Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Les videre »

Kontakt

Navn (nødvendig):

E-mail (nødvendig):

Emne:

Melding:

Skriv bokstavene i bildet under:

captcha

Print Friendly, PDF & Email
Del denne posten:

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Gjennomskuet av Apple

03.04.10 i Absolutt Iskwew

Apple har skjønt hva som får meg til å tikke.

De begynner med å skjønne at jeg liker duppeditter. Så skjønner de at jeg i tillegg til å ville høre på musikk godt kan tenke meg å surfe på Internett litt overalt. Og se på YouTube. Mens jeg twitrer fra sofakroken eller fra en kafé. Dessuten skjønner de at jeg liker funksjonell, pen design.

De har også skjønt at noen enten ikke vil kjøpe iPhone, eller har sære arbeidsgivere med forkjærlighet for HTC og Windows mobile. De sutrer ikke av den grunn, men lager et alternativt produkt. Et produkt som gir deg mye av det samme, bare uten mulighet til å ringe og sende SMS.

Og de har skjønt at noen av oss blir barnslige av begeistring når den nye duppeditten kommer i hus. De skjønner at vi med barnslig begeistring laster ned små, snedige applikasjoner. De skjønner at vi kommer til å vise den til tigerunger som om mulig er enda mer begeistret enn mor, særlig etter at de har sett på Stabæk på Youtube på kafé. De vet temmelig sikkert at tigerunger gjerne snart har bursdag, og at det fort kan bety at de kan selge et lite vidunder til.

Dessuten har de definitivt forstått behovet for tilbehør. De sender bare med en kabel, og det betyr at du må kjøpe adapter til duppeditten. Siden det er ekstremt upraktisk å måtte ha med seg en pc på tur for å kunne lade den.

De forstår at det er veldig fint å kunne dele musikk med andre, og dermed må du melde overgang fra headset til høytalere, som de selvsagt har et pent utvalg av. Dessuten har de definitivt skjønt at de kan selge mer musikk om iTunes store er noen få tastetrykk unna. Håper det betyr at Susanne Sundfør også tjener penger, for maken til value for money som ‘The brothel’ kan i hvert fall ikke jeg huske å ha hørt på år og dag.

Apple er rett og slett ganske geniale Jeg kan allerede kjenne lengselen etter iPad, og det vet de utmerket godt. Det er en grunn til at iPod Touch ikke er så veldig dyr (eller er jeg lurt der også??). Den får deg til å ville ha iPhone og iPad og jeg vet ikke hva.

Apple har dyp innsikt i sjelen min. De vet hva som får meg til å tikke som en overmoden vekkerklokke. De vet at jeg kommer ut av butikken deres og føler meg som verdens heldigste forbruker.

Jeg føler kanskje at det er litt kjipt at jeg er så himla lett å gjennomskuet, men den kjipe følelsen varer bare en bitteliten stund.

Jeg biter på med søkke og snøre og elsker det. Bill har kanskje tjent mest penger, men det er de små funksjonalitet- og designvidundrene til Steve som er som digital narkotika.

Kanskje blir det Gendergate-teipene i kveld, på det nye lille vidunderet? Det er mulig å se på tv på den også, tror jeg.

I’m psychoanalysed by Steve Jobs and loving every minute of it.

Postet fra min nye iPod Touch med WordPress-app.

Print Friendly, PDF & Email
Del denne posten:

Tagget med:

35 kommentarer

Trackback URL | Kommentar-feed

 1. Tom Kindem sier:

  Du beskriver det godt, den følelsen. Er det ikke deilig da? Bli så bergtatt, så inderlig opptatt og begeistret? Følelsen er nesten slik jeg husker fra barndommens dager. Den sitrende ventingen, den ekstatiske følelsen av lykke når ønsket eller drømmen oppfylles og så fortsetter det. Mer, mer, mer. De har forstått det Apple og akkurat nå orker jeg ikke diskutere ulempene ved deres produkter. Valget og friheten til å bruke de slik en selv ønsker. Jeg lar meg begeistre, igjen og igjen.

 2. Iskwew sier:

  Jovisst er følelsen god. Alt er jo herlig med produktene. At det er så funksjonelt. At designen er så vakker. At de slipper til alle.slags apps. At alt er så tilgjengelig.

  Det er verdt hver krone. Følelsen gjør at det er verdt mer enn kronene. Helt klassisk merverdi.

 3. Lill sier:

  Idag kjøpte jeg usbkabel til iPhone på Biltema for 40 kroner. De hadde mer utstyr også. Bare et tips 🙂

 4. Milton Marx sier:

  Jeg forsaker Jobs, og alle hans gjerninger og alt hans vesen.

  • Iskwew sier:

   Du er en mann av hel ved og med eksepsjonell mental styrke, Milton.

   *imponert*

   Hilsen
   Arm og syndig sjel, Bærum

 5. Marina sier:

  Så du har skaffet deg en iPad nano også? Jeg var så desperat da de først kom ut at jeg mer eller mindre tigget meg til en før de offisielt var i salg, og har aldri angret. Riktignok har jeg en iPhone nå, men den har jo diverse uvaner, som at den ringer i tide og utide og sender meg digre regninger. En iPod touch er absolutt mer sympatisk.

  Jeg har forøvrig bestilt iPad også. Tross alt, jeg er jo dingseavhengig og den er en høyst kvalifisert dings som sikkert kommer til å tilfredsstille dingsebehovet mitt i flere uker. Definitivt verdt $950!

  • Iskwew sier:

   Nei, har ikke Nano, men iPod Touch. Jeg er helt sikker på at jeg ikke kommer til å angre på det kjøpet. En fabelaktig liten sak.

   Og jeg er temmelig sikker på at det blir iPad også. Selv om jeg nok skal klare å vente til de kommer til Norge. Trur eg 😉

 6. Jepp, akkurat slik er det! 😀
  Jeg er hellig overbevist om at det kommer en iPad inn hit også, helst så snart som mulig…

 7. Iskwew sier:

  Jeg ser for meg at den importeres fra Spania i sommer 🙂

 8. Håkon sier:

  Det er klart at det er noe som skurrer når såpass mange av forskerne Eia har fått med i programmene sine mener at jenter er mindre interesserte i ting enn gutter. Så går vi ut i virkeligheten og ser alle kvinner og jenter som bare må ha disse i-greiene?

  På den annen side, kan det være noe som ligger i genene likevel? Vi lever jo i en kultur som sier at det skal være noe med kvinner, epler og big trouble langt tilbake i fortiden.

  Nå vel, jeg er enig i at epledesignet er tiltalende, men lar meg ikke friste. :mrgreen:

 9. Iskwew sier:

  Jeg tror jeg som baby så mye på ting, altså. Men var det noen forskere der for å undersøke? Neida, da holdt de seg unna.

  Seriøst, jeg tror noe av greia med i-tingene til Steve og kvinner er nettopp designen. Lekre ting er tiltalende. At de er funksjonelle og ser pene ut er nøkkelen.

 10. Milton Marx sier:

  Hem har brup for en iPad? spør din side. Jeg sitter litt med samme følelsen som jeg hadde med Sonys produkter, som jeg nå styrer langt unna. Alt for mye spesialløsninger som krever at du holder alle dine kjøp innenfor samme merke, og frustrasjoner når du har behov som strekker seg litt utenfor det aller mest standardiserte. Jeg tok beslutningen om at jeg ikke hadde interesse av å bli et «Sony-menneske». Alt for mange av Sony-dimpeduttene mine holdt ikke mål, og interaksjonen med andre merker var for svak.

  For at jeg i dag skal kjøpe Sony, må ekstrafordelene kunne oppveie at jeg vet at produktet ledsages av dårlig kompatibilitet og begrensninger av ymse slag som det koster skjorta å kompensere. Rent praktisk gir det seg utslag i at jeg f.eks. nylig så en relativt lekker mobiltelefon med kamera på 12 megapiksler etc, og tenkte «%****@@&¤ §!€***@ !!! Det er en Sony Ericsson.» Derfor blir det nok noe annet.

  Mac??? Meg?? Som overhodet ikke utdeler goodwill-poeng for stilfull markedsføring eller gruppepress? Tror ikke det….

  Faktisk burde alle eplebutkker i nærheten prise seg lykkelig for at jeg går forbi. For deres vedkommende kunne jeg kanskje sammenlignes med asteroiden som aldri traff jorda. De aller fleste vet ikke at den eksisterer, og langt mindre hvor ille det kunne gått.

  Faktisk synes jeg at Jobs skulle sende meg julekort med takk for at jeg ikke kjøper.

 11. Iskwew sier:

  Jeg skal vel se hvordan iPad brer om seg, og hvordan den fungerer. Det er uansett sjelden lurt å være først i køen for å kjøpe noe nytt. Sånn sett har jeg vært lur som ventet lenge med å kjøpe iPod Touch.

  Nå har jeg akkurat brukt en dag på å rette opp problemer forårsaket av Apples siste programvareoppdatering av iTunes. Den ble oppdatert i forbindelse med iPad, og dermed funket den IKKE. Total #applefail som vi ville sagt på twitter.

  *knurrer*

  Mac er totalt ubrukelig for folk med hovedfokus på Finans. Det finnes ingen ting innenfor det fagområdet for Mac. De 10 prosentene som bruker Mac bruker den i hvert fall ikke til å regne på noe. Det er gjerne designere, forfattere og journalister, er mitt inntrykk. Steve har ikke sett det som noe poeng å tappe markedet for finansapplikasjoner.

 12. Milton Marx sier:

  Iskwew sa:

  «Seriøst, jeg tror noe av greia med i-tingene til Steve og kvinner er nettopp designen. Lekre ting er tiltalende. At de er funksjonelle og ser pene ut er nøkkelen.»

  Jeg kan forsikre deg om følgende, Iskwew: Min svigermors trådløse fasttelefon er stygg som et uvær – i tillegg til at den ikke er funksjonell for fem flate øre (den skurrer, har dårlig batteri og kutter forbindelsen etc.). Det hindrer henne ikke i å ringe i både tide og utide.

  Her har verden altså fått et multigeni som greier å forene design og funksjon i en slik grad at det får kvinner til å gå av skaftet, og så benytter vedkommende sine evner til å lage en….. telefon??????

  Jeg vil jo håpe at Jobs tar talentene sine i bruk til å lage også andre ting på en slik måte at de tiltaler kvinner. Blant de ideene jeg kunne tenke meg Apple gikk i kast med, var produksjon av stakefjærer, snøskuffer, spett, spisspader, betongblandere, søppelstativer, plenklippere, hjulkryss, vannpumpetenger, skrutrekkere i alle størrelser, skiftnøkler, sager, elektroverktøy, kløyveøkser, startkabler, biljekker og dekk.

  Se dét kunne bli noe!

  Åh… Kan ikke jeg få gå ut med søppelposen denne gangen? Det nye søppelstativet fra Apple er bare så lekkert, altså!

  Duhh??? Hvorfor er det du som alltid skal rense vannlåsen på badet? Det er tross alt jeg som har tettet avløpet med håret mitt – og så får jeg bruke både den nye vannpumpetanga og stakefjæra til Jobs.

  Jammen Karsten da! Sist år var det jo du som la om alle dekkene på bilen, både høst og vår. Nå vil jeg altså prøve det nye hjulkrysset og jekken fra Apple!

  Hører du Ole! Nå lar du snøen bli liggende til jeg er hjemme fra jobb. Den er nemlig min, for den nye Apple-skuffa er bare så helt vidunderlig!

  Telefoner, mp3-spillere og annet leketøy…. Fnys!

 13. Milton Marx sier:

  Mac er vel etter hvert rimelig utbredt i mange bransjer, så i utgangspunktet overrasker det meg litt det du sier om finansbransjen.

  Jeg sitter ellers nå på en litt rolig dag og filosoferer litt over Mac og personlighetstyper. Jeg tror det er noe der også.

 14. Iskwew sier:

  Milton, synes du skal tipse Steve Jobs om dette her. Han har ikke helt skjønt hva han kan bruke de magiske evnene sine til. Det er vesentlig mer samfunnsnyttige ting han kunne ha brukt The magic til.

  Spørsmålet er bare om utstyret vil ble solid nok, og om det vil være kompatibelt med Windows?

  :mrgreen:

 15. Iskwew sier:

  Nei, selv svorne Mac-fans innrømmer at det ikke er utviklet mange apps for finans til Mac.

  Men noe av cluet med det kan ligge i den posten jeg linket til over, av Paul Chaffey. Der Microsoft har latt alle utvikle omtrent det de ville for PC, må du ha enhver liten app godkjent av Apple for å kunne bruke den på Apple-utstyr. Dermed blir Apples utbredelse automatisk mindre. De har nisjet seg inn i grafisk design etc, og stort sett latt det blir med det.

 16. Marina sier:

  Nei, jeg tror ikke du kan skylde på Steve Jobs for manglende finans-applikasjoner for Apple datamaskiner. Man kan nemlig innstallere hva som helst på dem. Det er tilogmed ganske enkelt å lage sine egne applikasjoner, men det er mulig det hjelper litt å være programvaredesigner, da?
  Og jeg kjenner folk som jobber i finans. Alt de gjør kan gjøres på en Mac, men det vet de ikke selv. Derfor fortsetter de å streve med Vista og andre problemer. Stakkar!

  Det er iPod, iPhone, og nå altså iPad man bare kan bruke Apple-godkjente applikasjoner på. Litt irriterende, men har altså ikke stoppet meg fra å bestille end en iDings. Jeg har tilogmed overbevist meg selv om at jeg virkelig trenger den!

 17. Tor sier:

  Nånå. Man trenger ingen godkjennelse for å utvikle programmer for Mac. Ja, siden 2008 har det vært sånn for iPhone, iPod Touch og nå, iPad. Men for Mac kan hvem som helst lage programmer (men seff, det er jo kun Apple som har lov å lage maskinvare som kjører Apple sine operativsystem). Så sånn sett kan det være et poeng, men, det er ikke snakk om at man for Mac trenger godkjennelse. Har man en Mac kan man utvikle for Mac med utviklingsverktøy som følger med maskinen.

  Så i den grad det er dårlig med finansapplikasjoner for Mac er det sannsynligvis ikke Apple sin feil annet enn at de har hatt en lav markedsandel innenfor bank og finans (og bedriftsmarkedet totalt sett).

  Sånn forresten, hvilke finansapplikasjoner er det du bruker på Windows i dag?

  Ikke at jeg har troen på at det finnes for Mac, foreløpig er nok Apple sitt hovedmarked hjemmebrukere, læreinstitusjoner og kreative yrker.

  • Iskwew sier:

   Marina, det er mulig den største barrieren er at absolutt de fleste arbeidsgivere kjører på PC, og dermed blir det vanskelig å ikke bruke det hjemme også. Grunnen til at arbeidsgivere bruker PC er sikkert at de fleste applikasjoner de trenger er utviklet for PC. Mac er et nisjeprodukt.

   Jeg liker iDingsene til Apple veldig godt. Kommer sikkert til å skaffe meg en til når iPad nærmer seg norskegrensen 🙂

   Tor, jeg tenkte selvsagt på iPod, iPad og iPhone – av den enkle grunn at jeg ikke er Mac-bruker og generelt har dårlig oversikt over Mac-universet.

   Dette handler ikke om skyld, da. Det handler om at det er slik det er. Eplefolket blir utrolig fort såre når man sier at ikke alt er perfekt eller mulig på en Mac.

   Finansapplikasjoner er alt fra regneark (Excel) og addins til Excel, til markedsovervåkningssystemer, regnskap og bokføringssystemer. I mitt tilfelle for eksempel simulerings-software. Det jeg har hørt er det ikke vanlig at bedrifter flest innen finans bruker Mac. Dermed er det lite utvikling av slikt for Mac, mens det er mye innenfor grafisk design etc, der Mac har sin nisje.

   Som konsulent kan jeg heller ikke bruke hyllevaresoftware som regneark i et format ingen av mine kunder bruker. Det er så enkelt, og ingen sin «feil».

 18. Tor sier:

  Nope skjønner at det er snakk om spesielle programmer som oftest er kun tilgjengelig på Windowsplattformen, evt. spesielle tillegg som kun fungerer for Excel på Windows og ikke på OS X

  Ikke snakk om å være hårsår, jeg syntes bare at følgende påstand: «Der Microsoft har latt alle utvikle omtrent det de ville for PC, må du ha enhver liten app godkjent av Apple for å kunne bruke den på Apple-utstyr» var litt unyansert. Siste del har kun vært aktuell siden 2008, og kun for enheter som kjører Touchversjonen av OS X.

  Alt er ikke mulig med Mac og OS X innenfor arbeidslivet, absolutt. Men av egen erfaring er det faktisk sånn at det blir mer og mer mulig å bruke Mac utenfor det som kan sies å være nisjemarkedet for Apple. Dog, jeg jobber jo ikke innenfor finansbransjen 😀

 19. Iskwew sier:

  Jepp, den var unyansert og preget av at jeg ikke er Mac-bruker.

  Så lenge ingen arbeidsgivere ser ut til å melde overgang til Mac kommer Mac til å være et nisjeprodukt. I motsetning til iDingsene. De er masseprodukter og markedsledere.

 20. Milton Marx sier:

  Jadda, jadda. Man kan nok bruke en Mac til mange ting, akkurat som at man grave opp poteter med en golfkølle. Det er klart man kan dét.

  Men Mac’ens innebygde ondskap kommer man jo ikke utenom.

  • Iskwew sier:

   Akk, Milton. Nå kommer Eplefolket til å komme etter deg. Du er en modig mann.

   😀

 21. Milton Marx sier:

  Det ville egentlig friske opp hverdagen dersom vi kunne fått litt action her i nabolaget. Ville horder som skriker slagord i megafoner, brenner bildekk og river i stykker DOS-manualer. Jeg satser på at Apple-bespottelse kan bli det nye store i 2010.

  Muhammed-tegninger er jo bare 2006.

  • Iskwew sier:

   Ja, kanskje det?

   Og jeg er som vanlig godt plassert i midten *håpløs*

   Altså: elsker iPoden min, men vil ikke ha Mac.

   Den som var ung igjen! På barrikadene med brennende DOS-manualer (har noen på loftet jeg kunne ha brukt).

 22. Håkon sier:

  Jeg skal innrømme jeg hadde en dårlig start med Mac. Som early adapter begynte jeg med Lisa som raskt fikk kallenavner «hu’ treige» og i starten var ikke Mac’ene så mye raskere. Jeg fikk skrevet noen pene rapporter, men de kostet mer enn de smakte.

  Senere har hovedargumentet for valg av utstyr vært det samme som Iskwew. For enkelte anvendelser har Mac ligget et hestehode eller tre foran, men da har kostnaden vært tilsvarende. For en del anvendelser var det i lang tid større arbeidsstasjoner enn Mac som var løsningen. Jeg brukte ikke PC på kontoret før siste halvdel av 90-tallet.

  En artig anektdote som gjelder designet til Apple er at det første de mest epleavhengige i min nærhet gjorde i en periode var å ta en hammer eller et skrujern og lage riper og bulker i maskinen. Det reduserte visst sannsynligheten for at den ble «lånt» eller stjålet.

 23. Marina sier:

  For oss som utvikler programvare er Linux den eneste logiske plattformen å bruke, men vi blir tvunget til å bruke Windows fordi folka i slips forlanger å kunne bruke Outlook og M$ Exchage Server for epost.
  Derfor er vi helt avhengig av VMWare, som en slags kompromissløsning, om ikke akkurat en veldig god en.

  Mac kunne også vært akseptabel (operativsystemet er Linux-basert, tross alt), men lite utvalg av maskinvare gjør det et mindre logisk valg enn Linux.

  Windows, derimot, er helt ubrukelig for oss.

 24. IvarE sier:

  Hva blir det neste, mon tro?

  Kanskje en iSkwew.

  Nei, den var bløt.. 😉

  • Iskwew sier:

   Den finnes allerede, men er kun produsert i ett eksemplar, er lite brukervennlig, har både software og hardwarefeil, dog ikke av en slik art at modellen ikke fungerer. Krever egentlig brukermanual, men en slik er ikke laget. Man har kommet til at det vil bli en så stor bok at den strengt tatt vil bli ubrukelig, særlig ettersom produktet endres hele tiden.

 25. IvarE sier:

  Du får begynne å se deg over skulderen.
  Husk at Steve Jobs har sjålet gode ideer før.
  😀

 26. Inger sier:

  Dere er så morsomme at jeg satt og storflirte mesteparten av tiden — samtidig som jeg forsto litt mer.

 27. Iskwew sier:

  Gode ideer, Ivar? Ikke helt sikker på at iSkwew-ideen er så lur altså. Den er et ganske skewed produkt til tider.

  😀

  Godt du fikk en god latter, Inger 🙂

Top