Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Offentliggjøring av skattelister

I Norge har man jo fått den veldig dumme ide å offentliggjøring av tallene i selvangivelsen. Det er for meg helt ubegripelig at data jeg er tvunget til å levere inn, synes Staten og en del politikere det er betimelig å offentliggjøre på internett. Dette er jo mer en gjennomsnittlig privat informasjon, synes jeg.

Årsaken til offentliggjøringen er visstnok at alle skal kunne sjekke at alle skattes rettferdig, noe de selvsagt uansett ikke kan, ettersom man ikke har nok informasjon til å gjøre det. Så dermed gjenstår kun det å tilfredsstille kikkermentaliteten. På skoler rundt omkring i det ganske land sikker man og sjekker hva foreldrene til klassekameratene tjener. Venner og perifere bekjentskaper sjekker hverandres inntekt. Folk som skal på date sjekker hvor mye dateobjektet tjener og betaler i skatt. Naboer sjekker hverandre. Jeg har personlig sett ganske grimme utslag av denne ordningen, der det har blitt samtaleemne hva den og den tjener i de underligste sammenhenger.

Og det er rett og slett veldig privat informasjon alle kan sjekke. Da jeg fortalte om denne ordningen til en venn i USA, ble det stille lenge og så sa han “You’re not serious??”. Men det var jeg altså. Og han gikk bare over til oppgitt trekking på skuldrene.

Kanskje det snart blir slik at man må legge ut bilder av innsiden i leiligheten på nett, siden det må være mulig å sjekke at ingen har bedre sofa enn andre? Kanskje innbolister er på sin plass? Antall venner? Eller at man må legge ut oversikt over samleiefrekvens?

Hrmmmmf.

(Skrevet i vår, og jeg har ikke skiftet syn på saken, selv om det den gang ble en noe opphetet debatt av innlegget)

Print Friendly, PDF & Email

Tagged With: ,

11 Reader Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Hold T. Forfall says:

  Jeg har heller ikke skiftet syn – det er umulig å vite om skattesystemet har smutthull for Røkke uten å vite om Røkke betaler skatt. (Legge ut samleiefrekvens? Tja, ektepaktregisteret er jo offentlig :-p)

  Men når man skal på date, så må man ha i mente noen visdomsord fra http://iskwew.com/blogg/2006/07/06/hva-menn-lyver-om-online/ . Sånne registre opplyser nemlig også om fødselsår. Så kan man sjekke av, sløre av og lyse av sin neste (Side2-)date ganske fort. Praktisk, hva?
  Og siden det tross alt er et skatteregister, så kunne det i det minste opplyse om skatteklasse. Da tipper jeg at en del dater kunne ha blitt unngått.

  En gang i tiden feilførte forresten Futen min gjeld som formue, og gjorde meg dermed til en på papiret holden mann. Man skulle tro at den prostituerte kvinnenaturen ville reagere med å løpe ned (soveroms)døra mi, men neeeeeeeida. Jeg fant ingen kjæreste før etter at formuen var trygt nede på et rundt tall, og i dag har hun mumlet noe om at det kunne ha ligget ute et overtidsregister til skrekk og advarsel. Hun har nok rett :-/

 2. Iskwew says:

  Ja, jeg skjønner jo at det kan ligge interessant info der, for noen og enhver. Men at noe er interessant, betyr altså ikke at det er nødvendig. Mener nå jeg.

  Jeg tror også at i ditt tilfelle ville overtidsregister være passende. Ikke godt å si hvor det hadde endt da :o)

 3. din venn Ole says:

  Jeg syntes listene burde holdes hemmelige. Jeg hadde nok endt opp på taperdelen av listen både når det gjelder inntekt, innsiden av leiligheten og samleiefrekvens. På den annen side er jeg ram på Simpsons- og Futuramakunnskap, tror du de noen gang vil offentliggjøre slike lister?

 4. Iskwew says:

  Det kommer an på om det er et marked der, av folk med kikkermentalitet som ville ha etterspurt listen?

 5. Hold T. Forfall says:

  Mitt syn er at det er et nødvendig onde. Hva dere single er interessert i, det har jeg gitt f. i de siste ca. 15 månedene 😉

 6. Iskwew says:

  Da får vi være enige om å være uenige :o)

 7. Iskwew says:

  Gjorde du ikke det??? Det kommer av at Iskwew AS er registrert på Cayman Islands, vil jeg tro. Flagget ut som Frontline.

  Det er særdeles få gode argumenter for offentliggjøring ja. Du må lete med lys, lykte og forstørrelsesglass for å finne dem.

 8. Shoaib says:

  Jeg er enig med at dette har utgangspunkt i en heller morbid kikkermentalitet. Det finnes, såvidt jeg kan se, ingen gode argumenter for å legge slike opplysninger ut på nettet. At Dagens Næringsliv kan ta seg en tur ned på skatteetaten og opplyse oss om at Riking xyz er en nullskatteyter synes jeg kan værr greit, da har det en samfunnsfunksjon, men å ha det på nettet fører ikke til noe godt. Har også hørt om unger som blir mobbet fordi foreldrene deres ikke tjener like mye som ABC sine …

 9. Iskwew says:

  Det er jo en sport her i Bærum, der penger er enda viktigere enn ellers kanskje. Rundt omkring sitter den ungdomsskoleelever og sjekker hva foreldre tjener. Det er helt usmakelig, det hele. Og det uten at det tjener noe formål, annet enn kikkermentalitet.

  Avisene hadde sikkert tuslet ned på ligningskontoret.

 10. Iversen says:

  Helvete, altså, jeg får null treff når jeg søker på “Iskwew A/S, vestkanten”!

  For øvrig syns jeg det mangler på gode argumenter for å offentliggjøre, heia Isken!

Top