Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Spådom: sykefraværet kommer til å øke kraftig i høst

02.09.09 in Liv og levned

iStock_000008650446XSmallDet er neppe en dristig spådom å spå at sykefraværet kommer til å stige kraftig i høst. På grunn av svineinfluensaen. Det er neppe heller noen revolusjonerende spådom at her er mulighetene til misbruk mange.

Vi har altså influensa her i huset. Tigerungen fikk det først, forrige onsdag, og jeg gikk rimelig ned for telling på lørdag. Vi har de fleste symptomene som er listet på Pandemi.no1. Helk klassiske influensasymptomer.

Problemet med svineinfluensaen er ikke at den er så farlig for de fleste av oss, men at ingen har motstandsstoffer mot den og dermed vil omtrent alle som er i kontakt med viruset bli syke. Det fører til økt smitterisiko for de som er i risikogrupper når det gjelder slik sykdom.  Dermed er altså noen av rådene fra myndighetene følgende dersom du tror du har svineinfluensa

 • Bli hjemme fra jobb til du føler deg frisk nok til å jobbe, tidligst 7 (sju) dager etter at symptomene startet.
 • Hold syke barn hjemme fra skole og barnehage minst like lenge

Jeg ringte fastlegen min på mandag, og følgende ble sagt derfra:

 • Ikke kom i nærheten av legekontoret, bli hjemme og gå helst ikke ut2
 • Bare helsepersonell og de i risikogrupper testes
 • Bli hjemme i minst 7 dager
 • Da jeg kommenterte at “da trenger jeg jo sykemelding”, var beskjeden at arbeidsgiver nok var klar over problemet, og sikkert ville la meg være hjemme i 7 dager uten sykemelding.
 • Dersom ikke, noterte de når jeg hadde ringt i journalen, slik at de kunnee skrive ut en sykemelding. Men altså, jeg måtte ikke komme i nærheten av legekontoret.

Her er det en par, tre interessante problemstillinger (minst) som jeg ser det.

Jeg vet ikke om jeg har svineinfluensa, eller om sesonginfluensaen kommer ekstremt tidlig og er veldig smittsomt. Normalt blir jeg veldig sjelden influensasyk, og ikke Tigerungen heller, så vi kan jo mistenke at det er svineinfluensa. Men ikke vite. Så neste gang noen snufser her i huset, hva gjør vi da? Blir hjemme i 7 dager? Og gangen etter? 7 nye dager?

Det er altså slik at det bare er å ringe til legen og si man har influensa, og så får man etterutstedt sykemelding dersom ikke arbeidsgiver godtar å la deg bli hjemme i 7 dager. Men det blir uten å ha vært hos legen, de vil ikke ha deg dit. Det gjør det selvsagt mulig å misbruke systemet. Og regningen er det arbeidsgiverne som får – de betaler jo for de første to ukene du er sykemeldt.

Kan være at dette er en risiko det er verdt å ta for om mulig å redusere smitterisikoen, men dette kommer til å koste arbeidsgivere og samfunnet mange penger, og det er strengt tatt en sykdom med et relativt mildt forløp og relativt lav risiko. Noen skoler diskuterer seriøst om de skal stenge dersom noen får influensa.

Noen av oss kan jobbe hjemme, men mange kan ikke det. Hva skal de gjøre? Og det er uansett lite ideelt å jobbe hjemmefra for de som kan det også. Bedre enn å ikke jobbe dersom man ikke er så syk, men likevel, langt fra ideelt.  Verken for arbeidsgiver eller en selv.  Ingen møter er mulige, og ingen diskusjoner med kolleger i løpet av dagen. Mail og telefon blir ikke det samme.

Selv håper jeg at vi faktisk har hatt svineinfluensa.  Jeg ser ikke bort fra det, for sesonginfluensaen kommer gjerne senere enn dette.  Vi er i uke 36 og det er en del som har/har hatt influensa, i hvert fall her. Hyppigheten av sesonginfluensa ser slik ut, i henhold til Folkehelseinstituttet:

Sensonginfluensa. Kilde: Folkehelseinstituttet.

Sensonginfluensa. Kilde: Folkehelseinstituttet.

Jeg noterte meg at Folkehelseinstituttet ikke bryr seg om å presentere uker før uke 40 en gang. Grafen viser at det sjelden skjer noe før uke 44, og det er fortsatt altså 8 uker til.  Så jeg satser på at vi har fått svineinfluensa og dermed er ferdige med det.

Jeg har det ikke med å få influensa heller. Det skjer ytterst sjelden, og gjerne ikke så tidlig på året. Sist jeg var skikkelig syk var det en kanarisk basselusk på besøk for 1 1/2 år siden.

Ellers er det gode dager for Ibux-produsentene (20 Ibux 400 gram koster kroner 82,- fant jeg ut), produsentene av desinfiserende remedier og apotekene (de hadde kun desinfiserende våtservietter i løsvekt til kroner 2,30 per stk.).  I tillegg kan jeg melde at den mottatte spammen har gått fra nakenbilder av en aller annen Hollywood-kjendis jeg ikke husker navnet på til Tamiflu.

Men altså: hva gjør vi om vi blir syke denne høsten? Blir hjemme 7 og 7 dager til det hele er over utpå våren en gang?  Være hjemme bare ungene snufser?  Og har noen anslått de samfunnsøkonomiske kostnadene?

Swine Flu SymptomsCreative Commons License photo credit: Rob Welsh

Print Friendly, PDF & Email
 1. feber, hoste, vond hals, kroppsverk, hodepine, frysninger, tretthet []
 2. Måtte det, maten handler seg ikke selv []

Tagged With: ,

24 Reader Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Iskwew says:

  Kommentar på twitter:

  @prebenspandemi @Iskwew “Vi jobber med bedre diagnostiske kriterier for influensa, for å skille fra vanlig forkjølelse. Se http://www.fhi.no/nyinfluensa neste uke.”

  Det er veldig bra, for dette er ikke lett verken for arbeidstakere eller arbeidsgivere.

 2. Marina says:

  Ja. Bare tenk deg en typisk familie med to unger som hver kommer til å få en eller annen snufsesjuke minst to, og sannsynligvis flere ganger i løpet av vinteren.
  I tillegg til å holde ungen (og de blir selvsagt ikke sjuke samtidig!) hjemme i en uke eller mer, må en av foreldrene også holde seg hjemme.
  I tillegg kan selvsagt voksne bli sjuke, og må da holde seg hjemme i en uke eller mer.
  Og når en unge er sjuk, er det mulig at skolen/barnehagen ikke vil at den andre skal komme inn heller pga. smittefaren. Samme når foreldrene er syke, selvsagt. Hvis nå en av foreldrene i tillegg jobber på sykehus/gamlehjem/barnehage/etc. må de kanskje også holde seg hjemme når et familiemedlem er syk, bare for sikkerhets skyld.

  Ettersom ingen skal testes, kan man jo ikke regne med at man har allerede hatt svineinfluensa så man må ta samme forholdsreglene hver gang noen blir syke.

  Selv uten å ta høyde for at det finnes endel juksemakere som gjerne vil ha en ekstra uke fri kan dette føre til enorme fravær.

 3. Iskwew says:

  Jepp, det er helt sikkert. Og det må det bli debatt om, for det er rimelig sikkert at folk kommer til å bli mye borte. Jeg lurer virkelig på om the powers that be har tenkt helt over hvordan dette kan komme til å slå ut.

  Nå sa jo Folkehelseinstituttet at det skal komme bedre diagnostiske kriterier. Men det som må til er jo å få testet om man faktisk har svineinfluensa eller bare vanlig influensa. Og det ser det ikke ut som man kan gjøre.

  Hva sier man i USA forresten?

 4. Milton Marx says:

  Her i Panama har panikken lagt seg, om enn vi vel har hatt et par dødsfall. Plutselig er det mulig å få kjøpt alkohol-gelé igjen.

  Vi var litt engstelige i starten, men etter hvert satser vi på at vi har et såpass godt kosthold og immunforsvar at det ikke blir fatalt hvis vi skulle bli smittet.

  Dog er vi en relativt moderat familie med lite griserier innenfor de fire veggene, så det blir neppe annet enn en vanlig influensa på oss 😉

 5. Iskwew says:

  Det høres fornuftig ut, Milton. Og jeg tror kanskje vi med fordel kunne roe oss litt ned her også. Men dette er virkelig seriøse saker, og du finner ikke et sted uten desinfiseringsmiddel. Arbeigsgivere sender ut pandemi.no informasjon og forbereder seg på det verste.

  Tipper jeg ville gått på jobb i morgen om det ikke var for at man altså får beskjed om å holde seg hjemme i 7 dager. Men det gjør jeg ikke. Jobbe hjemmefra, ja.

 6. Milton Marx says:

  Det som man kanskje skulle forvente, var at denne epidemien tok knekken på alt som heter restauranter og utesteder, men dette ser jo ikke ut til å være noe problem.

  Kokker hoster, de og, mens maten leveres av kelnere som steller med penger som er fulle av bakterier. Vi har egentlig snakket om å spise litt mindre ute som følge av influensaen, men det var altså før vi fikk vite at man som regel overlever. Men tenk på dette rundt om i verden. De fleste av verdens restauranter har ikke innlagt varmt vann, og enda mindre har de oppvaskmaskiner som reelt desinfiserer noe som helst. Det meste av bestikket er bare vasket under litt kaldt vann.

  En av de jobbene jeg definitivt ikke ville ha hatt, dersom dette hadde vært svartedauen, er kassadame i et travelt supermarkeed. Tenk deg å sitte der hele dagen mens kunder uten munnbind stanser opp et par minutter mens de puster på deg og kanskje hoster, før man går videre til neste kunde. Og man tar i mot penger hundrevis av mennesker, hvorav mange har hostet i hendene.

  Vi får se. Jeg tror vi øker inntaket av B-vitaminer fra øl – og ellers tyller innpå litt desinfiserende vodka. Det høres ut som en bra kriseplan.

 7. IvarE says:

  Nøff!

 8. kan hende dette er en svinaktig strategi for å øke antall ferieuker. jeg snufset litt forrige uke, da bør jeg kanskje holde meg vekk fra jobben de neste 7 dagene? 😀

 9. Iskwew says:

  Neida, folk slutter ikke å gå på restauranter, Milton. Eller handle. Eller gå på fotballkamper der folk skriker eventuell virus ut. Eller konserter der man står som sild i tønne.

  Jepp, kassadame på supermarked må være dødens posisjon i forhold til å få denne influensaen.

  Eller har jeg akkurat vært på tråden med fastlegen. Tigerungen har time i morgen fordi han har vondt i hælen, og det er ikke bra når han trener. I morgen er det altså 6 dager siden jeg ble syk, ikke de foreskrevne 7. Spørsmålet mitt var om jeg kunne følge Tigerungen til legen.

  “Du skal være hjemme i 7 dager. Er du frisk da?”, sa legesekretæren.

  “Jeg har ikke feber, men jeg hoster og er tett i nesen fortsatt”, sa jeg.

  “Da bør du være isolert, det er veldig smittsomt!”, sa damen.

  “Jo, men han skal altså til legen, og er bare 10 år. Litt for liten til å gå alene.”, sa jeg.

  “Kan ikke pappaen hans følge da?”, sa damen.

  Og da begynte jeg å bli grinete. “Nei, han har ingen pappa til stede.” og fortsatte: “Vi kan jo ikke sette oss selv i isolat hver gang vi nyser denne høsten!”

  “Å men du merker da godt forskjell på influensa og forkjølelse”, sa damen.

  “Ja, men siden ingen tester meg vet jeg ikke om det er svineinfluensa eller vanlig influensa”, er det jo bare å svare på det. “Så skal vi være hjemme i 7 dager stadig vekk denne høsten??”, freste jeg, selv om jeg vet at dette er ikke legesekretærens problem.

  “MÅ du følge ham, så får du jo komme da”, sa damen, etter å ha sjekket timelisten og konkludert med at det var lenge til neste mulige time. Kjekt å sjekke den hælen før fotballsesongen er over.

  Jeg har aldri tatt influensavaksine. Jeg mener at om man beskytter seg mot kreti og pleti selv om man ikke er i noen risikogruppe, så underminerer man sitt eget immunforsvar. Dessuten er vaksinen som kommer et hasteprodukt som er veldig lite testet. Det er ikke positivt, for å si det mildt. Men når vaksinen mot svineinfluensaen kommer skal jeg grine meg til den så fort som mulig, bruke det faktum at jeg er helt eneforelder for alt det er verdt. For sånn kan vi ikke ha det, at vi ikke kan gå ut i det hele tatt på 7 dager, bare vi har litt feber og vondt i hodet.

 10. Iskwew says:

  Ja, det skal du ikke se bort fra, PS. Jeg lurer på om noen har tenkt dette helt ut – og tror de skulle utviklet selvdiagnose på oink oink influensa før de utviklet vaksinen. Så vi i hvert fall kunne vite hva vi har fått.

  Og hold nå for guds skyld Erna unna alle som hoster og snufser, så hun ikke må isolere seg i innspurten av valgkampen.

 11. Goodwill says:

  Uansett så merker jeg at det er god trøst i felles skjebne, Iskwew! Jeg også gikk “rimelig ned for telling” igår, ligger vel nede idag også, men ser lyset i tunnelen. Det er i hvert fall mer enn en eller annen snufsesjuke, det er helt sikkert.

  Men jeg kommer til å gå på jobb når jeg føler meg klar for det, altså. Selv om det ikke skulle ha gått 7 dager.

  God bedring, Iskwew!

 12. Iskwew says:

  Akk. God bedring selv!

  Syklet du gjørme-Birken i helgen? Det er nok sted for å få svinepelsene innabords også.

  Det er me en snufsesyke ja. Feber fra lørdag til onsdag er ikke vanlig!

  Har arbeidsgiver gitt retningslinjer hos dere da, Goodwill? Vi får altså beskjed om å jobbe hjemme, men jeg er ikke sikker på at arbeidsgiver helt har sett hva det vil kunne innebærer.

 13. Hydra says:

  Det er jo ikkje registrert eit einaste vanleg influensatilfelle enda, Iskew, så det er liten grunn til å tru at det er det du har. Valet står nok mellom snue og svin.

 14. Iskwew says:

  Det står på pandemi.no at:

  “Sykdomstegnene starter gjerne brått, med feber og allmennsymptomer som første tegn.”

  For meg startet det brått lørdag formiddag med feber, hodepine og allmensymptomer (antar det er muskelverk). Snuen kom først etter hvert, og har ikke vært som ved forkjølelse. Mer tett enn egentlig rennende nese.

  Så sannsynligvis er det svin?

 15. Goodwill says:

  Jeg syklet ikke grise-Birken nei, men stresset fælt med et annet arrangement istedet. Var nok ekstra mottagelig for smitte etterpå, når presset løsnet. Løypelegger for to-dagers o-løp med 500 deltagere begge dager er mye å holde styr på!

  Arbeidsgiver har ikke sagt noe om å jobbe hjemmefra nei. Akkurat nå er jeg så utslått at det er uaktuelt uansett, så kommer helga, og etter det regner jeg at uka er gått. Da går jeg på jobb hvis jeg føler meg frisk.

  Jeg syns egentlig ikke noe særlig om sånne retningslinjer, jobbe hjemme når man er syk. Prinsipielt er man jo hjemme fordi man er for syk til å jobbe.

 16. Iskwew says:

  Du har nok økt sjansene betraktelig for å komme i kontakt med smitte også, på et o-løp med 500 deltakere!

  Jeg har jobbet noen timer nå og da, men mange er det ikke blitt. I morgen er vel første dag jeg kan forvente å være noe særlig til hjelp her fra hjemmekontoret.

  Jeg har noen ganger jobbet hjemme fordi Tigerungen er syk – jeg blir det gjerne ikke – men har man influensa selv, så er man hjemme fordi man er syk, ja.

 17. Marina says:

  Her borte er det som vanlig alle slags produkter for salg som skal beskytte mot svineriet, men jeg biter selvsagt ikke på.
  Arbeidsgiveren min har visst forlest seg på pandemi.no og mener at hvis man så mye som mistenker at man har vært i samme kirkesogn som svineviruset så må man holde seg hjemme i en uke. En person på jobben ble faktisk syk, og alle som hadde vært tilstede i et møte der han også var, ble tvunget til å holde seg hjemme i syv dager. En av dem ble syk, men han mente at det var bare en forkjølelse, for han hadde bare litt feber i en og en halv dag og så tett nese og hodepine etpar dager. Men han måtte holde seg hjemme i syv dager ekstra.
  Som om det ikke er nok, får vi stadig epost fra firmaet som eier bygningen vi holder til i, med formaninger om å holde oss hjemme hvis vi så mye som snufser.
  Jeg synes hele hysteriet er litt vel mye, men holder meg til å riste på hodet. Hvis jeg snufset litt over den tragiske dumheten ville jeg jo måtte holde meg hjemme en hel uke, og det ville blitt veldig kjedelig!

 18. Marina says:

  Kan vel legge til at jeg nesten aldri blir syk uansett, så jeg satser på at immunforsvaret mitt greier dette og.
  Siste gang jeg var alvorlig syk var etter siste gang jeg fikke influensavaksine. Da var jeg sjuk i tre måneder.
  Siste gang jeg hadde influensa var jeg bare sjuk i en og en halv uke.

 19. Iskwew says:

  Nei, ingen grunn til å bite på, Marina, siden vi kommer til å få det alle som en om det er i luften.

  Jeg synes også det er litt overdrevet, altså. Og tror ikke de har tenkt over konsekvensene av at alle skal holde seg hjemme både en og tre ganger 7 dager,

  Å sende hjem alle som hadde vært på møte høres veldig spess ut, synes jeg. Men det er klart, å nyse i et møte er jo effektivt i forhold til å få seg en utedag eller sju 😉

  Jeg er særs skeptisk til svineinfluensa-vaksinen. Den er jo ikke testet skikkelig en gang. Men norske myndigheter har altså kjøpt inn 2 doser til hver nordmann… så vi må vel ta den.

 20. Først må jeg jo si god bedring til både deg og Tigerungen, uansett type er jo influensa og feber slitsomt for både liten og stor!

  Men det med isoleringen er også en het debatt her hjemme. Foreløpig er vi ikke syke, så mye er klart, men med en partner som er mye på reisefot er sjansen høyere for at noe bringes i hus. Da tenker jeg på hvordan det vil bli om vi skal isolere oss her på toppen av huset vårt uten å kunne gå ut!? Jeg vil da så absolutt ikke isoleres mer enn nødvendig hvis jeg ikke _vet_ at det er svineinfluensa jeg har??

  Selvfølgelig vil man ikke smitte andre, men konsekvensene av at folk skal drive og holde seg hjemme i ukesvis på skift på grunn av influensasymptomer må da kunne bli enorme etterhvert?

  Vi har i tillegg et barn vi driver og bytter på, slik at vi kan drive og sende virus fra den ene familien til den andre… det er en HAUG med mennesker (mine, dine og våre barn/partnere/besteforeldre etc.) som i så fall skulle holdt seg hjemme hvis man begynte å snufse.

  Noe må være feil med denne tankegangen. Hvorfor kan man ikke teste folk om det er svineinfluensa de har? Finnes det ikke nok tester? Tar det for lang tid å analysere testene?

  Jeg var på Aleris legesenter i Oslo her om dagen, der satt det flere nedover venterommet som hadde kommet inn med symptomer og fått beskjed om å ta på seg munnbind og hansker mens de ventet på legen. Et merkelig syn egentlig, som om tannlegene hadde løpt avgårde til legen uten å ta av seg maska først.

  Vel, lykke til med bedringen!!

 21. Iskwew says:

  Takk, takk – vi kommer oss nå. Fastlegen var ikke en gang litt engstelig da vi var innom i dag, i et helt annet ærend. Men nå er han ganske kul. Ikke mye hysteri der i gården.

  Denne isoleringen kommer til å vise seg å bli helt umulig, tror jeg. For vi kan ikke bli hjemme i 7 dager stadig vekk, alle sammen. Sånn er det bare.

  Jeg vet ikke hvorfor de ikke tester, tror det har med kapasitet å gjøre. De tester bare folk i helsevesenet og risikogrupper. Men neste gang vi begynner å føle oss litt ugne.. ikke vet jeg hva vi gjør. Vi kan bare ikke være hjemme halve høsten.

 22. Iskwew says:

  Olav Gunnar Ballo kritiserer FHI:

  De tilrettelegger for at masse folk kan være borte fra jobben med rådet om å holde seg hjemme i sju dager ved mistanke om svineinfluensa. Dette gjelder også mange som ikke en gang er smittet eller har syntomer. Samfunnet påføres millionbeløp i unødvendige kostnader, sier Ballo til Dagbladet.

Top