Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Les videre »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Nordmannen og tiden

06.05.07 i StatistISK

Som observante lesere sikkert har skjønt, har jeg satt meg fore å studere nordmannens gjøren og laden. I dag skal jeg se på hvordan vi bruker tiden vår. For den er det noen som teller, litt som Geitekillingen som kunne telle til ti kan det kjennes som. Men det er interessant nok (og dessuten mener jeg ikke noe om noe i dag).

Alle tall er hentet fra SSB.
totaltid.jpg

Personlige behov er i hovedsak søvn. Nordmannen og – kvinnen sover omtrent 7,5 timer i døgnet. Ellers er jo det interessante i dette bildet, at siden1970 Ola Nordmann redusert antall timer arbeide fra 5,3 til 4,3, men Kari Nordkvinne har økt det fra 1,6 til 2,6 timer. Om vi ser på de som har utført aktiviteten, viser det seg har Ola har brukt omtrent 7,5 timer på jobben siden 1970, mens Kari har økt fra 5,3 timer i 1970 til 6,5 timer.

Kari har funnet denne tiden først og fremst ved å redusere tiden hun bruker på husarbeide. Det har gått fra 5,6 timer til 3,6 timer. Og Kari bruker mer tid på fritidsaktiviteter – det har økt fra 4,6 til 6,2 timer. Ola har bruker også mer tid på det. Hele den reduserte arbeidstiden hans går til fritid. For han har ikke økt innsatsen i heimen i det hele tatt (og nei, det kompenserer ikke å skifte dekk på bilen og sånt, det brukes ikke i sum like mye tid på vedlikehold som på husarbeide). Men i sum gjøres det mindre husarbeide.

husholdsarbeide1.jpg

Etter 30 år i likestillingslandet bruker altså Kari 50% mer tid på hus og heim enn hva Ola gjør. Men det var selvsagt verre i 1970. Da brukte hun 160% mer tid. Forøvrig noterte jeg meg at vi vel kan avblåse myten om at kvinner shopper så mye mer enn menn. Til kjøp av varer og tjenester bruker Ola 0,21 timer, og Kari 0,26. Og da tipper jeg hun er den som f.eks. sørger for at barna er kledd og sånt. Det må tross alt noen gjøre.

Dessuten bruker Kari Nordkvinne en halv time mer enn Ola Nordmann på personlig pleie per dag. Ingen er vel sjokkert over det faktum. Noen vil vel hevde at det må være større forskjell.

Men kvinner og menn har omtrent like mye fritid. Kvinner gjør mer husarbeide, men jobber mindre.

fritid.jpg

Menn utpeker seg med å se en god del mer på tv enn kvinner (*sjokk*). Ellers vil jeg tro at f.eks. Goodwill ikke er imponert over tiden som brukes på idrett og friluftsliv – det er bare omtrent en halv time for begge kjønn. Kvinner bruker litt mer tid på sosialt samvær, men det er redusert i 2000 etter å ha økt frem til 1990. Det har nok sikkert sammenheng med at kvinner jobber mer.

Sekkeposten Annen fritid er ganske stor. Det må være når vi som meg ikke gjør noe som helst, når vi bare sitter ute i hagen og lar humla suse, mens vi drikker kaffe og leser avisen. Den tiden gjør i grunn livet verdt å leve, spør du meg.

Ferie-nordmannen

En god del av fritiden bruker vi på å ha ferie. Ola og Kari reiser mer og mer på ferie, og mest av alt reiser vi til utlandet. Det skyldes vel i hovedsak to ting – vi har hatt en solid reallønnsøkning (fra 1998 omtrent 20%) og flyreiser er blitt billigere og billigere.

forbrukferie.jpg

Omtrent en fjerdedel drar ikke på ferie. Samtidig drar også en fjerdedel på 3 ferieturer eller mer. Det er jo interessant. Vi drar mer og mer på ferie, og en fjerdedel av oss drar virkelig veldig mye på ferie.

Samtidig er dette ferieforbruket en solid kilde til CO2-utslipp. For vi drar med fly og bil når vi drar på ferie. Det skal derfor bli interessant å se hva som skjer med ferie-Nordmannen når CO2 etterhvert kommer til å begynne å koste mer.

transportmidler.jpg

Det er selvsagt slik at nordmannen må bruke fly når han skal på ferie til utlandet. Og det er jo positivt at nordmannen kommer seg ut i verden og ser seg litt rundt. Faktisk er det en av de tingene jeg har tenkt på når det gjelder reiser og begrensningene som kommer – vi trenger de kulturelle impulsene det innebærer å reise. Slik sett kan verden bli et bedre CO2-sted men et dårligere mellommenneskelig sted å være, om vi reiser mindre.

Men vi reiser i og for seg ikke så langt. Vi reiser i hovedsak til det tradisjonelle charter-målet Spania, og til våre nordiske naboland.

Da gjenstår det vel bare å si god ferie, hvor enn du skal, tenker jeg. Selv skal jeg ikke så langt, tror jeg. Ferien er for øyeblikket helt uplanlagt.

Jeg regnet meg frem til at min gjennomsnittsdag ser omtrent slik ut:

6 timer arbeide (det er litt mer enn en normalarbeidsdag, pluss arbeidsreise på omtrent en time)
2 timer husholdsarbeide (jeg har ikke fått utdelt husmorgener)
0 timer utdanning (selv om jeg lærer noe nytt hver dag)
9 timer personlige behov (jeg sover nok mindre enn snittet)
6 timer fritid (mye blogging(! ) og lesing av aviser og bøker, og humla surrer rett som det er)
1 time som jeg ikke helt vet hvor blir av

Hvordan er det med dere?

Print Friendly, PDF & Email

Tagget med:

25 kommentarer

Trackback URL | Kommentar-feed

Sider som lenker til dette innlegget

 1. Iskwews hjørne på www » Nordmannen, tiden og de andre | 12.05.07
 1. Tiqui sier:

  Jeg må lese denne om igjen, for jeg rakk bare å skumme. Men jeg må spørre, hva regnes som arbeid? Kun det man tjener penger på? Men samtidig inngår det mye personlige behov (private telefoner og epost, organisering av forskjellig osv) innbakt i den tiden man tjener penger, som kanskje ikke kan regnes som arbeid. Og hvis man setter seg inn i et nytt fagfelt på jobben, er ikke det en form for utdanning, selv om det ikke tilskrives studiepoeng?

  Dagen min består mest av multitasking. Jeg gjør mange ting samtidig, innimellom hverandre i stedet for etter hverandre. Hjernen jobber kontinuerlig med problemstillinger til blogg og rapporter, samtidig som den planlegger og vurderer alternativer for organisering av fritiden – alt sammen mens jeg gjerne gjør en jobb jeg får betalt for.

  I disse dager jobber 170% hvis man regner antall timer i uken jeg får betalt for og går ut fra at 100% er 37,5 time. Men likevel er det som ferie å regne i forhold til hovedfagsinnspurten, fordi hjernen slapper av i de timene man skal ha fri. Den er kanskje innom i assosiative tanker, men aldri i samme stressende grad.

  Dette var interessant siden jeg merker det trigger mange nye spørsmål. Jeg skal lese det om igjen, men først kaller solen meg ut på tur – et personlig behov jeg skal dekke en times tid 😉

 2. Iskwew sier:

  Det er inntektsgivende arbeide, Tiqui – altså timer du får betalt for. Det sier ikke noe om hvor effektiv du er.

  Jeg tror også at mye av det jeg gjør på jobb og fritid også kan regnes som utdanning, ja. Jeg synes jeg lærer noe nytt hver dag, både her og der.

  Jeg tipper du har lite fritid om dagen – så ut i solen og slapp litt av :o)

 3. Tiqui sier:

  Jeg vil jo dessuten påstå at man arbeider med mye rart man ikke får betalt for også, og som jeg ville kalle arbeid, men som ikke faller inn under den snevre inntekts-kategorien. Den samme aktiviteten – som f.eks. klippe hår – regnes som arbeid om det utføres i en frisørsalong og man betaler for det, mens det ikke regnes som arbeid om man klipper håret til en venn hjemme hos vedkommende. Saksen kan være like god og tiden det tar like lang, men det regnes ikke som arbeid. Det er interessant at vi har slike skiller og det er kanskje også litt misvisende.. Jeg bare tenker høyt.

 4. Iskwew sier:

  Men kan ikke det å klippe håret til en venn være like mye sosialt samvær?

  Interessant forøvrig i økonomier der det er stor grad av bytting av tjenester – det vil vel ikke fanges opp som arbeide, kanskje? Men jeg tror ikke det er så stort problem i norsk statistikk.

  Det som er definert som arbeide er inntektsgivende arbeide og husholdningsarbeide. Annet er definert som fritid, slik SSB stabler tallene. Og det er klart, når du skal samle statistikk, så må det gjøres avgrensninger.

 5. Håkon sier:

  og nei, det kompenserer ikke å skifte dekk på bilen og sånt, det brukes ikke i sum like mye tid på vedlikehold som på husarbeide

  Siden jeg ikke har bil kan jeg vel overse denne kommentaren, men det er likevel fristende å fundere litt over disse statistiske forskjellene og det faktum at det er en stor andel single som dermed ikke deler husarbeidet med noen.

  Har aldri ført noe regnskap over min egen gjennomsnittsdag (eller uke), men i perioder hvor tiden av en eller flere årsaker ikke strekker til er det nok en fordel for å få bedre grunnlag til å prioritere. Skal man flytte er det også et interessant spørsmål i forhold til valg av bolig. (Selv om den beste plan lett kan veltes av uforutsette vedlikeholdsproblemer.)

 6. Iskwew sier:

  Om du ser på de som faktisk har utført husholdningsarbeide (tallene i tråden er gjennomsnittsnordmannen) så er ikke forskjellene mellom kvinner og menn så store, for 2000 5 timer for menn og 5,8 timer for kvinner. Dermed er det nok slik at single menn ikke bruker særlig mindre tid på dette enn kvinner. Menn bruker mer tid på vedlikeholdsarbeide og kvinner mer tid på husarbeide. På alt annet bruker de omtrent like mye tid.

 7. olds69 sier:

  Hmmm

  Tidsforbruk ja,
  Driver med innspurten på masteren så jeg er nok litt atypisk.
  Men skal vi se:

  0 t Arbeid. (Sukk, forandrer seg heldigvis om 40 dager)
  0.5 t Husholdning, ink matlaging. (noe som forklarer hvorfor det ser bombet ut her)
  13 t Utdanning, noe som vel burde vært høyere med bare 39 dager igjen
  Resten til personlig behov og fritid.

  Da jeg hater Tog og buss så foregår de fleste reiser med fly eller bil.

  De siste to årene har jeg ikke vært i verken Sverige, Danmark, Spania, Frankrike eller Hellas, men har vært i USA, Tyskland, Storbritania og Italia, ganske atypisk der også mao

 8. Jeg prøvde å få litt oversikt over min og madammens tidsbruk, men det ble rett og slett for vanskelig. Jeg aner ikke hvor mye tid hun bruker daglig på studier, eller hvordan jeg skal regne ut et gjennomsnitt av arbeidstimer for min egen del (jeg jobber jo så innihekkan variert, både dager og netter her og der, men går gjerne en uke uten også, siden helgenettene er såpass innbringende og ukedriften er skipet ut til India). Søvn blir også umulig, for ikke å snakke om husarbeid. Åherre. Dette var slitsomt. Men at Madammen nok bruker mer tid på husarbeid enn meg innrømmer jeg (dette er pga jeg jobber en del mer iløpet av uka enn hun bruker på studier, så ok – LITT oversikt har vi, for å fordele husarbeid/arbeid/studier ca 50/50), for øvrig ser hun nok også mer på TV mens min last er datamaskinen. Trening bruker vi sikkert omtrent like mye tid på, siden jeg spiller fotball og hun svømmer.

 9. For øvrig bruker jeg for lite tid på avsnitt og linjeskift, ser jeg.

 10. Britt M. sier:

  Statistikk er gøy, gitt! 🙂 Denne her tror jeg nesten jeg må printe ut så jeg får studert den skikkelig! Takk for posten, Iskwew. Den skal ledsages av en kopp kaffe på en søndagsavslappet kafé 😀

 11. radiohode sier:

  Hva med tid brukt på blogging? I 1970: 0 timer
  I 2007: 1.232.455,34 timer. Hver dag!

 12. Iskwew sier:

  Det høres ut som du har travle dager, olds69 – og jeg tror forøvrig ikke noe på at du bare bruker 0,5 timer på husarbeide – det er lite :o)

  Iversen, du må i hvert fall vite noenlunde hvor mange timer du jobber i en måned, korrigere for ferie etc og å se hvordan det ser ut.

  Ingen bombe at Madammen bruker mer tid på husarbeide enn deg :o) Det er ikke de single mennene som drar ned snittet på husarbeide :o)

  Høres bra ut, Britt!

  radiohode, jeg tør ikke tenke på brukt tid på blogging en gang :o|

 13. Håkon sier:

  Jeg har hørt rykter om at det skal være enkelte single som har leid inn hjelp til husarbeid, men hvor vanlig eller uvanlig dette er og hvorvidt det er single menn eller kvinner dette gjelder vet jeg selvsagt ingenting om.

  (Enslige foreldre burde antagelig få dette på blå resept.)

  :o)

 14. Iskwew sier:

  Ja, det burde vi! :o)

  Jeg tror kanskje det er flere som ikke bor alene som har vaskehjelp, for enslige har generelt dårligere økonomi.

  Forøvrig gir dette et bilde av husarbeidsståa for ulike grupper:
  Husarbeide fordelt på grupper

 15. Håkon sier:

  Interessant. Jeg er ikke helt sikker på hvordan omsorgsarbeid er definert, men det er i alle fall noe man bruker tid på om man er gift/samboende kvinne med barn i alderen 0-6 år.

  Ellers lurer jeg litt på denne forskjellen på husarbeid/vedlikeholdsarbeid når det gjelder single kvinner og menn 25-55. Montro om husarbeid blir til vedlikeholdsarbeid dersom man utsetter det lenge nok? :o)

 16. Iskwew sier:

  Det jeg ikke skjønte med tallene, er at om du ser på gifte+samboene menn og kvinner i sum, så gir de presumptivt mye er samlet omsorg for små barn enn tilsvarende enslige foreldre. Er det logisk da?

  Muligens har du sett en sammenheng mellom husarbeide/vedlikeholdsarbeide :o) «Vasket ikke på et par år, måtte pusse opp i stedet.»

 17. Goodwill sier:

  Hmm…hva bruker jeg egentlig døget til da? *tenke-tenke*

  Noe sånt, kanskje?
  8 timer arbeide
  2 timer husholdsarbeide (jeg lager stort sett all mat og gjør stort sett alt på kjøkkenet)
  8 timer personlige behov (søvn o.l.)
  2 timer i transportbransjen (unger til og fra trening mm)
  1 time som trener for ungdommene i o-klubben
  1 time egentrening
  1 time dytting av hyssing (dvs få minstemann til å gjøre det han skal)
  1 time i godstolen, mens ett eller annet tv-program flimrer forbi (får ikke med meg mye, nei!)

  Dekkskft, snømåking, gressklipping og husmaling teller kanskje ikke, men gudene skal vite at det ikke gjør seg av seg selv!

 18. radiohode sier:

  Goodwill: Dekkskift regnes visst som hobby. Hrmpf!

 19. Håkon sier:

  Den dagen jeg må skifte dekk tror jeg at jeg skal sette bort jobben til noen som kan slikt, men så var det dette at jeg har båt og ikke bil. :o)

  Den gangen jeg hadde bil i byen tror jeg det gikk med en halvtime hver dag for å finne parkeringsplass. Snakk om å kaste bort tida.

 20. Iskwew sier:

  Goodwill, de dekkskiftene, måkingen etc er vedlikeholdsarbeide! Dessuten må du regne helger og ferier også, ergo jobber du ikke på jobben i 8 timer på kontoret.

  Forøvrig kjenner jeg godt til den med dytting av hyssing 😀

  Håkon, bare tenkt så godt vi kommer utav det når CO2 avgiftene smeller inn og kollektivtransport blir billigere :o)

 21. Håkon sier:

  Jeg ser ned stor forventning fram til en renessanse for seilskuter, Iskwew. Tenk å dra til Brasil uten bekymre seg for CO2-regnskapet.

  :o)

 22. Iskwew sier:

  DET er en laaaang seiltur, altså! Uten garanti for godt vær. Jeg blir sjøsyk bare ved tanken :o)

 23. Håkon sier:

  Litt må man ofre for miljøet, Iskwew 😉

  Å bo i seilbåt er en god løsning på tidsklemma. Da kan man slå sammen idretts- og friluftsliv, sosialt samvær og reiser i samband med fritid, samtidig som man er hjemme og gjør husarbeid.

 24. Iskwew sier:

  Men altså…. jeg trenger bare en enveisbillett med fly :o)

  Seilbåt er alt på en gang ja – du kan jo til og med ha kontor der. Selv om bredbånd vel er vrient?

Top