Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Ting å tenke på i Spania

01.08.10 in Liv og levned

Muligens er disse tingene bare gjeldende for områdene ved Playa Poniente i Benidorm, siden det har vært vårt ferieparadis de siste to årene, og jeg har begrenset erfaring med andre deler av Spania.

 • Strender med puddersand er fantastiske, men det er noen ulemper ved den og det er sand i solkremen, på solsengbena, i håndkledene og den er brennende varm under føttene. Husk derfor strandsko, rist alt så godt det er mulig, og skyll av ALT du kommer til uten å lage en strandskandle du går hjem.
 • Husk at tigerunger glemmer alt dette, og minn dem på det flere ganger om dagen. Gjør du ikke det, er det snart like mye sand i leiligheten som på stranden.
 • Den spanske armada er på stranden tidlig. Klokken 11 er det smekkfullt, og din eneste sjanse til å være på stranden da er å leie solsenger. Det gjør nemlig ikke Den spanske armada. Solsengeleie er imidlertid dyrt (4€ pr seng pr dag pluss 5€ for parasoll blir en del hver dag i tre uker). Men fortvil ikke. Klokken omtrent 2 tar Armadaen siesta. Da går du på stranden. Etter å ha sovet lenge, spist frokost og gjort det motsatte av å stresse, går du på stranden. Der har du god plass og lite stress til klokken omtrent 6, når Armadaen kommer tilbake. På det tidspunkt har du fått nok sol uansett, og kan gå blid og fornøyd hjem.
 • Døgnet forskyves kraftig. Du våkner 11, spiser frokost 12 etter å ha kjøpt ferske barras på hjørnebakeriet Yago. Du surrer en time eller litt mer, så kommer du på at du skal på stranden og finner frem håndkleder, badetøy og iverksetter dagens viktigste solbeskyttelsesprosess. Høy faktor er et must i begynnelsen, og det er veldig lett å glemme f.eks. ørene slik at du brått stiller med lilla, kokvarme ører. Denne prosessen gjentas flere ganger i løpet av strandturen.
 • Alle menn i hele verden bør legge seg dette på minnet: falmede, litt for små oransje badebukser er IKKE pent. Vi vet omtrent hva du har i den, og har ikke behov for å kunne telle visuelt om alle delene fortsatt er der. Små badebukser er dessuten helt generelt ikke pent på middelaldrende menn. Innse at du er over 30 og skaff deg en som passer. Og når du får deg en som passer så bretter du ikke opp bena på badeshortsen. Hvite lår er bedre enn at du ser ut som om du går på offentlig sted med bleie. Trust me.
 • Gamle damer sniker i køer og insisterer på å telle småmynter i kassekø i alle land. Så også på supern i Spania. Der ting normalt går tregt i utgangspunktet. Stå derfor på din rett, ellers kommer du aldri ut derfra. Knurrende banning på portugisisk er til hjelp i slike situasjoner.
 • Du kommer ikke til å rekke alt du hadde tenkt å rekke før du dro. Før du vet ordet av det har det gått tre uker og du skal snart hjem. Det er helt greit. Ikke stress rundt, tross alt er det ferie du er på, og det ER lov å stort sett nyte livet på stranden. Dersom det er opplevelsesferie du vil på, er egentlig ikke Costa Blanca stedet. Regionens viktigste fortrinn er sol, rene og hvite pudderstrender og det deilige Middelhavet. Ikke eksotiske opplevelser. Du treffer tross alt gamle kjente på apoteket. Are Kalvø har en passus om anti-turisten i boken “Syden”. La den krabaten forbli i boken.
 • Men om du er på disse kanter, ta turen til Guadalest. Ta en overnattingstur. Guadalest om kvelden er noe helt annet enn Guadalest om dagen. Det er mange turister der. Selvsagt fordi det er så vakkert. Men om kvelden er det fredelig i de trange små gatene. Overnatting var en genial ide. Gå ikke glipp av muligheten til å se solnedgangen og den feite, runde månen som speiler seg i Middelhavet langt der nede, mens du nyter et glass iskald Terras Gauda. Egen post kommer om Guadalest og fantastiske Cases Noves etter hvert.
 • Spania har en greie med rundkjøringer. Den kan selvsagt være sterkere i turistområder enn andre steder. Jeg har observert fenomenet i Benidorm og på Gran Canaria. Rundkjøringene er spektakulære. De er kunstverk. De mest forseggjorte små – og tildels store – parker. De har belysning og fontener. I et rimelig tørt land betyr det at de må vannes og vedlikeholdes. Et imponerende og ganske forbløffende syn er de når du ser dem første gang.
 • Husk at det er mange skandinaviske turister på Costa Blanca. De forstår dermed hva du sier på norsk, om ikke spanjolene gjør det. Dermed bør du bare kommentere ting inni deg. Dette er det viktig å minne tigerunger opp, slik at de tykke, tynne, rare, bleke, stygge med bikini fra 60-tallet – eller for all del de veldig veldig vakre – kommenteres før man er trygt hjemme. Det motsatte blir fort pinlig. Dette gjelder i ekstrem grad i f.eks. Arguineguin på Gran Canaria. Der er kjøpesenteret som å være på et norsk seniorsenter hadde det ikke vært for varmen.
 • Toppløs er mer vanlig enn før. Ikke bare mens man ligger på stranden, men også gående langs stranden. Jeg synes det første er helt ok for de som vil (tross alt vokste jeg opp på 70-tallet) men ikke det andre. Å gå tur med flagrende bryster er ikke greia, synes jeg. Muligens er det meg om det, kanskje er jeg blitt en gammel snerpe, men det får så være. Og i likestillingens navn synes jeg heller ikke at menn trenger å gå tur på stranden i så trange badebukser at du kan telle bjellene.
 • Rask med deg alt du kommer over av rabattkuponger til ymse fornøyelsesparker og annet morsomt. Tigerunger vil gjerne ha med seg alt, om før du har fått sukk for deg har euroene rent ut av kontoen like fort som berg- og dalbanen på Terra Mitica. Rabattkupongene kommer derfor veldig godt med.
 • Om du ved en inkurie er på et sted med tilgang til NRK1 og bare det, vil du ha konstatert to ting (minst):
  1. NRK1 i juli er ekstremt feriepreget
  2. Det er godt vi ikke har tv-monopol
 • I tillegg har du muligens reflektert over hvem hos NRK som kom på at serien “Pinlige sykdommer” er en god serie å sende om sommeren på hovedkanalen. Daglig. I motsetning til serien med Twiggy som hjelper kvinner med garderobefornyelse ved at de bytter klær. Den er forvist til torsdager på NRK3. Skjønn det den som kan.

 • Folk er kjipe med båndbredden sin. Trådløse nettverk er stort sett beskyttet av passord, så selv om du har med PC er det neppe sannsynlig at du får gjort annet enn å spille C.S.I.-spill eller Pro Evolusion Soccer på fransk med spanske kommentatorer om du er Tigerungen. Om denne posten postes før onsdag kveld har jeg iverksatt tiltak, og sannsynligvis vært på MacDonalds på Centro Comercial eller noe sånt. Det kan imidlertid kombineres med minigolf på taket av kjøpesenteret La Marina. Det er en artig kveldsaktivitet for store og små. Posten er skrevet på iPod Touch, som selvsagt er veldig mye greiere å frakte bloggposter på enn en PC.

Jeg glemte den om gangtempo.

 • Mens nordmenn er et folk som går på tur for trimmens skyld, og dermed i raskt tempo, rusler spanjoler alltid. Minst tre i bredden, uansett om det gjør det umulig å passere. Dette er et konstant lite innebygget irritasjonsmoment for nordmenn. Vi er så vant til å gå i raskt tempo at vi faktisk ikke klarer å la være. Jeg opplevde det samme i Brasil. Kanskje har det noe med temperatur og vær å gjøre også. Mens folk i varmere strøk må ta det med ro for å ikke få heteslag, må vi forte oss i hus for å ikke fryse i hjel eller regne bort.  Ikke vet jeg, men vi får huske hvem som er gjester og hvem som bor her, og tilpasse vårt tempo og la være å bli så himla utålmodige.

Og nå er det minigolf med Tigerungen. Måtte den beste vinne. I dag skal det minigolfes uten høyhælte sko og håndveske. Da MÅ det gå bedre!

Print Friendly, PDF & Email

Tagged With:

13 Reader Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Goodwill says:

  Halloen, Iskwew! Vet du hvah?? Jeg synes det høres helt ut som at du har en Udmerket ferie! Nyt den!! :o)

 2. Mange gode råd fra en åpenbart fornøyd turist.

  “…helt generelt ikke pent på middelaldrende menn. Innse at du er over 30…”
  Jeg kan være enig i at poenget, men mann over 30 middelaldrende? Det avhenger vel av ståstedet, med mitt ståsted er de akkurat ute av puberteten. Eller noe sånt.

 3. Iskwew says:

  Jepp, Goodwill, ferien er helt utmerket. Og så lang at det skal bli greit å komme hjem også 😎

  Fred Rune, jeg synes også menn på 30 er barnerumper. Tallet 30 var for å over-understreke poenget. Det burde ha stått f.eks. et “faktisk” før den setningen. Solsvidde hjerner som skriver på iPod er ikke til å stole på 😉

 4. Mäklare Smekk says:

  Hei Iskwew,

  God ferie, den er sikkert vel fortjent.

  PS: Nye badebenklær er bestilt fra skredderen.

  Mäklare Smekk

 5. Elle says:

  Håper du har hatt en glimrende ferie. Selv er jeg godt fornøyd med å ha brukt tre uker innenlands med både bading og turer i fjellet. Bæremeis er en bra oppfinnelse for oss med to små barn :). PS: Jeg hører enkelte foreldre ikke orker å ha ferie med barna, så de må være i barnehagen hele sommeren, for at foreldrene skal slappe av- Er ikke den litt drøy?

 6. Iskwew says:

  Lurt av deg Mäklare Smekk! 😀

  Jo, Elle, den synes jeg er drøy. Unger trenger ferie også. Høres ut som du har hatt fine feriedager med barn 🙂

 7. Iskwew says:

  Og da er vi hjemme i et gråkledd og vesentlig kjøligere Norge. Deilig, faktISK 🙂

 8. tb says:

  Pinlige sykdommer er visstnok en seertallmessig suksess for NRK, så der har de visst prioritert riktig.. grøss…

  Puddersand: en gang i mitt liv, mens jeg ennå var ung nok til å kunne gå i små badebukser (nå skyr jeg til og med shorts, for sikkerhets skyld) fikk jeg oppleve en erotisk/romantisk drøm; elskov under fullmånene på en slik strand.. og erfarte at det ikke bare er solkremen som får sand i seg.. grøss 2

  Rundkjøringer er bra saker

  … og velkommen heim; høres ut som om du har hatt en sånn ferie du fortjener; en fin en!?

 9. Iskwew says:

  tb, jeg tror det at pinlige sykdommer er en seer-suksess sier mest om resten av tv-tilbudet om sommeren.

  Definitivt noen ting som ikke er helt tingen å drive med i puddersand… 😀

  Har hatt en super ferie, og kjenner at jeg har masse overskudd. Håper det varer en god stund!

  Du da?

 10. tb says:

  Uansett hvor lite som måtte finnes av alternativer på TV, er aldri Pinlige sykdommer et alternativ for meg.. for å si det slik.. da heller prøvebilde.. Og jeg er en sånn som godt kan sitte og sløve foran et TV-program som interesserer meg null, vanligvis, innimellom i alle fall..

  Hatt fin ferie. For andre år på rad biltur nordover, Helgelandskysten – Lofoten -Vesterålen. En reise alle bør oppleve. Ferja fra Bodø til Moskenes er f.eks. en av verdens aller vakreste båtturer. Og Lofoten, det er som om det aller flotteste og villeste av Alpene var flyttet mot nord og senket ned i havet.. 🙂

 11. Marina says:

  Helt enig hva puddersand angår. Her omkring har vi ikke engang skikkelig puddersand og jeg har ikke vært der på flere måneder uansett, men deler av leiligheten min minner fremdeles sterkt om Venice Beach og selv etter grundig risting og etpar uker i regnfylte Norge er skoene mine fremdeles fulle av sand som en DNA-test ville kunne diagnosere som hjemmehørende på nettopp Venice Beach.

  Men jeg må nok innrømme at pudderstrende ikke akkurat er min type feriested. Jeg orker ikke ligge i ro mer enn en halvtime og det er ingenting å ta bilder av der.

 12. Iskwew says:

  Høres ut som en veldig fin ferie, tb. En gang skal jeg ta med Tigerungen på en slik. Men tror jeg trenger noen år til uttaskjærs først.

  Den sanden sniker seg inn over alt, ja, Marina. Sikker på at det fortsatt er sand både her og der og definitivt i vaskemaskinen. I tillegg til den sanden vi tok med i boks for å lage små stranddekorasjoner 😀

Top