Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Les videre »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Finanskurs for datere XVII – Investortyper

Dating er jo som alle har forstått som har lest Finanskurs for datere en aktivitet som handler om verdsettelse først og fremst. Datere verdsetter først eget selskap og så tar de det som utgangspunkt når de ser seg rundt i markedet etter fusjonspartnere. I hvert fall gjør fornuftige datere det slik. Siden finansfaget er et rasjonelt orientert fag, så gjør vi derfor som vi pleier og forutsetter at folk er noenlunde fornuftige og rasjonelle.

Vi vet selvsagt at i praktisk er det ofte ikke slik, folk ter seg til dels som irrasjonelle idioter, eller som Leisure Suit Larry looking for love in all the wrong places. Men å ta det som utgangspunkt vil mer fordre Krisepsykiatri for datere enn Finanskurs for datere. Og der har vi ikke kompetanse. Vi holder oss til det vi kan og håper i så måte til å også kunne bidra til en større grad av rasjonalitet.

Investorene har ulike utgangspunkter og ønsker, ulik kompetanse og ulikt forhold til risiko. Det gjør at de ter seg forskjellig; det gjør at de verdsetter selskapene forskjellig.

Fundamentalanalytikeren
Denne investortypen har en innbitt (og ofte overdreven) tro på at det er mulig å regne seg frem til absolutt alt. H*n vil dermed bruke masse energi på å kartlegge selskapenes finansielle status og fremtidsutsikter, dets risikoprofil og vekstpotensiale. Investoren er en hamster når det gjelder informasjon. Du kan være rimelig sikker på at h*n har undersøkt siste ligning, kvadratmeterprisen på leiligheter der du bor, Brønnøysund-registerene, politiet, internett og alle tenkelige og utenkelige steder der det kan tenkes å forefinnes informasjon om deg som person og deg som dater. Samtidig er han gjerne påholden med informasjon om seg selv, noe som kan og bør gjøre deg mistenksom. Før du vet ordet av det gjør du derfor det samme som h*n – du henter inn informasjon i den grad det er mulig, selv om du vet at det ikke kun er finansiell informasjon som teller.

Fundamentalanalytikeren baserer seg på følgende antagelser:

• Sammenhengen mellom virkelig verdi og finansiell informasjon kan måles
• Sammenhengen er stabil over tid
• Avvik fra sammenhengen korrigeres innen rimelig tid

En blind høne med ett ben skjønner at det ikke er slik innenfor dating. For det første er ofte ikke ting slik du tror, og for det andre er dette måten å gå glipp av en juvel på. Dating handler mer om kjemi og off-balance verdier, enn om fundamenta. Selvsagt skal man ha en viss oversikt over den finansielle stillingen, men å tro at det bare er det som gjelder, vil sjelden lede til målet.

Franchiseren
Warren Buffett, en suksessfull investor med franchise-perspektiv beskrev holdningen til en slik på følgende måte en gang i 1993:

”We try to stick to businesses we believe we understand. That means that they must be relatively simple and stable in character. If a business is complex and subject to constant change, we’re not smart enough to predict future cash flow.”

Franchise-datere konsentrerer seg rett og slett om investeringer de kan fra før. De er ute etter det forutsigbare, eller ”Been there, done that”-investeringer. De har et indre bilde av ex’en, som de egentlig likte godt selv om det gikk til helvete, og forsøker å finne en maken. For selv om det gikk til helvete, så forsto de i hvert fall hvorfor det gjorde det. En litt raff franchise-investor vil forsøke å finne et selskap innen den kjente bransjen som ikke verdsetter seg høyt nok, ettersom h*n ser potensialet der selskapet selv ikke gjør det.

Denne investoren holder seg til den smale sti og er ikke interessert i noe som ikke passer inn i den boksen h*n allerede har definert til å være sin nisje. H*n baserer seg på følgende antagelser:

• Investorer som kjenner et område godt er bedre i stand til å verdsette den korrekt
• Undervurderte selskaper kan kjøpes uten at prisen drives opp over virkelig verdi

Problemet med undervurderte selskaper er at de kan finne på mangt og mye om de investeres litt i. Det kan være at de vil synes det er kjedelig å bare drive innenfor et område. Det kan være de etter hvert viser seg å ha et helt annet potensial enn investor så. Og Franchise-investoren vil jo bare ha det h*n kjenner. Ikke noe som utvikler seg til å bli noe helt annet. Denne investortypen begrenser seg selv i veldig stor grad. Og dermed kan h*n fort oppleve at de samme skjer som forrige gang h*n var i samme nisje: det går til helvete. Hvorpå h*n starter opp i samme nisje en gang til, i den tro at denne gangen… Og sånn går no dagan.

Chartisten
Denne investoren tror at prisene er drevet vel så mye av psykologi som av finansielle nøkkeltall. H*n vil studere prisbevegelser, handelsvolum, tidligere fusjoner og fisjoner og så videre. H*n ser på atferd: besøkstall, antall gjestebokinnlegg, mottatte og sendte brev, gruppeaktivitet og kalkulere seg frem til når et selskap er modent for kjøp. Er det for mye aktivitet er det gjerne overpriset, tenker h*n, og er det null aktivitet er det gjerne en grunn til det. H*n venter på presis det rette øyeblikket, og så slår h*n til. Denne investoren kan finne på å konsultere alt fra stjernehimmelen til kaffegrut, og vil gå i dekning når Merkur er retrograd, ettersom alle vet at da skal man ikke inngå avtaler om man kan unngå det. Antagelsen er at

• Priser beveger seg i forutsigbare mønstre
• H*n er den eneste som har vett på å benytte seg av dette faktum

Investoren drives mer av feeling enn rasjonell analyse. H*n tror det er mulig å slå markedet ved å være mye bedre enn alle andre til å lese mønstre. Men i så fall bør h*n ha svart belte i kaos-teori, tror jeg. Det har investorene gjerne ikke. I hvert fall har ikke jeg klart å klekke ut en teknisk analyse som har gitt meg innsikt i dette markedet. Det er for mange ukjente, rett og slett.

Informasjonstraderen
Denne investoren lever i troen på at h*n skal klare å handle før informasjon er kjent. Dermed vil h*n forsøke å slå til for eksempel i det øyeblikket du er i ferd med å komme over den forrige miserable fusjonen eller de forrige mislykkede fusjonsforhandlingene med tilhørende dyptpløyende gjennomgang av bøkene. Før du selv vet det, nesten, vil han skjønne at du er på vei opp, og da er han der før noen andre skjønner at du er back in business. Slik kan han gjøre noen varp.

Jeg tror jo at Timing is almost everything. Men denne investoren skal være ekstremt observant og helst ha innside-informasjon. Det kan jo være mulig å skaffe seg, men da må du ha gode forbindelser og følge ekstremt godt med. Problemet med denne investortypen er at h*n ofte benytter seg av litt Gordon Gekko-metoder. H*n er ikke fjern fra å bruke sleipe triks for å skaffe seg den informasjonen h*n trenger. Det kan lede til at et selskap som ønsker en likeverdig fusjon, brått skjønner at det mer er snakk om en fiendtlig overtakelse.

Jeg tror dating-markedet er så krevende at man rett og slett på være en kombinasjon av disse typene. Aksjer og andre verdipapirer er utrolig mye enklere å forholde seg til enn det å finne en fusjonspartner. Det må både fundamental-analyse, nisje-tenkning og informasjons-timing til for å få det til. Muligens litt teknisk analyse også.

Iskwew AS har hatt en lang pause fra dette markedet nå. Selskapet er bedre egnet som rådgiver enn som deltaker, ser det ut til. Mer psykologisk innrettede analytikere vil si at selskapet har gått på en smell, og er blitt utbrent. Det kan være.

Men det er jo vår. Selskapets kalender sier så i hvert fall. Så hvem vet? Kanskje våkner selskapets analysesjef til liv og kaster seg inn i markedet igjen etter en lang vinterdvale?

Time will tell.

Iskwew ©

Print Friendly, PDF & Email

Tagget med: ,

20 kommentarer

Trackback URL | Kommentar-feed

 1. Håkon sier:

  Klok av skade drakk jeg opp kaffen før jeg leste gjennom dette, og jeg lærer også stadig litt mer om finansverdenen. Det slår meg forresten at de få risiko-investorene jeg kjenner er godt etablerte familiemennesker. Kan det være noen sammenheng der?

  For øvrig er det vel ikke slik at idioter har noe monopol på å opptre irrasjonelt, selv om det godt kan hende at de er overrepresentert :o)

 2. Iversen sier:

  Vent… sier du at Larry IKKE er et eksempel til etterfølgelse??

 3. Iskwew sier:

  Det er mulig det er en sammenheng der, Håkon :o) Du kan ikke ha for mye risiko på for mange områder på en gang, men mindre du lever godt med å ikke sove om natten :o)

  Iversen, jeg mener nok det ja. Om Larry lykkes er det jo bare flaks.

 4. Megler Smekk sier:

  Hei Iskwew,
  Interessant analyse, men du har glemt ”day-traderen” – husk vi har mottoet ”halvparten så dyrt og dobbelt så morsomt” og nei jeg tenker ikke på de som nå blir kriminelle.

 5. Iskwew sier:

  Dæven Megler Smekk – det har du helt rett i. Den bør innarbeides. Det er jo en ikke ubetydelig del av markedsaktørene.

 6. Megler Smekk sier:

  Ja, det er mange av dem – og noen gjør også investeringer i ikke noterte papirer … En gruppe jeg kjenner til investerte i en tønne skotsk wiskey som skal åpnes på deres 50års dag – de bruker nå tiden på å reise på besøk til tønna …

 7. Iskwew sier:

  Det kaller jeg å være i forward-markedet, Megler Smekk! En slags zero-coupon bond med bullet på 50-årsdagen. Eventuelt en god unnskyldning for å dra på ferie til Whisky-land.

 8. Håkon sier:

  Nå kan det vel være en liten utfordring for day-tradere å framstå som seriøse i markedet for fusjonspartnere, men dersom i det minste en del av verden vil bedras så er antagelig muligheten der.

  Å fusjonere med en tønne whisky har jeg ikke tenkt på før, og det kan hende at noen vil oppfatte det som resignasjon å finne på denslags allerede ved fyllte femti.

 9. Iskwew sier:

  Ja, de bør være enkle å gjennomskue. Selv om erfaring tilsier at det er de næggu ikke!

  Når det gjelder den Whisky-tønnen har jeg etter nærmere ettertanke kommet til at det ikke kan være annet enn en grunn til å dra på ferie til Whisky-land.

 10. Milton Marx sier:

  Sprittønner kan ha mange anvendelser. Kanskje skulle man skaffe seg en slik for å lette overgangen til de evige jaktmarker.
  http://www.aftenposten.no/nyheter/dustoreverden/article1305007.ece

 11. Iskwew sier:

  Å i helvete! Jeg tipper de gutta der ble avholds etterpå… :o/

 12. Håkon sier:

  Nå vel, følger du Aftenpostens lenke til Snopes.com ser du at mrs Snopes ikke bare har omtalt lignende historier, men også en referanse til historien som Aftenposten gjengir. (At det er en avisand utelukker imidlertid ikke at det kan ha skjedd…)

  Uansett, jeg fastholder at det er i tidligste laget å planlegge en slik fusjon allerede på femtiårsdagen.

 13. Iskwew sier:

  *lese nøyere neste gang*

  En urban legend altså. Snopes er forøvrig en morsom side.

  Jeg synes også det er utrolig tidlig å planlegge en slik sorti på 50-årsdagen.

 14. bluebird sier:

  Dating og off-balance verdier. Det er to ord (begrep) jeg aldri trodde jeg skulle få se i samme setning 🙂

 15. Iskwew sier:

  Hehe Bluebird – jeg synes de passer glimrende i samme setning altså. Men jeg har muligens en noe spesiell tilnærming til faget ;o)

 16. Goodwill sier:

  Etter å ha vært gjennom de fleste kapitlene i finanskurset for datere begynner jeg å helle til at det kan være en like god løsning å leke «sette hale på grisen» med bind for øynene!

  Lo så jeg grein her!

 17. Iskwew sier:

  Jeg tror det kan være like greit ja. Hale på grisen, trekke lodd, eller rett og slett la være!

  :o)

 18. Håkon sier:

  Så den anerkjente metoden med «pilkast på børslisten» kan benyttes på andre områder i livet også?

  Ok, i to av historiene om Amors opphav er Merkurius tillagt farskapet, så det kan jo tyde på at noen har sett sammenhengen i tidligere tider.

 19. Iskwew sier:

  Personlig har jeg kommet til at det er så random walk dette her at du like greit bare kan vente og se om random walk treffer.

  Merkur er sett på som litt skummel til alle tider, skjønner jeg.

Top