Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Les videre »

Kontakt

Navn (nødvendig):

E-mail (nødvendig):

Emne:

Melding:

Skriv bokstavene i bildet under:

captcha

Print Friendly, PDF & Email
Del denne posten:

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Idiotisk bruk av «statistikk»

25.03.06 i StatistISK

Det heter seg jo at det finnes «Lies, damn lies and statistics». Og det er helt sant. Statistikk og diverse undersøkelser kan brukes til å få frem akkurat det man vil. Og det florerer jo med useriøse greier overalt; spesielt i tabloid-presse og i tabloid-tv.

Et eksempel for å illustrere:

Programmet Holmgang har jo stadig vekk undersøkelser der folk kan ringe inn, og mene noe om et eller annet. Dette er fullstendig uholdbare undersøkelser dersom man ønsker å si noe om folkemeningen, generelt. I etterkant av to slike Holmgang-undersøkelser, gjorde Opinion AS tilsvarende undersøkelser på et representativt utvalg av befolkningen.

Spørsmål 1:

Skal vi stenge grensene for flyktninger fra fjerne land?

Holmgang:
Ja: 89,4% Nei: 10,6%

Opinion:
Ja: 17,0% Nei: 83,0%

Spørsmål 2:

Er din holdning til svart arbeide negativ?

Holmgang:
Ja: 29,5% Nei: 70,5%

Opinion:
Ja: 62,0% Nei: 38,0%

Altså; Opinion fikk helt motsatte resultater da de gjorde en seriøs og representativ undersøkelse av samme tema.

Morsomt nok diskuteres denne typen undersøkelser over en lav og høy sko overalt. Undersøkelser på Durex sin webside fremstilles som om de har utsagnskraft når det gjelder nordmenns seksualvaner, for eksempel. Det har de jo ikke. De sier KUN noe om seksualvanene til de som klikker seg inn på Durex sin side, og i tillegg svarer på undersøkelsen. Det er jo ikke i nærheten av å ligne på et tilfeldig utvalg en gang. Men, slikt noe tøv leses på ramme alvor. Og diskuteres på ramme alvor.

Hrmmmmmf!

Print Friendly, PDF & Email
Del denne posten:

Tagget med:

3 kommentarer

Trackback URL | Kommentar-feed

Sider som lenker til dette innlegget

  1. Iskwews hjørne på www » Stenstrøm av skjermen | 05.03.07
  1. Milton Marx sier:

    Det er eksempler som er til å gjennomskue. Verre er det når anerkjente analyseinstitutter bedriver prostitusjon. Så som at to analyseinstitutter kan komme frem til stikk motsatte resultater i forbindelse med en aktuell politisk sak – og begge institusjoner anses som statistiske autoriteter. Hva med alle gangene hvor det ikke tilfeldigvis var bestilt en analyse om samme spørsmål fra begge frontene i en sak?

  2. Iskwew sier:

    Det har du helt rett i – og moralen er selvsagt at du skal være skeptisk til det meste av statistikk. Lies, damn lies and statistics.

Top