Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Nordmannen, tiden og de andre

12.05.07 in StatistISK

Det er ikke bare i Norge man gjør tidsbruksundersøkelser. Det gjør man i EU også. I dag kom jeg over en snacksy rapport (ja, jeg vet jeg sannsynligvis er litt skewed i forhold til hva folk flest synes er snacksy) fra Eurostats, der man har sammenstilt tall fra tidsbruksundersøkelser i 10 land, deriblant Norge. Landene er:

 1. Belgia (BE)
 2. Tyskland (DE)
 3. Estland (EE)
 4. Frankrike (FR)
 5. Ungarn (HU)
 6. Slovenia (SI)
 7. Finland (FI)
 8. Sverige (SE)
 9. Storbrittania (UK)
 10. Norge (NO)

Altså 7 vesteuropeiske land og 3 østeuropeiske land. Som bruker tiden sin slik – gruppert med 4 fra sentrum, 3 fra øst og 3 fra nord.

eu-tid.jpg

Ganske likt, i alle land bruker man omtrent 16 av døgnets timer på søvn, måltider og personlig pleie, samt fritid. De resterende 8 timene fordeles på arbeid og studier, husarbeide og reise. Det er først når man graver litt i tallene at det kommer noen interessante ting om nordmannen sammenlignet med de andre.

Nordmenn (og finner) har mest fritid, men bruker mindre tid på måltider og personlig pleie. Og nordmenn (og svensker) jobber mest. Det kommer selvsagt av at mange kvinner jobber i de landene. Belgierne og tyskerne jobber minst, faktisk en time mindre enn nordmannen og svensken. Til gjengjeld gjør de minst husarbeide. Estere, ungarere og slovenere gjør mest av det.

Kvinner og menn, arbeide og husarbeide

Her dukker forskjellene opp. Ikke i det at kvinner gjør mer husarbeide, og menn arbeider mer utenfor hjemmet, det gjelder alle landene. Men i sum jobber østeuropeiske kvinner mest, og i norske menn gjør mest husarbeide av mennene. Minst i sum gjør tyske og belgiske menn.

hjem-arbeide.jpg
Om det sorteres på hvem som gjør mest husarbeide, topper de østeuropeiske kvinnene med omtrent 5 timer per dag. På bunn finner vi finske, tyske og britiske menn med omtrent 2,3 timer per dag. Nordens kvinner gjør minst husarbeide av kvinnene, 3,7-3,8 timer. Interessant nok gjør østeuropeiske menn mest husarbeide av mennene, med 2,6-2,8 timer. Så i østeuropeiske hjem må det enten være gullende rent og ordentlig, eller så har de veldig mye mindre tekniske hjelpemidler enn andre. Det er vel sannsynligvis en kombinasjon.

Om det sorteres på arbeide, jobber norske, svenske og britiske menn mest, 4,3-4,5 timer. Minst jobber tyske, belgiske og franske menn, 2,1 til 2,5 timer. Og disse tallene overrasket meg. Det er jo betydelig mindre enn hva man jobber i Norden. Det kan skyldes høyere arbeidsledighet, lengere ferie, tidligere pensjonsalder og flere uføre. Noen flere teorier?

arbeidstid1.jpgÅrlig arbeidstid for de som er i arbeide viser et annet bilde. Ungarske, finske og britiske menn jobber mest, 1.950 timer i året. Norske og tyske menn jobber minst, med i overkant av 1.700 timer i året. Der det ikke er sammenheng mellom gjennomsnittlig antall timer og arbeidstid, som i Belgia og Tyskland, må det skyldes at flere er utenfor arbeidslivet.

Kvinner i arbeide har kortere arbeidstid enn menn – de jobber altså deltid. Norske og tyske kvinner jobber kortest, hhv. 1.235 og 1.245 timer, og ungarske kvinner jobber lengst med 1.684 timer.

I gjennomsnitt jobber imidlertid norske kvinner mest – det betyr at en høyere andel av norske kvinner er i arbeide.

sove1.jpgNoen er morgenfugler, noen er nattugler

Nordmennene er nattuglene. 32% av nordmennene sover når klokken er 11 om kvelden. Da sover hele 85% av ungarerne. Klokken 7 om morgenen sover bare 21% av ungarerne, mens 47% av nordmennene fortsatt ikke har våknet til liv.

Muligens er dette beviset på at jeg er ekte nordmann, for jeg kommer meg jo aldri i seng i skikkelig tid. De gangene jeg sover klokka 11 er når jeg har sovnet foran tv’en.

Fritiden

Mest fritid av alle har den norske mannen. Og den norske kvinnen har mest fritid av alle kvinnene.

fritid1.jpg

Det er noen interessante forskjeller på hva europeere bruker fritiden sin til. Ungarere for eksempel, bruker over halvparten av fritiden sin til å 2,6-2,8 timer på tv. Norske kvinner ser minst på tv, med 1,6 timer. Den norske mannen titter på tv en halv time mer. Estiske og britiske menn ser også 2,6 timer tv i døgnet.

Muligens er tv i Ungarn av eksepsjonell kvalitet i forhold til Norge, det vet jeg ikke, men det er en stor forskjell.

Norske kvinner ser lite på tv, og motposten er at de har mest sosial aktivitet, 2,1 timer. Norske menn følger hakk i hel, med 1,6 timer. Minst sosial aktivitet tar estiske kvinner og menn, og ungarske kvinner seg tid til – de bruker bare 0,6 timer på det.

Om du trodde at franskmennene er Europas kulturfolk, så er det feil. Tyske kvinner og menn bruker mest tid på kultur, lesing og hobby (som selvsagt kan være så mangt) med 1 1/2 time daglig. Minst tid til det bruker ungarske, slovenske og franske kvinner med en drøy halvtime per dag.

Finske kvinner og menn leser mest, franske minst. Tyske menn bruker mest tid på hobby – østeuropeiske kvinner minst, men så har de også minst fritid. Og gjør mest husarbeide.

tid-med-barn.jpgTid sammen med barn

I gjennomsnitt bruker kvinner 2,3 timer sammen med barn under 6 år, og menn bruker 1 time. Fritidsaktiviteter og andre aktiviteter som er simultane og dekket andre steder i undersøkelsen, er ekskludert. Det er altså ikke slik at småtassene er alene 10 timer i døgnet. Tallene gjelder kun par som bor sammen.

Tid brukt sammen med barn avtar drastisk når barna begynner på skolen. Da bruker man i snitt en halv time, men det kommer av at aktivitetene flyttes til andre aktiviteter, som man gjør sammen. Igjen så er ikke barna alene store deler av døgnet.

kvinner-og-arbeide.jpgKvinners yrkesdeltakelse øker når barna begynner på skolen, for alle bortsett fra belgiske kvinner. Uten at jeg har noen ide om hvorfor det er slik. Slovenske kvinner arbeider mest, både når barna er opp til 6 år og når de er eldre.

Norske kvinner jobber i mindre grad enn svenske og finske når barna er mellom 7 og 17 år.

Enslige mødre jobber omtrent like mye som mødre som bor sammen med far i gjennomsnitt. Men det er forskjeller mellom landene. I Tyskland, Estland og Ungarn jobber de mer, i Slovenia, Finland, Storbrittania og Norge jobber de mindre.

Uten mat og drikke…

matlaging.jpg… duger helten ikke. Mat må til. Og det er stort sett kvinner som lager den. Og østeuropeiske kvinner lager aller mest mat. Tyske, norske og svenske kvinner lager omtrent like mye mat. Grunnen til at det brukes mer tid til matlaging i sum i Norge og Sverige er at menn lager mer mat der enn i Tyskland.

Kvinner tar oppvasken også, i 2/3 av tilfellene. Det samme gjelder husvask og klesvask (det er definitivt et kvinnelig domene). Menn gjør 80-90% av vedlikeholdsarbeidet, i de alle landene, men tidskonsumet til den aktiviteten er liten, under en halv time.

uteliv.jpgUtelivet er det også stor forskjell på. Briter og belgiere er mest ute på pub, restaurant eller kafe.

Nordmenn er ikke spesielt mye ute, men estere og svensker er enda mindre ute enn vi er. Ungarere og slovenere mellom 15 og 24 er også mye ute. Finner mellom 15 og 44 er betydelig mer ute enn sine naboer i vest.

reisetid.jpgReisetid

Alle bortsett fra ungarerne reiser over en time per dag. Ungarerne reiser bare en time. Mest reisetid brukes til fritidsaktiviteter. Det skyldes vel først og fremst at fritidsaktiviteter har man 7 dager i uken, arbeide 3 dager. Dessuten skal man jo på ferie.

Det er masse mer og hente i den rapporten. Kanskje kommer det mer etterhvert. Muligens er dere lei tellingen min av all slags gjøren og laden, men det er ikke jeg. Dette synes jeg er morsomt :o)

Print Friendly, PDF & Email

Tagged With: ,

19 Reader Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. bza says:

  Morsomt å se at gjennomsnittlig mengde søvn er relativt lik hos alle landene, til tross for at det er store forskjeller i når på døgnet man sover. Det overrasker ikke akkurat at vi nordmenn er B-mennesker, mens ungarerne var A-mennesker.

 2. Iskwew says:

  Jeg kjenner ikke noe særlig til ungarere – men du visste at de legger seg tidlig?

 3. bluebird says:

  Iskwew, er vel redd for at datapunktet ditt hadde havnet ganske langt ut i ytterkanten i et diagram over nordmenns interesse for statistikk 🙂

 4. Iskwew says:

  Å ja! Jeg er skjev til høyre så det holder :o))

 5. bza says:

  Jeg kjenner ikke noe særlig til ungarere – men du visste at de legger seg tidlig?

  Er ikke det barndomskunnskap?

 6. Iskwew says:

  Ikke i min barndom, vaffal :o)

 7. Milton Marx says:

  Det at nordmenn bruker mindre tid på måltider og personlig pleie kommer ikke som noen overraskelse. Min niese på 13 år kom på besøk i går, med lange pent lakkerte PVC-negler. De var akkurat ferdig med næringslivsuke på skolen, og da skulle man i en uke venne seg til å gå i business-klær. Så man krøkes tidlig i Panama med hensyn til å gå i hvit skjorte med slips eller pene skjørtedrakter med høyhælte sko.

  For disse elevene gikk byttet ut på at de la fra seg skoleuniformen, som også har slips, og i stedet kledde seg som man forventer av en sekretær, selger, mellomleder eller leder.

  I Norge er det jo nesten den store skrekken blant universitetsstudenter, dette med at om kort tid må de slutte å se for jævlig ut. Tanken på at man om få måneder kanskje må gå med slips virker skremmende for mang en ingeniørstudent, tror jeg.

  Ellers har jo Hjørnet tangert norske måltider tidligere. Med det utvalget som finnes i norske dagligvareforretninger, skal det vel noe til at man blir sittende noe særlig ved bordet for å nyte opplevelsen.

  Jeg synes at slike statistikkposter er morsomme jeg, men tror det er viktig å korte dem ned i mindre deler. Et faktum som at nordmenn ikke bruker mye tid på personlig pleie er faktisk verdt en post i seg selv.

 8. Iskwew says:

  Vi er jo et matpakkefolk – det blir det ikke langtekkelig matlaging av.

  Viktig når det gjelder personlig pleie – det inkluderer sex også. Enten blir det lite på nordmannen, eller så er det fort gjort.

  Slike poster er som bakgrunnsmateriale å regne. Like greit å ta alt på en gang.

 9. Håkon says:

  Hm, med hensyn til morgenfuglene så minner statistikken for Ungarn meg om et par besøk i det som nå er Slovakia på den tiden jernteppet rustet bort. På landsbygda hadde myndighetene vært så vennlige å sette opp høyttalere rundt omkring, og de kringkastet morgenradio svært tidlig på morgenkvisten. Jeg kan ikke huske å bli vekket på samme måten i Ungarn, men jeg blir ikke det minste forbauset om man også der har brukt slike midler for å forme et helt land etter A-menneskenes ideal.

  For øvrig savner jeg dansker og spanjoler i denne statistikken 🙂

 10. Iskwew says:

  Aha – det skal du se er grunnen til at de ikke har noe annet valg enn å komme seg opp om morgenen, Håkon. Og legge seg om kvelden så de kommer seg opp før radioen tar dem.

  Det skal ifølge Eurostats komme flere etterhvert i den statistikken – skal si fra om dansker og spanjoler dukker opp :o)

 11. Håkon says:

  Bare si i fra, og statistikken din blir lest. Kanskje jeg til og med arkiverer dem i tilfelle jeg får lyst til å bo i et annet land igjen. (Si fra med en gang du finner et land med passe høy andel B-mennesker, klima for gode matvarer og håndverkere som er sånn noenlunde til å holde avtaler :o)

 12. Iskwew says:

  Norge scorer jo bra på B-mennesker, men klima for gode matvaner er det heller dårlig med. Når det gjelder håndverkere, tror jeg det er noe internasjonalt at de ikke er til å stole på. I hvert fall var det slik i Brasil. Såtildegrader!

 13. tonemor says:

  Kommafeil, ikke f… at britiske menn driver med husarbeid 2,3 timer pr dag.

 14. Iskwew says:

  Du tror ikke det, nei?

  Her er i hvert fall det de påstår at de gjør, i timer og minutter:

  00:26 Matlaging
  00:09 Oppvask
  00:20 Rengjøring
  00:04 Klesvask, stryking og håndarbeide
  00:12 Hagearbeide
  00:17 Vedlikehold
  00:24 Handling
  00:12 Ta seg av barn
  00:14 Annet husholdsarbeide
  02:18 Sum

  Mest matlaging og handling altså.

 15. tonita says:

  Fniser litt over at tonemor og jeg har eksakt samme respons – det kan da ikke stemme at når et gjelder husarbeid så er der slik:
  På bunn finner vi finske, tyske og britiske menn med omtrent 2,3 timer per dag

  Jeg jobber ikke så mye med mitt husarbeid pr dag, og ikke f… om finske, britisk og tyske menn jobber 2,5 timer pr dag med det, ikke f…

 16. Iskwew says:

  😀 Jeg visste ikke hvor glade britiske menn er i handling og matlaging før jeg leste denne undersøkelsen.

 17. Øystein Sjølie says:

  Veldig bra jobb, Iskwew, selv om min erfaring med østeuropeiske hjem er ikke at de er gullende rene, for å si det pent. Og reaksjonene på britiske menns daglige husarbeid er også relativt plausibel. Feilkildene i en slik undersøkelse er enorme, bare i oversettelsen mellom språk blir det store unøyaktigheter, og detaljnivået virker å være for stort til å være presist. Men igjen: veldig bra at du tar jobben med å grave frem gullet i databasen for oss.

 18. Iskwew says:

  Bare hyggelig 🙂

  Den aller, aller største feilkilden er at dette er selvrapportering. Jeg husker f.eks. bestemt at jeg gjorde husarbeide i 6 timer på lørdag, fra 10 til 16. Men jeg tror jeg har glemt at jeg både twitret og leste nettaviser, samt skrev på en bloggpost.. 😀

 19. bk says:

  “Ganske likt, i alle land bruker man omtrent 16 av døgnets timer på søvn, måltider og personlig pleie, samt fritid. De resterende 8 timene fordeles på arbeid og studier, husarbeide og reise.”

  16 timer i døgnet på søvn? 🙂

Top