Om Hjørnet

I bloggen min skriver jeg om det som faller meg inn der og da. Derfor har den ingen rød tråd eller samlende tema, med den konsekvens at kategorien Diverse ganske stor. Bloggen min inneholder meninger, anekdoter fra dagliglivet, konspirasjoner, anvendt finans, filosofering, dikt jeg har skrevet og mye mer. Den dagen det bare er tørt […]

Print Friendly, PDF & Email

Continue Reading »

Abonnér

Legg igjen e-mail, så får du mail når jeg publiserer nytt innhold.

Ta kontakt i sosiale medier

Du finner meg her:

Mye lest siste 30 dager

Sorry. No data so far.

Søk, og du skal finne (håper jeg)

Gay parade – i beste brasilianske karnevalstradisjon

27.06.09 in Absolutt Iskwew

Sylvi Listhaug har blåst seg kraftig opp over disse halvnakne homsene som inntar Oslos gater denne helgen, i forbindelse med Skeive dager. Hun sier følgende til Dagbladet:

For meg må homofile feste og feire når og hvor de vil, og mange har tydeligvis en voldsom trang til å markere seg. Men jeg tror ikke at det styrker saken deres når halv- og nesten helnakne folk danser rundt i Oslos gater. Når grasrota rundt omkring i landet får se slike bilder, bidrar det ikke til større toleranse

Noe sier meg at det er halv og nesten helnakne menn hun sikter til, for halv og nesten helnakne damer er det ingen som reagerer på når det rapporteres fra karnevalet i Brasil, for eksempel. De fleste synes det er både lekkert og snasent.

Det hun kanskje ikke vet er at under karnevalet så er det helt vanlig med halv og helnakne menn, gjerne i drag i store opptog både i små og store byer. Det er nemlig slik at brasilianske menn leker med kjønnsrollene i hvert fall en gang i året. Da gjør de de i 2 dager til ende. Hver kveld er det opptog der alle byens menn løper rundt i dameklær og gjør seg selv svært så feminine. Nå vet ikke jeg om det er vanlig i hele Brasil, men i hvert fall er det det der jeg feiret karneval, i São Fransisco do Sul. En vakker liten by ved havet syd i Brasil. Stor var overraskelsen da jeg oppdaget at det var menn inne i de vakre kjolene. Men det var det altså. De gikk i opptog kledd som damer fire kvelder på rad, mens de danset, sang og tøyset.

vermelho

Her snakker vi ikke om en sprek ungdom heller, men en godt voksen mann i knallrød damekjole. 1

Dermed kan vi si at Gay Parade er godt plassert i tradisjonell karnevalsfeiring, og personlig synes jeg bestemt at nordmenn av begge kjønn og legninger heller kan bli litt mer løsslupne enn mindre.  Det hadde bidratt til mer toleranse.

Her i sted så jeg Erling Lae i et intervju på Nyhetskanalen.  Han sa at Great Garlic Girls følte at de ble møtt med støtte toleranse i Spania og Italia enn her.  Vi er verdensmester i formell likestilling, sa Lae.  Den som gjør at vi tror vi er både likestilte og tolerante i større grad enn de fleste andre.  Men det er vi ikke.  Det er bare på overflaten i stor grad.

Jeg har sett Skeive dager-paraden en gang.  Og sjelden har jeg sett så mye livsglede på en gang i Oslos gater.  Opptoget er preget av humor og glede, og dersom det gjør nordmenn mindre tolerante, så er det nordmenn og ikke opptoget eller deltakerne det er noe i veien med, altså.  Jeg smilte i hvert fall fra øre til øre mens jeg sto og så på opptoget.  Mer av det, snarere enn mindre, spør du meg.

Jeg ser gjerne også norske heteromenn dansende rundt i gatene i drag.  Løp rundt i gatene og lek litt med kjønnsrollene.   Vær så tøffe at dere tør. I hvert fall en gang i året.

Det tør selv den brasilianske machoen.

Print Friendly, PDF & Email
 1. Dessverre klikket kameraet akkurat den kvelden, så flere gode bilder er det ikke. []

Tagged With: , ,

14 Reader Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Goodwill says:

  Tiltredelse! Listhaugs utsagn var et gufs fra gamle dager som fikk meg til å grøsse.

  Det triste er dessverre at hun nok treffer velgerne sine med dette utspillet…

 2. Iskwew says:

  Ja, dessverre treffer hun velgerne, men forhåpentligvis er det flere av oss andre, som hun ikke treffer!

 3. LordMarius says:

  Noen ganger kan det være lurt å se over ens PK-briller, selv om det er en FrP-ers uttalelse en kommenterer.

  Det er nok en del mennesker der ute som ikke ser individer som vil anses som “vanlige mennesker” når de ser den orgie o bekreftelse av stereotyper en slik homseparade jo er. Det kan faktisk være at en del folk, som ellers ikke ville brydd seg med homsenes seksualitet, som opplever hele greia som at homsene insisterer på å ikke være “vanlige”, at de i stedet for å søke anerkjennelse heller søker noe annet udefinert noe. Det kan kanskje være lurt av “minoriteter” å legge fra seg statusen sin, og heller begynne å se på seg selv som individer som er noe mer enn sin “minoritetsstatus”.

  • Iskwew says:

   Det er omtrent som et brasiliansk karnevalsopptog, LordMarius. Jeg skjønner ikke at folk synes det er så vanvittig sjokkerende i det hele tatt. Da jeg så det var det nettopp et skikkelig karnevalsopptog det minte meg om. Det oser av livsglede, spør du meg. Ikke orgier. Det gjør ikke karnevalet i Brasil heller, forøvrig.

 4. LordMarius says:

  Anbefaler deg å lese kommentaren min en gang til, Iskwew, denne gangen mens du later som jeg ikke brukte ordet orgie.

 5. Titta says:

  For å bli et skikkelig karnevalsopptog burde det ikke da ha vært arrangert som en lek med kjønnsroller for alle, uansett legning, og ikke vært en eksklusivt ‘skeiv’ framføring?

  Det kunne ha vært ‘de skeives’ gave til byen under ‘skeive dager’: vær med oss og lek!

 6. Iskwew says:

  LordMarius, hvorfor skal homser eller andre på død og live være “vanlige”?

  Titta, i følge sidene til Skeive dager gjelder følgende:

  “Paraden er åpen for alle, og man trenger ikke å melde seg på som enkeltperson.”

  Men mange vil kanskje ikke gå i det toget…

 7. Milton Marx says:

  Men jeg tror ikke at det styrker saken deres når halv- og nesten helnakne folk danser rundt i Oslos gater. Når grasrota rundt omkring i landet får se slike bilder, bidrar det ikke til større toleranse

  Det er da mulig at mange av oss ikke er aksepterte i en eller annen sammenheng, men vi tar oss da en fest likevel. Som om man skulle kutte ut alt som er gøy bare fordi andre skal få større aksept! Sludder! Ikke en eneste gang i mitt liv har jeg tatt meg en øl for å bli akseptert. Men jeg har tatt meg mange for å ha det gøy, sosialt eller fordi jeg var tørst. Man kan da ikke forlange at homsene skal dedikere all sin energi på å bli akseptert.

  Homsetoleransen er ikke stor i latinske land som Panama. Folk føler fortsatt en vemmelse mht. homser som ligner litt på hva nordmenn kanskje føler for pedofili, nekrofili etc. Det er noe man nesten blir kvalm av å tenke på.

  Samtidig er mitt inntrykk at det mest normale at homser som er åpne, er mer markante. Jeg husker fra tidlig åttitall i Norge og Danmark hvordan homsene hadde sine steder som de gikk til, og hvordan andre følte snodigheten. “Han er mannen og han er dama i forholdet” er typiske åttitallsbemerkninger. I 1982 ville det vært utenkelig med en homse som minister i Norge. I dag er vi kommet dit at de færreste lar den seksuelle legningen påvirke dem når de lytter til Per Kristian Foss. Det er ikke lenger lett å finne noen som finner det relevant.

  Latinske land er 20-30 år forsinkede i denne sammenhengen. Ser du en homse på TV, er det samme karikerte vesenet som man kanskje tidligere så i Norge. Homse blir på en måte samme sak som en transvestitt.

  Men selv i latinske land gleder folk seg under karnevalet, hvor transvestittene har sine egne karnevalsflåter. Når det er nasjonaldag, så gleder hele befolkningen seg når det kommer dansende en homse som virkelig slipper seg løs i rollen som tamburmajor. Dette er dager hvor forakten er erstattet med bravo-rop og applaus.

  Huff! Man trenger faktisk ikke å være enig i all homsesak for å kunne glede seg over livsglede i fri utfoldelse.

 8. Titta says:

  Så lenge det heter ‘Gay parade’ så blir det jo eksklusivt for de ‘skeive’, og analogien med karnevalsopptog halter… 🙄

 9. Megler Smekk says:

  Møysommelig opparbeidede fordommer skal man ikke spøke med …

 10. Iskwew says:

  Takk, Milton. Du hadde den beste oppsummeringen!

  Nei, det er jeg ikke enig i, Titta – selv om det heter Gay parade betyr det ikke at jeg ikke kunne gått der.

  Det er jammen sant, Megler Smekk. Ting Tar Tid, og holdninger/fordommer endres sakte.

 11. diva says:

  Homouka er sommerens festligste begivenhet! Og det sier jeg som heterofil kvinne. Jeg og flere av mine heterovenner setter av noen dager til å være med å ha det gøy i Oslos gater, og det er… skal jeg si… noe herlig befriende over det. :mrgreen:

 12. smgj says:

  Høh – hvis ikke hetro kan vise sin støtte under gay-parade… hvilken plass har da mannen i kvinnekampen?
  😛

  — som forøvrig synes at likestilling/likeverd og likeansvar er et bedre mål å sikte mot både mellom kjønn og legninger.

 13. Iskwew says:

  Hjertens enig med dere, diva og smgj 😀

Top