Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Vardebrenning er det ikke

26.11.09 in Cyberspace

vardebrenningmen jeg må si jeg finner det fornøyelig når jeg kan lese at i 2009 er måten helsemyndighetene kommuniserer med fastelegene på TELEFAX. I Aftenposten står det om kommuneoverlegen i Bærum, som altså har faxet informasjon om pandemien daglig til kommunens 92 fastleger. Det er verdt og merke seg at Bærum er en kommune der man evner å ta telefonisk kontakt til alle innbyggere i et område dersom det er noe galt med vannforsyningen. Men å få ut hurtig informasjon til fastlegene, se det går ikke.

TelefaxDermed har kommuneoverlege Frantz Leonard Nilsen i det siste daglig faxet informasjon om pandemien til fastlegene i Bærum. Årsaken er at man ikke har noe som helst sentralt register for e-mail til fastlegene. Fastlegene er jo ikke i noen felles organisasjon, må vite, så dermed sier Nilsen det slik:

Som kommuneoverlege kan ikke jeg styre 92 uavhengige leger, for de tilhører ikke én og samme organisasjon. Jeg skulle uansett ønske at hvert legekontor var organisert slik at det var mulig å sende e-post og forvente at den ble registrert i løpet kort tid

Så vidt jeg vet klarer fastleger å fakturere myndighetene. Av det jeg har kunnet observere, så har fastleger datautstyr på kontoret. Sist vi hørte fra Lægeforeningen ville de ha bedre kommunikasjon mellom fastleger og helsemyndigheter i forbindelse med pandemien. Da vil jeg aller ydmykest mene at det minste vi kan forlange av fastlegene er at de har e-mail og at de kan motta e-post. Det være seg om de er knyttet til det nasjonale helsenettet eller ikke. Så vanvittig vanskelig er det faktisk ikke å motta og behandle e-mail. Selv Tigerungen klarer det.

Pålegg fastlegene å ha en e-mail som de

 1. oppgir til myndighetene, og
 2. leser

De fleste andre bedrifter både har og leser mail.   Det er faktisk den vanligst brukte kommunikasjonsformen nå for tiden.

Legeforeningen har e-postlister på fastlegene, men kan ikke gi myndighetene tilgang på grunn av konsesjonskrav. Det er dermed bare å pålegge fastlegene å få orden på e-mailsituasjonen. Noe annet blir for dumt i 2009.

Nå skal det sies at NAV fortsatt bruker disketter. Det er lenge siden jeg hadde en PC med diskett-stasjon, gitt. Så det er noe som tyder på at det er mange innen helsenorge som litt sent skjønte at internettet er kommet for å bli, og at det bare er å satse på det.

Det tror jeg også det er sårt trengte kroner å spare på. For ikke å snakke om at kommunelegene både i Bærum og andre steder har en kompetanse det er bedre å bruke til mer avanserte ting enn sending av telefax.

Print Friendly, PDF & Email

Tagged With: ,

13 Reader Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Goodwill says:

  Det heter telefaks med “ks” Iskwew, og det er en relativt moderne oppfinnelse som også politiet nylig har tatt i bruk: http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=598862

  Spøk til side – dette er ikke akkurat imponerende av kommunelegen i Bærum. Det er også ganske skremmende, for hvilken sikkerhet har man for at ikke mulig sensitiv informasjon som blir liggende i en faks-maskin kommer på avveie?

 2. Håkon says:

  Kan ikke kommunens vekter gå rundt til alle legene med en budstikke eller bare spikre opp informasjonen på døra?

  For øvrig hadde jeg i lange tider telefax i form av at PCen hadde modem og kunne ta i motfaksene som bilder, og sende tilsvarende til andre. Veldig kjekt i de tilfellene der noen ikke hadde e-post, men det er noen år siden det var tilfelle. 😀

 3. Iskwew says:

  Goodwill, de av oss som er vokst opp i internasjonale organisasjoner insisterer på å faxe på en telefax 😛

  Jeg vet ellers ikke om det er kommunelegen i Bærum som eier problemet, tror det manger sentrale pålegg her, gitt. Samt fastleger som åpenbart ikke lever i dataalderen.

  Budstikke-levering høres bra ut, Håkon 😀

  Synes ellers NAVs bruk av disketter også valifiserer for levering av budstikker, eventuelt vardebrenning.

 4. IvarE says:

  Hva?

  Fax? Mail? Hva er det?
  Har det kommet enda en sånn nymotens måte å utveksle informasjon på?

  Selv har jeg ikke telefon en gang. Når jeg skal informere noen så gir jeg budet en lapp og ber ham løpe som om han hadde styggen sjøl i hælene. Eventuelt frankerer jeg konvolutten og leverer den på postkontoret på vei hjem.

  Jålete nymotens dill!
  👿

 5. Iskwew says:

  Ja, ungdommen nå til dags! Alskens unødvendig nymotens tøv introduseres stadig vekk, og det er bare å overse alt sammen.

  Tenk bare på alle arbeidsplassene i Postverket som går tapt om alle skulle sende mail og fax og sånt.

 6. Marina says:

  Har hørt at legene gikk over til telefaks etter at flere studier viste at vardebrenning og røyksignaler bidro til luftveissykdommer…

  Her borte er leger og sykehus kjent som de mest gammeldagse når det gjelder data og kommunikasjon. De fleste legekontor installerte datamaskiner og nettilgang først da forsikringsselskapene begynte å kreve det, og legekontorer og sykehus kommuniserer fremdeles hovedsaklig ved hjelp av telefon. Epost er stort sett ukjent. Det kan ta en uke å få informasjon om en test fra sykehuset til legen, for denslags sendes med bud.

  Jeg tror det opprinnelig var en klausul om effektivisering av kommunikasjon i denne helsereformen vi har hørt så mye om i det siste, men jeg har ikke mye håp.
  De fleste bestemødre takler data helt greitt, men leger stritter fremdeles imot.

 7. Iskwew says:

  Interessant dette her. En skulle jo tro at høyt utdannede mennesker som leger ville være i stand til å bruke e-post i 2009. Men det er tydeligvis ikke tilfelle.

  Ikke rart det blir vanskelig å stoppe pademier, da.

 8. IvarE says:

  Har en liten mistanke om at det ikke er legene som stritter imot, men snarere det offentlige.

  For det første skal kommunikasjonen kunne arkiveres, og ingenting er bedre enn ringpermer og reoler til slikt, må vite.
  For det andre er frykten for hacking (antagelig med rette) så stor at det er veldig strenge restriksjoner på hvilke datamaskiner med sykedata som i det hele tatt får koples til offentlige nett. Og siden ingen IT-folk med æren i behold er villige til å jobbe for den lønnen sykehusene kan tilby, så blir det bare slik. 😉

  Offentliggjøre villedende skatteinformasjon om oss alle kan de, men risikere at noen får vite at fru Berg i 4. har hatt en halsinfeksjon. Se det kan de ikke.

  • Iskwew says:

   Her snakker vi dog ikke om sensitiv informasjon, men informasjon fra Helsedirektoratet om når det kommer vaksiner til en ikke identifisert gruppe mennesker, Ivar. Slikt man kan bruke avisen til. Dermed ikke noe om halsbetennelsen til fru Berg i 4. en gang. Sånt kan du godt sende på mail. Men muligens er saken at det ikke er lov til å ha to tanker i hodet på en gang, enten absolutt alt på mail eller ikke noe.

   Helsedirektoratet skylder i hvert fall på legene. Jeg kan kjøpe at de ikke er tekniske genier og dermed ikke har e-mail. Men Helsedirektoratet kan vitterlig gå ut med pålegg her.

 9. IvarE says:

  Det kan de (helsedirektoratet), men de fleste leger bruker 1 maskin på kontoret til å sjekke lokal elektronisk versjon av felleskatalogen, skrive ut resepter og lagre pasientdata. Jeg tror rett og slett ikke de har lov til å bruke den samme maskinen til mail også. Men det er selvfølgelig ikke noe gyldig hinder for å ha en liten mini-bærbar stående ved siden av for å lese mail.

  Anyway, det er bare en mistanke…

  • Iskwew says:

   I artikkelen står det jo at Legeforeningen har et e-post register som de ikke har lov til å videreformidle til Helsedirektoratet. De har visst oppfordret HD til å innhente adressene.

   Dessuten kan visst mail sendes via det nasjonale helsenettet, som vel er sikkert nok? Men det har visst ikke alle enda.

   Måtte det aldri komme en skikkelig alvorlig pandemi! I tillegg til kontaktproblemene med fastlegene sto det beskrevet i VG i dag at vaksinen har brukt 9 dager på tre kilometer. Vi kan jo lure på om de har krøpet vaksinen frem på alle fire?

 10. Håkon says:

  Interessant dette her. En skulle jo tro at høyt utdannede mennesker som leger ville være i stand til å bruke e-post i 2009.

  Du vet hvordan det vil ende: leger som glemmer igjen tvilsom e-post i pasientens buk før de syr sammen og sender dem hjem.

 11. Iskwew says:

  Ser ikke bort fra det 😀

Top