper på debatten hvis utgangspunket blir en slags kollektiv skam.

 6. Geir says:

  Dette med selvforsvarskurs er nok dessverre å kjøpe seg falsk trygghet.
  Hvis man blir angrepet har man ikke tid til å tenke gjennom fancy selvforsvarsteknikker. Selv utøvere med svært høye grader innenfor sine ulike kampsporter har vist seg forsvarsløse når det virkelig gjaldt.
  Når det gjelder selvforsvar er det tre ting som gjelder:
  1. Gjør det så enkelt som mulig.
  2. Det er han eller deg – uskadeliggjør overfallsmannen så raskt som mulig med å slå eller sparke på det stedet du kommer til som gjør mest vondt.
  3. Det finnes ingen regler. Alt er lov. Fingre i øynene, knuste adamsepler sparking i skrittet o.l.

  I motsetning til hva folk ser på film, hvor folk slår løs på hverandre i evigheter før man kårer en vinner, så er det sånn i det virkelige liv at den som får inn det første slaget har en overveiende sannsynlighet for å vinne. Derfor bør man i noen situasjoner også slå til først dersom situasjonen oppleves truende nok.

  Den viktigste selvforsvarsteknikken er likevel: Lær deg å løpe. Fort.
  Utfallet av en kamp vil alltid være usikkert, og derfor bør man prøve å unngå dette så langt det lar seg gjøre.

  Vel, dette ble dessverre et litt ekkelt og “voldelig” innlegg i bloggen din, men det er godt ment. Jeg jobber med sikkerhet til vanlig og er forundret over at folk har så stor tro på selvforsvarskurs. Men jeg antar at om folk føler seg tryggere ved å gå et slikt kurs, så er det kanskje en slags nytteverdi i disse likevel?

 7. Milton Marx says:

  Iskwew: La oss si at jeg ikke driver og voldtar daglig; ville det ikke bli litt kunstig å mene at jeg skulle sitte å snakke om hvor fryktelig voldtekter er?

  Hvor mange ganger snakket du om hvor fryktelig barnedrapene på Bjarkøy var? Noensinne hørt om dem? Skulle samfunnet kreve at du dedikerer lunsjpausene dine til disse, bare fordi de ble begått av en kvinne?

  Menn gjør mange ting. Arnfinn Nesset drepte en bunke gamle mennesker i Orkdal. Burde jeg ikke snakke litt om dét også? For det var jo fryktelig. Og selvfølgelig bør vi snakke om de to drepte småjentene, som ble ofre for han Viggo og kompisen. Og Irak.

  Personlig tror jeg at dersom mannfolk fortsetter å bruke lunsjpausene sine som de alltid har gjort, så vil det være best. Menn skal overlate bakvaskelsene og sladderet til kvinnene (som jaggu greier å få lunsjpausene til i sin helhet å gå med til denslags), og i stedet snakke om øl, fett og hornmusikk!

  Vet du hva jeg tror? Jo mer menn integrerer andre kolleger og andre menn i de tradisjonelle mannfolkemnene, jo mindre utstøtte vil de mer marginale kollegene føle seg – og jo mindre er sjansene for at de vil være aggressive utenfor jobben.

  Integrer andre, vær inkluderende, og så gjør du egentlig det du kan for å redusere usunn atferd som følge av at mennesker føler seg utstøtte – og da har du trolig gjort noe bra for å forebygge voldtekter.

 8. Håkon says:

  Voldtekt er et snodig ord i grunnen ettersom det dekker handlinger hvor det voldelige elementet til en viss grad er skjult. Likevel burde det ikke være vanskelig å få med seg for selv umodne menn at et nei er et nei. Jeg har en mistanke om at det er oppførsel på dette nivået at menn kan skjerpe seg som gruppe og bidra til at kvinner kanskje vil føle seg tryggere på menn. Antagelig bør man snakke om dette langt tidligere i livet enn når menn snakker med hverandre, men det er ingen grunn til å slutte å ta opp temaet senere i livet heller.

  Antall menn som overfaller kvinner i mørke smug er det nok verre å få menn generelt til å identifisere seg med, men du verden så det ville hjelpe dersom folk tok mot til seg og handlet i situasjoner hvor det skjer et overgrep eller overfall. Om det vil redusere antall voldtekter vet jeg ikke, men det kan hende det hjelper på trygghetsfølelsen å vite at det faktisk er folk som reagerer dersom de hører at noen roper på hjelp.

 9. Rambukk says:

  Det store gross av menn voldtar ikke, og kommer heller aldri til å gjøre det. Vi trenger ikke dype og nære samtaler hvor vi klapper hverandre på ryggen og enes om at dette sporet skal vi følge i fremtiden også. Jeg tror heller ikke det er det Lorentzen mener. Det handler heller ikke om ballespark og Kill Bill-respons på nærgående tilnærmelser. Jeg er helt enig i at vi, som menn, har et ansvar for å være tydelig på hva som er uakseptabelt, tenke over hvordan vi ordlegger oss og tørre å vise gode holdninger. Ikke nødvendigvis gjennom samtalegrupper og studiesirkler, men på de arenaene vi ferdes til daglig. De aller fleste kvinner er (heldigvis) ikke berørt av voldtekt direkte. De aller fleste kvinner er derimot (dessverre) berørt av frykten for voldtekt. Det må vi menn faktisk ta innover oss.

 10. Iskwew says:

  Jeg burde egentlig la denne tråden i fred, siden det kommer så gode kommentarer. Egentlig hadde jeg tenkt å ha den stengt for kommentarer (er sliten av debatten og ville bare gi en rose til Lorentzen), men er glad jeg ikke gjorde det.

  Abre, dere skal ikke pliktskyldigst henge dere på og si “Enig med damene”. Jeg er enig med deg i at fokus på hvorfor noen blir voldtektsmenn må til. Siden det er roten til problemet.

  Geir, det du skriver om her er veldig viktig. Jeg tror også det kan være falsk trygghet. Akkurat som disse sikkerhetssprayene er det. Som politiet sa, de kan tas fra deg og brukes mot deg.

  Milton, du snakker om menn som rollemodeller. Vær det, og neste gang diskusjonen vris inn på skjørtelengder og at noen vel ba om det, så si klart ifra at det er det ingen som gjør.

  Jeg oppfordrer forøvrig alle til å lese posten din “ Voldtekt på et hotell i Quito“. Samt å stemme på den i avstemningen over ukens post på Sonitus.

  Håkon, jeg er enig i at det viktigste “vanlige” menn kan bidra med er gode holdninger. Menn kan ikke stoppe voldtektene, og har ikke ansvar for dem. Men sine holdninger har menn ansvar for.

  Rambukk, jeg tror det er akkurat det Lorentzen mener; det handler om å tørre og vise gode holdninger, i det daglige og på de arenaene man er i da.

 11. Lothiane says:

  Hurra for Jørgen Lorentzen!

  Og ellers synes jeg du og andre har sagt det viktigste her. Menn trenger ikke starte samtalesirkler, men å si klart ifra til andre menn som kommer med nedsettende kommentarer om kvinner. Nå er det dessverre en del kvinner også som kommer med lignende greier om “kvinner som ber om det”, jf. kvinnelige jurymedlemmer. Det er nok et stykke vei.

  Også sliten av debatt. Tror jeg heller støvsuger. 😉

 12. Iskwew says:

  Ja, han fortjener den rosen, Lothiane.

  Javisst er det like grumsete holdninger blant mange kvinner, noen ganger er de neste verre også.

 13. Goredom says:

  Snakket med andre menn om jentenes egen skyld i voldtekt X
  Snakket med andre menn om at vi selvfølgelig lar kvinner være i fred X
  Tenkt gjennom egne holdninger X
  Blogget om det (selv om noe av det jeg sier muligens ikke er helt PK) X

  Noe mer jeg kan gjøre? Holde kjeft feks? 😉

 14. Iskwew says:

  Jeg tenker det holder bra, Goredom :o)

 15. Sexy Sadie says:

  Hvorfor skal menn snakke om de syke fyrene som overfaller damer i mørke gater? De kan da ikke ta ansvaret for hva slike tullinger gjør.

 16. Iskwew says:

  Hvem har snakket om at de har ansvar for det? og selv debatterer jeg til enhver tid en hel masse jeg ikke har ansvar for. Ditt resonnement skulle jo innebære at jeg ikke skal snakke om barnemishandling og pedofili fordi jeg ikke driver med det selv.

 17. P02 says:

  Iskwew, jeg må i hovedsak si meg enig med førstevoterende Abre samt annenvoterende Marx.

  Marx, Abre og jeg kan godt sitte rundt et cafébord, snakke ut om saken, gråte litt og arkivere den i en skuff. Da blir det nok færre voldtekter, skal du se.

  Spøk til side: De gangene jeg har støtt bort i menn med et heller rustikt kvinnesyn, slik som at de aldri kunne ha vært kjæresten til en kvinne som tjener mer enn dem, fordi dette vil frarøve dem deres “manndom” – eller menn som har meninger om bekledning og voldtekt — og jeg forsøker å argumentere imot.

  Hva tror du skjer? Tror du at de flekker opp laptopen sin og refererer til bloggpostinger på mer enn 950 tegn, eller tror du de irritert røsker det rosa bilaget ut av VG, bretter det ut for dypsindig analyse og bestillet en øl til?

 18. Iskwew says:

  Jeg tror kanskje det går inn jeg, enten de vil eller ei. Jeg er så optimistISK. Mange drypp små, blir snart en stor å :o)

  Fortsett med å argumentere imot du.

 19. P02 says:

  Å og å.
  Jeg vet ikke, jeg. Har en slags følelse av at det er for sent for disse mennene, og at barna deres helst skal holde seg unna slike bessewisser-spirer som jeg eventuellt måtte bidra med.

  Og at mitt avkom deretter forsøker å lære Sjur-Ronny m/ søsken ett og annet, mens de på sin side er mer opptatt av moped-trimming, elns.

  Og at mine barnebarn – –

 20. Iskwew says:

  elns… hmmm.

  Jeg er en tålmodig sjel som aldri gir opp. I hvert fall ikke så lett. Dessuten synes jeg at om man tross alt mener voldtekt, pedofili, rasisme og overgrep mot barn f.eks. er galt, så sier man det om noen som hevder noe annet.

 21. P02 says:

  Jeg mener f.eks. at voldtekt, utøving av rasisme og overgrep mot barn er galt, men at pedofili er en seksuell legning vi bør vise respekt for på lik linje med alle andre *-filier.

  Kall meg gjerne pessimist, men jeg tror ikke at selv barnebarna til Sjur-Ronny vil evne å følge denne tankegangen.

  :p

 22. Iskwew says:

  Som sagt, tror jeg nok at det er håp i brede kretser av folket for klokskap.

  Det tror jeg Erik, f.eks. hadde vært enig i. Elns.

 23. P02 says:

  Jeg håper du har rett, for all del.

  Hvem er denne Erik, forresten?

 24. Iskwew says:

  En blogger med bloggetørke :o)

 25. Håkon says:

  Hvorfor skal menn snakke om de syke fyrene som overfaller damer i mørke gater?”

  Si det, men et sted å starte er jo å spørre om det er slik de fleste voldtekter skjer. Er det? I Tidsskrift for den norske lægeforening kan du finne noen tall om relasjon mellom offer og overgriper.

  I løpet av treårsperioden ble 18 % av overgrepene begått av fremmed overgriper, 20 % av tilfeldig bekjent, 42 % av nærmere bekjent og 7 % av partner.

  Jeg tror Iskwew har utdebattert en av fem så det holder en stund, men det er altså grunn til å tro at det er færre enn en femtedel som utgjør disse syke fyrene i mørke gater. Det burde være god anledning til å finne noe å snakke om i anledning de resterende 80 prosentene.

 26. Sexy Sadie says:

  Jeg vet om det der, jeg har selv skrevet en bloggpost om nachspielvoldtekt.

 27. Iskwew says:

  Ja, dette er viktig, Håkon. Det er de færreste voldtekter som skjer i form av overfall i Oslo-gater. De skjer i heimen, eller med en du kjenner.

  Når det gjelder flertallstypen voldtekter, så handler det meste om holdninger, tror jeg. Og da har ALLE noe å bidra med.

Top