Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Tabloid dekning av drapssaken i Stavanger

I både VG og Dagbladet i dag er det gjengitt at Magne Raundalen går ut mot tabloidenes dekning av drapene i Stavanger. Og det er vel det eneste de skal ha for i denne saken; at de gjengir kritikk mot seg selv.

Magne Raundalen oppfordrer til boikott av VG og Dagbladet. Fredag offentliggjorde i hvert fall Dagbladet bilder av de døde barna, og avisene brukte overskrifter som «Gikk fra rom til rom og drepte» og «Kvalt mens de sov» på førstesidene. Og slike forsider gjør at du bør vurdere om du i det hele tatt skal ta med barna på Rimi for å handle. Slike saker skaper mange spørsmål i oss voksne, og da er det jo ikke grenser for hvilke spørsmål det skaper i et barnesinn.

Neppe noe kan skape så mye usikkerhet hos et barn som tanker om hvorvidt foreldrene er et trygt anker eller ikke. Foreldrene representerer den grunnleggende tryggheten for barn. For en gutt som Tigerungen vil tanken på at jeg skulle gjøre ham vondt være uutholdelig. Det vil umiddelbart skape en masse spørsmål i ham, og det kan skape angst og søvnproblemer. Søvn er for alle en situasjon der vi trenger fravær av redsel, for vi slipper all kontroll, og det er vanskelig til umulig om vi er redde. For eksempel for at noen skal kvele oss i ly av mørket. Vi voksne skjønner at det ikke skjer mer enn i et minimalt antall saker, men for barn er det ikke like lett. Spesielt ettersom det i denne saken handler om barnas omsorgsperson.

Raundalen sier: “Førstesiden blir lest av alle barn som kan lese. De henger nå i alle kiosker, og ligger også på mange stuebord. Dette er en kynisk måte å selge aviser på”

Og det er det, virkelig. Heldigvis kjøper vi ikke tabloidene annet enn i helgene her i huset, så jeg har sluppet å ha en skremt Tigerunge som plutselig må forholde seg til at det finnes foreldre som dreper sine barn. Men det er ikke lenge siden vi uforvarende fikk se Saddam med renneløkke rundt halsen, og jeg måtte bruke tid på å forklare det. Og i etterkant av de bildene er det barn som har prøvd det samme. Noen har lyktes også.

Samtidig bør vi jo gå i oss selv også. For avisene gjøre dette fordi det selger aviser. Det er vi som vil ha det, vi som vil ha personfokuset. Vi ender opp i en perspektivløs debatt basert på enkeltmenneskers historier, og vår egen evne til å forestille oss ting, til å se alvoret, til å tenke, drukner i et enormt personfokus. Vi mister fort evnen til å se skogen for bare trær. Du merker dette også i den politiske debatten. Når samfunnet fordeler ressurser, er det som regel alltid noen som kommer dårlig ut. Og før du vet ordet av det er det det debatten dreier seg om: de som kommer dårligere ut. Ikke om de mange som kommer bedre ut, men om de få som ikke kommer bedre ut. Selv om det er sjelden at politiske vedtak gjøres for å gjøre borgernes liv til et helvete, så er det likevel det inntrykket som fester seg.

En som heter Kristin skrev følgende i tråden om Det ubegripelige: “Jeg har sendt en e-post til nettredaktøren i dagbladet der jeg gir uttrykk for mine følelser om hvordan de har dekket denne tragedien. De har blant annet publisert bilder av de avdøde barna på sin nettside. Jeg har bedt de vurdere nyhetsverdien av dette, og om hensynet til de pårørende er tilstrekkelig ivaretatt. Håper at dere andre som reagerer på mediadekningen vil gjøre det samme.”

Hun skal ha all honnør for det. Det eneste vi kan gjøre med dette, er å protestere. Og ikke kjøpe avisene.

Hvordan de pårørende må ha det, tør jeg nesten ikke tenke på. Jeg håper (sikkert et fåfengt håp) at de ikke har sett disse forsidene, og lest artiklene. Men det må ha vært vanskelig å unngå. Og det må ha gjort smerten enda større enn den allerede er.

Vi kan nekte å godta at vi for å forstå må få slike overskrifter og vinklinger servert.

Vi kan kreve og bidra til at man i samfunnsdebatten ser skogen for bare trær. Vi skal erkjenne at fordeling av knappe goder må få noen negative konsekvenser for noen.

Tabloidene har igjen klart å sjokkere meg, uten at det burde ha vært et sjokk. Grensene flyttes hele tiden, anstendighet og medmenneskelighet kastes på dynga. Jeg er også på leting etter svar i en sak som dette, for den er uforståelig og vanskelig. Men det gir meg ikke mer forståelse å se bilder av de drepte barna. Det gjør det bare enda vanskeligere å forstå. Og det tråkker over grensen for anstendighet.

Print Friendly, PDF & Email

Tagged With: , , ,

22 Reader Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Goodwill says:

  Tiltredes, rett og slett. Idag har jeg styrt unna aviser og internett, og gått en lang skitur istedet. Det var godt for sinnet, det.

 2. ellingzine says:

  Jeg er hjertens enig med deg. Det er forstemmende at døde barn skal selge avisa. I vær varsom-plakaten står det klart at barn skal ha et særlig vern mot eksponering i media. Men det ser tydeligvis ikke til å gjelde barn som er døde. Førstesiden til Dagbladet i går var helt klart spekulativ, og jeg tenker som deg: Stakkars de pårørende som i sin sorg nå opplever en brutal sensasjonshungrig mediemesking i denne historien.

 3. Iskwew says:

  Goodwill, det synes jeg høres veldig fornuftig ut. Nydelig vær var det i dag også.

  Ellingzine, det var bilder i papirutgaven i dag også. Og jeg hoppet over artikkelen. Det er som om de ikke tror vi forstår at dette er fryktelig uten å få det så til de grader eksplisitt dyttet opp i ansiktet.

  Jeg håper ikke de pårørende leser en eneste avis.

 4. Cassanders says:

  Skulle gjerne boikottet, men får nøye meg med å kassere avisa og beholde Magasinet -Bare må ha med lørdagskryssordet.
  Har du sendt noen oppmuntringer til Erik nylig- du som har så positiv effekt på ham ? 🙂

  Cassanders
  In cod we trust

 5. Iskwew says:

  Jeg kjøpte dem da jeg også – og løser kryssordet til Grand Prix. Dette må kunne karakteriseres som tabloid-lørdag.

  Jeg har ikke sendt noen oppmuntringer de siste dagene. Det kan jeg minsanten gjøre noe med.

  (så positiv effekt??? :D)

 6. DRM says:

  Nokså på siden; men jeg har ikke sett noen aviser bruke uttrykket “æresdrap” enda. Dette er jo på mange måter den “klassiske” norske varianten av det, uansett hvor usigelig trist det er.

  Dessuten burde det i etterkant av “Valla-saken” gi enkelte innen næringslivet grunn til å tenke seg om både en og to ganger.

 7. Iskwew says:

  I tråden om “Det ubeskrivelige” lenger nede diskuteres akkurat det med æresdrap.

  Noen i både næringsliv og andre steder bør ta en fot i bakken, ja. Jeg er blitt ganske tenksom av denne saken.

 8. DRM says:

  Sånn går det når man leser blogger som man leser bøker; ovenfra og ned.

  Jeg stiller fortsatt mailprogrammet mitt sånn at nyeste mail kommer nederst…:-)

 9. Iskwew says:

  Ja :o) Jeg har altså nyeste først.

 10. alliene says:

  Helt enig. Jeg har faktisk unngått nettavisenes omtale etter den forrige posten din om saken. Så ta gjerne litt ære for det! 🙂

 11. Iskwew says:

  Det tar jeg gjerne litt av æren for, selv om det var du som valgte det. Selv har jeg også hoppet over den saken der jeg har kommet over den.

  Og du har sendt mange lesere hit. Takk for dem :o)

 12. Morten says:

  Det verste, på en måte, synes jeg, var, i TILLEGG til de forferdelige forsidene, at forsidene på lørdag ikke inneholdt et ord om saken.
  Snakk om de tilmålte 15minutter. På forsiden som drapsoffer fredag. Glemt lørdag.

  FY og SKAM. Og denne utdannelsen jobber jeg med… Hmmm

  Morten

 13. Iskwew says:

  Om det ikke er fordi de har tatt selvkritikk.. nei, det er det ikke, for det var bilder og greier i Dagbladet på lørdag.

  Kanskje det ikke var noen flere perifere bekjente å intervjue?

 14. Morten says:

  Det er ofte så kynisk at man ikke tror det selger lenger.
  Lagt merke til hvordan krigen i Irak går i bølger i media? Ingen vits i å skrive om det problemet hele tiden, da ville ikke folk lest om det. (og kjøpt avisene)
  Tabloid er noe herk

  Morten

 15. Iskwew says:

  Ja det er vel det. Og det kommer ingen ny informasjon, for ingen gir noe ny informasjon. Da er saken historie.

  Det kommer nok mer når det blir begravelse.

  *urk*

 16. Morten says:

  Begravelse er følelser og nyheter er veldig opptatt av følelser for tiden. Lagt merke til hvordan en sak om oppsigelser alltid slutter med ansatte som gråter?
  Jeg skutter meg (er det ikke det det heter) når Siri Lill Mannes legger ansiktet (øynene) over i triste dådyrøyne for å fortelle oss at neste sak er veldig trist.
  Der sier jeg trippel-urk

  Morten

 17. Iskwew says:

  Ja, det har jeg tenkt på også, hvordan hele “masken” hennes forandrer seg når hun skal fortelle om noe trist. Stemmen får et annet leie, ansiktet stivner og så videre.

 18. Morten says:

  Hun representer for meg definisjonen på hvordan de spiller på følelser fordi det er så utrolig tydelig og overdramatisk når hun gjør det.

  Ser ikke nyheter jeg. Og leser for det meste ikke annet enn overskrifter og ingresser.

  Morten

 19. Iskwew says:

  Ja, det er jeg helt enig i. Har du lagt merke til at ikke bare hun snakker overtydelig når det er noe alvorlig på gang? Alle nyhets-anker gjør det.

 20. Milton Marx says:

  Jeg synes det er trist når dekningen blir slik, for det var egentlig ikke slik jeg husket norske aviser fra den tiden jeg bodde i landet. Mye møkk, javel, men en viss tilbakeholdenhet likevel.

  Jeg skrev for en stund siden hvordan man dekker tragedier og drap i Panama, og for å si det kort virker tabloidpressen å ha som regel at de skal ha bildet av et lik på forsiden elelr baksiden hver eneste dag – gjerne delt med et bilde av en yppig dame i bikini, som ikke har annet formål enn å selve aviser.

  Jeg tror ikke det er annet å gjøre med saken enn å regelrett hetse og mobbe journalister for dekningen. Vennlige henstillinger hjelper jo ikke!

 21. Morten says:

  Mobb en journalist. Hør Hør.
  Da en finsk avis publiserte et bilde av han derre vokalisten i det derre “vinne Grand Prix”-bandet (uten maske) ble det finske folk så sinna at godt over 200 000 mennesker skrev under på en trussel om å boikotte avisa. Avisa krøp til korset, ba om unnskyldning og lovet å aldri gjøre slikt igjen. Hvorfor.. HVORFOR kan ikke vi få til noe av det samme?

  Tenk dere en dag hvor flere hundre tusen ikke kjøpte en tabloidavis. DET hadde blitt lagt merke til…

  Morten – Som ikke kan slutte å kjøpe noe han i utgangspunktet ikke kjøper.

 22. Iskwew says:

  Milton, noe av det som sjokkerte i dekningen fra Stavanger var at de viste bæring av lik-bårer ut fra huset. Det er helt unødvendig, og du har rett i at norske aviser ikke har gjort slikt tidligere. Når de så publiserte bilder av de døde barna, var det nok.

  Morten, det er interessant at folk går til folkeaksjon for at en maske faller i Finland. Det gjør vi ikke for dekningen av Stavanger-drapene, gjør vi vel?

Top