Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Les videre »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Fra finansakrobatikk til gestaltterapi

I dag kom en ganske utrolig historie frem i lyset.  Alle husker vel Terra-kommunene for ekstremt dårlige investeringer, men dagens sak gjør av vi nok kommer til å huske en kommunene for andre ting også.  En av kommunene, Hemnes, har nemlig en rådmann som er gestaltterapaut og dertil synes det er en god ide å sette i gang med et storslått opplegg der

«teknikkene som blir brukt er en blanding av gestaltterapeutiske teknikker, transaksjonsanalyse og ulike kognitive teknikker»

Rådmannen, som er øverste administrative leder, bedrev altså gestaltterapi for «å bli kjent med» de ansatte.

Alle Hemnes kommunes ansatte måtte delta på kurs.  Rådmannens begrunnelse for å arrangere slike kurs, snarere enn å bruke tid på å få orden på økonomien etter å ha tapt 69 millioner på investeringer man ikke forsto, er at han ønsker å bli kjent med de ansatte.

Først vedtok kommunen at kursene skulle fortsette, til tross for at mange av de ansatte følte det svært ubehagelig.

Elin Ørjasæter sier det meste når hun skriver at

Man må være skikkelig molbo, eller altså hemnesværing, for ikke å se at dette er helt uforsvarlig.

De terapautene E24 har vært i kontakt med må få saken forklart flere ganger før de tror det de hører. Men noen ganger overgår altså virkeligheten fantasien, og det skjer oftere i Hemnes enn andre steder.  Du skulle tro de hadde nok med å rydde opp i rotet etter Terra-saken, men neida.  Nå understrekes det riktig nok at rådmannen gjør dette helt gratis, og siden han anslår det til å skulle koste 1 million om han skulle fått terapihonorar for det, så kan det være de ser dette som å spare penger.  Akkurat som de mente det var lurt å investere i noe de overhode ikke skjønte.

Etter først å ha vedtatt at dette skulle fortsette, har ordfører Juvik bedt rådmannen slutte med kursene, fordi, som han sier:

Ja, med de oppslagene som har vært, kommer jeg til å anbefale rådmannen å stoppe den type kurs som foregår. Så får vi diskutere det derfra.

Vi kan jo håpe det er rådmannens ansettelseforhold han vil diskutere derfra, for dette er seriøst uetisk. Men Juvik, som jo ikke kan kalles rakettforsker noen av ukes syv dager, synes kanskje fortsatt dette er en god ide?

Fylkesmannen har bevilget 400.000 til disse kursene.  På hvilket grunnlag?  Hvordan kunne fylkesmannen mene at dette var en god ide? Du trenger ikke være verken gestaltterapaut, organisasjonspsykolog eller utstyrt med annet enn godt folkevett for å skjønne at dette er en ekstremt dårlig ide.  At øverste sjef skal opptre som terapaut overfor alle (!) kommunens ansatte er så feil som det kan bli.  Jeg skulle gjerne ha sett det beslutningsgrunnlaget fylkesmannen hadde, og dessuten hvordan beslutningen ble begrunnet.

Et av de viktigste redskapene i gestaltterapi er derfor terapeuten selv. Terapeuten er ikke objektiv eller nøytral, men er selv villig til å gå klienten i møte i et JEG – DU forhold. Dette betyr at det er viktig for terapeuten å bearbeide egne uferdige opplevelser for å kunne være tilgjengelig for det klienten trenger i situasjonen som oppstår. Gestaltterapi er derfor en opplevelsesorientert, prosessorientert og eksperimentell psykoterapi.

Wikipedia

Dette er altså en form for terapi man får offentlig støtte til at øverste sjef utfører på alle (!!) sine ansatte.  Vi bør vel kunne anta at ikke alle Hemnes ansatte trenger psykoterapi, eller? Dettr er, som Elin Ørjasæter sier, ikke en gang et organisasjonsmessig minefelt:

Men saken i Hemnes handler ikke om et etisk minefelt. Det handler om å med viten å vilje lage en diger mine, grave den ned og så dirigere alle de ansatte til å marsjere rett på den.

Hva i all verden begrunnet fylkesmannen bevilgningen med?

I Molbo-kommunen Hemnes leker man butikk, ikke bare med arvesølvet, men med de ansatte.

Deltakere mener kursene har en utleverende form mange finner vanskelig. Kursene beskrives som en terapisituasjon, hvor folk «utleverer seg inn til sjela». En av våre kilder sier han kjenner til en person som har brutt sammen i gråt.

Her bør både rådmann, ordfører og fylkesmann få en solid skrape. Det må finnes minst en paragraf i Arbeidsmiljøloven som gjør dette helt ulovlig.

Men, fra tidligere vet vi jo at det er lite som virker på inkompetente kommunepamper i Hemnes.

Abre skriver om saken også.

Print Friendly, PDF & Email

Tagget med: , ,

15 kommentarer

Trackback URL | Kommentar-feed

 1. svendsendag sier:

  «Akkurat som de mente det var lurt å investere i noe de overhode ikke skjønte.»

  Akkurat det har jo Hemnes erfaring med.

 2. Elle sier:

  Dette kan umulig være tillatt- Å tvinge de ansatte til terapi med arbeidsgiver er jeg rimelgi sikker på rammes av arbeidsmiljølovens bestemmelser (det vil neppe omfattes av arbeidsbeskrivelsen (arbeidsforholdet), og dermed kunne nektes). Noe helt annet er at dette kan være fryktelig skadelig- terapi må være frivillig.

  Jeg vet om tilfeller hvor det er saksøkt fordi man følte seg tvunget til å være med på halsbrekkende stunts med arbeidsgiver for å avansere et arbeidssted- husker ikke helt om det ble saksøkt pga av brudd på arbeidsmiljøloven eller om man søkte erstatning for de skadene man pådro seg. Her kan det klart være påført sjelelige skader i en situasjon fremtvunget av arbeidsgiver.

 3. Elle sier:

  Ups- Ble visst en del skriveleifer nå tidlig på morgenen- Skal skjerpe meg 🙂

 4. Iskwew sier:

  Hemnes har god erfaring der, ja, svendsendag!

  Nei, jeg kan ikke skjønne at dette er lov, Elle. I så fall har lovgivningen klare mangler.

  Jeg er opptatt av at jobb og privatliv har et skille der en del opplegg gjennom årene har krysset grensene uten respekt for individet. Dette er av de mer outrerte eksemplene på det.

 5. IvarE sier:

  Og med ref. til din post for noen dager siden: «It’s the economy, stupid!»

  Når fylkesmannen kan bevilge 400.000 til dette, så er det er mye «velferd» som vi kan diskutere hvorvidt den bør dekkes over skatteseddelen.
  😀

 6. Iskwew sier:

  Det kan du si, Ivar. Slik pengebruk tror jeg fort kan gjøre NAV-køene lengere dessuten.

 7. Undre sier:

  Denne saken er ufattelig grov. Her burde rådmannen og de som har godkjent opplegget hans øyeblikkelig bli supendert fra stillingene sine. Det er virkelig utenfor min fatteevne at man setter i gang denne typen kurs, og det er enda mer ubegripelig hvordan de velger å fortsette etter at saken har blitt kjent. Siden det virker som om man lokalt og regionalt ikke har igjen verken vett eller gangsyn bør kommunal- eller helsedepartementet kjenne sin besøkelsestid og sette en stopper for det som foregår. Jeg synes virkelig synd på de som har blitt påtvunget denne såkalte terapien. Her kan rådmannen ha gjort stor skade på folks psykiske helse. Hvilken kompetanse har han egentlig til å bedrive terapi? Svaret er vel at om han hadde vært kvalifisert så hadde han aldri satt i gang dette prosjektet. Tvi vøre!

 8. Iskwew sier:

  De har jo heldigvis sluttet med disse kursene, men det virker som om det bare var fordi det ble skrevet om, ikke fordi det var dumt. Så læringen kan være begrenset.

  Jeg er fortsatt like interessert i Fylkesmannens begrunnelse for å innvilge 400.000 til dette. Hva i alle dager tenkte den instansen?

 9. Undre sier:

  Det var da enda godt. Jeg leste bare den kommunal-rapport-saken. Men hvordan kan rådmannen beholde stillinga? Jeg tror neppe sykefraværet går ned etter denne saken altså. Og hva Fylkesmannen tenkte må fåglarna vite. Jeez.

 10. Iskwew sier:

  Erfaring tilsier at i Hemnes beholder man jobben nesten uansett hva man gjør. Ordføreren synes jo det egentlig er et kjekt opplegg.

 11. Milton Marx sier:

  Her snakker vi om en bande som krever bruk av et utvidet inkompetansebegrep. Jurister vet kanskje noe om hva korrekt terminologi er.

  En ting er når man handler uten å ha fjæra peiling på hva man styrer med, gjentatte ganger. Da kunne man snakket om simpel udugelighet eller inkompetanse, men hva blir det når man aktivt søker muligheter for å «drite på draget». Proaktiv inkompetanse?

 12. Iskwew sier:

  Dette er inkompetanse på høyt nivå, ja! Det jeg også lurer på er om det er ispedd en viss tro på at man eier de kommunene man er satt tio å styr? Det virker særdeles egenrådig.

 13. Milton Marx sier:

  Der slumpet jeg til å treffe en viktig diagnose, tror jeg; Proaktiv inkompetanse.

  I denne tilstanden styrer man utenom alle områder hvor man måtte ha kvalifikasjoner, samtidig med at aktivitetsnivået akselereres.

 14. Undre sier:

  Og det måtte jo dessverre komme:

  Sykmeldt av rådmannens kurs

 15. Mono sier:

  Det er innsyn etter offentlighetsloven. Så alle dere som lurer på begrunnelsen til fylkesmanne, eller kanskje enda mer søknaden til kommunen. Det er bare å henvende seg til fylkesmannen å be om innsyn.

Top