Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Det er de store veskene som har skylden

Faktisk.

Det ser ut til å være de store veskene som gjør at kvinner tilsynelatende er mer kresne enn menn når de dater, ikke en eller annen nedarvet skrekk for å måtte oppdra barn alene, med dertil hørende krafsing med neglene i jorda for å finne mat til avkommet.  Mens den løsaktige barnefaren som en annen sommerfugl flakser videre til neste blomst for å spre genene sine.

I hvert fall er det sånn i følge en artikkel på forskning.no som referer forskning fra Northwestern University, foretatt av Eli J. Finkel og Paul W. Eastwick.

Jeg skal komme tilbake til det med veskene etter hvert.  Det er utrolig hvor forklaringene ligger, når det kommer til stykket, bare for å ha sagt det.  Her er det korrelasjon vs. kausalitet over en lav og høy sko, eller i dette tilfellet: å ha eller ikke ha veske, det er spørsmålet.

Forskerne har brukt speed-dating som eksperiment.  Det er ikke noe nytt.  Det har forskere gjort før, og disse forsøkene har som regel vist at mytene holder: menn er lettbegeistret og kvinner er sære og kresne.

I en rekke tidligere studier av speed-dating viser det seg at kvinner sjeldnere enn menn sier ja til et neste møte. Studier av nett-dating og tilfeldige møter viser det samme – kvinner er mer kritiske i forhold til valg av partner.

Det forskerne gjorde annerledes i denne studien var kun følgende: I tidligere studier har man organisert det slik at kvinnene sitter, og mennene sirkulerer.  Altså den tradisjonelle “by opp til dans”-greia, der menn engasjerer og kvinner sier “ja takk” eller “nei takk”.  I denne studien delte man istedet opp de 350 speed-daterne uavhengig av kjønn.  Det var like mange kvinner som menn som sirkulerte, og like mange menn som kvinner som satt og ventet på å bli engasjert.

Resultatene var interessante.  Forskerne fant markante forskjeller i responsen til de som sirkulerte og de som satt.  De som sirkulerte førte seg mer tiltrukket av personen de snakket med og at det var bedre kjemi, enn de som satt.  De som sirkulerte sa lettere ja til et nytt møte, og dessuten rapporterte sirkulererne at de hadde større selvtillit.  Kjønnsforskjellene ble mer eller mindre radert bort:

Når det var kvinnene som roterte og mennene som satt passivt, var det ingen forskjell mellom kjønnene med hensyn på vurdering av tiltrekning, kjemi og selvtillit. Når det var mennene som roterte, kom det tradisjonelle bildet med ukritiske menn og kritiske kvinner fram.

Se der ja. Når kvinnene agerte som subjekt og ikke objekt, gikk de ut av den tradisjonelle kvinnerollen, altså det som er forventet av en kvinne.  Sneidig nok er gir det å agere bedre selvfølelse og bedre interaksjon for kvinner, enn hva det å reagere gjør.  Det er altså den tildelte rollen som reagerende objekt som gjør at kvinner virker mer kresne, ikke det at det er skrekkslagne for utsiktene til å bli enslige mødre.

Jepp.  Det høres logisk ut i mine ører.

Så var det det med veskene.  Det viser seg at det er veskene som er grunnen til at kvinnene alltid sitter der.   Siden kvinnene har veske (og tildels har vi store, innholdsrike sådanne).  Forskerne tok kontakt med et amerikansk datingfirma, og de mente at på grunn av veskene var det greit at kvinnene satt.  Dessuten mente de det var mer galant.  Dette er Rune Dahl, som har arrangert speed-dating i Norge, enig i:

Hos oss var det slik at jentene satt og guttene roterte. Vi gjorde det ikke på noen annen måte. Dels var det slik det ble gjort i England der jeg første gang så dette, og dels var det slik at jentene hadde mye å dra på – som vesker og slikt

Vesker og slikt, ja.  Jeg kan jo legge til at vi som regel har på oss vonde sko også.  Det krever sin kvinne og sirkulere rundt med 8 cm høye hæler og stor veske, selvsagt gjør det det.  Greia er at dette er i grunn lett å ordne.  Det krever kun 3 cm lavere hæler på sko som PASSER og en litt MINDRE veske.  Så vil vi bli blidere, mer positive og få mer selvtillit.

Tenk det.

Ingen biologer eller psykologer som gjorde slike forsøk kom på at det er alt det stashet kvinner drar med seg som er årsaken.

Artikkelforfatteren sier det slik:

Et råd til kvinnen som er lei av å ikke finne den rette, kan dermed være å stå på, men legge håndveska igjen hjemme.

Slik ser en mann det. Selv om jeg tror mye kan gjøres med mindre vesker.  Jeg sliter litt med tanken på ingen veske.  Et sted må man jo ha nøkler og penger og sånt.  Heldig som jeg er har jeg bodd i Brasil, og har derfor et lass med vesker, i alle størrelser, farger og fasonger.

Her er mitt råd:

Tre cm lavere sko og små vesker du ikke merker du har på skulderen.

Print Friendly, PDF & Email

Tagged With: ,

9 Reader Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Marina says:

  Hah! Så jeg skal altså være mindre kresen i mine valg fordi jeg foretrekker lave sko og lommeboka i lomma?
  Mulig det er noe i det; eksen viste seg å ikke akkurat være ypperste kvalitet, og han virket helt normal da vi først møttes. Jeg har alltid trodd det var fordi enkelte menn ikke er like holdbare som andre, men kanskje jeg kan skylde på skoene og veska?

  Selvsagt er det også mulig at nettopp de høye hælene og store veskene gjorde at sirkulerende kvinner fant de sittende mennene mer attraktive. Ved å sette seg ned og prate med en fyr fikk de jo hvile de såre føttene og sette fra seg den tunge veska!

 2. Håkon says:

  Mulig det er en god forklaring, dette med forskjellen på å aktivt sirkulere og det og vagle seg opp på en stol og vente. Med elle uten håndveske. Og det er litt skuffende at det vitrenskapelige forsøket ikke forsøkte å la menn gå med skikkelig høghæla sko. Uansett, som Marina påpeker har nok førsteinntrykket lite å gjøre med hvordan forholdet utvikler seg på lang sikt. (På den annen side, et vitenskapelig sinnelag er å være i overkant nysgjerrig på slikt folk flest tar for gitt, om de i det hele tatt legger merke til det.)

 3. Iskwew says:

  Skoene og veska er bra å skylde på, Marina!

  Jeg tror faktisk det er et godt poeng, Håkon. Selvsagt ville man først virkelig se effekten om men gikk på høye hæler, hadde veske som inneholdt alt fra lommebok til hårspray til plaster, men likevel.

  Dessuten tror jeg førsteinntrykket har betydning – i hvert fall i form av at vi siler ut det som ikke sier litt *pling* Det utvikler seg aldri til noe 🙂

 4. Håkon says:

  Jeg er litt usikker med hensyn til hvor stor vekt dette førsteinntrykket bør ha, egentlig. Det avhenger egentlig av mange utenforliggende faktorer og kan nok til tider bli litt tilfeldig.

  At det i praksis blir viktig er nok udiskutabelt, men dette *pling*-et er vel nokså avhengig av forventninger?

 5. Iskwew says:

  Det er jeg enig i, men i hvert fall er det jo ikke noe annet enn førsteinntrykk som teller i settinger som speed-dating eller ute på byen. Det er jo det flyktige satt i system.

 6. Håkon says:

  Å ja, det var speed dating det var ja. Jeg som trodde det var “slow movement” som var i vinden nå. 😀

 7. Sexy Sadie says:

  Så hvor mye penger har de brukt på å finne ut av det her makkverket da???

 8. mary says:

  Jeg har innimellom bekymret meg or min ukvinnelighet, da jeg gjentatte ganger har vist meg å være litt i kjappeste laget hva partnervalg angår. Nå vet jeg hvorfor. Jeg sirkulerte for mye 🙄

Top