Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Ikke rart sykelønn- og uføredebatter går åt skogen

26.01.10 in Finans/økonomi

For det mangler minsanten grunnleggende kunnskaper om de meste basale begreper både her og der.

På bussen i dag tidlig klikket jeg meg inn på en artikkel i Dagbladet med tittelen: Penere med uføretrygd enn arbeidsledige. Som overskrift regnet kan nok den ha noe for seg, men så avslører skribenten total mangel på oversikt over basale begreper lenger nede i artikkelen.  For der står det:

Av en arbeidsstyrke på 2,62 millioner, er 600.000 nordmenn enten uføre, sykmeldte, på attføring eller på rehabilitering.

Hvem som har ansvar for fadesen vet jeg ikke, men artikkelen stammer fra NTB. Det kan dermed godt være et direkte klipp derfra som Dagbladet har lagt ut. Jeg vil tro at Knut Røed ved Frischsenteret kan ha blitt noe betuttet ettersom det kan se ut som om det er han som har kommet med dette utsagnet.

For det er selvsagt ikke slik at av en arbeidsstyrke på 2,6 millioner så er 600.000 enten uføre, sykemeldte, på attføring eller på rehabilitering.  For å være i arbeidsstyrken må du ønske arbeide. Mange uføre kan nok ønske det, men er du på 100% uføretrygd så er du ikke regnet i arbeidsstyrken.  Du må ha inntekstgivende arbeide for å regnes som sysselsatt.  Altså ikke være stønadsmottaker.  Frivillig eller ikke, er du ikke i inntektsgivende arbeide eller arbeidsledig (altså arbeidssøkende) er du utenfor arbeidsstyrken.  Jeg fant denne presentasjonen fra økonomi på UiO, men har ikke tid til å grave flere detaljer akkurat nå.

Fra UiO-presentasjon

Så slapp bare av. Det er flere enn 2 millioner som jobber her i landet.  I følge SSB var det 2,5 millioner sysselsatte og i underkant av 100.000 ledige av en arbeidsstyrke på 2,6 millioner per 3.kvartal 2009.

Så til alle journalister, politikere, interesserte og hvem det måtte være, slik henger dette med arbeidsstyrken sammen:

3.kvartal 2009 Kilde:SSB

Om vi noen gang skal få noe ut av debatten om sykelønn, uføre og så videre, så må i hvert fall basale begreper som dette være på plass. Så vi i hvert fall slipper å høre fra Stortingets talerstol at 600.000 av en potensiell arbeidsstyrke ikke jobber.

Sannsynligvis oppsto blemmen hos NTB. Den ble så bare gjengitt av Dagbladet. Slik skapes myter. Og det er ikke flere myter vi trenger om vi skal få dreis på debatten om disse viktige samfunnsspørsmålene.

Print Friendly, PDF & Email

Tagged With: , ,

14 Reader Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Karoline F says:

  Veldig bra at du rydder opp. Jeg begynner å bli såre lei av denne typen saker – la oss feiltolke statistikk til så sjokkerende resultat som mulig! Det er fordummende, provoserende og generelt slitsomt.

  • Iskwew says:

   Jepp, og det skaper myter vi ikke trenger. Vi trenger realiteter.

 2. Håkon says:

  Kort og klart forklart med et enkelt søylediagram. Tittelen på toppen kunne kanskje flisespikkes til en teskje, men den er grei nok for dem som faktisk ser på teksten rundt søylen. Hvorfor kan ikke nyttejournalistikken være flinkere til å be om slike hjelpemidler når de intervjuer en seniorforsker? 😕

  For øvrig har SSB en veldig grei side med tema arbeid hvor journalister og andre kan lese begrepsforklaringer og hente fram tall.

  • Iskwew says:

   Den tittelen kan forberes, ja. Gikk litt fort rett før sengetid 🙂 Den skulle hett noe alle “Arbeidsstyrke og befolkning”

   /me fix!

 3. Håkon says:

  Goodee… :mrgreen:

  Jeg ser at Dagbladleserne har begynt å diskutere Krekar i kommentarfeltet under saken du har vist til. Det er sannelig ikke lett å beregne sitt publikum for disse nettavisene.

 4. Iskwew says:

  Det er alltid kjekt å finne muligheter til å diskutere Mullah Krekar 😀

 5. Anne says:

  Er Krekar innenfor eller utenfor arbeidsstyrken? Han er i arbeidsfør alder, men får ikke lov til å jobbe. Eller rettere sagt, får ikke lov til å ta seg lønnet arbeid i Norge.

 6. Iskwew says:

  Mullah Krekar er helt soleklart utenfor arbeidsstyrken! Han får jo ikke lov til å delta om han aldri så gjerne vil.

 7. Jeg er så glad vi har deg til å komme med sånne oppklaringer jeg, skulle bare ønske at alle journalistene ble mer oppmerksomme!!

 8. Iskwew says:

  Bra at en nerd kan være til hjelp 🙂

 9. Rune says:

  apropos mullah krekar. I sum så bidrar han egentlig ganske mye til sysselsettingen i allefall i dette landet:

  – politi, domstol, forsvarere mm 😀

 10. Iskwew says:

  Har du rett i Rune. Så arbeidsstyrken påvirkes helt klart positivt av Mullahen! Kanskje import av flere som ham vil være et nyttig sysselsettingstiltak?

 11. Håkon says:

  Nå bidrar vel sånt til å øke sysselsettingen på samme måte som jeg bidrar til å øke brutto nasjonalprodukt hvis jeg knuser et glass når jeg vasker opp.

 12. Iskwew says:

  😀

  Du mener altså at vi ikke kan basere fremtiden på Krekar-generert aktivtet, Håkon?

Top