Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

For liv, motstandere av et naturlig liv

Etter at jeg skrev posten i dag tidlig om sauene som ble til 1000 internett-innlegg, har jeg lest litt på sidene til PETA – People for the Ethical Treatment of Animals. De er motstandere av å bruke dyr som

 • mat
 • klær
 • underholdning
 • eksperimenter

Jeg skal ikke gripe tak i det faktum at de mener hele verden skal bli vegetarianere riktig enda, men jeg skal gripe tak i noe de skriver om katter. De mener at alle katter skal være inne, og om de skal være ute så skal de gå i bånd.

Like dogs and small children, cats who are let outdoors without supervision are vulnerable to the dangers of cars, other animals, cruel people, and diseases—in addition to a dramatically lowered life expectancy, there is an increased risk of disease. Feline leukemia, feline AIDS (FIV), feline infectious peritonitis (FIP), toxoplasmosis, distemper, heartworms, and rabies can be difficult to detect and, in the case of FIP and distemper, impossible to test for; they are also highly contagious and can easily be passed on to other animal companions.

71970024.jpgJeg er av de som mener at katter nok kan leve et lykkelig liv som innekatter. Nå for tiden er oppå dynen til matmor det beste som finnes, siden snø er vått og ekkelt.

Men jeg tror at de bare kan få utløp for sin natur ved å også få være ute. Katter et bygget for klatring, snikjakt, utforskning av omgivelsene og utendørsopplevelser. Om området du bor i ikke er midt i en by, bør du la katten få være ute. Selvsagt er det farer i det utelivet. Men å hindre kattens naturlige liv og væremåte fordi det kan skje noe galt, det blir feil for meg. Om den er kastrert/sterilisert, merket, vaksinert og får ormekurer noen ganger i året, tror jeg ikke sannsynligheten er overhengende for at de skal gjøre noe annet enn å leve et langt liv.

Og den troen fikk jeg styrket, da jeg for en stund siden forsikret eventuelle veterinærretninger på Pondus og Italienerfrøkenen. Det koster 1.000 kroner for begge to, og det sier meg at de ikke brukes hvert år. På direkte spørsmål til forsikringsselskapet ble det meg fortalt at tenner og urinstein, som de kan få enten de er ute eller inne, er et større problem. Og selvsagt kan det skje ulykker i hjemmet også. Så i et rimelig oversiktlig område som her, tror jeg at jeg tar sjansen det.

Many people consider free-roaming cats to be pests. They do not want cats to urinate, defecate, dig, eat plants, or kill birds on their property. Across the country, free-roaming cats are shot, poisoned, and stolen by angry neighbors. They are also mutilated, drowned, beaten, set on fire, used in ritual sacrifice, stolen by “bunchers” for medical experimentation, or used by dogfighters as “bait.”

Det er sikkert riktig at dette skjer i noen tilfeller. Men at dette skulle vært et så stort problem at hele kattepopulasjonen skal stenges inne, det tror jeg ikke noe på. Alle har vi selvsagt lest skrekkhistorier, men de er få. Ellers hadde vi rett og slett lest om flere, for folk flest har sterk avsky for brutalitet mot dyr. Dette er krisemaksimering basert på noe som skjer veldig sjelden. Tøv er et annet ord for det.

Fortunately, cats can live happy lives indoors, and they should be given opportunities to explore the outdoors under supervision. Like dogs, cats should be allowed outdoors for walks on leashes that are attached to harnesses and to explore securely fenced yards. A product called Cat Fence-In, a flexible mesh barrier that can be placed on top of privacy fences to prevent cats from climbing out, can help you keep your feline companions safe in your yard.

Katter HATER å gå i bånd. De som har forsøkt, vet det. Det lar seg ikke gjøre å drive snikjakt om du har et menneske i den andre enden av et bånd, det skjønner jo alle. Og jeg skulle likt å se den katt som ikke vil forsøke å unnslippe et slik Fence-in. Det er simpelthen utrolig hva klatrende katter klarer å forsere av stengsler.

Hele rådgivningen går ut på å skape et unaturlig liv for katten. Men du sikrer selvsagt at den lever både lenge og vel. Men jeg er av de som ikke synes at leve lenge og vel skal frata enhver katt muligheten til å leve et uteliv. Pondus han lengter etter våren. Han gleder seg til han kan få komme ut i hagen igjen, klatre i trærne, jakte litt og oppleve det å være katt i sitt naturlige element. Og kastrerte katter trenger trim også. Det får de uten tvil best ute. Å løpe rundt inne i en leilighet blir ikke det samme.

Italienerfrøkenen har ikke vært ute enda, men nå når hun er sterilisert skal hun få prøve det hun også.

Dette lengter Pondus etter, og jeg har ikke tenkt å frata ham den muligheten, fordi jeg ikke tør ta noen risiko for at noe skal kunne skje:

Oppe i trær og i gresset er katter virkelig i sitt rette element. De er bygget for klatring, jakt, sniking og hurtige løpsutfall. Og skjer det noe, kommer jeg sikkert til å bli veldig lei meg (derav veterinærforsikring). Men jeg kommer ikke til å angre på at de fikk muligheten til uteliv.

Print Friendly, PDF & Email

Tagged With: ,

25 Reader Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Goodwill says:

  La denne i avsporingstråden, men egentlig syns jeg den passer bedre her, denne videoen av Josefine i snøen. Selvsagt skal katter få være ute hvis de har muligheten. Det er det de er skapt for!

  http://www.dagbladet.no/tv/index.html?type=fbig&clipid=4943

  Slike organisasjoner som PETA syns jeg er bare latterlige, og et typisk utslag av forvridd amerikansk virkelighetsforståelse. Det er sannelig ikke alt som kommer fra den kanten som er bra!

 2. Iskwew says:

  hehe – Pondus er litt mindre begeistret for snø altså :o))

  PETA påstår å ha 1.6 millioner medlemmer… hvilket vil si at det er en god del skrudde folk der ute.

 3. Goodwill says:

  Hvilket kanskje også forklarer hvordan de kunne klare å velge den presidenten de har :-/

 4. Iskwew says:

  Ja.. selv om jeg aldri har hørt ham kjempe for “hele verden som vegetarianere”.

 5. Hold T. Forfall says:

  Bevares, jeg har en viss ærefrykt for naturen i den forstand at jeg gremmes over folk som går rundt og tror at de vet det beste for dyr (og som kler opp bikkjene sine i designerklær for at de skal føle seg vel), men naturen er faktisk ikke snill. Vi velger selv å leve ganske unaturlig, og man bør huske at i dyreriket er en naturlig død sjelden særlig vakkert. Selv den norske dyrevernloven, der inngrep på dyr er innskrenket pr. nullhypotese, tillater kastrering av katt – og jeg vet (uten at jeg gidder å lete det opp forarbeidene) at dette kom inn i loven nettopp av dyrevernhensyn. Unaturlig, men til beste for det enkelte dyr.

  PETA holder også konsekvens i prinsippet om det enkelte dyrs beste når de for eksempel er imot å gjeninnføre ulv i tilfeller tilsvarende det norske (hva faen skal det være godt for å avle opp ulv bare for å plassere dem ute i naturen? Skal det enkelte dyr lide fordi noen vil ha dem der ute, liksom?)

  Men når PETA også (i likhet med undertegnede) er motstandere av katteoppdrett, begrunnet i at folk som vil ha katt heller bør ta seg av et hjemløst dyr, så må man faktisk forholde seg til det dyret man skal ta seg av. Jeg kjenner katter som på ingen måte vil ut, men man kan ikke sette inne alle katter inkludert alle dem som er vant til å være ute hele tiden. Noen syns det er helt greit å slippe gatelivet, andre blir rastløse og mistrivs.

  Da jeg kjente til Foreningen for Omplassering av Dyr (FOD), så holdt de orden på hvilke katter som man kun ville omplassere til hjem med utemuligheter. Det var katter som man ikke visste positivt at trivdes greit som innekatter. En kikk på DOOAs hjemmesider viser at de i det minste krever utemuligheter for noen av kattene sine. DBO krever at omplasseringskatter skal ha utemuligheter.

  Skal man ta til seg en katt, så må det skje på kattens premisser. Ikke 100 % på det kloskarpe jæveldyrets premisser (AU for faen!), men i den grad at man hensyntar at katten er en katt, og at en utekatt som sitter og glor på døra og værer etter friskluft fra dørsprekken, faktisk har det bedre ute. Jeg har faktisk hatt en slik, og han havnet på bondelandet hjå gryta hennar mor, der han går rundt og ser på utelivet og ser dum ut. Om det skulle forkorte livet hans med et par år, så er åtte lykkelige bedre enn ti sure.

  Selv for en katt som faktisk er for dum til å klare seg ute på egen hånd, og som ville ha havnet i Darwins sil ved det minste tegn til naturlig seleksjon. Hallo, han kommer jo inn for å få sitt kjære tørrfôr, han er et fornøyd dumt dyr.

 6. Hold T. Forfall says:

  Altså, «hele verden som vegetarianere» gjelder i hvert fall ikke katter. Katter ha minst ett animalsk protein.

  Hvis man googler på vegetarisk kattemat, så vil man finne at for eksempel Dyrebeskyttelsen nevner slikt – som er tilsatt animalsk protein.

  Gjett én gang hvor det kommer fra.

 7. Iskwew says:

  Jeg er veldig enig i dette, HTF. Skal du ha katt, så skal du ha katt på kattens premisser. Det vil si at du ikke tvinger katter ut, som ikke vil ut (det kan godt være at Italienerfrøkenen ikke vil ut) og at du ikke stenger inne enn katt som har behov for det.

  Forøvrig reduserer du drastisk risikoen for utekatter om de er kastrert. De streifer ikke like mye, de slåss ikke like mye, og de er generelt ikke provoserende for ikke-kastrerte revir-sjefer.

  “Om det skulle forkorte livet hans med et par år, så er åtte lykkelige bedre enn ti sure.” Det er slik jeg tenker også. Livet er jo en risiko uansett, for både katter og folk. Vi kan ikke bli så redde at vi ikke tør ta en eneste sjanse.

  Det siste avsnittet i kommentar 1 var vel en beskrivelse av Pondus 😀

  Katter er vel av de få dyr som lever på kjøtt og bare kjøtt. Det ligger ikke vegetarianer i kortene der.

 8. Marina says:

  PETA mener vel godt, men de er litt skrudde, ja. Det lages forøvrig noen fine “katter” i fuskepels som sikkert passer dem utmerket…

  Siste katten jeg hadde bodde i Ytre Enfold, der ingen engang hadde hørt om å holde katter inne eller sterilisere dem, så han fikk gå dit han ville og ble bare 9 år gammel. Men jeg tror eneste gangen han var ulykkelig var da han tapte et slagsmål.
  Broren min, derimot, har tre katter og bor i urbane strøk i Oslo. En av dem liker ikke å gå ut alene men hvis hun får følge og været er bra synes hun det er stas å gå til parken og klatre i trær. De to andre går ut på egen hånd og gjør nabolaget utrygt for små hunder og unger som forsøker å trekke i halene deres. Kattene har aldri blitt skadet, men en unge fikk kloremerker på hendene og i ansiktet etter for intense forsøk på å ta med skogkatten til brutter’n hjem.
  Så ja, katter er katter og vi må respektere det. Om kattene skal ha respekt for oss er en annen sak!

 9. Iskwew says:

  De må i hvert fall ha en ide om hvem som er sjef, Marina. Og det har de.

  På landet er det jo ingen som tenker på at katter skal være inne, steriliseres og sånt nei. Jeg tipper katten din var en meget lykkelig katt, jeg :o)

  Katter klarer seg stort sett veldig bra, spesielt om de er kastrerte så de ikke er så territoriale som katter med alle hormoner i funksjon er.

 10. Gea says:

  Jeg har en venninne som har utstillingskatter til flerfoldige tusen. Hun og samboeren lever og ånder for disse kattene, men jeg synes de har et temmelig skrudd bilde av hva som er bra for kattene. De drar dem med på masse utstillinger. De får sjelden være ute, og da i bånd. Da jeg besøkte dem hadde de fått seg en kattunge. Den var halvvoksen og da jeg ville løfte den opp fikk jeg ikke lov for den var så skjør! Greitt nok at de lar katten være i et annet rom når de har fest og sånn for at de ikke skal bli redde, men når jeg nesten ikke fikk lov til å leke med katten en gang, nei da ble jeg oppgitt.
  Vi hadde katt da jeg var liten. Vi hadde med kattemor og 5 kattunger på hyttetur til sørlandet. Vi hadde vinduet oppe og sjansen for at kattemor ville tatt ungene med ut var jo stor. Vi hadde dem ute en del ganger og det gikk kjempebra. Og selvfølgelig våkna jeg en morgen med en fugl på dyna mi og fuglefjør OVER ALT. Og en kjempestolt kattemor som skulle vise ungene sine hvordan verden fungerte. Selv vi som bodde i blokk mesteparten av tida klarte å slippe katta inn og ut til de mest ugudelige tider. . . Slipp katten fri sier nå jeg (og inn igjen når den vil det).

 11. Iskwew says:

  Ja, det høres ut som en skrudd måte og ha katter på. Kattunger er ikke skjøre, de er villbasser som elsker å leke. Det virker nesten som om de har katter fordi de er verdisaker? Det høres ikke ut som de kattene har et optimalt katteliv.

  Hehe – jeg har ikke opplevd å få fugle-gave enda, men det kommer kanskje. Kattemor gjorde jo akkurat det en kattemor skal, nemlig å vise dem livet. Jeg synes de skal få være ute om de vil, ja, og de vet hvor de hører til. Pondus kommer jo når jeg roper.

 12. olds69 says:

  Fugle-, muse-, rotte-, jordrotte- (på størrelse med katta) og røyskatt-gave har alt blitt levert på trappa/i gangen. Stolt som få når hun kom inn med jordrotta, Halen rett opp og ikke måte på mjauing for å påkalle oppmerksomhet/skryt. Flinke pusen.
  Egentlig imponert over jegeregenskapene til katter.
  Og selv om hun fanger det meste som rører seg så foretrekker hun å få maten sin levert i skål på kjøkkenet.

  olds69

 13. Iskwew says:

  Hehe – hun høres ut som en naturlig katt :o) Men altså.. den jordrotta høres litt voldsom ut, synes jeg. Jeg antar du fjernet den ganske fort.

  Katter fleste trenger jo ikke jage for matens skyld. Men det ligger i deres natur å gjøre det. Selv om maten som serveres i skål nok er bedre :o)

 14. Hold T. Forfall says:

  På listen over verdens mest unyttige foreteelser, så har vi i dag kommet til punktet produksjon av kattunger. Hallo, er det virkelig noen som tror at det trengs flere?

 15. Iskwew says:

  Ja, det kan du si, HTF. Jeg tror folk som vil ha det vil kunne få det på Dyrebeskyttelsen i lang tid fremover.

 16. Hold T. Forfall says:

  Fuglegave, Isk? Jeg husker da jeg hadde flyttet ut eksen, og kattene bodde hos meg og malte mens hun malte sitt nye hjem (viktig å ikke blande for mye kattepels i penslene).

  Så flyttet pusene, og etter noen dager begynte det å lukte uggent på soverommet. Jeg mumlet noe om faen, som jeg må ha svettet, og skiftet på senga.

  Det var ikke meg. Elskeligste lille frk. H. (en litt bittelitt større og rødere utgave av Italienerfrøknen) hadde lagt igjen avskjedspresang.

  Yææikes.

 17. Iskwew says:

  Eeeeewwwww :o/

  Italienerfrøkenen hadde lagt en kabel på Tigerungens rom en gang. Jeg var innom mange muligheter før vi fant den.

  Men jeg tipper at den fuglen nok luktet verre.

  Ewwwww igjen.

 18. Gea says:

  Vi hadde en elektrisk boksåpner som ble brukt så og si bare til å åpne boksemat til hunden og katta. Så de assosierte selvfølgelig denne lyden med mat. Så når mamma ville ha katta inn så åpnet hun kjøkkenvinduet (vi bodde i 3. etasje) og satte igang boksåpneren. Da kom som regel katta som er sort (og litt feit?) lyn over gressplenen, hehe.

 19. Iskwew says:

  Haha, Gea, det kan jeg tenke meg. Her i huset har vi noen porselensskåler som de får mykt for i. Om jeg ikke vet hvor de er, er det bare å klirre litt med de, så kommer begge to med en gang.

 20. Sauegjeteren says:

  “På landet er det jo ingen som tenker på at katter skal være inne, steriliseres og sånt nei. Jeg tipper katten din var en meget lykkelig katt, jeg :o)”

  Generalisering er gøy! Men for meg kan kattene gjøre hva de vil, bare de holder seg unna meg og høyet. Kattepiss i høyet kan føre til at søyene kaster (hvilket vil si at de støter fra seg lammet før det er klart, og dermed dør de(t)).

  Observerer også oppover i kommentarfeltet her at det ikke er for mye menneskeliggjøring av dyrene her. Og godt er det.

 21. Iskwew says:

  Jasså. Det visste jeg ikke, Sauegjeteren. Så hvordan holder du dem unna høyet?

 22. Sauegjeteren says:

  En løsning for nærgående katter er bly sendt ved hjelp av krutt, en annen er vegger. Men, låvedører er jo ikke små, og det hender de må stå oppe i lengre tider.

 23. Iskwew says:

  Muligens vil jeg ikke høre så mange detaljer her, Sauegjeteren :o)

 24. Catalyzator says:

  Jeg hadde en fantastisk opplevelse for noen dager siden og jeg er eitrandes grinete for at jeg ikke har kontinuerlig videoåvervåkning av omgivelsene her fordi hendelsen var så rask og jeg var så absolutt ikke istand til å få fotografert den.

  En av mine Garasjeverandasamboere, Shwartingen, holdt på med noe interresant studie borti veien, ca 70 meter herfra) som jeg kunne se fra mitt vindu her jeg sitter ved pc’n og jeg så at han plutselig virket kje av hendelsen og snur seg å rusler sakte hjemover. Han setter plutselig opp tempoet til lett trav for så i neste øyeblikk å kaste seg i fart og da kommer et rådyr opp av veikanten rett i hæla hans og kjeppjager han helt opp til garasjeveggen… Et utrolig syn 😀 noen minutter senere dukker ennå et rådyr opp med en bitteliten “nyfødt” kalv å jeg forsto årsaken til at katten ble jaget så dramatisk… Men det var en fantastisk opplevelse å skue kattens ville flykt med nesten hvitskremte øyne og rådyret hakk i hælane på han.

 25. Iskwew says:

  HAHA, Catalyzator, det hadde virkelig vært noe å ha på film!

Top