Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Årets skumleste dag

13.10.06 in Absolutt Iskwew

På denne dagen bør du passe deg. Ikke gå under stiger, løp om du ser sorte katter gå over veien, bank i bordet minst en gang i timen, og om du har holdt deg hjemme, så er nok det best. Selv om de fleste ulykker sies å skje i hjemmet. Hmmmm. Så kanskje ikke det er trygt hjemme heller, i dag.

For i dag er det altså fredag den trettende. Ulykkesdagen. Den myteomspunnede dagen, som i år kommer to ganger – i januar og altså nå i oktober.

Tallet tretten gir mange negative assosiasjoner. SAS har f.eks. ikke seterad nr. 13, så vidt jeg husker. Og det er mange høye bygninger som ikke har etasje nr. 13. Det som er sikkert er at denne myten har røtter langt tilbake i tid. Man tror at dette kan ha med Jesus å gjøre.

Det var tretten til bords ved Jesu siste måltid. Nummer tretten var som kjent Judas, og det gikk ikke så bra. Jesus døde på en fredag, Langfredag altså. Om det var den 13. vet jeg ikke. Men visstnok er det myter helt tilbake til norrøn tid som gjør fredag den 13. til en belastet dag.

Ifølge caplex kan dagen knyttes til en bestemt hendelse. Og den har med tempelridderne å gjøre. De er jo myteomspundne i seg selv, det vet alle som har lest bøkene til Dan Brown, eller er frimurere.

Etter at tempelridder-ordenen hadde tapt kampen om det hellige land, miste de sin viktigste fanesak, men satt likevel på enorme rikdommer, og var en trussel mot kongemakten.

1307 gikk Filip den Smukke til aksjon mot Tempelridderne. Han sendte ut et massebrev, til hver eneste offentlige tjenestemann i Frankrike. Det var forbundet med dødsstraff å åpne brevet før torsdag kveld, 12 oktober. Fredag morgen, den 13., stormet en hærstyrke ut av forlegningene, og innen solnedgang var nesten hver eneste tempelridder i Frankrike fengslet. Det antas at mellom 2000 og 5000 ble arrestert den dagen. Ordenens overhode, Jacques de Molay, ble også arrestert denne dagen. I 1312 ble Tempelridderne formelt lyst i bann av Pave Clemens V, nå med pavesete i Avignon, og i 1314 ble de Molay brent på bålet for kjetteri. Tempelriddernes flåte forsvant til havs i 1307, fredag 13. oktober.

Fredag den trettende ble dermed Den store ulykkesdagen. For i Nord-Europa, spesielt i Frankrike, var Tempelridderne vel ansett blant folk flest, og deres undergang var en katastrofe. Ordenen er etter sin undergang omgitt med mange myter omkring hva som hendte med de som kom unna forfølgelsene, hvor de ble av, og om de dannet nye, hemmelige ordener.

Vi snakker altså om nesten et 700-årsjubileum for den dagen, så kanskje vi skal være ekstra forsiktige i dag?

Forøvrig anbefales Jan Guillots trilogi om tempelridderen Arn Magnusson på det varmeste. Det er bøker som er vanskelgie å legge fra seg, om du liker historiske romaner.

Print Friendly, PDF & Email

Tagged With:

11 Reader Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

Sites That Link to this Post

 1. Iskwews hjørne på www » Mystiske tildragelser | 13.04.07
 1. Goodwill says:

  Fredag 13 skummel dag? Tror jeg ingenting på.

  Det er jo tross alt FREDAG!!

 2. Iskwew says:

  Min mor vil være veldig uenig med deg i det. Hun holder seg sikkert inne i dag, og grøsser litt til dagen er over.

 3. Goodwill says:

  Men hvis man ser på de fine tingene, det at det jo faktisk er fredag, straks helg, solen skinner og det er en vakker dag, så kan man glemme hvilken dato det er, og DA går det så bra, så!

 4. Iskwew says:

  Ja nettopp! Fredag er den beste dagen i uken, det er sikkert. Så jeg tenker dette går veldig bra. Men om det går en svart katt over veien foran deg, bør du være på alerten altså. Og banke tre ganger i bordet så fort du finner et. Eksempel på særdeles skummel situasjon fredag den 13.:

 5. Delirium says:

  I flere år skjedde det meg alltid noe hyggelig på fredag 13. Så jeg har dette som en lykkedag jeg! All empiri tilsier det i alle fal 🙂

 6. Iskwew says:

  Den empirien synes jeg virkelig du skal stole på, Delirium :o)) Jeg kan ikke huske det har skjedd meg noe galt jeg heller.

 7. Iskwew says:

  Nei, milde himmel, skal noen ta meg seriøst kan jeg da ikke gjøre det!

 8. Iskwew says:

  Husk nå endelig på at jeg jobber med risikostyring, Iversen :o))

 9. Iversen says:

  Hæhva? Ingen link til min eminente artikkel om emnet? O_o

 10. Iversen says:

  😀
  Feigingen!

Top