Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Personlighetstransplantasjon på sommer-NRK

31.07.09 in Diverse

Med stigende forundring har jeg fulgt NRKs serie om partydronninger som sendes på en slags oppdragelsesanstalt for unge damer, hvor de kurses i alt fra manerer, til blomsteroppsatser og baking av 10 etasjers marsipankaker.  Målet er følgende, i følge NRKs oversiktssider:

Vi får møte en gjeng britiske jenter som ved hjelp av disiplin, overtalelse og instruktører skal lære seg til å bli elegante overklassedamer som kan alt om stil, dannelse og riktig etikette.

Ladette_to_Lady_2_3Programskaper ITV har altså tatt åtte jenter fra typiske arbeiderstrøk og skal lede dem til eksamen som er et debutantball på et gods i England, eller hvor det nå var.  Serien er full av perler om hvordan kvinner skal og ikke skal se ut, hvordan de skal og ikke skal snakke, hva de skal og ikke skal gjøre.  Målet for de eldre damene som er “lærere” på Eggleston Hall er å foreta en personlighetstransplantasjon.  Det gjør de i hovedsak gjennom kjefting, og i tillegg gjennom diverse kurs i etikette, blomsteroppsatser, vandring med bok på hodet, og diverse oppgaver som skal være egnet for å lage ekte damer av disse jentene.

Alle de nye jentene blir fratatt sine “ladette”- klær (uttrykket betyr høyrøstet og ukultivert) og piercinger. Fremover må de kun ha på seg den offisielle Eggleston Hall-uniformen. Den består av tweeddrakter og perler.

Lærerne har i følge Wikipedia følgende spesialfelter:

 • Blomster (oppsetting)
 • Etikette og sosial protokoll
 • Diksjon
 • Matlaging
 • Dans

Altså nettopp det en skikkelig dame må kunne.

De arrangerer middager, blir groomet av kongefrisør, jobber som vertinner på at chalet i Sveits og så videre.  Noe sier meg at dette er en “one-off” for disse jentene, uansett.  Muligens ligger det et snev av lære for livet i det, men ingen av dem kommer med sannsynlighet til å vanke i sosietetskretser, det er jeg temmelig sikker på.

Et voksende problem i Storbritannia er ungjenter som er helt ute av kontroll. De er svært promiskuøse, de drikker seg sanseløse og slåss som villkatter. Eggleston Hall pensjonatskole for piker har satt seg som mål å temme disse ville jentene.

Åtte “håpløse” jenter, iført pinetrange bukser, utringede topper og høye heler ankommer Eggleston Hall for et femukers intensivkurs. Lærerne ser raskt at de står overfor en nærmest umulig oppgave.

Korts sagt jenter som får skylde seg sjæl om de blir voldtatt, altså.  Siden de ikke ter seg som skikkelige damer skal.  Lærerne er eldre, snerpete damer, som har noen fantastiske karakteristikker av både utseende og oppførsel.  Disse diskusjonene er vi selvsagt med på;  utrolig mye sukking og hoderysting.  Jeg er jo enig i at stupfyll og flashing av pupper på bar ikke er en veldig god ide, men at alternativet skal være sosietetsball, blomsterbinding og det å stå på tå for overklassebriter på chalet i Sveits, det er vel heller tvilsomt.

Eksamen besto av blomsterarrangement, baking av ti-etasjers marsipankake med roser til ballet, sying av strass på ballkjolene og altså deltakelse på ballet.  På selve ballet ble damene vurdert av en gjeng med skikkelige gamle sosietets-hauker; ladyer og lorder som delte av seg med sitt syn på hvordan unge damer skal te seg og se ut.  Riktig fornøyelig og eksepsjonelt virkelighetsfjernt.  Samt, selvsagt, en grei gjennomgang av de kvinnelige stereotypiene som fungerer i de kretser.

En morsom detalj i siste episode var da vinneren skulle utropes.  Clara, “the fairest of them all” i sin rosa ballkjole, tok ett skritt frem.  Sannsynligvis fordi hun trodde hun var vinneren, siden hun var så vakker i Disney-kjolen sin og dessuten konverserte så bra.  Men det var hun ikke, derimot var det litt for runde Victoria som hadde det med å gå på rølpefylla (blant annet på chaleet i Sveits) som vant.  Fordi hun hadde behold mer av sin egen personlighet men samtidig gjort størst fremskritt.  Litt forvirrende, det der.  Jeg skjønner godt at de andre ikke trodde det var noen force å beholde sin personlighet.

Artigst var det nok likevel i episode 3, da den utviste viste rompa til lærerne i det hun ble utvist fra skolen for håpløs oppførsel.  Ikke at det normalt er lurt å flashe med rompa bar, men snerpedamene fortjente det.  De var naturlig nok rystet over oppførselen.  Rystet!, sier jeg dere.

Hvordan det har gått med dem siden, vet jeg ikke.  Men noe sier meg at problemene muligens er litt mer grunnleggende enn hva et kurs i “hvordan te seg som en sosietets-dame” vil kunne bøte på.  Det handler nok om selvrespekt, bakgrunn og muligheter.

At lisenskanalen bruker penger på å formidle dette kvinnesynet på torsdagskveldene i juli, det kan man jo mene sitt om.  Men det er visst reality som gjelder for tiden.  Den bølgen må selv NRK surfe på.  Da spiller det vel liten rolle hva innholdet er.

Print Friendly, PDF & Email

Tagged With: ,

13 Reader Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

Sites That Link to this Post

 1. ~SerendipityCat~ » Skole for usjarmerende damer… | 02.08.09
 1. Goodwill says:

  Jeg har ikke fulgt med på denne, bare sett noen korte sekvenser, og det virker temmelig virkelighetsfjernt.

  Jeg syns vel NRK kunne latt TV-N, Tv2, Tv3 og de andre tatt seg av denslags tanketom underholdning og heller gitt oss den kvaliteten vi betaler for og som vi vet de kan levere.

 2. kamikaze says:

  Jeg så også denne serien med undring da jeg var hjemme i sommer. Riktignok var den underholdende — jeg lar meg også sjokkere, men snarest av lærerene. Og hvis jeg skulle velge så hadde jeg da heller villet være som ladettene enn som ladyene!

 3. Iskwew says:

  Veldig virkelighetsfjernt, ja, Goodwill. Og er helt enig i at dette ikke er nødvendig på nrk – i det hele tatt.

  Jeg sjokkeres også mest av lærerne, Kamikaze. Maken til snerpete gamle jomfruer skal du vel lete en stund etter.

  Jeg velger med ladettes før ladies any day 😉

 4. Megler Smekk says:

  Hei Iskwew,

  det er altfor få slike kurs. Behovet er stort siden foreldre og skole har helt gitt opp 🙂

 5. Iskwew says:

  Jeg tror vel likevel ikke det er en god løsning å sende dem på sosietetskurs, Megler Smekk. Noe sier meg at de neppe får bruk for kunnskapen senere i livet 😉

 6. Milton Marx says:

  Godt å se deg bak tastaturet igjen! Det gleder meg ellers at man kan ane en positiv holdning til flashing av både det ene og det andre! Vil dette være del av den redaksjonelle linjen fremover?

 7. Iskwew says:

  Dersom det kan vaksinere Hjørnet mot snerpete, eldre, engelske overklasse-dressører av noen lærere, så ser jeg ikke bort fra det, Milton 😀

 8. Undre says:

  Du er gull, Isk! 😀

 9. Kjære vene, er det ingen som setter pris på litt skikkelig kunnskap om brodering og blomsterbinderier lenger?! 😆

 10. Iskwew says:

  Jeg tror det er litt 1890, Cat.

  😯

 11. Iskwew says:

  Ungdommen nå til dags, altså!

  🙄

Top