Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Les videre »

Kontakt

Navn (nødvendig):

E-mail (nødvendig):

Emne:

Melding:

Skriv bokstavene i bildet under:

captcha

Print Friendly, PDF & Email
Del denne posten:

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Ikke fotball-VM på NrK: Et problem for hvem?

Som de fleste vel hår fått med seg har NrK solgt rettighetene til Fotball-VM i Sør-Afrika neste år til Viasat.  Fotballfolket er i harnisk, og det kan det se ut som Giske er også.  Selv har jeg ikke turt å fortelle det til Tigerungen enda, det kommer sikkert til å bli rimelig trykket stemning her i huset også.  Men sannsynligvis er ingen mer skuffet enn Arne Scheie, som visstnok har rustet seg mot den vonde beskjeden siden Norge vant Grand Prix.

For det er selvsagt en av hovedgrunnene til at NrK selger rettighetene.  Visstnok kommer Eurovisjonsfinalen til å koste 150 millioner, og i 2010 er det dessuten vinter OL.  Der vi definitivt kommer tilo å delta med gode vinnersjanser, i motsetning til fotball-VM, der vi med all sannsynlighet ikke en gang er med.

I forbifarten på radioen i dag hørte jeg en som kommenterte at det er helt greit at NrK ikke bruker lisenspenger på oppkjøp av rettigheter til store arrangementer. Jeg fikk ikke med meg begrunnelsen helt, men antar at tanken er at lisensfinansieringen i hovedsak skal gå til egenproduksjon og ikke kjøp av rettigheter.  Det kan hvem som helst gjøre, man treger ikke tvungen lisensfinansiering til det.  Da kan de som vil se fotball 24/7 kjøpe tilgang til de kanalene, og vi andre trenger ikke subsidiere det.  Verdien av å ha en lisensfinansiert allmenkringkaster ligger i egenproduksjon, ikke i sending av eventer andre er like gode til å sende.

Ser man det slik, er Eurovisjonsfinalen riktigere av NrK å bruke penger på.  De produserer den selv, de har valgt å delta i konkurransen og det er god norgesreklame.  Det er altså ingen grunn til å landsforvise Alexander Rybak.

stabækI 2008 ble det inngått en ny avtale mellom fotballen ved Fotball Media AS og en rekke medieorganisasjoner1 om sending av norsk klubbfotball.  Rammen for avtalen er 1,2 milliarder over 4 år, altså 300 millioner i året.  Om f.eks. NrK skulle brukt lisenspenger på halve denne avtalen, ville det innebære 150 millioner per år. Det er en god del, selv om NrK vel har et budsjett på 4,5 mrd.

Fotball er priset veldig høyt.  Spesielt kvaliteten tatt i betraktning, som onde tunger vil kunne hevde.  Det gjelder i og for seg det norske landslaget også. Det er hauset opp og spør du meg, tar fotballen i overkant med både plass og ressurser.  Vi har fått enda flere lag i Eliteserien, som da skal spille enda flere seriekamper, med spillere som skal ha enda bedre betalt og billetter som blir dyrere og dyrere.  Men det er altså en grense, både for hva det er plass og tid til på TV og i folks liv.  Og hvor mye penger det kan brukes på det.

Dermed selger NrK rettigheter til VM, og mange klubber sliter med balansen mellom penger inn og penger ut.  Markedet er mettet, tror jeg.

Jeg tror ikke Fotballforbundet er glade for at det blir mindre fotball på allmenkringkasteren NrK.  Det skaper selvsagt i mye større grad interesse for fotball enn om det sendes på betal-kanaler.  Tippekampen er en institusjon når den sendes på NrK så mange ser, ikke om den sendes på Viasats nye fotballkanal.  Men det er altså fotballen og fotballforbundet som har priset seg slik at det ikke i lengden er mulig.

Hvem taper på at fotball-VM ikke går på NrK? Tja.

 • De mest ihuga fansene, som må se, uansett
 • Fotballforbundet, som liker og tjener godt på at fotballen tar stor plass
 • Foreldre som kommer til å få et veldig gnål om å abonnere på Viasat

Ellers?

Tror jeg det er helt greit for de fleste.

For et par år siden hadde jeg oversett hele problemstillingen, men med ivrige fotballfans i huset er ikke det mulig.

Print Friendly, PDF & Email
Del denne posten:
 1. Lyse Tele AS, NRK, TV2-gruppen, TV2/Telenor, VG og Media Norge []

Tagget med: ,

10 kommentarer

Trackback URL | Kommentar-feed

 1. Goodwill sier:

  Jeg tror du kan belage deg på noe gnål om flere kanaler etter hvert, ja.

  Men det er lenge til fotball-VM ennå. Du får bruke litt uthalingstaktikk og tenke ut en god strategi 😉

  • Iskwew sier:

   Ja, det er jo en stund til. Men når han får vite det, begynne gnålingen. Særlig om Norge som ved et mirakel skulle gå til VM. «Heldigvis» helt usannsynlig.

 2. Goodwill sier:

  Vi kan jo begynne med heie litt på Island i kveld? Helt i skjul, selvsagt, og kun rent taktisk! 😉

 3. Iskwew sier:

  Youbetya, Goodwill 😀

  Denne kommentaren var forøvrig helt alldeles perfekt på alle tenkelige vis. Hvem klokket inn kommentar #25.000 i Hjørnet? Goodwill! Som altså har levert 1.587 av de kommentarene. Som stikker innom år etter år og sprer smil, innsikt og ualminnelig gode vibber!

  Hurra!

  /me smiler fra øre til øre

  Popping champagne

 4. IvarE sier:

  Ergerlig, og lykkelig over at NRK ikke vil bruke mere enn høyst nødvendig av våre lisenskroner på fotball sier:
  Vo’ffor skal de kaste bort pengene på MGP istedet?

 5. Iskwew sier:

  I denne omgang får vi vel si at det er fordi de har meldt seg på en konkurranse og dermed ikke akkurat kan la være å arrangere når de nå vinner. Om de så burde være med i konkurransen, det kan man jo spørre seg om 🙂

 6. Goodwill sier:

  Hurra for Iskwew – som skriver så mange herlige poster som simpelthen bare BER om å bli kommentert – og som spanderer champagne på dem som bare ikke kan motstå fristelsen!!

  Skååååål!!

  *og smask*

  *islendingene hørte tydeligvis på oss, og gjorde jobben*
  *hysj*

 7. Iskwew sier:

  Takk 😀

  Jepp, de hørte på oss. Litt enklere å stå imot Viasat nå. Uten tvil.

 8. Milton Marx sier:

  Litt på siden kanskje, men ettersom jeg har vært farende fant en viss tid, mener jeg helt klart at jeg foretrekker at det landet hvor jeg oppholder meg blir slått ut av den for tiden avholdte fotballturneringen. Folk er langt hygggeligere når landet deres ikke deltar på høyt plan i fotballturneringer.

  Forballhysteri går ikke godt sammen med dannelse og alminnelig omtanke for andre mennesker – samtidig med at bermen alltid bruker slike begivenheter for å stjele og slåss.

  Jeg er nok i ferd med å bli gammel. Jeg liker ikke brølende mennesker – med mindre de brøler for noe som er viktig.

 9. Iskwew sier:

  Det er visst omtrent borgerkrig i Argentina, og folk vil ha Maradonas hode på et fat, ettersom Argentina tapte for Brasil i natt. Sør-Amerikanere tar jo fotball ekstremt seriøst og jeg skjønner godt at du i det (veldig) stille håper de ikke går videre.

Top